Cu atenția capturată ba de referendumul lui Nicușor Dan, ba de copiii răpiți și apoi regăsiți ai milionarului Adrian Marțian, ba de gafele în cascadă ale Elenei Lasconi am trecut prea repede peste un subiect despre care ar trebui să discutăm foarte atent, cu toată seriozitatea. Sau poate că am luat cunoștință despre el dar, dat fiind faptul că ni s-a cam acrit de fumigenele Dianei Șoșoacă, ne-am mulțumit să îl bifăm la capitolul diverse. Nu îmi stă în obicei să lansez si cu atât mai mult să scornesc zvonuri-bombă, dar, de data asta, înclin să cred că trebuie să reluăm subiectul și să ne punem foarte serios câteva întrebări.
Mă refer la recentele declarații ale europarlamentarei Diana Șoșoacă în care și-a anunțat intenția de a candida la un fotoliu de parlamentar. Asta în revanșă cu decizia Curții Constituționale care i-a respins candidatura la funcția supremă a stat. Dacă ultra vulcanica doamnă s-ar fi mulțumit cu anunțarea intenției de a candida în alegerile pentru viitorul legislativ POATE că ar fi fost cazul să ne facem probleme. Numai că, în aceeași declarație, Diana Șoșoacă și-a chemat nu numai propriul electorat ( care și cât i-a mai rămas) ci ne-a chemat și pe noi, cetății români cu drept de vot ca, atunci când vom intra în cabină, să adăugăm, cu pixul din dotare, pe buletinul unde sunt înscrise numele candidaților la președinția României, un pătrățel în care se află numele său. Care nume, din motive lesne de înțeles, nu se află tipărit pe buletinele de vot. Desigur, urmând să punem și ștampila ,,votat’’ pe acest pătrățel!
Nu ne trebuie prea multe și aprofundate cunoștințe în materie de drept constituțional pentru a înțelege ce se va întâmpla la birourile electorale ale secțiilor de votare atunci când se va încheia numărarea voturilor și se va trece la constatarea rezultatelor. Bineînțeles că asemenea buletine de vot vor fi anulate. Și despre asta trebuie să discutăm cu toată seriozitatea. Adică despre ceea ce reprezintă factorul de risc al scenariului imaginat și lansat de către Diana Șoșoacă. Scenariu pe care, de altfel, îl putem clasa ca fiind doar un … șoșocism de drept comun. Deși teamă îmi este că o vom face plătind tribut naivității, de fapt, superficialității cu care abordăm subiectul.
Mi se poate, desigur, obiecta că, spre deosebire de acum doi, trei sau patru ani, numărul susținătorilor Dianei Șoșoacă este într-o semnificativă scădere. Numai că, de data asta, date fiind implicațiile și consecințele situației la care s-ar ajunge dacă un anumit număr de votanți s-ar conforma unei asemenea bizare inițiative, consider că trebuie spus răspicat că ,în acest fel, unui anumit segment al electoratului îi este confiscat și manipulat însuși dreptul la vot. Și îi am aici în vedere, în mod cu totul deosebit, pe deloc puținii cetățeni români de peste hotare, care, după cum se cunoaște, încă mai văd în Diana Șoșoacă o dârză și neînfricată luptătoare pentru dreptate și cinste și, deopotrivă, o prigonită a oligarhilor țării. Dovadă faptul că tocmai voturile din diaspora i-au asigurat Dianei Șoșoacă fotoliul de europarlamentar, pentru că,aici, acasă, nu întrunise numărul minim necesar prevăzut de lege.
Iată de ce cred că trebuie să fie pusă în discuție publică, fără reticențe și fără eufemisme, această nouă găselniță, în realitate o crasă diversiune marca Diana Șoșoacă, să devoalăm adevăratele, singurele și perfidele sale scopuri și să atragem atenția asupra lor celor care i-ar putea da curs și susținere. Altminteri să nu ne mirăm când, după numărarea și validarea voturilor exprimate la alegerile prezidențiale ediția 2024, vom avea și unele surprize, foarte puțin spre deloc, plăcute.
Lasă un răspuns