Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Decretul privind starea de urgență creează cadrul ideal pentru ivirea îmbogățiților de Coronavirus

Așa cum a anunțat sîmbătă, 14 martie 2020, luni, 16 martie 2020, Klaus Iohannis a emis Decretul de instituire a stării de urgență. După ce l-a semnat a ținut un statement la Cotroceni în care a prezentat, ca și cum ar fi făcut operă de popularizare, documentul, altfel redactat în termeni juridici.

Despre acest eveniment îmi permit să observ:
1. E o premieră în istoria postdecembristă. Contrar propozițiilor scrise și vorbite în aproape întreaga presă, în ianuarie 1999, cu prilejul mineriadei, nu s-a declarat stare de urgență. A fost adoptată în viteză o OUG pentru a crea cadrul legal al decretului, deoarece, deși ar părea ciudat, timp de 9 ani după decembrie 1989, nimănui nu i-a trecut prin cap posibilitatea unor împrejurări care să ceară Starea de urgență. Ulterior, peste 5 ani, OUG a devenit lege, evident, cu mari modificări. În ianuarie 1999 nu s-a mai decretat stare de urgență, atît pentru că ea ar fi presupus folosirea Armatei împotriva minerilor (amintirea Timișoarei din decembrie 1989 era încă vie), cît și pentru că a venit Pacea de la Cozia. Am ținut să observ caracterul de premieră pentru că administrarea stării de urgență găsește nepregătită pe toată lumea: și pe politicieni și pe jurnaliști, și pe cei de la Putere și pe cei din Opoziție.

2. Proclamarea stării de urgență e un moment ieșit din comun în democrație. De aceea, s-ar fi așteptat de la președintele Klaus Iohannis emanarea unei atmosfere gen Națiune, fii atentă, vei trăi zile extraordinare! Klaus Iohannis nu și-a dezmințit legendara sa incapacitate de a comunica, de a transmite națiunii emoții, de a face inimile să vibreze. Mai întîi pentru că președintele n-a vorbit liber, privind națiunea în ochi. A ridicat din cînd în cînd privirile din hîrtii, fără a face măcar, ca altădată, efortul de a colora textul cu gesturi cvasi actoricești. Toți ceilalți lideri ai lumii s-au adresat națiunilor lor în chip patetic, dramatizînd chiar momentul, pentru a-i face pe cetățeni să respecte măsurile sub semnul strigătului Patria e în primejdie! Klaus Iohannis a prezentat decretul într-un stil pe care l-am putea numi   à la légère.  Astfel că nimeni din România n-a tresărit ca în fața unui moment crucial. Nici textul decretului nu iese din tiparul documentului stufos, greu de înțeles, asemenea unor anexe la un contract de abonament la o firmă de telefonie.

3. Starea de urgență se decretează pentru a permite măsuri care pot limita drepturile cetățenești. De aici impactul extraordinar al proclamării stării de urgență. După publicarea documentului în Monitorul Oficial, viața cotidiană se schimbă radical. Măsurile cărora decretul le-a dat temei juridic au fost luate în România de cîteva săptămîni. Decretul nu face altceva decît că le acordă temei legal. Deoarece alte măsuri de bulversare a vieții cotidiane n-au fost prevăzute în document, starea de urgență n-a schimbat nimic în viața românilor.

4. Decretul e plin de ambiguități primejdioase, pentru că ele favorizează abuzurile, nepotismele și corupția, Ca de exemplu se vor lua gradual măsuri (cine apreciază gradualitatea?) sau închiderea unor restaurante, cluburi (care unor). Culmea plutirii în vag e atinsă în cazul măsurii de închidere de către ANCOM a unor site-uri care difuzează informații false. Presa de azi e cu precădere on line. Măsura dă temei legal instituirii cenzurii. Informațiile false se combat prin comunicare publică profesionistă și nu prin lovirea condeiului cu bîta. ANCOM n-are nici o legătură cu presa. Cine de la ANCOM va aprecia că anumite informații sînt false și mai ales de la ce cantitate de informați false are loc închiderea site-ului?

5. Decretul creează temei legal pentru achiziții cu duiumul, necontrolate de nimeni. Războaiele au dus la ivirea îmbogățiților de război. Revoluțiile, la ivirea îmbogățiților de revoluție. Decretul privind starea de urgență creează cadrul ideal pentru ivirea îmbogățiților de Coronavirus!

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Decretul privind starea de urgență creează cadrul ideal pentru ivirea îmbogățiților de Coronavirus”

  • Aseara pe Mediafax ati mentionat faptul ca marii cercetatori ai lumii ar fi cazul sa se uneasca pentru a da lumii un vaccin contra noului virus. F.buna ideea, dar marile puteri economice ar adera la acest proiect comun? Nu prea se vede si nici macar nu se aude…
    Pana una-alta e stare de urgenta cu multe restrictii. Daca se vor mai da si alte diverse OUG-uri restrictive nu e de bine dpv democratic.
    Tarile UE vad ca nu se prea ajuta una pe alta desi asta fusese scopul crearii UE; de mentionat pozitia ferma a dnei Grapini care atrage atentia asupra acestui lucru si cea a dnei comisar european de la transporturi care a vorbit mult si nu a spus nimic. Abia acum se va simti ca nu mai avem industrie aproape deloc si ca depindem nepermis de mult de altii.
    PS Vad ca nu mai poarta masca de protectie decat min.muncii! Intrebarea e – „Cu masca sau fara masca”?

  • Maestre, masura ‘ii inchidem in case’… i-o trece, dupa cum ziceti,
    si bucataresei sau aluia din jungla, prin cap,
    dar…e cale…cam extrem de foarte lunga de la ‘ce ti trece prin cap’ pina la implementarea…gindului la nivel mondial :)))

    Folosind catalizatori potriviti in ingineria sociala fragmentara,
    fragmentele pot fi potentate plenar,
    dar, facand asta nu se iese din teoria lui Popper, ci se potenteaza plenar procesul,
    asta fiind ceva chiar uimitor…, pentru ca, cu toate ca procesul e extrem de efervescent, el presupune manifestarea ‘acceptarii’, prin urmare dinamica poate fi asimilata manifestarii unor nonactiuni. (de-asta am zis…’uimitor’ )

    Oare nu cumva ingineria sociala fragmentara, adusa la nivelul acestui mileniu,
    poate defini nonactiuni in dinamica Civilizatiei, fiind si singura care poate face asta?
    Pai…io zic ca…poate!

    Ingineria sociala fragmentara, lucrind, iata!, cu nonactiuni, devine singurul vehiculul capabil sa- i daruiasca unei Forte putinta de a nu genera Reactiuni.

    Prin urmare nu doar Intelepciunea, aia pe care Iubirea o poarta, e generatoare de Nonactiuni,
    ci si ‘Ingineria sociala fragmentara’,
    aceasta fiind chiar…’Intelepciunea Civilizatiei’ .

    Fara putinta de a-i aplica Civilizatiei Forte care s-o orienteze in spatiu si timp dupa dorinte, dar care sa nu genereze Reactiuni in intregul numit Civilizatie,
    Reactiuni care, intrate in armonie ar putea sa-l dezmembreze, traducindu-l in Cenusa,
    orice Civilizatie va sfirsi, istoria civilizatiilor e plina ochi!,
    prin a se autoconsuma pina la epuizare.

    Maestre, Civilizatia a fost ‘luata’ din pozitia in care se afla si va fi orientata, deja e!, intr o pozitie absolut noua, care presupune o alta ecuatie de miscare, …adica alte sisteme sociale,
    iar ingineria sociala fragmentara, adusa la nivelulvremurilor, este singura care poate face asta, deja o face!, fara ca in Civilizatie sa se manifeste Reactiuni.

    Maestre, lumea mare e intoarsa cu fundul in sus,…se poate spune si asa, si…dupa cum vedeti, dar, creca, mai ales dupa cum vom vedea, miliardele de oameni actioneaza…fara reactiuni.

    Maestre…orice s-ar spune, asta e…Arta!,

    Io v-am si demonstrat, …oleaca in gluma, ca a venit sfirsitul lumii, dar…vad ca nu m-ati crezut:))),
    Sfirsitul lumii inseamna…desavarsirea ei!
    Privind sfirsitul lumii, iauite ce chestie minunata se intimpla, ii privesti desavarsirea!

    Desavarsirea e starea de echilibru absolut, in Creatie,
    tot ce misca in Civilizatie sau aiurea prin Univers se indreapta catre desavarsire,
    si o face implacabil.

    Redefiniti ‘sfarsitul lumii’ ca fiind Desavarsirea Civilizatiei,
    asta presupunind iesirea Civilizatiei din Dinamica Pasarii Phoenix,
    adica din Dinamica Anotimpurilor,
    mai simplu spus asta presupunind manifestarea unui Perpetuum Mobile.

    si daca e vremea desavarsirilor, asta vor face si oamenii, lipindu-se de capetele magnetului numit ‘Bine SI Rau’

    🙂

  • Măi mult decat atat, pe mine mă face să fiu suspicios tocmai supunerea asta totală a tuturor, dar nu numai în România, par într-o piesă de teatru pe care au repetat-o.
    Deodată avem ambulanțe moderne noi nouțe, echipamente și chiar targile alea închise. Nimeni n-a granit, nici bisericile ,absolut nimeni. Măi mult, băncile se oferă să rămâne ratele , unde s-a mai pomenit?

  • Si ce la cutremur spune să fugi pe scări?

  • Va propun o tema neabordata de mass-media. Daca o veti considera importanta, va rog discutati despre aceasta cand mai sunteti invitat la tv. Iertare. Doamne ajuta!
    Este vorba despre:

    IZOLAREA IN CASE intr-o tara cu RISC SEISMIC precum Romania, poate provoca mai multe DECESE decat toate decesele cauzate de CORONAVIRUS in lume luate la un loc, in caz de CUTREMUR puternic. Si n-a mai fost demult un seism de peste 7 grade Richter…
    https://saccsiv.wordpress.com/2020/03/17/izolarea-in-case-intr-o-tara-cu-risc-seismic-precum-romania-poate-provoca-mai-multe-decese-decat-toate-decesele-cauzate-de-coronavirus-in-lume-luate-la-un-loc-in-caz-de-cutremur-puternic-si-n-a-mai/

  • Dupa orice mare criza vor exista imbogatiti de razboi,asta este inevitabil.

    • Tare ma gandesc,ca oricum ar fi imbogatitii de razboi vor fi in marea majoritate,companiile farmaceutice occidentale,fabricantii de medicamente din India si China,si asiaticii in general care vor face o infuzie masiva de capital in Occidentul slabit dupa criza,mai ales,ca asiaticii se pregatesc sa iasa din criza,in care Occidentul de abia intra,astfel ca vor „fura startul” la reconstructia lumii,vom vedea la marile firme occidentale tot mai multi actionari cu ochi oblici,asta va fi efectul post criza.

  • Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Occidentul,si in special SUA si-au construit sisteme gigantice militare,si retele de spionaj gigantice,si mijloace de supraveghere si control,si manipulare ale populatiei,mijloace total ineficiente in fata unei pandemii de tipul asta.

  • Acum apar „teorii ale conspiratiei” inverse,apar zvonuri ca acest coronavirus ar fi „fugit” dintr un laborator din Wuhan,interesant,acum incepe razboiul „teoriilor conspiratiei”,intre americani si chineji,fiecare cu „conspiratia ” lui,interesant. Mai nou s-a prabusit bursa americana intr-un ritm ametitor,o sa zica amerlocii acum,tipand ca din gura de sarpe ,cum ca chinejii le au tras o cica,sanchi.Dracu sa i ia pe toti cu razboiul lor.Trump urla ca chinejii i au infectat pe toti,chinejii zic ca Trump si a trimis soldatii sa infecteze China,ca sa distruga economia Chinei,toti insa au investit bani in armament,servicii secrete,securitate,razboaie aiuristice in Orientul mijlociu,care au dus la escaladarea terorismului mondial,si nu s-a investit nimic in cercetarea in sanatate,educatie,pe plan mondial,daca s-ar fi facut acest lucru nu aveam pandemia asta nenorocita,aveam de mult leacul pentru cancer,SIDA,Ebola si alte nenorociri,aveam mai multe cadre medicale,industrie,furnizori de echipamente,si alte lucruri necesare,cadre educate in toate domeniile(rezerve de cadre).In lumea noastra exista putini oameni bine instruiti,atat din punct de vedere scolar,cat si muncitori calificati,iar marea majoritate sunt prost educati si subcalificati,pentru ca Sistemul global a avut nevoie de putini oameni educati sau calificati,pentru ca este mult mai rentabil pentru Sistem sa plateasca de pilda un singur om calificat sau educat care sa faca singur munca a 5 oameni,si sa l epuizeze cu munca,in loc sa i educe sau sa i califice si pe ceilalti 5,si astfel volumul de munca sa se imparta,Sistemul occidental a facut in asa fel incat la o educatie de inalta calitate,sau la meserii de inalta calificare sa aiba acces doar o elita restransa(scolile,universitatile,chiar si cursurile de meserii de inalta calificare sunt accesibile doar celor instariti si cu dare de mana,si din anumite tari bine dezvoltate,nu majoritatii populatiei,in Occident a fost o politica de prabusire a sistemelor de invatamant,cu exceptia sistemelor private,foarte scumpe,destinate celor cu bani,care ofera educatie de calitate unui numar restrans de persoane).Desi populatia globului a crescut,si teoretic volumul de munca pe glob per capita ar trebui sa fie mai mic,se observa ca volumul de munca per capita al angajatilor lumii creste,concediile sunt tot mai mici,orele si zilele suplimentare de munca cresc,si tot mai putini angajati presteaza tot mai multa munca,in timp ce tot mai multi oameni ar fi teoretic disponibili pe glob,dar nu pot prelua din sarcinile celor care muncesc,fie pentru ca sunt slab pregatiti(pentru ca Sistemul a avut grija de asta limitand accesul la educatie sau la calificare profesionala de calitate majoritatii ),fie pentru ca politica de eficienta a companiilor pe glob cere tot mai multa eficienta,si asta presupune putini angajati,munciti pana la epuizare care sa faca fiecare in parte treaba a 3-5 angajati,si platiti cu un singur salariu.Datorita acestui fapt,in cazul unei crize precum cea a coronavirusului,Occidentul este total nepregatit.

    • Pentru ca de fapt Occidentul nu are cadre suficiente pentru a raspunde eficient unei suprasolicitari a sistemului ceruta de efortul combaterii crizei coronavirusului,asa cum au reusit chinejii,chineji care au cadre de rezerva mereu pregatite,medici de schimb,muncitori care ridica spitale intregi, cu tot cu dotari corespunzatoare in termen de zile,pe cand in Europa e nevoie de ani pentru asa ceva,deasemenea astia au fabrici care,in termen de zile produc mii de tone de echipamente medicale,atat de multe,incat pot trimite chiar si surplus altor tari,precum si o disciplina de fier,precum si un specific al popoarelor asiatice,colectivul este mai presus de individ,orice individ are datoria de a si servi colectivul din care face parte,in timp ce in Occident fiecare este pentru el,altruismul nu mai exista de mult in Occident,si nici,precum in Asia simtul datoriei fata de comunitate si semeni nu mai exista de mult in Occident.China da spre 12-15% din PIB educatiei de masa,astfel au o rezerva de cadre vasta,pe cand in Occident invatamantul,sau pregatirea de inalta calitate este accesibila doar celor instariti,din tari bogate occidentale.Criza coronavirusului ne a adus pe toti de fapt la momentul adevarului.Nici in Asia poate nu exista altruism dezinteresat,dar macar simtul datoriei fata de comunitate i face pe asiatici ceva mai eficienti in reactii decat noi.

    • Nu are legatura cu subiectul,dar asa zisa criza a fortei de munca din Romania ultimilor ani este datorata si faptului,nu atat a lipsei celor ce ar putea munci,ci datorita faptului,ca desi oameni inca ar exista fizic in Romania,ca sa munceasca,ei sunt slab pregatiti,si nu pot indeplini sarcinile cerute de catre angajatori datorita slabei pregatiri cauzate de faptul ca sistemul de educatie din Romania este dezastruos,in raport cu piata muncii,si chiar si cursurile de calificare ce au loc in romania iau bani cursantilor dar nu ofera pregatire corespunzatoare cursantilor,pentru a fi bine pregatiti sa faca fata sarcinilor impuse de angajatori,iar cat despre sistemul de invatamant din Romania,atat cel profesional,cat si cel teoretic,ambele sunt un dezastru.Aici ar avea dreptate si unii patroni ca,pana la criza asta,a coronavirusului,nu gaseau forta de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *