Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Din obsesia de imagine a lui Nicolae Ciucă, Guvernul s-a clătinat la o simplă adiere. Ce se va întîmpla cînd vor veni uraganele?

Miercuri, 15 decembrie 2021, Florin Roman, ministrul Digitalizării și-a înaintat demisia din funcție. Nici n-a apucat să se usuce bine cerneala pe hîrtie că premierul Nicolae Ciucă a trimis la Cotroceni solicitarea de revocare din funcție a lui Florin Roman, împreună cu propunerea de a fi ministru interimar Virgil Popescu. După-amiază aflat la Bruxelles, președintele României și-a întrerupt treburile sale de importanță europeană, pentru a anunța națiunea că a acceptat solicitarea premierului.

Desigur, demisia e un act unilateral. Sînt însă situații cînd demisia e respinsă. În cazul de față nu numai că ministrul nu e rugat să renunțe, dar mai mult atît premierul, cît și președintele vădesc o grabă neobișnuită de a scăpa de Florin Roman. Ai impresia că Florin Roman reprezenta un pericol pandemic. O clipă în plus rămas în funcție risca să infecteze ditamai guvernul PNL-PSD-UDMR-Minorități, alintat drept Guvern de Uniune Națională, în realitate Guvernul de Hăis-Cea, un fel de căruță în care fiecare roată se învîrte în sensul ei propriu.
Nu încape vorbă că Florin Roman a fost forțat de premierul Nicolae Ciucă, evident, cu acceptul lui Klaus Iohannis, să-și scrie demisia.

În sine un ministru care demisionează nu constituie un eveniment ieșit din comun.
Demisia lui Florin Roman are însă cîteva note care o fac eveniment:

  1. E o demisie dată de Florin Roman nu pentru că ar fi ajuns în incapacitate fizică de a-și exercita prerogativele, ci pentru că a fost forțat de premier s-o facă.
  2. Deși premierul nu s-a pronunțat asupra motivelor pentru care a forțat această demisie, Comunicatul lui Florin Roman ne semnalează că forțarea a avut loc pentru a pune capăt unui Scandal.

În ce constă Scandalul?
De ceva timp, ziarul Libertatea duce o campanie împotriva lui Florin Roman pe motiv că acesta ar fi plagiat într-o lucrare de masterat și, pe deasupra, și-ar fi falsificat CV-ul.
În țările nordice, o astfel de dezvăluire (ținînd de trecutul demnitarului și nu de activitatea sa prezentă) ar fi dus nu numai la demisia ministrului, dar și la sinuciderea în bloc a întregului Guvern, pentru că s-au încălcat niște standarde morale riguroase.

Florin Roman a fost ministru în România.
Țară cu aer dulce, binevoitor cu păcătoșii, atît de puternic îmbolditor la păcate că, la plecarea din București, după Primul Război Mondial neamțul Mackensen s-ar fi plîns cam așa: „Am adus în București niște nemți și am plecat cu niște porci!”
Prin raportare la îngăduința arătată de români păcătoșilor, dezvăluirile despre trecutul lui Florin Roman ar fi trebuit să ducă la promovarea și nu la demisia sa. N-a ajuns și președinte de partid premierul Florin Cîțu după ce s-a dezvăluit un păcat din trecutul lui, cel de a fi fost arestat de Poliția americană pentru că a condus beat mort fiind?

Scandalul declanșat de această dezvăluire a fost infinit mai uriaș decît cel stîrnit de dezvăluirea trecutului lui Florin Roman.
Campania de presă s-a limitat la o singură publicație: Libertatea. Au mai comentat negativ situația lui Florin Roman cîteva site-uri TeFeListe și, evident, facebookistul Dacian Cioloș. Puțin, foarte puțin față de campania îndreptată împotriva lui Florin Cîțu. Lui Florin Cîțu șeful de la Cotroceni nu i-a cerut demisia. Dimpotrivă, l-a apărat. Lui Florin Roman șeful de la Victoria i-a cerut demisia!

Se pot face multe speculații despre gestul lui Nicolae Ciucă. Se vorbește chiar de mîna lungă a Serviciilor Secrete Românești. Suma de 2 miliarde de euro de care dispune ministerul face cu ochiul la mulți epoleți.
Poate fi și aceasta o explicație pentru forțarea de către premier a demisiei lui Florin Roman.

Eu cred însă că alta e explicația. Reacția aberantă a premierului la Scandalul Diana Șoșoacă – ziarista italiană, o reacție de o slugărnicie greu de conceput chiar și în slugărnicia tipic postdecembristă (conflictul ținea de nivelul ambasador al Italiei la București – funcționar mărunt în MAE), a fost comentată de mine sub tilul: Citind Comunicatul Guvernului despre conflictul Dina Șoșoacă – Lucia Goracci, te întrebi dacă premierul Nicolae Ciucă a avut la îndemînă un WC ca să nu facă în pantaloni de frică.

După forțarea demisie lui Florin Roman a scrie te întrebi e o greșeală. Nu te mai întrebi. Nicolae Ciucă a făcut în pantaloni de frică.
De frică de Scandal.
Această frică de Scandal, ținînd de amatorismul premierului ca politician, a funcționat și în Cazul Florin Roman.
Ea, frica de Scandal, se înscrie în obsesia lui Nicolae Ciucă pentru imagine. Pentru ceea ce crede el că ar fi o imagine bună. Sub acest semn, s-a făcut că lucrează convocînd ședințe de Guvern duminica, s-a scuzat personal de aducerea virusului Omicron în țară, a făcut o vizită de lucru la o fermă de pui.
Obsesia lui Nicolae Ciucă nu pentru ceea ce face efectiv, ci pentru cum e reflectat ce face el în presă, l-a împins spre gesturi aberante precum Comunicatul slugarnic sau forțarea demisiei lui Florin Roman.

Obsesia imaginii e una dintre cele mai mari slăbiciuni ale unui demnitar. Nu numai pentru că ea îl face pe demnitar să se preocupe de cum se vede ce face el și nu de ceea ce face, dar și pentru că o astfel de preocupare duce autorul la un dezastru chiar în planul imaginii.

Ce înseamnă în planul imaginii publice forțarea demisiei lui Florin Roman?

  1. Crearea imaginii de Guvern cu probleme care a trebuit să facă o remaniere la nici o lună de la investire.
  2. Adîncirea imaginii de Guvern care e avut în rîndurile sale un cu mari probleme.
    Limitată la paginile unui ziar, campania împotriva lui Florin Roman nu atinsese proporții naționale. Demisia sa a amplificat urieșește gravitatea faptelor sale. Dacă a fost forțat să-și dea demisia, înseamnă c-a comis o crimă.
  3. Adversarilor Guvernului li s-a oferit de către Nicolae Ciucă rețeta decimării Guvernului. N-am nici o îndoială că fiecare ministru are în trecut ceva care poate deveni subiect de Scandal. Lui Florin Roman îi vor urma alți miniștri. Ce va face Nicolae Ciucă? Le va cere demisia? Dar cînd se va ajunge la el, ce va face? Va demisiona?

Un Guvern în astfel de vremuri e automat ținta a zeci de uragane, care sînt Scandalurile.
Scandalul Florin Roman a fost o adiere.

Din obsesia lui Nicolae Ciucă pentru imagine, la această simplă adiere Guvernul PNL, PSD, UDMR, cel mai tare Guvern postdecembrist, s-a clătinat din temelii.
Ce se va întîmpla cînd vor veni uraganele?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Din obsesia de imagine a lui Nicolae Ciucă, Guvernul s-a clătinat la o simplă adiere. Ce se va întîmpla cînd vor veni uraganele?”

  • Ciuca ca prim-ministru isi demite un ministru dupa citeva saptamini dupa ce l-a pus…mai e ceva de comentat?… pai astia sint ministrii, astia sint parlamentari, asta e presedinte?… niste panarame cu totii….

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Nu rezolvati nimic ca va raportati la „spusele” lu’ Ciuca. El nu face altceva decat ii spune pe firu’ scurt sefu’ de la Cotroceni.
    Tampitu’ care a facut praf PNL-ul si-a pus in gand sa faca praf chiar toate institutiile statului?…
    E evident ca „barbatii de stat” n-au curajul sa-l puna la punct. Pentru asa ceva e nevoie de o Diana Sosoaca…!

    https://www.gandul.ro/actualitate/video-iohannis-cere-verificari-la-sange-in-cazul-sosoaca-autoritatile-sa-isi-faca-datoria-cu-varf-si-indesat-incidentul-este-inimaginabil-19725862?utm_source=video_homepage&utm_medium=clicks_video&utm_campaign=video

    • Doamne apara si pazeste. Am citit articolul…nu-mi vine sa cred nivelul execrabil la care e acest idiot,oligofren,autist, ce Doamne iarta-ma problema la cap o avea acest timpit numit presedinte. Lasind la o parte incidentul dintre sosoaca si mahalagioaica aia din Italia, din ce citesc, cretinul nostru,impreuna cu restul de linge blide, au decis deja ca o femeie(sosoaca) ar fi”sechestrat” persoane…DOAMNE FERESTE cum te condamna niste idioti inainte de a stii despre ce e vorba. L-as intreba pe idiotul national ce iseamna „Autoritățile să își facă datoria cu vârf și îndesat”, ce inseamna pt el „cu virf si indesat” cind vine vorba de o investigatie care se face dupa o procedura clara,legala?Ce e aia”virf si indesat” Dumnezeule mare. Herr „cataloghează incidentul drept „absolut regretabil” și, până acum, „inimaginabil”.El pe ce planeta traieste?Asta e incident Inimaginabil”?????Da cind copii nevinovati sint ucisi pe cimp sau fete sint sechestrate,b\violate si maltratate, aia cum Doamne iarta-ma e????Acolo cum ar trebui sa investigheze autoritatile? Daca mai exista vre urma de luciditate in tara asta, cei care mai au mintea nealterata in justitie si prin partide, ar trebui sa puna piciorul in prag.Am vazut multi imbecili la viata mea, dar niciodata unul atit de meschin, psihopat ca herr asta cica „ales” de romani..>Doamne fereste de asa ceva, asta nu e sanatos la cap,lasa ca-i prost gramada, dar din declaratia lui si cenusa pe care si-o pune in cap acum, aiurea, eu zic ca are nevoie de tratament si sa demisioneze inainte sa ne bage in vreun conflict fara sens doar asa ca-i dau ordine unii care se distreaza pe seama Romaniei.Domnule, nu am cuvinte sa exprim revolta si scirba pe care o simt cind se intimpla asa ceva,n-am cuvinte domnule…

  • Atatea teorii pentru neica-nimeni in lumea analfabeta dominanta. Pare ca a devenit o regula : daca nu esti incompetent nu ai cum sa ocupi un post de conducere.Floricele pe campii,hai sa le adunam copii.

  • Uraganele sint de doua feluri. Cele care conteaza e cel cel cu epicentrul in Marea Revolutie. Caz in care nu Imagine tre sa fii, ci Oglinga. Adica…fix invers.

  • „După-amiază aflat la Bruxelles, președintele României și-a întrerupt treburile sale de importanță europeană” …
    Intrebarea ar fi ce cauta EL pe acolo , pe banii mei , fara un mandat de la …

  • https://alephnews.ro/sanatate/vaccinarea-in-masa-ar-putea-fi-o-catastrofa-pentru-omenire/
    https://electroverse.net/dr-roger-hodkinson-on-covid-hoax/
    https://www.facebook.com/randy.hillier/videos/dr-roger-hodkinson-on-how-governments-responded-to-covid/284868239575668/ – video – ascultati-l inainte de a trage orice alta concluzie – puteti sa-i dati link-urile astea lui Tuca si Rafila? Cred ca le-ar fi „utile”.
    Am gasit doua articole mai vechi pe tema vaccinarii. Poate e timpul ca dom’ prim ministru, daca vrea sa-si „ridice” imaginea, apai sa puna punct sharadei covid. Cred ca l-ar aprecia toata planeta, l-ar cunoaste si-n inima junglei, daca are curajul sa puna la punct istericii din vest care vor musai vaccinare si cai verzi pe pereti de certificate aiurea…de’,mai aloca fonduri pt certificatele astea, au rezolvat tot, problema foametei pe planeta, si au fonduri pt certificate verzi pe pereti…Vreai imagine?Uite ocazia: STOP MINCIUNILOR SI MANIPULARILOR.

  • De unde concluzia ca legea,dreptatea,corectitudine de care ar trebui sa dea dovada ala care face deciziile, e transformata in muma pt unii,ciuma pt „aialantzi”…Pe citzu l-au lipit acolo cu scop. Au transformat o situatie inacceptabila, in sesiune de dezvaluiri in avans, asa incit in 2024 sa nu mai aiba nimeni ce zice oricit de adinc ar sapa dupa informatii.Intre timp, de cind s-a aflat ca a umblat beat manga si drogat, a avut timp berechet sa-si aminteasca, in cazul in care uitase, ce alte minuni mai are la activ si i s-a dat timp berechet sa le „piteasca” sau sa le „cosmetizeze”…o sa vedeti prin 2024. Cit priveste tipu’ asta cu CV scris prost, daca nu zicea Ciuca ceva, cine i-ar fi citit CV-u’????Doar ziaristii gen Sabina Popescu si Antonia Henrik, doua pupeze care scriu timpenie dupa timpenie, te iei cu miinile de cap la ce stiri scriu astea si cum le scriu. Sint prea multi tineri care se cred jurnalisti si nu fac altceva decit birfa si ridica orice porcarie la rang de stire nationala nemaipomenita, fara stirea aia se surpa Romania. Nu vreau sa comentez in nici un fel la adresa acelui ministru care a demisionat, habar n-am cine e, nu m-am uitat de fel sa vad ce hram poarta si nici nu ma intereseaza s-o fac de acum inainte. Ce ma deranjeaza insa, e ca sint prea multi shmecheri in politica si prea multe putori care mai mult strica decit fac orice altceva. Daca si-ar petrece timpul asta pe care si-l petrec sa faca rau altora, incercind sa rezolve macar O PROBLEMA, UNA MACAR, de interes national, mi-as tine gura inchisa. Toti care au ajuns in functii, au ajuns cu scop personal in primul rind…ca au vrut sa-si perie CV-ul si a scrie in el ca-i fost ministru, sau pur si simplu postul le-a permis sa faca aranjamente diverse din care sa cistige si ei(contracte, bani distribuiti ici-colea etc), doar ei stiu, ce vede platitoru’ de taxe insa, e cum taxele alea care i se iau anual, se duc pe girla, nu se vede nimic facut cu cap si coada, nicaieri, de nici un fel.Asta e ce deranjeaza mult. Toti ar trebui inlocuiti cu oameni cu experienta in domeniul in care vor sa li se spuna „dom’ ministru”, daca-mi pui inginer la sanatate si medic la transporturi, de aia sintem in anu’2021 unde sintem. De 31 de ani doar s-au jucat cu posturile cheie si au pus numai nepriceputi si prosti, doar slugi care sa serveasca interesele shmecherilor interni si externi. Multi au fost pusi in functii ca sa semneze diverse matrapazlicuri cu bani multi, apoi au fost imediat bagati la zdup sub pretext sa si-au bagat labele in butoaiele cu miere.Nu se ca cunoaste adevarul niciodata, cine a furat pe bune si cine a fost aranjat, cert e ca, daca tot vorbim de imagine, imaginea tuturor politicienilor e varza, nici unu’ nu merita sa ocupe un scaun in administratia statului. Daca unii care stau in functii diverse de 31 de ani, n-au facut o laie pe locul ocupat, si ce-i si mai infricosator e ca n-au invatat nimic, absolut nimic din statul ala timp de 31 de ani, atunci ce cauta in continuare unde sint ei acum????Cui ii mai pasa de imaginea oricui? Exemplul cel mai bun e acel incident intre sosoaca si mahalaua venita din Italia, special si cu scop clar. As vrea sa stiu cine sint romanii din echipa italiencei mahalagioace?Ce nume poarta ei?Sint din care parte a tarii noastre? In fiecare an de la ’89 incoace,in Decembrie, se isca cite un scandal de pe urma caruia imaginea Romaniei e de popor de tzigani murdari. Multi uita de aceste intimplari, timpul ti le sterge din memorie,mai ales ca sintem bombardati zilnic cu fel si fel de informatii timpite, fara sens si atunci se diminueaza importanta adevaratelor stiri…Nu cred in coincidente taman in luna Decembrie timp de 31 de ani, cred mai degraba ca-si vira coada minoritarii prin nebunii lor de politicieni ca hunor si restul de rapciugi. Pina nu sint inlocuiti toti politicienii, partidele asa cum le stim ar trebui terminate toate, hunii sa nu mai calce la guvernare nici in ruptu’ capului, poate doar asa sa vedem o schimbare si imaginea Romaniei sa se imbunatateasca. Nu m-ar mira deloc, absolut deloc daca mahalagioaoca din Italia n-a fost adusa aici, si cu ajutorul hunilor,tare le pace sa stea in umbra si sa rida cu orice ocazie se poate.Imaginea generalului nostru?Cui ii pasa?Poate doar lui,nu intelege ca deabea il stiu romanii, de ce s-ar obosi strainii sa le pese de imaginea lui, mai ales ca se stie ca nici un prim ministru la noi n-apuca un an de domnie…cine are nevoie de dom'”jeneral”, are nevie sa-i semneze conbtractele pt rachete, avioane pe care unii nu vor sa le arunce la gunoi si atunci ni le dau noua sa ne dscurcam cu ele…gunoaiele nu intra in tara doar cu TIR-ul, mai intra si sub forma de donatii si cadouri fel si fel,cum e cu C130 …daca-ar stii”iespertii” nostri macar anul in care a fost produs Hercule…Uragan ziceti?Pai sintem in centrul lui de 31 de ani…eu ma intreb ce-o sa facem cind se termina cu uraganu’, de unde incepem si cum incepem cu refacerea????Aaaa, era sa uit…https://www.mediafax.ro/social/s-a-vandut-santierul-naval-atg-din-giurgiu-cumparator-este-grupul-francez-piriou-20404177 – printre bucatile de piine veche si sesiunile de circ care ni se servesc zilnic, ei merg inainte cu „investitiile” si „investitorii”…orice tara cu mintile adunate, nu ar instraina un astfel de obiectiv strategic. Da’ ca la noi….vin”investitorii”, da’ nimeni nu calculeaza ce insemna sa vinzi taraboanta la straini, sau s-o pastrezi a statului….citi bani fac „investitorii” ca sa „merite” tranzactia????Dumnezeu stie cite altele nu sint vindute…o sa ajungem sa nu putem merge decit pe un trotuar, din scara blocului pina la piine si inapoi ,ca o sa constatam ca si soseaua de linga trotuar nu mai e a statului roman….iar trotuarul cu pricina, va fi la sfer ca latime din ce e azi…hoooop, pazea, sir indian, sa nu calce o miime de milimetru afara din „poteca”….vai de noi.Imagine?Pffffff.

    • Când vorbește Klaus Iohannis eu schimb postul. Acum câteva minute n-am avut de ales și l-am auzit la Radio România Actualități glăsuind așa: ”Să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult”. Se referea la reformele pe care Maia Sandu vrea să le facă în Rep. Moldova. Știu că am rupt din context ce-a spus ”dulapul”, dar chiar și-așa, ce mai e de spus dacă Președintele țării vine cu asemenea îndemnuri goale de conținut. Nu vă pot reproduce sacadarea cu care a pronunțat cuvintele, de parcă spunea ”Români, treceți Prutul!”. Cu un asemenea far, României nu-i rămâne decât să eșueze cu toate vapoarele, mai ales cu cele făcute din hârtie. Și da, mare dreptate aveți cu prezicerea înstrăinării bucată cu bucată a țării. Tare mi-e teamă că suntem deja vânduți și că România nici nu mai există în sensul știut de noi, dar mai e puțin până vom vedea actul oficial semnat și parafat.

      • Buna ziua Doamna Stoican. Pupaza de Maia e alta pusa si platita.Moldoveanul de rind nu vrea sa auda de Romania.Vor sa aiba pasapoarte de Romania, vor sa munceasca in Romania, dar vor sa fie lasati in pace, nu-i intereseaza nicio”unire”.Nu le pasa nici de UE.Maia profita de nr de tineri care nu inteleg realitatea si nu asculta la ai batrini si se asteapta ca tinerii convinsi ca drumurile sint spre”UE”, sa-i convinga si pe altii CA SA LEGITIMIZEZE prin inscenare asa zisa „dorinta arzatoare” a cetatenilor moldoveni sa „intre in Ioropa”. Felul cum se manipuleaza si manevreaza asa zisa”vointa a poporului”, duce clar spre aderare la UE chiar daca cei ce vor cu adevarat asta sint in nr mic.Asa cum au facut la noi, acelasi scenariu vor aplica si-n Moldova.Odata Moldova in UE, devine mai aproape ucraina…principiul dominoului…din pacate oamenii nevinovati vor avea de suferit,ca intotdeauna. Deja zici ca au innebunit complet in politica,peste tot prin lume…zici ca le-a luat Dumnezeu mintile sau si le-au pierdut de la „e-urile” din mincare.Inca doi ani sub domnia unor oligofreni nationali si internationali, sint suficienti ca sa distruga iremediabil tot ce e strategic si important,apoi ei pleaca cu conturile pline si bine protejate pe la bancile din Cipru sau insule tropicale si vor tine un discurs triumfator cu ce minuni nemaipomenite au facut ei pt poporu’ pe care-l iubesc de se spetesc pt el….deja mi-e greatza.

  • Dacă prezenta cv-ul în mod corect …nu ar fi avut nici o problema…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *