Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dedicație pentru făcătura din Piața Universității

Cum-necum, uite că ne-am obișnuit și cu ideea că pentru accesul în Târgul de Crăciun din Piața Universității trebuie să scoatem din buzunar câte șapte lei de persoană de la 12 ani în sus și, mai de gura ăluia mic, mai de gura doamnelor sau domnișoarelor, plătim taxa și intrăm. Intrăm, dar acolo ce vedem? Vedem o scălămbăială care ne este livrată în loc de brad și care, pur și simplu, ne umple de scârbă și ne revoltă. Fiindcă, oricâți ani am avea și oricât de toleranți am fi, nu putem să nu ne aducem aminte că, în buna noastră tradiție, bradul de Crăciun este unul mare, semeț și verde și tocmai de aceea îi cântăm, cu bucurie și emoție, refrenul „O brad frumos, o brad frumos / Cu cetina tot verde”.

Dar, acum, care brad frumos și care cetină verde? Sunt, acestea, întrebări pe care le pun, în cascadă, pe canalele on line, oameni de toate vârstele și de mult bun simț, Oameni care nu își mai pot stăpâni mânia văzând în ce hal a reușit Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, să pângărească magica poveste a lui Moș Crăciun, cel pe care, în fiecare an, îl așteptăm lângă bradul împodobit. Și dacă ar fi doar atât și tot nu putem să tăcem și să înghițim mascarada asta contra cost. Numai că, stând și cugetând după ce am citit destul de multe dintre postările deloc aprobatoare care nu se mai opresc, mi-a venit în minte o întrebare pe care socotesc cum că trebuie să o pun fără reticențe și precauții. Întrebare care ar suna așa: cât a costat această sinistră mascaradă și, dacă nu e cu bănat, în conturile cărei sau căror firme au intrat bănișorii pentru un asemenea nefericit proiect, bașca studiul de fezabilitate și administrarea, pardon, mentenanța sa?

Pun și eu aceste întrebări doar ca să nu regret mai târziu că nu am făcut-o, deși sunt convins că nu voi primi răspuns la ele. Motiv în plus pentru a mai pune o altă întrebare. Întrebare care pleacă de la un subiect pe care l-au aruncat pe piață niște propagandiști afiliați lui Nicușor Dan e comp și anume că, vezi Doamne, fostul primar general, Gabriela Firea, lăsase vistieria Primăriei Generale a Capitalei goală-goluță, așa că a fost mare nevoie să se pună această taxă pe Moș Crăciun. Acuză pe care persoana direct vizată, Gabriela Firea, a contrazis-o cu argumente pe care nu știu dacă i le-a infirmat cineva până acum.

Așa încât, admițând că avea oareșce dreptate primarul Nicușor Dan să ia această decizie, în temeiul Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, aș propune ca, după ce se vor trage obloanele acestei rușinoase ediții a târgului, să ni se spună și nouă la cât s-au ridicat încasările și cât a rămas în conturile Primăriei Generale a Bucureștiului? Bineînțeles, după ce s-au achitat toate cheltuielile aferente mascaradei. Putând, astfel, și noi, capetele de locuitor, să știm cu ce preț a fost încununată făcătura aia care numai a brad de Crăciun nu aduce, plus dependințele.

Pe vremuri, a avut un uriaș succes scheciul în care răposatul Toma Caragiu înlocuia- din motive bine știute- bradul din refrenul clasic cu molidul și ne învăța ca, în loc de „ o brad frumos”, să cântăm „ o molid frumos”. De data asta, am încercat și eu să schimb textul, dar zău că nu știu cu ce cuvânt să denumesc măgăoaia care numai a brad de Crăciun nu aduce. În schimb, văzând steaua aia cu colțuri roșii din vârful arătării mi-am adus aminte de o poezie din anii cincizeci și ceva. Ani a căror lugubră intoleranță față de valorile fundamentale ale culturii noastre și de tradiția creștină o reiau și cu care operează ideologii și strategii așa-zisului progresism, doctrina călăuzitoare a USR.

Iată, mai întâi, strofa cu pricina: „ Iar steluța cea de sus/Oare ce-o avea de spus?/Socialismul, spune ea,/Se clădește-n țara mea”. După care, dacă tot nu am putut schimba cu alt cuvânt cuvântul „brad”, vă propun să încercăm să schimbăm măcar câte ceva din strofa asta. Care strofă va suna așa: „ Iar steluța cea de sus / Oare ce-o avea de spus? / USR-iștii, spune ea, / Își bat joc de Capitală și de țara mea”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Dedicație pentru făcătura din Piața Universității”

  • Ce urât brad!Nu e de mirare.La noi la Sibiu,de câțiva ani nu mai avem brad adevărat,nici în Piața Mare,nici în Piața Mică.Groaznic!!!Se poate vedea live pe Sibiu APP.Și consumă foarte mult curent.Este un brad numai din becuri led,cică e artă.Cât de curând nini nO să mai avem tradiția Târgului de Crăciun.Aici în Germania vor să desființeze jocul de artificii de Revelion,cică se sperie animăluțele,sau să nu se confunde cu atac terorist.A înnebunit lumea!

  • Namaivazut! Nemaipomenit!! Iti taie rasuflarea!!! Mori!!!!

    ORIBIL !!!!!!, SCARBOS!!!!!!DE COSMAR!!!!!!!
    Somnul ratiunii si a TOT.

  • O, umeras frumos!

  • Tatal si mama, vaccinati, intra in targ cu cel mic, de 11 ani. Cel mare, de 14 ani, nevaccinat, ramane afara. Oare mai conteaza daca in oraselul tuturor copiilor exista brad sau de molid? De la distanta, copilul de 14 ani nu simte mirosul de brad sau molid. Ar putea sa apara si cosuri de fum. Nu conteaza, bradul, molidul acum este platit de primarie din taxele si impozitele platite in cea mai mare parte de catre cei nevaccinati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *