Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Diversiunea Monstrul cu butoiul. Azi: Showrunners-ii serialului Caracal de la noi n-au pic de talent

În atenția cititorilor: După cum ați remarcat în ultima vreme am fost preocupat de cazul din Caracal. Mi-am făcut un țel din a deslușit misterele din acest caz și a afla răspunsul pe care îl dă realitatea. În zilele ce vor urma voi participa la mai multe emisiuni pentru a dezbate acest caz. De aceea, sunt interesat de nedumeririle ce le-au ridicat acest caz cititorilor mei precum și opinia acestora cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Caracal. Aștept să îmi transmiteți, prin intermediul cristoiublog.ro, aceste nedumeriri și opinii pe parcursul zilei de astăzi și a celei de mâine.

Scriam în numărul anterior că, la fel ca în cazul Jurnaliștii răpiți în Irak, din 2005, povestea despre ce s-a întîmplat în realitate după ce Alexandra s-a urcat în mașina lui Gheorghe Dincă, dacă nu chiar înainte de asta, e scrisă și rescrisă în permanență în funcție de opinia publică. Neîndoielnic, în cazul Caracal își spune cuvîntul un interes de o rară importanță în postdecembrism. Acela ca nu cumva în opinia publică să-și facă drum ipoteza unei legături între Gheorghe Dincă și Baza de la Deveselu.
Cum ar fi ca pînă pe 20 august 2019, cînd va avea loc întîlnirea de la Casa Albă, în opinia publică de la noi, corect sau incorect să se adîncească opinia că Gheorghe Dincă era colaborator al Serviciile pe linie de controlare a femeilor cu care militarii americani de la Deveselu își rezolvă nevoile sexuale? Klaus Iohannis ar fi constrîns să abordeze problema la întîlnirea cu Donald Trump. Dacă n-o face, adio al doilea mandat. Donald Trump, și el în campanie, ar trebui să dea satisfacție opiniei publice din România, dar și din America.
Explicabil efortul incredibil, unic în postdecembrism, de a păstra ancheta departe de orice pistă care ar putea duce la teza Rețelei.

Printre preocupările menite a ține Cazul în hotarele acestei teze, astfel încît nici măcar ideea unei rețele sau complicități să nu se ivească, aș înscrie ținerea sub control a opiniei publice, astfel încît prin intermediul presei independente, dar și a Internetului să nu se dezvolte teza Rețelei.
Ceea ce numeam scrierea și rescrierea Poveștii în funcție de întrebările care pot deveni stînjenitoare la un moment dat prin dezvoltare în opinia publică, în această ținere sub control își are explicația.

Să luăm un exemplu, din multele exemple, ce pot face conținutul unei cărți.
Duminică seara, după încheierea cazului Alexandrei, prin manipularea Arderea în butoi, a atins culmea, printr-un mare tărăboi pe televiziunile de știri, cazul Luizei.
Deși, potrivit oficialităților încă de duminică, 28 iulie 2019, Monstrul, Criminalul, Nenorocitul mărturisise că a ucis-o și pe Luiza, pînă duminică, 4 august, ancheta bătuse pasul pe loc în cazul celei de-a doua victime.

Ce se știa din punct de vedere oficial, duminică, 4 august 2019?
Duminică, 28 iulie, seara, Georgiana Hosu, procuror adjunct al DIICOT, venită val-vîrtej la DIICOT Craiova, care ancheta trafic de minore și viol, anunță că Gheorghe Dincă a recunoscut uciderea Alexandrei, dar și a Luizei.
Alexandra, prin ardere în butoiul de tablă.
Miercuri, 1 august 2019, procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă, într-o conferință de presă, se referă și la cazul Luiza. Potrivit domniei sale, Gheorghe Dinică a declarat că Luiza n-a fost arsă, ci aruncată într-o apă curgătoare.
Teza e susținută pînă luni, 5 august 2019.

Ancheta se concentrase pe cazul Alexandrei. După anunțul neoficial de la INML, crește în opinia publică întrebarea:
Dar cu Luiza ce faceți?

Vineri, 3 august 2019, avocatul lui Gheorghe Dincă, din oficiu, declara că:
Gheorghe Dincă „nu susține că ar fi incinerat și trupul Luizei”. În cazul Luizei, varianta arderii în butoiul de tablă a fost respinsă de toată lumea. Ipoteza că și Luiza a fost arsă în butoi întrece orice fantezie. Ar fi însemnat că Gheorghe Dincă a făcut și-n cazul Luizei un foc în curte fără ca vecinii să observe. Ar fi însemnat că și-n cazul Luizei, Gheorghe Dincă s-a enervat și i-a dat un pumn fatal fetei. În cazul Alexandrei, anchetatorii, ajutați de avocații din oficiu, o scoseseră la vopsea. Gheorghe Dincă ar fi trebuit, potrivit imaginii făurite de anchetatori, s-o țină pe Alexandra mai mult timp, ca să-și facă poftele. O pierde, pentru că își iese din minți descoperind că sunase la 112. Cel puțin așa susține în chip oficial Georgiana Hossu, care nu e o fătucă de la televiziunile de știri, ci ditamai procurorul șef adjunct al DIICOT. În cazul Luizei, nu știm cum și-a pierdut cumpătul Gheorghe Dincă atît de tare încît s-o ucidă dintr-un pumn.

În cazul Alexandrei, presiunea a venit de la Alexandru Cumpănașu.
În cazul Luizei, de la familie, infinit mai activă mediatic decît familia Alexandrei.

Luni, 5 august 2019, Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt DIICOT declară presei:

„A avut loc o conducere în teren în care acesta (n.r.: Gheorghe Dincă) a indicat că a abandonat un sac care conținea fragmente osoase arse și cenușă. Aceasta trebuie să fie cernită pentru a vedea ce resturi mai sînt acolo. (…)

Din declarația sa, așa spune că este trupul Luizei. Pînă nu avem rezultatele de laborator, nu putem spune asta”.

Luni, 5 august 2019, DIICOT se mulțumește să lanseze informația despre descoperirea unui sac în care s-au găsit fragmente osoase și cenușă. E momentul pe care l-am putea numi fezandarea opiniei publice. Se aruncă o informație suficient de tare ca să sugereze că e vorba de Luiza, dar suficientă de prudentă pentru ca, la o adică, să se poată merge pe o altă pistă. Se pare că povestea cu sacul arătat de Gheorghe Dincă a mers. DIICOT poate trece la etapa a doua.

Marți, 6 august 2019, DIICOT dă un Comunicat în care se spune printre altele:

„În urma cercetării la fața locului efectuate în cursul zilei de astăzi, la locul mai sus menționat, după cernerea cenuşei, au fost identificate și alte fragmente osoase și dinți.

Menționăm că, medicii legiști aflați la fața locului au concluzionat faptul că, resturile de fragmente osoase examinate sunt cu cea mai mare probabilitate de natură umană.”

Luni, fusese găsit un sac cu cenușă și oseminte, indicat de Gheorghe Dincă. Marți, deja cenușa, oasele și dinții (ca și în cazul Alexandrei, criminalul are mare grijă să nu ardă dinții, deși în loc să-i îngroape îi lasă în sac sau în butoi) sînt de natură umană. Ce mai încolo și-ncoace, ale Luizei! Nu cred să fie civil din România (militarii mai pot crede în varianta oficială), care să nu parieze că de la INML va veni concluzia că e vorba de Luiza. Și nu-i exclus ca în zilele următoare să se descopere alte recipiente cu cenușă și dinți, despre care INML să confirme cît ai clipi că sînt ale unei alte victime. Depinde de cît de mult vor Regizorii să ne convingă de existența unui Monstru.

Firește, civilii se întreabă cum de a zis abia acum, la opt zile de la momentul cînd a recunoscut totul, unde sînt cenușa și oasele Luizei. O întrebare legitimă, pentru că Gheorghe Dincă nu numai c-a recunoscut de duminică, 28 iulie 2018, la auzul veștii c-a venit la Craiova însăși Georgiana Hossu, dar și pentru că potrivit informațiilor oficiale criminalul a fost audiat.

Scenariștii, atenți la evoluțiile din opinia publică, se grăbesc să răspundă acestei nedumeriri, înainte ca ea să se dezvolte primejdios. Presa se grăbește să publice această explicație:

„«Hai că v-am plimbat toată săptămâna, dar pentru liniştea sufletului meu vă arăt unde am aruncat-o pe Luiza». Asta le-ar fi spus luni anchetatorilor Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul Caracal.”

În cazul marilor seriale americane gen Game of Thrones își spun cuvîntul cei care se numesc showrunners, în traducere, cei care dirijează showul. Rolul lor e de scenarist, de garant al valorii artistice, dar și producători.

Aceștia au mare grijă, chiar de la început să înscrie personajele principal în hotarele unei anume logici de comportament, care să le asigure verosimilitatea, crucială în ficțiune, concurentă a vieții. Desigur, cînd dau rasol, ca să termine mustăria, ca în cazul ultimului episod din Game of Thrones, ajung să-l facă pe cavalerul fără prihană John Snow să-și înjunghie iubita (o femeie, ceva imposibil în Codul de onoare din Lumea respectivă) ca un nemernic de doi lei. În general însă oricît de mult ar dura serialul showrunners se îngrijesc de logica personajului. Gheorghe Dincă din povestea scrisă și rescrisă pentru manipularea opinie publice n-are nici o logică. Uneori e criminalul cu sînge rece, care-și bate joc de anchetatori. Alteori e un maniac sexual.

Această trăsătură de esență intră în conflict cu alta, invocată din cînd în cînd:
Criminalul e apucat de remușcări.

După două zile de negări înverșunate, duminică, 28 iulie 2019, Gheorghe Dincă recunoaște totul. Uciderea nu numai a Alexandrei, dar și a Luizei. Cum e explicată minunea, rar întîlnită pînă și în filmele polițiste realizate în țări din Lumea a treia?
Scrie presa noastră fără să izbucnească în rîs:

„Duminică, 28 iulie 2019, Gheorghe Dincă este scos din sediul DIICOT Craiova, unde era audiat, pentru că i s-a făcut rău și este dus în Arest unde primește îngrijiri medicale. Avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă a declarat că acestuia i s-a făcut rău din cauza remușcărilor, spunînd că nu a dormit în timpul nopții de sâmbătă spre duminică.”

Avocatul a spus că Dincă și-a recunoscut cele două crime și că a oferit „detalii cu privire la modul săvîrșirii faptelor”.

„Și-a recunoscut faptele, are păreri de rău. De aceea a și ajuns în situația în care i s-a făcut rău. A cedat sub efectul complexului pe care l-a avut, sub efectul faptelor pe care le-a comis.”

Brusca mărturisire în cazul Luizei stîrnește un incendiu de neîncredere în opinia publică.
Showrunners-ii noștri se se grăbesc să-l stingă. Scrie presa noastră, din surse, evident:
„Îl apucă plînsul brusc și spune că îi pare rău. Apoi îi trece. Și iar îl apucă. Scenele astea se repetă de cîteva ori pe zi!” a explicat o sursă din anchetă pentru Adevărul.

Păstrarea logicii personajului și a acțiunii e în cazul serialelor din Occident rodul unor showrunners cu talent.
Uriașele fracturi de logică din povestea spusă opiniei publice în cazul Caracal ne arată limpede că showrunners-ii noștri n-au pic de talent. Mai mult ca sigur nu sînt civili.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Diversiunea Monstrul cu butoiul. Azi: Showrunners-ii serialului Caracal de la noi n-au pic de talent”

 • Dinca sustine ca i-a dat un pumn Alexandrei in jur de ora 12 dupa ce a vazut ca telefonase la 112 si ca primit telefoane de la politisti si 112. A plecat si a revenit la 14 dupa care timp de mai multe ore i-a ars corpul in butoi. Ce ma nedumereste este faptul ca, desi Dinca stia ca Alexandra telefonase la 112 si ca a primit telefoane, a plecat linistit si a revenit dupa 2 ore. Oricine altcineva ar fi banuit ca 112 ar fi identificat locatia si ca intr-un interval scurt de timp politia ar fi sosit acolo si ar fi fost arestat. Deci logic ar fi fost sa plece cu tot cu victima (in viata sau nu la orele 12) din locul respectiv. Faptul ca a plecat si a revenit linistit ulterior denota fie faptul ca e retardat fie a primit asigurari ca poate sa se intoarca si sa curete locul crimei. In niciun caz nu pot crede ca a avut premonitia ca nimeni nu-l va deranja pana a doua zi dimineata la 6.

 • Ion Vasile, nu sunt eu Raj…m-a amuzat si pe mine. Si eschiva eleganta a Cernatului, ca-n poanta aia:
  -m-a batut, dar si eu l-am injurat zdravan..
  -si ce-o zis?
  -nimic, ca era trecut dealul.

 • Pot accepta ca la Deveselu exista niste baieti de dincolo de ocean, mai sofisticati intr-ale sexului – si ma refer la practici din aria BDSM – care au fost luati de val si au ucis-o pe Alexandra „din pasiune”. Pot accepta ca n-au apelat la o prostituata care, probabil ar fi putut sa se prefaca sa joace un joc de rol si au preferat o copila neinitiata in „rafinamente” de gen, pentru ca „rolul” si experienta sa fie pe bune.
  DAR.. atunci de ce Dinca si-a asumat vina? (partial sau total, nu stim inca)
  E clar ca va sta tot restul vietii in penitenciar.. DE CE? Teama ca va fi imediat impuscat in cap?
  I-au sugerat anchetatorii sau procurorii ceva in acest sens??? Exista in viata lui Dinca un lucru intr-atat de ingrozitor, incat poate fi santajat? Orice-ar fi, dati-o dracului…vorbim de detentie pe viata! Dar daca Dinca se loveste de microfonul unui jurnalist si apuca sa spuna ceva?
  Nu stiu ce va urma, dar sunt curioasa daca procesul va fi tinut cu usile inchise sau vor avea voie si cativa jurnalisti.
  Maestre, trageti sforile de pe-acum, sa asistati la proces!!!

  • Apropo de BDSM, ia zîi fatâ al ținut vreodată gura deschisă, pe post de scrumieră, sau era ocupată cu … al’ceva și scrumiera o țineai pe cap ?!?

   • Ce sa faci si tu „al’ceva”?
    Ma jignesti gratuit sub umbrela anonimatului, vai ce miscare inteligenta!
    Te simtiti mai bine? Asa-i ca auzi cum iti galgaie sangele de mascul alfa prin vene? Bravo, iepuras, da-i inainte ku kefirul!!!

    • N-ai înțeles IRONIA, mamaie ! Așa-i când te bagi in … CHESTIUNI TEHNICE !
     Dacă nu-ți place kefirul, e probla ta !
     PAAA, NE VEDEM MAINE LA MITING !!!
     Eu #rezist, … ! O

   • Atat ai inteles ghiorlane ? La drogatii de teapa ta e ceva normal in practicile sataniste ….

 • @Conclave Obscurum
  Intr-adevar se comuta la A3 ancheta de la reteaua „pt Deveselu ” la reteaua „bun pt Italia ” .
  O manevra de asteptat pt pupincuristii filoamericani Gadea si Radu Tudor . Poate Mircea Badea sa mai zica oaresce , ca el nu e dus la biserica .

  • @nae girimea
   Chiar nu inteleg la ce naiba il aduce Antena 3 pe criminalistu’ Tudorel Butoi vesnic invitat pe la UM24 . O fi el mare specialist insa in cazul Sorinei si in cazul Caracal isi joaca cu brio rolul de slugoi jegos al mafiei criminale securiste care omoara copii ! Vad pe sus niste informatii care-mi ridica parul in cap , date despre care stiu din surse de presa occidentale , se contureaza un scenariu pe care omul de rand NU ARE CAPACITATEA de a-l accepta….
   Vad ca adjunctul IPJ Olt – Nicolae Alexe inca nu este arestat MACAR cu suspiciune de favorizare a lui Dinca…

   Nu am fakebook , dar Cumpanasu trebuie sa stie si de astfel de scenarii. Ii inteleg prudenta lui Cumpanasu de a nu urla pe subiectul servicii/Devselu (inca).
   Il vad hotarat pe omul acesta sa faca sacrificii mari in continuare si va avea nevoie de protectie sporita . Sper ca stie sa poarte permanent la el un detector de radiatii( sa ne amintim de cazul lui Antonie Iorgovan)..

 • In orice investigatie se pun doua intrebari: care e mobilul si cui foloseste? Eu nu imi dau seama dar poate cineva cu o minte mai patrunzatoare si mai logica va reusi sa raspunda. Restul sunt floricele.

  • mobilul e ăla de pe care a sunat Alexandra la 112.

   cui foloseste? tuturor. televiziunile au publicitate mai bine platita, se dau oameni incomozi afara cica ar fi incompetenti, retelele de prostitutie iau o pauză că au obosit, e un bun moment sa fie arestat seful oracle romania, nu sună chiar asa naspa in urletele generate de caz

 • Cernate, stai linistit, nu te mai gudura, NU e Bivolaru!

 • Vedeti dom’le cate eforturi se depun … Asta inseamna democratie si „inteligens” modern..
  Totusi nu pot sa pricep , oare astia care au bugetele cele mai mari de pe spatele puhlimii nu au fost capabili sa puna la punct un sistem sigur, curat si fara rapiri de fete pentru satisfacut nevoile primare ale locatarilor de la Deveselu?? Daca ai obiective strategice atat de importante ,care sa admitem ca necesita si rezolvari speciale, atunci cum e posibil sa lucrezi cu asemenea animale ca Gheorge Dinca??

 • In seara asta la A3 Gadea este nevoit sa-l intrerupa pe Dobritoiu care uitase probabil de parteneriatul strategic si incepuse sa turuie cu sinceritate despre Deveselu si cazul din 2012… Badea si el s-a prins de semnalul lui Gadea si a valsat pe baletul oficial si probabil bagat cu sula-n coaste de la Stapanire…
  Acuma vad ca celula de criza care urmareste evolutia situatiei in Presa se va orienta si ea spre nu stiu ce retele din Italia – Fireste ca nu-l pot acuza pe Gadea ca ar avea vre-un rol de cioban pentru turma de ovine tembelizate – Inca mai cred ca echipa lor vrea sa afle ce a facut Dinca in Italia , insa nu pot sa inteleg cum vor reusi „anchetatorii” sa construiasca o rezolvare care sa inchida dezastrul.
  Si in tot acest timp lupii care pazesc stana derulau inainte si inapoi frame-urile cu Dinca si victimele sale luate direct din satelit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *