Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Din culisele întîlnirii de la Vila Lac | În PNL s-a conturat aripa pedistă, care-l sprijină pe Rareș Bogdan

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat, marți seara, pe liberali la Vila Lac pentru a media conflictul între grupările din partid.
Potrivit surselor noastre, președintele nu i-a dojenit, ci i-a sfătuit să se liniștească, deoarece vin două rânduri de alegeri. Acest guvern rămâne până după alegeri, cu o remaniere necesară în septembrie, deoarece unii dintre miniștri, printre care și Marcel Vela, vor fi candidați la locale. Iohannis a subliniat că acest guvern este doar unul de un an, următorul, cel de 4 ani, va fi stabilit după alegerile parlamentare, cu sau fără Ludovic Orban premier.

Au vorbit 15 persoane, însă cei mai vocali, care au reușit să-și și impună punctul de vedere, au fost cei proveniți din PD, care au făcut zid în jurul lui Rareș Bogdan și i-au dat dreptate că i-a criticat pe unii din partid, care se gândesc doar la foloase. De partea lui Rareș Bogdan sunt și Florin Roman, Dan Motreanu, Robert Sighiartău. Lui Ludovic Orban i se reproșează că nu mai ține cont de partid atunci când ia decizii mai ales în privința numirilor. S-a remarcat că vocile liderilor PNL nu se aud din cauza consilierilor lui Ludovic Orban, care au devenit mai importanți decît cei din conducerea partidului.
Mulți vorbitori au cerut o urgentare a măsurilor de reluare a vieții normale, invocând creșterea nervozității populare, pentru că România e în urma țărilor europene în materie de relaxare.

O discuție foartă importantă s-a axat pe câștigarea alegerilor la Primăria Capitalei. Discuția a fost lansată de Rareș Bogdan. Au fost lideri care au cerut să se renunțe la Nicușor Dan. S-a spus că, în această perioadă, „a stat la cutie” și i-a dat posibilitatea Gabrielei Firea să culeagă toți laurii. Unii s-au declarat, din nou, contrariați că PNL nu are un candidat propriu. Nu s-a luat nici o decizie, deoarece Ludovic Orban îl susține pe Nicușor Dan pentru a-l contracara pe Rareș Bogdan.
Așa se explică faptul că apropiații lui Ludovic Orban au început, dintr-o dată, să-l promoveze, pe rețelele de socializare, pe Nicușor Dan.

S-au adus și reproșuri legate de lipsa de comunicare a miniștrilor. Cu excepția lui Marcel Vela, ceilalți au avut prea puține ieșiri în spațiul public.

Uni vorbitori au propus ca alegerile parlamentare, ținute la termen, să fie înaintea celor locale, amânate pentru martie 2020. Liberalii sunt îngrijorați că primarii în funcție (mulți PSD-iști ) au crescut în sondaje pe perioada Pandemiei.

Așa cum se anticipa, Raed Arafat va fi cel care va plăti pentru rigiditatea din perioada de criză. Pentru că, o un subiect important pe care l-au discutat liberalii cu Iohannis a fost cel legat de biserică. Și i-au spus președintelui că ei s-au luptat mult cu acesta, că Arafat nu ar fi vrut, cu niciun chip, să relaxeze măsurile în ceea ce privește biserica.

De asemenea, se fac presiuni puternice pentru a da ajutor de stat la Tarom și Blue Air, compania aeriană fiind grav afectată de criză. Pe modelul Germaniei, care dă companiei Lufthansa un ajutor de stat de 9 miliarde de euro, însă 25 la sută din participații revin statului.

În concluzie putem vorbi de o reuniune cerută de Klaus Iohannis pentru pacificarea din cadrul PNL. Pentru asta, președintele a evitat să țină partea uneia din cele două grupări, insistând pe nevoia de unitate.