Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Dejun cu Vladimir Putin

Pozele, aproape în totalitate, se fac în faţa Mausoleului. Astfel că fotografii din piaţă, în roiuri dese şi strînse, ca escadrilele MIG, trăiesc exclusiv pe seama lui Lenin. Şi dacă ne gîndim că astfel se asigură locuri de muncă, se aduc bani la Buget şi se atrag noi şi noi turişti, Lenin se dezvăluie drept unul dintre cei al căror umăr împing din greu la vagonul capitalismului.

Toate acestea, fără a socoti, desigur, contribuţia indirectă. Aparatele foto clănţănesc pentru a imortaliza hruba din zidul Kremlinului. Nu există camere de luat vederi care să nu tragă minute în şir de secvenţe cu Mausoleul.

Un străin care fotografiază sau filmează, sau chiar şi una şi alta, e un harnic consumator de peliculă sau casete şi, prin asta, un harnic cumpărător din comerţul local şi, prin asta, un vajnic motor al comerţului capitalist în Rusia.

Pe seama lui Lenin trăiesc, de asemenea, vînzătorii de suveniruri.
La Sankt Petersburg, în Piaţa Palatului de iarnă, turiştii sînt luaţi cu asalt de inşi prost bărbieriţi, care ţin să le vîre pe gît tricouri cu inscripţii precum Mac Lenin’s sau Fucking Revolution, replică asumată de un Lenin care arată Rusiei de azi degetul mare vîrît printre mijlociu şi inelar.

Din Lenin se hrăneşte direct şi publicitatea la Muzeul de Istorie a Oraşului Moscova, dispus într-o latură a Pieţei Roşii. Chiar la intrare, stau de vorbă pe taburete, ca nişte pensionari ieşiţi, duminica după-amiază, în faţa blocului, Marx, Engels şi Lenin.

Dacă vrei, poţi angaja pe gratis un dialog cu nemuritorii părinţi ai marxism-leninismului.
Le poţi cere şi un foc.
Lenin, de exemplu, se ridică de pe taburet şi îi cerşeşte o ţigară lui Marx, în timp ce Engels îi dă un foc.

La Moscova şi la Leningrad, dai peste înfloritorul comerţ cu gloriosul trecut comunist: brichete cu sigla KGB, şepci încărcate de decoraţii bolşevice, căciuli de Eroi ai Marelui Război de Apărare a Patriei.

Nu e lăsat deoparte nici trecutul mai îndepărtat. La Sankt Petersburg, Petru Întîi şi Curtea sa te invită la fotografiat. Cînd au strîns suficienţi bani, Măritul Ţar şi Curtea sa dau fuga la o votcă.
Lîngă chioşcul cu blinele de lîngă Palatul de Iarnă, te poţi fotografia în două feluri:

  • – vîrîndu-ţi capul într-o gaură ce ar corespunde ţestei unui nobil rus;
  • – îmbrăcîndu-te în conte sau contesă de la Curtea Ţarului, după un paravan păzit de un locotenent din Gardă, care fumează liniştit cît timp tu alegi un costum din grămada de pe tarabă.

(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *