Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Diana Marchiș, pictorița care a îmbrățișat abstracționismul 

Încep anul 2023 cu un nou text dedicat lumii armoniilor sonore. Mă bucur să vă pot oferi întâlnirea cu universul artistic al unui pictor de valoare. Eu am fost profund impresionat de forța sa, de determinarea sa, de calitățile sale de colorist autentic. Este vorba despre doamna Diana Marchiș.

– Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
– Diana Marchiș, un artist care îmbrățișează abstracționismul ca și mijloc de exprimare plastică, ce provine dintr-o familie frumoasă din nordul țării,  mai exact din Horodiștea, județul Botoșani.
La vârsta de 13 ani am urmat calea artei plecând spre oraș, la Liceul de arte plastice Ștefan Luchian.

De mic copil m-au fascinant culorile, desenam și pictam fără încetare, aproape pe orice suprafață, spre uimirea părinților mei care nu puteau înțelege de unde provine această înclinație. Au acceptat ideea ca nu este cale de întoarcere și că este tot ce îmi doresc să fac pe viitor, chiar dacă asta presupunea despărțirea de ei de la o vârsta fragedă.

Au urmat câțiva ani de stagnare artistică după terminarea liceului, luând decizia mutării în Cluj-Napoca în căutarea a mai multor oportunități, din care mai târziu să îmi pot susține afinitatea pentru creație. A face arta presupune a avea o situație materială buna, timpul este foarte prețios și nu în ultimul rând,  pacea interioară, imposibil de atins în acele vremuri .
Visul meu de a picta nu se stinsese, a fost mereu un foc viu și pătrunzător în ființa mea, știam că mă voi întoarce la culoare, într-o zi!

În anul 2011, viața mea s-a schimbat radical, destinul a făcut ca India, o țara atât de îndepărtată să îmi devină o a doua casă timp de 10 ani, ani în care am realizat aproape tot ce mi-am propus din punct de vedere artistic. India a fost o binecuvântare în tot parcursul meu ca om, dar mai ales ca spirit! O experiență de viața unică fără de care mi-ar fi fost foarte greu să izbutesc în artă.

– Cum a fost anul 2022 pentru arta dumneavoastră ?
– Anul 2022 a fost un an plin, odată cu întoarcerea în România, mi-am mai împlinit un vis, acela de a avea propriul atelier de pictura acasă. A fost un an de cercetări, de creație intensă, profundă și de reconectare la viața dinainte de India.

–  Ce visați pentru anul 2023, dar și pentru următorii ani?
– Pentru anul viitor și nu numai, îmi propun să expun cât de mult posibil, să îmi extind domeniul de activitate artistică și mai presus de toate să le ofer oamenilor o fărâma din ideologia mea existențială transpusă pe pânză cu ajutorul culorilor sau a texturilor atent studiate deja de ani de zile.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lume artei, lumea in general?
– Sunt un artist care comunică intens cu sinele, care accesează zonele pozitive ale creierului uman. Arta mea este o artă cu și despre bucuria existentei noastre pe pământ, o frământare sugestivă a unei stări, emoția pură, nealterată de impuritățile ce ne înconjoară pe toți zi de zi. Vreau să cred că oamenii văd frumosul, văd culoarea chiar și în cele mai “neînsemnate” sau “nefolositoare “ lucruri. Ignoranță, ne face urâți și posaci, livizi și fără dorințe însă puterea de a schimba radical direcția sensului de mers, sta doar în noi..

Mi-aș dori ca românii să își cultive sâmburele de optimism prin artă, să participe și să încurajeze activitățile artistice, să meargă la muzee, la expoziții, să cumpere artă în orice formă, să își dea valoarea cuvenită, până la urmă, arta înnobilează sufletul. Oare nu asta ne dorim cu toții ? Mă întreb. Va mulțumesc!

– La rândul nostru, vă mulțumim frumos.

După atâtea cuvinte bine potrivite, este timpul să arătăm onorabililor cititori câteva dintre tablourile dumneavoastră, dar și imagini din  universul în care trăiți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *