Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Despre drumul spre înalta societate

Fiecare tânăr aflat la începutul carierei are ambiții mari, vrea să ajungă cât mai sus. Un scriitor vrea cărți din ce în ce mai bune, un sportiv speră la performanțe care să conteze în localitatea lui, apoi în județ, la nivel național, iar, dacă se poate face saltul, în competițiile mai mari.

În anul 1957, când eu aveam pe cinci ani și visam să fac trecerea de la grădiniță în prima clasă, scriitorul englez John Braine publica volumul intitulat „Drumul spre înalta societate” – Room at the Top.
La rândul său, așa cum visa, el a avut mare succes cu această carte. Au fost făcute ecranizări, dar și dramatizări pentru posturile de radio.

Eu am ascultat o înregistrare 1986 cu actorul Ion Caramitru în rolul principal.
Dramatizarea radiofonică: Nicolae Neagoe. Regia artistică: Dan Puican. În distribuţie au mai fost Gina Patrichi, Mirela Gorea, Mircea Albulescu, George Constantin, Elena Nica Dumitrescu, Cella Dima, Mihai Fotino, Alfred Demetriu, Marioara Sterian, Eugenia Maci, Mihai Dinvale, Şerban Cellea, Teodor Danetti, Rodica Mandache, Valentin Teodosiu, Ruxandra Sireteanu, Gheorghe Oprina, Gheorghe Pufulete, Candid Stoica, Violeta Berbiuc, Ileana Şerban, Cristian Molfeta. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.

Subiectul cărții este plasat în Anglia anilor 1940 – 1942. Joe Lampton, un tânăr chipeș și foarte ambițios, se mută, de la o fabrică din posomorâtul orășel Dufton, în orașul Warnley, să ocupe un post de funcționar cam slab plătit, la trezoreria primăriei. Hotărât să ajungă cât mai sus, ignorând avertismentele colegului său Soames, îi face ochi dulci unei domnișoare, Susan Brown, fiica magnatului din localitate. Domnul și doamna Brown, ca să împiedice o apropiere între cei doi, o trimit pe Susan într-o călătorie peste graniță.

Sentimentele lui Joe intră însă în conflict cu planul său ambițios. Intrând într-o trupă de teatru pentru amatori, se îndrăgostește de franțuzoaica Alice, care era cu zece ani mai mare ca el și care avea o căsnicie nefericită alături de George Aisgill. Astfel, Joe devine tot mai experimentat în ale dragostei și vieții, iar Alice este fericită și crede că iubitul ei este partenerul perfect. Susan, care la început era mai reținută față de Joe, după întoarcerea din călătorie și-a schimbat părerea despre el și devine iubita lui. Așa este romanul…

Piesa de teatru reușește pe deplin să ducă personajele în situații limită. Cum vor ieși de aici?
Vă invităm și pe dumneavoastră să ascultați dramatizarea la următoarea adresă:

https://www.eteatru.ro/#art/drumul-spre-inalta-societate-de-john-braine/3007991

Dacă ne gândim că aveți în față câteva zile libere, un recital cu Ion Caramitru, alături de inegalabila Gina Patrichi reprezintă, cu siguranță, o mare atracție.
Audiție plăcută.
În imaginea alăturată, una din numeroasele reeditări ale „Drumului spre înalta societate”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *