Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Despre filmul Malmkrog s-a discutat. La cristoiuTv

De Petre Barbu, scriitor, eu nu am auzit, dar, sigur, nici el de mine, așa că nu-i nimeni în pierdere.
Dincolo de scriitor, Petre Barbu este și jurnalist, contributor Libertatea, unde a scris un articol beștelitor la adresa românilor care „trăiesc într-o mahala” și nu-i interesează arta, deci nici filmul Malmkrog. Da, știu, ce Malmkrog?, că nici autorul articolului nu a auzit de el, pentru că nu a menționat numele filmului nici măcar o dată. Dacă nu era cineva inspirat să pună în articol trailerul, cititorul își dădea o palmă peste frunte la final și se întreba: „Dar despre ce film vorbește omul ăsta?”. Oricum, trailerul se pierde printre reclame și posibil să scape cititorului. Dar, vorba lui Petre Barbu, și aici îi dau dreptate, am și scris despre asta, masca a sabotat filmul. Însă, acest aspect a fost îndelung dezbătut, doar că scriitorul Barbu nu a catadicsit să coboare „din cercul lui strâmt” și să observe.

Cert este că masca sabotoare l-a înfuriat atât de tare pe autor, scriitor, care o fi citit și el „Trois entretiens”, cartea lui Vladimir Soloviov după care s-a făcut filmul, încât a scris ditamai hectaru de articol despre Cristi Puiu. L-a asezonat cu o revoltă despre PR și prăbușirea educației și i-a ieșit un talmeș-balmeș. Mai mult, s-a apucat de dat indicații regizorale despre cum ar fi trebuit să fie dezbaterea despre FILM, cred că „film” în general, că nu spune clar. Și a decis el unde și cine trebuia să facă această dezbatere. Televiziunea publică sau radioul public să aducă niște critici care să fie arbitrați de un moderator. Și pe moderator tot el îl alege. „Nu pe Ionuț Cristache, care stă tot timpul cu gândul la Cristoiu și Dinescu, ci un moderator care se pricepe”, a scris Petre Barbu.

Articolul a fost publicat miercuri, 12 august, la ora 21.04.
Miercuri, de la ora 18:00, Cristi Puiu a fost invitatul lui Ion Cristoiu la cristoiuTv. Ce să vezi! S-a discutat, o jumătate de emisiune despre film. Și despre mască, și despre alte filme ale regizorului.

Ion Cristoiu a recitit, înainte de emisiune,cartea lui Vladimir Soloviov. Ion Cristoiu a condus, înainte de 1989, mulți ani revista Teatrul. Însă, Petre Barbu, care nu a văzut filmul (doar dacă a fost la Cluj și atunci putea să-i rețină măcar numele), nu știu dacă a citit cartea, se apucă să facă ordine în cinematografie. Înțeleg că Ion Cristoiu îi pute, dar dacă voia neapărat să scrie un articol complet, îl putea asculta doar pe Cristi Puiu ce spune despre Malmkrog (acesta este titlul filmului) și să-și astupe urechile când vorbea Ion Cristoiu. Cu muștruluieli că „sunteți niște mahalagii care nu știu ce-i aia artă”, nu prea faci mare brânză. Doar punctezi că ai scris și tu despre Cristi Puiu și te fălești că, iaca, tu nu ai scris despre tema cu masca, dar i-ai făcut pe toți niște ratați.

Într-un paragraf, autorul (ar fi trebuit să nu-i dau nici eu numele) insinuează că intenționat nu scrie titlul filmului că- hă,hă, hă- ce proști sunt românii.

Eu m-am documentat și am văzut că Petre Barbu a scris și luat și niște premii. Noroc cu bursa Soros din 1994, pentru care a scris romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, că atunci debutează și ia și premiu. Nu am citit, nu mă pronunț și nici nu mă interesează operele lui. Totuși, primind o bursă Soros, dacă scria o carte gen „Diavolul bântuie prin America” și  era premiat, și îi mai dădeau o bursă, atunci, da, titlu de glorie.

Dar să te apuci de scris despre un subiect care arde doar ca să te afli în treabă, să bifezi că ai zis și tu de Cristi Puiu, că i-ai făcut cu ou și cu oțet, de-a valma, pe critici, pe poporul care trăiește în mahala și pe un scriitor care sigur are mai mult habar despre filme și cărți decât tine, să te erijezi în dirijor, să centrezi și să dai cu capul, asta înseamnă să-ți pierzi timpul de pomană. Poate nu chiar de pomană, dar asta este mai puțin important.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Despre filmul Malmkrog s-a discutat. La cristoiuTv”

  • Bine ați venit din vacanță!

  • A luat bursă Soros ăsta Barbu. Asta l-o fi făcut mai dăștept? 😀 Mulți proști cu pretenții de comentatori în țara asta,mulți. De-aia scriitorii de bun simț nici nu se mai arată în Romînia, că e ful de pvlifrici cu burse 😆

  • Petre Tudor o fi vreunu din limbricii care sug din seva lu Patapievici care și ăla îi ănjura pe romîni cu toate că mînca din munca lor scriitoru ratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *