Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Dejun cu Vladimir Putin

Microbuzul ne aşteaptă dincolo de frontiera de stat a Federaţiei. O dată urcaţi, trimisa Ambasadei ne pune la curent cu adevărurile crude ale vieţii. Mare lucru nu s-a făcut. Cu toate zbaterile Ambasadei, inclusiv cu intervenţia la Administraţia prezidenţială, nu ni s-a putut rezerva locuri la hotelul unde urma să fim cazaţi: Rossia. În toate călătoriile oficiale peste hotare, formalităţile de cazare ni s-au rezolvat, toate, înainte chiar de a ateriza. Astfel că, o dată ajunşi la hotel, nu ne-a rămas decît să zicem Hello! După ce ni s-a răspuns tot Hello! ni s-a dat cheia. Împreună cu o suită de surîsuri. Aici, la Moscova, e altfel. Trebuie să mergem noi la recepţie, personal, cu paşaportul în mînă, să plătim pe loc pentru cîte zile vom sta şi să ne cărăm singuri valizele pînă în cameră. De asemenea, partea rusă nu ne-a dat acreditări pentru momentele oficiale la care vom participa. Peste tot vom intra pe bază de tabel.

Am mai fost în Rusia de vreo cîteva ori. Chiar de pe vremea cînd mai era măreaţa URSS. Deşi au trecut aproape două decenii de cînd Uniunea Sovietică a devenit Federaţia Rusă, nu sesizez nici o schimbare majoră pe drumul aeroport-centru. Aceiaşi miliţieni burtoşi, şapcalii şi ţinători de portharturi burduşite. Aceleaşi tractoare sovhoznice, lăsate în urmă din viteza maşinii, tîrînd după ele, ca pe nişte prăzi de invazie, remorci în care stau popîndău navetişti nedumeriţi. Aceleaşi blocuri cenuşii, cu faţadele jupuite pînă la ciment. Aceleaşi staţii de transport în comun arhipline. Aceleaşi firme ale răposatelor instituţii aparţinînd întregului popor. Pînă vor deveni, evident, daor ale unuia singur. Şoseaua e prăfuită, contrazisă de hîrtoape, şi dă direct în pădure, pentru că îi lipseşte linia dreaptă, despărţitoare de restul lumii.

Ici-colo, semnele capitalismului descurajat de atotputernicia realităţilor sovietici: buticuri amărîte, cu gumă de mestecat, Coca-Cola şi ţigări străine, amenajate în coşmelii din tablă furată de la combinatele părăginite sau în betonul fostelor W.C.-uri, dacă nu chiar şi al fostelor cazemate.

Pe măsură ce ne apropiem de Moscova propriu-zisă, sporeşte numărul reclamelor la produsele occidentale şi al firmelor faimoase în Vestul capitalist. Cum ştiu să citesc în ruseşte, mă amuză teribil fantezia de a scrie cu litere chirilice numele marilor companii transnaţionale, ştiute în întreaga lume doar în varianta lor englezească: McDonald’s, Steak House, Pepsi-Cola.

(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *