Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Detectorul de talente: Valeriu Marin, pictorul naturii divine

În primăvara anului trecut, mai precis la finalul lunii martie 2021, Asociația Artiștilor Plastici București anunța o expoziție personală de pictură semnată de Valeriu Marin.
Titlul expoziției a fost mai rar întâlnit „Wet on wet”, adică ud pe ud. Citim pe pagina care anunță această personală de intrare în asociație că ne aflăm în fața unei tehnici care a fost adoptată și de pictorul Bob Ross. Ea își are originea în Flandra în secolul al XV-lea și a fost folosită de Frans Hals, Diego Velázquez, Caravaggio, Paul Cézanne, John Singer Sargent și Claude Monet, printre mulți alții.

Despre „Ud pe ud” se spune ca este o pictura alla prima (într-o singură ședință). Această tehnică este provocatoare în ceea ce privește compoziția, tonul, paleta de culori și manipularea vopselei deoarece, cel care adoptă tehnica trebuie sa fie foarte organizat și să știe cum abordează pictura sa, înainte de a începe să lucreze.

Dacă despre ceilalți artiști evocați putem spune că oamenii de pictură îi mai cunosc, o să vă dau câteva detalii despre Ross.
Robert Norman Ross a fost un pictor american, instructor de arte și moderator de televiziune. El a fost creatorul și gazdă emisiunii ,,Bucuria de a picta”, un program de televiziune instructiv care a fost difuzat din 1983 până în 1994 pe PBS în Statele Unite ale Americii, în Canada, America Latină și Europa.

După această introducere cam lungă pentru unii, insuficientă pentru alții, atacăm frontal subiectul. Valeriu Marin prezintă niște lucrări bine construite, peisaje în care simți dorința să te pierzi pentru eternitate. După mine, această pictură întinerește privitorii pur și simplu.
Un tablou cu această semnătură sa are asupra mea efectul binefăcător ilustrat de Lucas Cranach cel Bătrân, în tabloul intitulat ,,Fântâna tinereții”, expus la Galeria Națională de Pictură din Berlin.

Mă refer la întinerirea uimitoare prezentată aici atât de sugestiv. În partea stângă a lucrării, se văd mai multe femei marcate de trecerea nemiloasă a deceniilor. Trupurile lor neputincioase încercate de vreme sunt aduse cu șarete, trăsuri sau chiar roabe la marginea unui bazin cu virtuți uluitoare. Coborând trei trepte în apă, oamenii întineresc în câteva secunde. Vizibil întinerite, ele trec prin apă și ajung la malul din dreapta total revigorate și cu 30 de ani mai puțin, astfel încât sunt gata să participe, cu toate simțurile, la viața plină de petreceri, muzică, dans și chiar iubire în aer liber.

Tot așa este și după ce ai văzut câteva din tablourile domnului Marin.
Am intrat pe colecția sa prezentată la ,,Tablouri de vis”. Privind, privind mereu am ajuns un copil de grădiniță. Atunci m-am oprit brusc să nu devin bebeluș. Lăsând speculațiile pe seama speculanților, Valeriu Marin e un pictor consistent. El oferă privitorilor, dar și comentatorilor avizați motive să se bucure efectiv că au posibilitatea să fie în fața unor asemenea imagini ale naturii divine.

Am stat puțin de vorbă. Ne-am acomodat. În plus de calitățile artistice, pictorul beneficiază de un sistem de abilități și experiențe în domeniul afacerilor. Asta se întâmplă rar printre creatori. Îi dorim multă sănătate și să lucreze mereu pentru a oferi ocazii de încântare pentru semeni.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *