Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Doamnei Ursula von der Leyen, cu toată căldura și în regim de austeritate

„Trimiteți-le la Moscova’’. Acesta este răspunsul pe care l-a dat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, europarlamentarei franceze Manon Aubry, care i-a cerut să îi recomande ce ar putea să le spună milioanelor de cetățeni care nu pot să-și plătească facturile și să încheie luna din cauza prețurilor enorme la gaze și la electricitate. Răspuns care- atenție mărită!- nu a fost dat într-un dialog privat, ci în dezbaterea care a urmat discursului anual despre starea uniunii prezentat de către șefa executivului comunitar. Răspuns care, într-o formă sau alta, revine și în discursul celor care arată exclusiv spre liderul de la Kremlin, atunci când trebuie să spună cetățeanului care sunt cauzele crizei energiei și care sunt soluțiile.

Departe de mine gândul să neg marea, imprescriptibila răspundere ce revine lui Vladimir Putin și puternicilor de la Moscova pentru criza pe care au adus-o la cote de-a dreptul criminale odată cu invadarea Ucrainei, dar adevărul este că vinovăția pentru această criză nu le aparține în exclusivitate. Că unor diriguitori de la Bruxelles sau de la Strasbourg nu le convine să ducă analiza până la rădăcina lucrurilor, asta este de-acum altă veste poveste…

Așa încât se cuvine să fie reținute și mediatizate intervențiile unor oameni curajoși care, în organele de decizie ale Uniunii Europene, au curajul să spună lucrurilor pe nume. Fără resentimente și fără părtinire! Așa cum este doamna europarlamentar Manon Aubry. Căreia trebuie numaidecât să îi adaug luările de atitudine ale europarlamentarei Carmen Avram, o consecventă promotoare a opțiunilor României Europene, despre ale cărei demersuri am mai avut ocazia să scriu. De data asta, punctul de plecare, mi-l oferă declarațiile pe care Carmen Avram le-a făcut în plenul Parlamentului European și care se află într-o semnificativă asociere cu acelea ale doamnei Manon Aubry. „Oamenii care ne-au trimis în Parlamentul European- spune domnia sa- ne întreabă de ce nu reușește Comisia să îi salveze din coșmarul prețurilor uriași la energie’’. Ideea este reluată și dezvoltată în acești termeni: „Ne cer să le spunem cine e de vină pentru că ei vor sta la iarnă flămânzi și pe întuneric’’.

Nu avem, ce-i drept, indicii cum că șefa executivului european ar fi răspuns întrebărilor puse de către Carmen Avram în aceeași manieră profund neprotocolară și, pe fond, incorectă, așa cum a procedat în cazul europarlamentarei franceze. Și, chiar dacă s-ar fi gândit să facă așa ceva, cu siguranță că i-a pierit cheful pentru că, de data asta, Carmen Avram a pus punctul pe I. Mai precis a vorbit despre cauzele reale pentru care măsurile preconizate de către Comisia Europeană și care, la această oră, au fost date publicității, nu au decât un efect limitat. Măsuri care pun presiune doar pe economiile tuturor statelor membre și pe bugetelor cetățenilor lor. Este vorba despre „acel hub din UE care stabilește, speculativ, netransparent și necontrolat, prețul la gaz’’. Preț impus în mod arbitrar, deși, continuă Carmen Avram demonstrația, există un cadru legal care ar putea permite controlarea speculanților. Certă oportunitate care are și o condiționalitate: ,,Dacă într-adevăr s-ar dori într-adevăr să o facă’’. Să reținem acest ,,dacă’’ foarte sugestiv, căruia Carmen Avram îi adaugă și o soluție: ,,Este nevoie urgentă de o decuplare a prețului la electricitate de cel al gazului’’, știut fiind că un gaz scump ne aduce la o electricitate scumpă.

Aceasta a fost, în rezumat, declarația europarlamentarei Carmen Avram făcută în plenul Parlamentului European și difuzată, astăzi. Dacă și în ce măsură s-a ținut cont de criticile sale și de soluțiile avansate ne putem lesne convinge parcurgând setul de soluții adoptate de Comisia Europeană. Și teamă îmi este că răspunsul nu va fi unul afirmativ!

Motiv pentru care consider că, dacă tot ni se (re)comandă să trimitem la Moscova facturile noastre la gaze și la curent electric, nu ar strica să le trimitem și la Bruxelles. Nu că, Doamne ferește, aș vrea să le plătească doamna Ursula von der Leyen, dar măcar să știe că îi mulțumim.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Doamnei Ursula von der Leyen, cu toată căldura și în regim de austeritate”

  • Această individă nu este om ci „mașinărie a morții” in mâna celor care au creat-o! Da, nu poate fi absolvit de vina Putin dar se stie de cand lumea ca focul nu se stinge cu foc, ori cei ,care” alimentează” si de o parte si de alta acest război, au interesele lor pe care, cei care își dau viata ca tribut, nu-l știu. Mass-Media este in slujba răului, asa că nu poti pune preț pe ce se spune! Dumnezeu să le răsplătească tuturor după cum merită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *