Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Deșeurile industriale transformă un lac din Patagonia într-o lagună roz

Poluarea unui lac din Patagonia cu un lichid industrial roz provoacă panică în rândul locuitorilor din zonă, precum și controverse în rândul oficialităților. La originea conflictului se află permisiunea acordată companiilor de pescuit de a deversa deșeuri în Laguna de Corfo, la 30 de kilometri de orașul Trelew din Chubut.

Colorarea este din cauza conservantului, sulfura de sodiu, un agent antibacterian care contaminează, de asemenea, pânza freatică a râului Chubut și alimentarea cu apă a orașelor din regiune. Legea ordonă tratarea acestor lichide înainte de a fi aruncate, a lăsat să se înțeleagă Federico Restrepo, inginer columbian, ecologist și virusolog, un locuitor al zonei. Lacul, cu o suprafață de 10 până la 15 hectare, este situat în parcul industrial din Trelew, care a fost fondat de coloniștii galezi în urmă cu peste 150 de ani. Pescuitul este important pentru cei 600.000 de locuitori din Chubut, alături de agricultură, industria alimentară și turism (bazat pe balenele de lângă Puerto Madryn și pinguinii din Punta Tombo). „A fost încheiat un acord cu o companie (care transporta efluenți de la pescuit) pentru a deversa lichide în Laguna de Corfo. Culoarea roz nu face niciun rău și dispare în câteva zile”, a declarat Juan Micheloud, responsabil cu controlul mediului pentru provincie. Dar secretarul pentru planificare din Trelew, Sebastián de la Vallina, nu a fost de acord: „În niciun caz nu poate să se minimalizeze ceva atât de grav”.

Zeci de companii cu capital străin pescuiesc în apele argentiniene din Oceanul Atlantic. Locuitorii din zonă au denunțat mirosul pestilențial și proliferarea insectelor, printre alte daune aduse mediului înconjurător. În Patagonia, un alt tip de problemă atmosferică este critică. Deteriorarea stratului de ozon din Antarctica a expus atât oamenii, cât și animalele la radiații UV periculoase în timpul verii. Deși reducerea ozonului din cauza aerosolilor este o problemă globală asupra căreia argentinienii și chilienii au un control relativ redus, ei suferă consecințele găurii de ozon în creștere. La fel cum autovehiculele cauzează poluarea aerului urban, tot așa produc cea mai mare parte a poluării fonice a acestuia, parțial din cauza amortizoarelor de zgomot inadecvate. Autobuzele și motocicletele sunt cei mai mari infractori, dar jet ski-urile și alte ambarcațiuni personale pe lacurile, altfel limpezi și placide, sunt o sursă de îngrijorare din ce în ce mai mare.

Apa este în mod normal potabilă, dar o moștenire istorică de căi navigabile poluate provine, mai întâi, din proliferarea animalelor europene, urmată de prelucrarea pieilor și a animalelor, iar apoi de industrie. Mineritul este, de asemenea, un factor. În apropierea orașului Esquel, la Chubut, a existat o opoziție vehementă față de un proiect canadian care ar fi folosit cianură, substanță care ar fi putut ajunge în cursurile de apă și în acvifere, pentru a extrage aurul din minereurile locale. Creșterea somonului, o industrie în plină expansiune și din ce în ce mai concentrată, cauzează probleme legate de apele de scurgere, din regiunea lacurilor andine din Chile spre sud, în Aisén. În plus, somonii evadează adesea pentru a coloniza cursurile de apă și mările în detrimentul peștilor indigeni, iar unii fermieri au fost acuzați de uciderea leilor de mare care se hrănesc cu peștii din cuști.

La fel ca alte zone urbane și rurale, orașele din Patagonia pot produce cantități uriașe de gunoi. Deși gropile de gunoi sunt izolate, rafalele de vânt pot transporta conținutul lor pe zeci de kilometri sau chiar mai mult. În ciuda problemelor de eliminare, străzile orașului sunt relativ curate, chiar dacă, în graba spre „dezvoltare”, există o dependență nefericită de recipientele de unică folosință pentru băuturi și alte ambalaje nedorite. Orașele patagoneze El Calafate (Argentina) și Pucón (Chile) au interzis pungile de plastic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *