Despre filmul Malmkrog s-a discutat. La cristoiuTv

De Petre Barbu, scriitor, eu nu am auzit, dar, sigur, nici el de mine, așa că nu-i nimeni în pierdere.
Dincolo de scriitor, Petre Barbu este și jurnalist, contributor Libertatea, unde a scris un articol beștelitor la adresa românilor care „trăiesc într-o mahala” și nu-i interesează arta, deci nici filmul Malmkrog. Da, știu, ce Malmkrog?, că nici autorul articolului nu a auzit de el, pentru că nu a menționat numele filmului nici măcar o dată. Dacă nu era cineva inspirat să pună în articol trailerul, cititorul își dădea o palmă peste frunte la final și se întreba: „Dar despre ce film vorbește omul ăsta?”. Oricum, trailerul se pierde printre reclame și posibil să scape cititorului. Dar, vorba lui Petre Barbu, și aici îi dau dreptate, am și scris despre asta, masca a sabotat filmul. Însă, acest aspect a fost îndelung dezbătut, doar că scriitorul Barbu nu a catadicsit să coboare „din cercul lui strâmt” și să observe.

Cert este că masca sabotoare l-a înfuriat atât de tare pe autor, scriitor, care o fi citit și el „Trois entretiens”, cartea lui Vladimir Soloviov după care s-a făcut filmul, încât a scris ditamai hectaru de articol despre Cristi Puiu. L-a asezonat cu o revoltă despre PR și prăbușirea educației și i-a ieșit un talmeș-balmeș. Mai mult, s-a apucat de dat indicații regizorale despre cum ar fi trebuit să fie dezbaterea despre FILM, cred că „film” în general, că nu spune clar. Și a decis el unde și cine trebuia să facă această dezbatere. Televiziunea publică sau radioul public să aducă niște critici care să fie arbitrați de un moderator. Și pe moderator tot el îl alege. „Nu pe Ionuț Cristache, care stă tot timpul cu gândul la Cristoiu și Dinescu, ci un moderator care se pricepe”, a scris Petre Barbu.

Articolul a fost publicat miercuri, 12 august, la ora 21.04.
Miercuri, de la ora 18:00, Cristi Puiu a fost invitatul lui Ion Cristoiu la cristoiuTv. Ce să vezi! S-a discutat, o jumătate de emisiune despre film. Și despre mască, și despre alte filme ale regizorului.

Ion Cristoiu a recitit, înainte de emisiune,cartea lui Vladimir Soloviov. Ion Cristoiu a condus, înainte de 1989, mulți ani revista Teatrul. Însă, Petre Barbu, care nu a văzut filmul (doar dacă a fost la Cluj și atunci putea să-i rețină măcar numele), nu știu dacă a citit cartea, se apucă să facă ordine în cinematografie. Înțeleg că Ion Cristoiu îi pute, dar dacă voia neapărat să scrie un articol complet, îl putea asculta doar pe Cristi Puiu ce spune despre Malmkrog (acesta este titlul filmului) și să-și astupe urechile când vorbea Ion Cristoiu. Cu muștruluieli că „sunteți niște mahalagii care nu știu ce-i aia artă”, nu prea faci mare brânză. Doar punctezi că ai scris și tu despre Cristi Puiu și te fălești că, iaca, tu nu ai scris despre tema cu masca, dar i-ai făcut pe toți niște ratați.

Într-un paragraf, autorul (ar fi trebuit să nu-i dau nici eu numele) insinuează că intenționat nu scrie titlul filmului că- hă,hă, hă- ce proști sunt românii.

Eu m-am documentat și am văzut că Petre Barbu a scris și luat și niște premii. Noroc cu bursa Soros din 1994, pentru care a scris romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, că atunci debutează și ia și premiu. Nu am citit, nu mă pronunț și nici nu mă interesează operele lui. Totuși, primind o bursă Soros, dacă scria o carte gen „Diavolul bântuie prin America” și  era premiat, și îi mai dădeau o bursă, atunci, da, titlu de glorie.

Dar să te apuci de scris despre un subiect care arde doar ca să te afli în treabă, să bifezi că ai zis și tu de Cristi Puiu, că i-ai făcut cu ou și cu oțet, de-a valma, pe critici, pe poporul care trăiește în mahala și pe un scriitor care sigur are mai mult habar despre filme și cărți decât tine, să te erijezi în dirijor, să centrezi și să dai cu capul, asta înseamnă să-ți pierzi timpul de pomană. Poate nu chiar de pomană, dar asta este mai puțin important.

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Despre filmul Malmkrog s-a discutat. La cristoiuTv”

Invitații cristoiuTv | Adriana Vitan Balint | Eroii din linia întâi, condamnați penal, fac apologia Covidului de frica închisorii
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
📹 Videoblitz 📹
Loading