CCR a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale>

Diana Șoșoacă, aut! Urmează o erată?

Până la ora când scriu aceste rânduri, Curtea Constituțională nu a dat publicității motivarea deciziei în urma căreia a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la apropiatele alegeri prezidențiale. Și, chiar dacă până când aceste notații vor fi publicate va apare și motivația, asta nu va anula situația absolut nedorită pe care a provocat-o întârzierea cu care ea apare.

Recunosc, nu sunt specialist în drept constituțional, dar, ca simplu cetățean preocupat de bunul mers al instituțiilor statului de drept, știu că trece un anume timp între momentul în care este anunțată o hotărâre judecătorească și publicarea motivării sale. Numai că, de data asta, faptul că nici până acum Curtea Constituțională a comunicat în mod oficial motivele care au stat la baza respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă este de natură să genereze o multitudine de scenarii în care temeinicia juridică și caracterul democratic, nediscriminatoriu al acestei decizii sunt puse sub un mare semn de întrebare.

Nu vreau să spun că dacă ar fi fost publicată motivarea  deciziei Curții Constituționale nu ar mai fi apărut interpretările tendențioase ale acestei decizii, dar sunt convins că acestea ar fi putut să fie contracarate mai prompt și la obiect.

Bineînțeles, prima reacție a avut-o însăși Diana Șoșoacă! Din ale cărei declarații am reținut că decizia Curții Constituționale reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât ,,acapararea totală a justiției și omorârea națiunii noastre’’. Acestea fiind, ca să spun așa, cele mai cumpănite expresii  ale domniei sale.

Au urmat și vor mai urma declarații ale unor formațiuni și personaje politice  care acuză imixtiunea factorului politic în actul de justiție. Vinovat pentru acest de neiertat atentat la adresa statului de drept fiind (mai era nevoie să o spun?) PSD. Este, de aceea, de înțeles de ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut Curții Constituționale, într-o declarație făcută în termeni categorici, să prezinte rapid motivarea, atrăgând, totodată, atenția asupra riscului de vulnerabilizare a procesului democratic care decurg din întârzierea cu care va veni această comunicare. Declarație pe care, după cum era de așteptat, alți competitori în cursa electorală au ignorat-o sau au taxat-o ca fiind una de auto-disculpare a pesediștilor. Nu de alta, dar s-ar fi văzut deposedați de o temă predilectă și anume culpabilizarea rivalilor cu sau fără motiv.

Foarte adevărat, în spațiul public au apărut și declarații ale unor redutabili juriști în care se avansează posibile motive ale deciziei Curții Constituționale. Un interes aparte reprezentându-l substanțialele analize ale profesorului universitar Tudorel Toader. Doar că- și acest fapt trebuie discutat cu mare atenție!- între timp, au apărut și criticile severe formulate de Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională, critici prin care desființează hotărârea care îi interzice Dianei Șoșoacă să candideze pentru funcția supremă în stat. Critici cărora nu li s-a răspuns cu argumente solide și cu demonstrații valide. Ceea ce, iarăși, este un îngrijorător semnal despre maniera în care unii sau alții dintre actanții politici intenționează să comporte în timpul campaniei electorale.

Așa stau lucrurile la ora actuală în ceea ce privește candidatura Dianei Șoșoacă. Mai bine spus, așa au stat. Pentru că, aseară, Biroul Electoral Central a analizat, în regim de urgență, cel de al doilea dosar depus aproape de miezul nopții trecute de către Diana Șoșoacă și l-au respins.  Să însemne asta că Diana Șoșoacă este aut? Sau ar fi posibil ca onorata Curte Constituțională să dea o erată prin care să revină asupra propriei decizii, iar Diana Șoșoacă să fie declarată admisă în cursa pentru Palatul Cotroceni? Deși decizia de sâmbătă a Curții Constituționale este definitivă și irevocabilă. Că doar există un precedent în materie!

Deși, dacă mă gândesc mai bine, nu văd  de ce, și de data asta, niște alți înalți emisari ar mai veni, de peste mări și țări, ca să ne spună că nu e bine ce facem pentru că mai marii domniilor lor nu știu(sau nu vor să știe?!) dacă așa ceva stă scris în Constituția României.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Diana Șoșoacă, aut! Urmează o erată?”

  • Aceasta curte sa nu ii se mai spune onorata ci patata ccr ,rusine pentru o tara ca a noastra “mutilata” si vanduta /distrusa de indivizi ignoranti si fara de tara-tradatori de neam. In loc sa me apere onoarea si demnitatea au ales ss ne fie Rusine ca avem astfel de figuranti pe care ii platim cu bani grei in loc sa le oferim inchisorile pentru lipsa de respinsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *