Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Discuții nor-male în coaliția de guvernare. Violeta scoate baioneta

Mă tot gândesc de câteva zile de când a apărut în spațiul public informația potrivit căreia unui mic grup de persoane de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene i s-ar acorda un nou spor. Ca să aibă „spor” în absorbția fondurilor. Peste salarizarea care este oricum mai mare atunci când funcționarii gestionează fonduri europene. Nici nu știu dacă se va întâmpla, până la urmă (ar fi o incoerență față de mesajul public legat de evaluarea oportunității acordării de sporuri în administrație), dar tot m-a pus pe gânduri simpla idee că ar exista o asemenea gândire. Înainte de o evaluare a performanței în administrație.

Cu ce sunt mai importanți funcționarii care se ocupă de fonduri europene față de cei care gestionează mari proiecte de investiții din fonduri naționale? Fără sporuri, să înțeleg că se muncește mai lejer, nu cu foarte multă seriozitate. De la ce sumă (venit) încolo se face, până la urmă, performanță în administrație? Nu trebuie să evaluăm mai întâi performanța până la decizia de acordare de noi sporuri? Și când se termină absorbția fondurilor din PNRR se revine la salariul de dinainte și se va lucra mai puțin serios pentru că a dispărut sporul? Mă îngrozește perspectiva. Să nu creăm și aici categoria specialilor din administrație. Prea multe categorii de speciali în România.

Până la urmă, un funcționar care se ocupă de un dosar de pensie, de exemplu, face o muncă mai puțin importantă decât unul care semnează un contract pentru o finanțare europeană? Eu, de exemplu, privesc totul din perspectiva impactului asupra vieții oamenilor și, pentru mine, funcționarii importanți, cei care trebuie să fie foarte buni, sunt cei ai caselor de pensii. După o viață muncită, după taxe și impozite plătite statului pe durata activității profesionale, atât îți mai poate oferi statul – respect prin modul în care ești tratat la casa de pensii și prin corectitudinea calculării cuantumului pensiei.
Nu sunt pentru crearea de categorii diferite de funcționari în administrație, din perspectiva sporurilor. Sunt pentru salarizare pe criterii de performanță dar criterii reale, obiective, nu făcute din statistici interne. Nu sunt pentru acordarea de sporuri înaintea evaluării performanței. Fondurile europene sunt tot fonduri publice. Trebuie să le privim cu aceeași seriozitate cu care privim fondurile naționale. Fonduri pe care administrația trebuie să le administreze cu maximă eficiență.

(Violeta Alexandru pe Facebook)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *