Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Din punct de vedere istoric, Guvernul PSD a căzut la un scor prea mic

Moțiunea a trecut.
Cu un număr de cinci voturi peste minimul necesar.
În postdecembrism, au mai fost două momente de cădere a unui guvern prin Moțiune de cenzură. Primul, în 6 octombrie 2009, cînd Opoziția de atunci, alcătuită din PSD și PNL a cîștigat cu 18 voturi peste cele cerute.
Al doilea, în 18 aprilie 2012, cînd Opoziția întruchipată de PSD și PNL, a dat jos Guvernul PDL cu patru voturi peste cele necesare.
Am purces la această trecere în revistă pentru a scoate în evidență cîteva specificități ale momentului de joi, 10 octombrie 2019:

  1. Cel mai mare scor a fost obținut în 2009. Fără folos, deoarece Traian Băsescu a manevrat astfel încît noul Guvern a fost instalat abia după ce a cîștigat el alegerile prezidențiale.
  2. În 2009 și în 2012 se știa cine va fi premierul desemnat. Klaus Iohannis din partea PSD (ce bordel și politica asta!) în 2009, Victor Ponta în 2012. Din partea PSD împotriva PDL-ului de atunci, azi parte a PNL cu care s-a aliat Victor Ponta (ce bordel și politica asta!).
  3. Scorul de acum nu poate fi considerat încurajator pentru Opoziția care va prelua Guvernarea.

Mai mult, eu cred că acest scor e prea mic pentru ce a fost PSD după 26 mai 2019.
Dincolo de motivele politicianiste ale momentului din Parlament, de spectacolul grotesc al aducerii unor parlamentari de pe masa de operație și chiar de pe năsălie, de către partidele de Opoziție, în frunte cu ALDE, pentru a dovedi de ce solidaritate beneficiază lupta împotriva PSD, rămîne un fapt:
PSD a plecat de la Guvernare.

Despre necesitatea istorică a căderii Guvernului Dăncilă am scris imediat după 26 mai 2019, cînd PSD a înregistrat cel mai slab scor postdecembrist la un scrutin. Pe 28 mai 2019, după anunțarea rezultatelor, scriam pe cristoiublog.ro:

„Ce semnal dau alegerile europarlamentare?
Că din punct de vedere al stării electoratului PSD nu mai poate rămîne la Guvernare. Desigur, o Moțiune de cenzură are șanse puține de izbîndă.
Din punct de vedere al aritmeticii parlamentare, PSD poate să rămînă la guvernare. Orice istoric al clipei, dar și orice istoric va spune însă imediat că nu se poate guverna împotriva Poporului. Pînă la alegerile din 2020 ar mai fi un an și ceva de guvernare. Un an în care un Guvern va trebui să ia măsuri, să fie cît de cît acceptat de electorat. În cazul Guvernului PSD nu e vorba numai de acceptare. E vorba de ostilitate. Cum să guvernezi un Popor ostil? (…) Pentru a se reface, pentru a cîștiga alegerile care vor urma, PSD trebuie să treacă în Opoziție.”

După plecare ALDE, notam sub titlul: PSD de azi: Un ins care se ține îngrozit de vîrful pomului zgîlțit de ursul aflat dedesubt.

„Inutil să mai spun de ce nu-și revine PSD.
Pentru că partidul și-a încheiat ciclul istoric.
E la guvernare din 2012. Asta în condițiile în care guvernarea tehnocrată a fost sub controlul PSD. A obținut un scor istoric la parlamentarele din 2016.
Și-a bătut joc de majoritatea parlamentară deținută. A risipit prostește capitalul electoral prin schimbarea a doi premieri și prin politica de trasu-împinsu în toate domeniile.”

Argumentelor convocate de mine pînă acum le voi adăuga cîteva, mai noi:

  1. Liderul Tineretului Social Democrat Gabriel Petrea a votat la vedere în favoarea Moțiunii. L-am urmărit la Congresul PSD care a ales noua conducere. Candida la postul de secretar general al PSD. Am scris despre prestația sa:
    „Sînt surprins de numărul mare de tineri din sală. Asta contrazice imaginea PSD de partid al ghiorțanilor. Dacă mă gîndesc bine sînt tineri de Stînga, nu puiuți de FSNiști, ca odrasla lui Caramitru, care vrea Revoluții culturale din vilă de trei milioane de euro. De ce nu-i folosește PSD? E o întrebare pe care mi-am pus-o și cînd l-am ascultat pe liderul TSD Gabriel Petrea prezentîndu-și de la tribună proiectul de secretar general. A fost cel mai bun vorbitor dintre toți concurenții, prin fixarea pe ceea ce trebuie să fie secretarul general. Liderul TSD le-a reamintit celor din sală că tinerii PSD-iști ca el sînt cei care au făcut campaniile și că a venit vremea ca ștabii partidului să-și amintească acest lucru. Le-a reamintit degeaba. Liderul tinerilor PSD-iști n-a fost ales secretar general.”
    Dar nu numai atît. Deși la un moment dat s-a pus în partid problema Gabriel Petrea noua conducere a tratat-o cu sictir.
  2. Atmosfera din Parlament a fost violent anti-PSD. S-a apelat și la trucul aducerii cu Salvarea a cîtorva votanți. Nu doar de pentru a asigura trecerea Moțiunii, dar și pentru a stoarce capital politic anti-PSD. Asta înseamnă un electorat majoritar anti-PSD.
  3. Ana Birchall, ministrul PSD-ist al Justiției, a pornit o campanie în favoarea Binomului pe care nici Raluca Prună nu și-a îngăduit-o. De ce e atît de înverșunată Ana Birchall pentru a înăbuși orice tentativă a Justiției de a se elibera de sub dictatura sergenților majori mesianici e lesne de ghicit. N-are importanță asta. Importanță are că Ana Birchall e ministru PSD. Că tot ceea ce face ea pentru reabilitarea abuzurilor din Justiție e în numele PSD. Ar fi fost normal ca ea să fie demult exclusă din PSD. La interviul de la „Gândurile lui Cristoiu” am întrebat-o pe Viorica Dăncilă de ce n-a fost exclusă Ana Birchall din PSD. Mi-a răspuns confuz. Era limpede că se temea să facă asta? De ce? Pentru că Ana Birchall a fost proțăpită în guvernarea PSD la cererea unor cercuri americane. Viorica Dăncilă știe asta. Și de aceea nu și-a asumat tăria de a o exclude.
  4. Moțiunea de cenzură a fost semnată și de parlamentari PSD. Am întrebat-o pe Viorica Dăncilă de ce n-au fost excluși aceștia din PSD. Cum adică să semnezi o Moțiune de cenzură împotriva propriului guvern? Spre stupoarea mea a răspuns că respectivii au întrucîtva dreptate, că sînt nemulțumiți, că s-a discutat cu ei. Cum adică s-a discutat cu ei? E o întrebare normală dacă PSD ar fi un partid viu, energic. PSD se zbătea să supraviețuiască la putere. Un partid tare, un partid cu suflu, i-ar fi dat afară pe respectivii. Chiar riscînd să piardă la Moțiunea de cenzură.
  5. Afacerea Rovana Plumb a ținut de intrigile de la Bruxelles. Ungaria a reacționat violent împotriva UE în cazul comisarului maghiar respins. Guvernul PSD a evitat cu brio o astfel de poziție. Viorica Dăncilă s-a mulțumit să acuze Opoziția. Cînd a făcut lista proprie de candidați la europarlamentare, Liviu Dragnea a precizat că principalul criteriu îl reprezintă nevoia ca trimișii PSD la Bruxelles să se bată pentru Guvern, pentru România. În Parlamentul european sînt PSD-iști. Te-ai fi așteptat, potrivit criteriului după care au fost trimiși, să ia foc după afacerea Rovana Plumb. Știți cîți au luat atitudine? Doar doi: Carmen Avram și Maria Grapinni. Toți ceilalți n-au emis nici măcar un suspin. De ce? Le e rușine că sînt din partea PSD.
  6. La Moțiunea de cenzură s-au ținut discursuri pro și contra Moțiune. Contra Moțiunii în favoarea PSD a vorbit doar PSD. Toate celelalte partide s-au năpustit asupra partidului de guvernămînt. PSD s-a trezit izolat pe scena politică a României.
  7. Un fenomen spectaculos de după 26 mai 2019 îl reprezintă trecerea unor parlamentari PSD la Pro România. Nici una dintre aceste treceri nu e însoțită de o justificare din partea respectivilor. Pur și simplu sar în altă barcă. Un partid își dovedește forța și prin tăria cu care parlamentarii săi sprijină Guvernarea. Dacă PSD ar fi fost în Opoziție și ProRomânia la guvernare ar mai fi fost de înțeles. Respectivii au fost atrași de ciolan. PSD era la guvernare cînd au avut loc aceste plecări. Păi dacă un partid e părăsit chiar și cînd e la Guvernare, înseamnă că nu mai demult o garanție că e la Guvernare.

Sînt doar cîteva exemple menite a dovedi că nu indiferent de rezultatul Moțiunii, Guvernul PSD trebuia să cadă.
Și nu la scorul acesta.
Ci la un scor mult mai mare.
Din punct de vedere istoric era deja demult căzut.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Din punct de vedere istoric, Guvernul PSD a căzut la un scor prea mic”

  • Decat asemenea “nationalism” cred ca e mai bun “multiculturalismul”. (tudy)

    Numai un sorosist poate scrie asa ceva. Sau un securist din padurea Baneasa, care vrea sa nenoroceasca Romania.
    Niciodata multiculturalismul fortat nu e „mai bun” decat cultura si civilizatia evoluate pe un teritoriu timp de secole de istorie.

    (Vad ca pe la postacii de aici „padure” a inceput sa insemne o anumita ambasada de la Baneasa. De cand si pana cand? „Padure” desemneaza noua securitate privatizata.
    Cat priveste multiculturalismul, acesta e promovat de Germania, a carei ambasada nu cred ca e in padure.)

  • Sintetic , PSD a pierdut pt ca n-a avut cojones . Si nici Dragnea.

    • PSD a pierdut,sincer,nu pentru ca n a avut cojones,ci pentru ca e un partid depasit din punct de vedere istoric(Ponta a inteles asta,si de aia si a tras Pro Romania,ca sa salveze ideea de stinga in Romania),doi la mana,a fost infiltrat de slugi de ai lui Pazvante Chioru,vezi Dragnila si Dariusica,si multi altii,care au condus partidu,de la debarcarea lu Ponta incoace, pentru realizarea intereselor lu Pazvante Chioru,care astfel si a scos blondina de la bulau(facut la noi si peste hotare),plus ca este compus din multi baroni interlopi si analfabeti,si corupti gen oprisila,arsene,buzatu,stanescu,badalau si altii asemanatori astora,sau gen vangelion de la 5,de care romanii s au saturat,asa cum s au saturat si de amantlicurile,pilarelile,clientela,combinatiile PSD cu clanurile interlope,cumetriile cu politia interlopilor(asa zisa politie romana,care apara interlopii de oamenii cinstiti),combinatiile inclusiv cu magistratii manjiti si cu faradelegea ale PSD.Un alt fapt evident este acela ca PSD nu si a dat interesul sa guverneze tara,ci pur si simplu a aratat ca a venit la putere doar ca sa isi scoata coruptii din puscarii,si in rest i a durut in fund de tara.Sa i fie tarana usoara.

      • prostovanii … ” amantlicurile,pilarelile,clientela,combinatiile PSD cu clanurile interlope,cumetriile cu politia interlopilor” nu -s monopolul PSD . Vei vedea in curand , daca n-ai vazut pina acu’ tabara adversa . Sigur , PSD e depasit prin insesi prostovanii pe care-i adaposteste . Dar ailalti sint mai „moderni „?
        PSD a incercat totusi un pic de politica nationala . Astia ce vin vor promova o politica „multinationala”

        • Aici ai dreptate,golanelile nu sunt monopolul PSD,adevarat,si astia de Dreapta au golanelile lor,da parca mai incearca sa pastreze unele aparente,nu vreau sa i laud pe astia lu Iohannis si Barna,ca nu s nici astia cai breji,problema e ca PSDragnea facea,si face mirlaniile pe fata,in vazul lumii,eu nu sunt Iohanist,dar PSDragnea a reusit sa ma convinga sa fiu Iohanist,desi nici in cele mai negre cosmaruri ale mele nu mi am imaginat ca voi fi nevoit sa fiu Iohanist,detest PSD ul din 2 motive principale:m a facut Iohanist fara sa vreau,si a facut politica lui Base de fapt,nu au facut nici o politica nationala,ia scos pe toti locotenentii lui Base din puscarii(vezi cazul Udrea),si a dat drumul la toti interlopii si mafiotii sa terorizeze Romania,a preluat retelele lui Base si le a folosit,Dragnea in special,ca el a fost sageata lui Base,chiar daca nici unul,nici altul nu recunosc treaba asta,(daca asta e politica nationala apoi nu stiu).Plus ca PSDragnea nu mai e de mult PSD ul lui Ponta,Nastase,Geoana,care mai avea habar de guvernare,PSDragnea e un partid al conservelor lui Base,al baronilor hoti si analfabeti,al interlopilor si a retelelor interlope,al ghiortanilor si al marlaniei la nivel de tara.Decat asemenea „nationalism” cred ca e mai bun „multiculturalismul”.Partial iti dau dreptate,dar,doar partial.

  • Poate ca nu-i de vina Dancila pentru ca nu si-a dat demisia, ci toti lingusitorii de pe lânga ea, care au avut interesul s-o mentina la putere pe aceasta doamna care, demult ar fi trebuit sa se întoarca la bucataria ei din Videle. Ar trebui sa asteptam evolutia sau involutia dreptei si abia apoi îi vom putea critica sau lauda pe „dreptaci”.
    P.S. Teoria maestrului Cristoiu, cum ca Dancila a facut blat cu presedintele a picat, dupa cum se vede. 😉

    • Asta o stiu de la Nikola. 😛

      • Oricum ar fi, un popor are conducatorii pe care ii merita, mai ales daca ii alege el.
        Iar in ultima vreme nu am demonstrat ca meritam prea mult.

        • Ntz, un popor are conducatorii pe care ii pun stapanii. Ca doar nu ne-am tampit sa credem in democratie si alegeri libere!

          • Eu cred ca poporul e atat de tampit/manipulabil incat sa si accepte, respectiv sa-i voteze p-aia pe care ni-i aleg altii..
            Se intervine si la reglajul fin, nu zic, dar nu e ca si cum noi nu vrem ¨neam¨, si ni-i indeasa aia pe gat.

    • Nu te grăbi, căci s-ar putea să mai „întârzie” ca interimari, întrucât comozilor ăstora nu le convine sa ia guvernarea !

  • Se simte o usoara duhoare de sus, o fi Geo Matei rebranded?? 🙂

  • Wooow, ce indigestie de comentarii, la etaj ! Luați Furazolidon, drajilor !

  • Felicitari

  • Oricum, mai toti parlamentarii romani, indiferent de la ce partid, sunt oamenii serviciilor secrete. Executa si ei ce li se ordona.

    • Ordinele de dau de la „PĂDURE”, mon cher, serviciile doar le … preiau, transmițându-le mai departe !

    • Daca e vorba de asa de ce nu punem roboti industriali in parlament?! Ar fi mai ieftin de intretinut!

  • domnule CRISTOIU, ai dreptate PSD trebuia sa plece de la guvernare mai de mult.Dar o regrupare era necesara,cera timp. Mai ales dupa comdamnarea politica a lui Dragnea.
    Acum urmeaza dezastru.Nu vad cum sase entitati politice vor putea guverna. Probabil PSD va vota orice gurven, pentru comparari.

  • Maestre, m-as fi asteptat sa spuneti ca, din punct de vedere istoric, guvernul PSD a cazut, ceea ce nu s-a mai întâmplat pâna acum, doar cu ajutorul câtorva pesedisti care n-au mai suportat sa vada cum Viorica si gasca ei duc de râpa partidul si tara. Dupa cum s-a vazut, motiunea nu ar fi trecut fara ajutorul acestora. Cred ca asta va ramâne în istorie atunci când se va face referire la caderea Guvernului Dancila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *