Nu a trecut decât o zi de la simulacrul de conferință de presă de joi după amiază, când președintele Klaus Iohannis a încercat din răsputeri să treacă sub tăcere foarte sensibilul subiect care este data deschiderii noului an școlar și, atunci când câțiva ziariști l-au încolțit cu întrebările, a dat-o cotită, că pe media alternativă a început să circule prezumția rezonabilă că anul de învățământ 2020-2021, cu prezență fizică, ar putea să înceapă la 1 octombrie. Deocamdată, este o simplă ipoteză, dar, așa după cum arată sondaje de opinie de ultimă oră, ea este agreată de o consistentă majoritate a respondenților din București și din țară. Nu ne rămâne, prin urmare, decât să așteptăm decizia guWERNului și nu este exclus ca ea să valideze ideea, deși, momentan, premierul Ludovic Orban ezită (sau evită?) să se pronunțe în termeni expliciți.
Asta înseamnă că am greșit atunci când, ceva mai devreme, am scris, tot aici, că președintele și guWERNul său nu doresc amânarea începerii cursurilor, deși amenințarea Covid 19 se menține, fiindcă, plecând de aici, ar urma să se amâne și alegerile locale, din aceleași motive? Dimpotrivă, dacă recitim cu atenție transcriptul așa-zisei conferințe de presă de joi, vom constata că exact președintele Klaus Iohannis a lansat ideea că activitatea în școlile unde vor fi organizate secțiile de votare va fi „puternic deranjată”, așa încât se impun câteva zile pentru operații de dezinfecție, atât înainte cât și după 27 septembrie, ziua votului.
Ceea ce dovedește, încă o dată, că domnia sa ține morțiș ca alegerile locale să aibă loc numai și numai în acea zi. Fără, însă, a ne mai spune, așa, bărbătește, că adevăratul motiv al acestei îndărătnicii nu este decât teama că, în cazul în care „localele” și poate chiar „parlamentarele” s-ar amâna cu să zicem o lună, este mai mult ca sigur că timpul nu va curge nici în favoarea guWERNului, și nici în favoarea chiriașului din Dealul Cotrocenilor. Există, în schimb, realul și, mai ales, crescândul pericol ca problemele să se înmulțească în raport invers cu capacitatea autorităților de a oferi soluții clare și eficiente.
Evident, într-o primă fază, ar fi vorba despre riscul unei dezinfecții la nivelul administraților publice locale și județene. Care dezinfecție, la rândul său, cu siguranță va avea un serios impact asupra opțiunilor la alegerile parlamentare. Soldându-se, evident, și la acest nivel, tot cu o mare, dureroasă dezinfecție. Dezinfecție dorită de tot mai mulți dintre noi, dar care pentru Klaus Iohannis și băieții lui se numește: pierderea guWERNării!
Aceasta este, așadar, dezinfecția despre care Klaus Iohannis nu vrea, în ruptul capului, să vorbească.