Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Descoperitorul de talente: Anita Frâncu face un salt elegant de la muzică la pictură

— Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
— Ziua bună și mulțumiri pentru invitație! Mă numesc Anita Frâncu, fiica lui Marius și a Elisabetei, pe care îi iubesc mult și cărora le mulțumesc că mi-au dat viață. Sunt artist plastic și m-am născut (prematur, provenind dintr-o sarcină gemelară) în orașul Brașov, pe 3 martie 1991. Întrucât am crescut într-un mediu în care pianul și notele muzicale erau nelipsite (fratele mai mare era deja la liceul de muzică) părinții ne-au îndrumat atât pe mine cât și pe sora mea, spre acest univers.

În ciclul primar am învățat teoria muzicală și pianul, dar făceam pregătire și pentru trecerea spre gimnaziu către artele plastice, unde am învățat desenul, pictură, modelajul și istoria artei. Învățătoarea a observat înclinația și astfel am avut onoarea de a realiza câteva desene cât și coperta cărții de debut a scriitorului Adrian Munteanu : Seri cu Licurici – Semințele (vol.I) care a apărut în anul 1999 la editura Concordia din Brașov. Seri cu Licurici – Darurile (vol.II), Seri cu Licurici – Bunătatea (vol.III)

La începerea Liceului de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, am optat pentru secția pictură monumental, iar ca profesor și mentor îmi amintesc cu mare drag și dor de Mihai Corneliu, căruia țin să îi mulțumesc pentru toate noțiunile importante și felul aparte de a îndruma pe fiecare în parte. Mai departe… am fost admisă printre primii candidați, la Universitatea de Artă și Design în Cluj-Napoca – însă după o scurtă perioadă de timp am simțit să îmi retrag dosarul și m-am întors în Brașov unde am început studiile la Academia Americană de management hotelier. Întrucât nu mi-am abandonat niciodată punctul de origine, am dorit să îmi construiesc un destin artistic coerent și independent și încă lucrez la asta. Consider că am ales varianta cu gradul de maximă dificultate, însă asta nu m-a oprit să continui. Arta cere sacrificii… și multă dăruire, perseverență.. dedicare.. răbdare cât și o doză sănătoasă de curaj!

— Cum a fost anul 2021, legat de arta dumneavoastră?
— Din punct de vedere artistic, anul 2021 a fost unul plin de provocări, căutări, schimbări de atelier, mult tumult interior cât și noi perspective, proiecte, oportunități și oameni de o admirabilă valoare precum Adina Moldova Țitrea, căreia îi mulțumesc pentru impulsul ce mi-a insuflat un strop esențial de încredere în mine și în ceea ce pictez astfel invitându-mă să particip la expoziții atât în țară cât și peste hotare. Numesc aici expozițiile de anul trecut : Poema Apelor (Galeria Occidentului, București) unde am participat cu cele două Nemărginiri înrămate, Bienala Art Today (Madrid)  „Dysmorphogenesis”, Magic Balchik (Bulgaria)  „Deep Blue”.
Tot anul trecut am avut prilejul de a picta – deși în pandemie – cu ușile întredeschise – la Muzeul de Artă Brașov, în cadrul evenimentului Moon Impact : o poveste geologică.

Anul fiind încheiat cu alte două expoziții de grup – cea în urma evenimentului de la muzeu – prezentă cu lucrarea „Metanoia”, iar ultima fiind Atelier 35, la Galeria Europe Brașov, unde am participat cu lucrările „In Aeternum” și „Affinitas”.

— Ce vă doriți pentru anul artistic 2022, dar și pentru următorii ani?
— Visez să „zbor” precum o pasăre măiastră. În momentul de față lucrarea „Zborul/Pasărea măiastră” se află la Muzeul Național al Țăranului Român, București în cadrul expoziției Interferențe Balcanice – și vă invit cu drag să o vizionați! În viitor, mi-ar plăcea să am posibilitatea de a călători în toată lumea și de a mă lăsa inspirată de frumusețea și esența fiecărui loc.

Îmi doresc să realizez liniștea neliniștii, momentul astral când arta transcende cotidianul. Doresc să mă autodepășesc, să trec dincolo de orice barieră și neajuns, visez la o stabilitate și o evoluție dincolo de cuvinte și cel mai important, să fiu sănătoasă, să pot oferi din preaplinul meu întregii lumi. O rază de speranță, o lumină în întuneric, un vis transpus pe pânză, care să aducă în spațiul oricărui suflet bucurie și frumusețe. Luminarea continuă a minții și înțelepciune.

— Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
— Este o foarte bună întrebare asupra căreia încă reflectez. Avem șansa să trăim o schimbare nemaipomenită. Majoritatea descoperirilor științifice și tehnologice din istoria umanității au fost deja realizate în a două jumătate a secolului XX, concluzia ar fi că materia primă a acestei lumi este creativitatea. Arta cere sacrificiu și dăruire de sine, iar într-o lume în care valorile umane au fost desacralizate, cultivarea bunătății, a iertării, a empatiei nu ar trebui să lipsească.. Reîntoarcerea la rădăcinile spirituale prin consolidarea unei relații autentice cu Dumnezeu. Pacea începe în interiorul fiecăruia iar capacitatea de a fi sinceri în primul rând cu noi înșine, ne ajută să fim sinceri și cu aproapele nostru. Bunătate sufletească și smerenie.
Mulțumiri pentru acest interviu și sper să am ocazia să vă invit în viitor, la o expoziție personală!
— Abia așteptăm expoziția. Până atunci, să vedem niște lucrări care sunt disponibile și pot fi achiziționate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Descoperitorul de talente: Anita Frâncu face un salt elegant de la muzică la pictură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *