Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Doar printr-o minune ar mai putea fi evitat Războiul!

Pe 25 ianuarie 2022, sub titlul În așteptarea focului de pistol de la Saraievo, scriam după trecerea în revistă a faptelor și vorbelor din Criza ucraineană:

„Cum s-a putut ajunge de la un foc de pistol la un Război Mondial care a durat patru ani, un măcel îngrozitor la care nimeni nu se gîndise că s-ar putea întîmpla? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem azi, cînd Criza ucraineană ia amploare de la o zi la alta.

Contrar așteptărilor, cele două tabere – Rusia și America – nu fac nici un gest în direcția descaladării.
Dimpotrivă, de la o zi la alta sporesc acțiunile provocatoare de o parte și de alta, acumulările de trupe și armament, strigătele de Război.
O simplă privire aruncată asupra situației internaționale arată că Războiul e considerat de ambele tabere ca unica soluție.”

A trecut de atunci aproape o lună. Contrar așteptărilor oamenilor de rînd, care știu ce-ar însemna pentru ei, un război, fie și local, fie și rămas în hotarele unui conflict clasic, în timp ce ștabii știu că n-au nimic de pierdut, dimpotrivă au de cîștigat, în Criza Ucraina nu s-a înregistrat nici măcar o unghie de descaladare.

Dimpotrivă.
Tabăra Occidentală, în frunte cu SUA, a ridicat tensiunea provocată de aserțiuni publice gen Uite, acuș, începe războiul! la cotele unei isterii pe care Europa n-a trăit-o niciodată de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Criza rachetelor din Cuba, cu care e comparată Criza Ucraina, a ținut doar 13 zile (așa sună și titlul cărții de memorii a lui Robert Kennedy). Văzută prin raportare la Criza Ucraina, Criza rachetelor mi se pare nițel exagerată. Admițînd că linia blocadei militare avea loc un incident, nu e sigur că de la el se ajungea rapid la un conflict nuclear. Petrecut undeva în Atlantic, între nave americane și rusești, conflictul putea fi păstrat în hotarele războiului clasic, petrecut undeva în Atlantic. Conflictul pe care l-ar putea declanșa Criza de acum, chiar dacă n-ar ajunge în chip fatal la un conflict nuclear, chiar dacă ar rămîne în hotarele unui război între Rusia și Ucraina, ar avea efecte devastatoare asupra Europei:

Refugiați, efectele sancțiunilor economice impuse Rusiei, care vor viza și țările membre ale UE, războiul mediatic, dintre Occident și Rusia, ajutorul în armament dat Ucrainei și, înainte de toate, acea tensiune uriașă la nivel de planetă, care va zgudui viața cotidiană.

Abia ieșită din Pandemie, dacă nu chiar încă în Pandemie, Europa se va confrunta și cu Criza economică declanșată de un război. Oricîte strădanii ar depune fiecare dintre cele două părți, se va ajunge la un conflict nuclear. Își imaginează cineva o Rusia care se declară învinsă pe teren de o Ucraină în spatele căreia se află NATO? Dacă sancțiunile vor viza și pe liderii ruși, își imaginează cineva că ei nu vor răspunde cu sancțiuni la fel de dure împotriva liderilor occidentali? Dacă Ucraina va fi înfrîntă, își imaginează cineva că Joe Biden, ieșit boțit din Afacerea Afganistan, nu va apela și el la arma nucleară?

Cu o lună în urmă, scriam că în Criza Ucraina nu e vorba nici de teama Rusiei că Ucraina va fi admisă în NATO, nici de grija Moscovei față de rușii din Ucraina, victime ale naționalismului bezmetic ucrainean, nici de nevoia NATO de a-și justifica existența prin găsirea unui nou dușman – Rusia (ați băgat de seamă că Pericolul terorist, cel invocat de NATO pentru a-și justifica existența, a dispărut ca prin farmec?), nici de nevoia lui Joe Biden de a se da cocoș, după ce retragerea din Afganistan l-a surprins drept curcă, nici de nevoia premierului britanic de a se da bărbat în fața nevesticii mult mai tinere, ci de altceva, mult mai profund, care face practic războiul inevitabil.

În comentariu de acum o lună scriam că atît Primul, cît și al Doilea Război Mondial s-au declanșat dintr-o cauză care nu putea fi controlată de conducătorii politici, oricît de geniali ar fi fost:
Nevoia de reconfirmare a unei ordini mondial deja stabilite.

Cele două războaie mondiale au avut o cauză simplă:
O putere a lumii, pînă nu demult ținută deoparte de friptura sferelor de influență, a cerut un loc la masa ocupată deja de celelalte mari puteri.
Această Putere era Germania.
În chip fatal, celelalte puteri n-au vrut să-i dea un loc la masă.
Nici nu puteau.
Sferele de influență erau împărțite, coloniile și avuțiile deja distribuite.
Ca să se facă unei noi Puteri trebuia ca una să plece de la masă sau toate celelalte să se mai înghesuie nițel pentru a-i face loc nou venitei.
Nici o Mare Putere n-a avut chef să renunțe la o parte din friptură.

Situația dinaintea celor două Războaie Mondiale se regăsește în situația mondială din ultima vreme.
Germania de atunci e Rusia de acum.
Nu știu dacă Rusia sub Vladimir Putin e atît de puternică pe cît îi sînt pretențiile.
Știu sigur însă că Rusia vrea un loc la masa deja ocupată.

Pentru a primi un loc, e nevoie ca Marile Puteri să se înghesuie nițel în jurul mesei și să se lipsească fiecare de o bucățică din friptură.
Altfel spus e nevoie de o reconfigurare a ordinii mondial postcomuniste.
Cum să se facă așa ceva pe cale pașnică?
Ar fi nevoie de un lider de geniu precum John Kennedy care a știut să cîștige fără a umili Uniunea Sovietică.

E Joe Biden un nou John Kennedy?
Poate că această cauză din profunzimi – nevoia de reconfigurare a ordinii mondiale deja stabilite – putea fi contracarată dacă n-ar intra în joc, la fel ca în cazul celor două Războaie mondiale interese particulare, care împing spre Război:

  1. Nevoia NATO de a-și justifica existența.
    Dacă NATO n-ar mai avea un adversar declarat ar trebui să se desființeze.
    Își imaginează cineva NATO desființat?
    Ce vor face miile de salariați de lux ai instituției?
    Ce vor face firmele care produc și vînd armament?
  2. Nevoia lui Joe Biden de a dovedi americanilor că nu e blegul care a fugit din Afganistan.
  3. Nevoia Americii de a rămîne stăpînă într-o Europă care, prin Macron, a început să dea semne că vrea să fie fără Stăpîn.
  4. Nevoia marilor producători de armament de a găsi în Europa de Est debușeu pentru armamentul pe care nu-l mai cumpără Vestul.
  5. Nevoia lui Zelenski de a livra ucrainenilor în loc de mîncare naționalism piperat.
  6. Nu în ultimul rînd, nevoia omenirii de a i se lua nițel sînge. Să nu uităm că de la al Doilea Război Mondial au trecut aproape opt decenii. Generații întregi nu știu ce-i războiul.
    Generații întregi știu războiul doar din jocurile de la calculator.
    Generații întregi mor de dorul unei hîrjoane mondiale.

Dacă ne uităm mai ales conflictul din Dombas, războiul e fatal. Vladimir Putin i-a convins pe ruși că sînt o mare Putere.
Cum să accepte cetățenii unei Mari Puteri ca rușii din Ucraina să fie omorîți de ucraineni?
Fie și această situație face războiul fatal.
Asta dacă nu se întîmplă o minune.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Doar printr-o minune ar mai putea fi evitat Războiul!”

  • Singura analiza corecta si dovedita a fi reala din toata presa. Se vad anii de jurnalism si cercetare.

  • Războiul e în Europa și principalul câștigător în Asia.

  • Ave Mare Maestru
    Fruntea sus …traim moments istorice.Azi Putin anunta decizia de recunoastere RP Donetsk si RP Lugansk
    E ca e nice?
    Ce extaz…
    Antre nu metri …ambii stiam ca de la Prut incepind scenariul nu putea fi decit cel rusesc.
    Va fi pace si prietenie la hotare.Nu o sa l Mai doara in git pe vreun Patriot Roman de parcursul European Al moldovenilor
    Putin s-o fi saturat sa vorbeasca cu papusile astea scalimbe .Vai de Ursula noastra Tata…
    Te uiti la ei …descendentii vikingilor,normanzilor ,teutonilor incearca sa l muste de tocuri pe Putin . Papusarul asta Biden asa scilciiat cum e Mai merita doua vorbe.
    Cit despre sanctiuni…Je m’en fous in ele.
    Nu va faceti iluzii .Nu va fi nimic nuclear.Dar sa revedeti Day after sau Last Beach cu Ava Gardner si Gregory Peck.Ce aglomerare de staruri…
    Ladies…gents

  • Domnu’ Cristoiu,

    Putin e suficient de destept si stie exact despre ce e vorba in toata povestea asta cu Ucraina. Iar e a spus-o clar ca nu va intra intr-un razboi cu „fratii” lor ucrainieni. Cei care fac clabuci pe tema cu „invadarea” sunt americanii si „membrii NATO” care si-ar dori sa „atraga” in NATO si alte tari cu resurse financiare dar care pana acum s-au declarat „neutre”.
    Ucraina nu are nici resurse pentru mancare darmite pentru NATO. Asa ca tot „baletul” asta cu invadarea Ucrainei este bau-bau-ul cu care sunt „speriate” tarile nordice cum ca daca intra Rusia in Ucraina, gata, nu se mai opresc pana nu cuceresc tot ce le sta in cale pana-n Marea Nordului.
    Cine nu pricepe jocul asta aunge iar in Pandemie si va accepta orice tampenie pe care le-o baga-n cap „expertii”…!

  • -„manipulatorii” acestui conflict( pe undeva justificat) pot fi foarte bine ucrainienii ,care nu urmaresc altceva decat recuperarea Crimeei (spatiu garantat de occident din momentul in care au renuntat la armamentul nuclear),prin atragerea in conflictul cu Rusia a SUA si tarile occidentale(problema rezolvata partial);
    -tot atat de bine poate exista un „santaj” la familia Biden cu privire la afacerile familiei sale din Ucraina ;
    – daca s-ar face publice toate dovezile care-l pot incrimina pe Biden , ce nebunie ar fi in SUA si nu numai ?!?
    -cred ca in viitorul apropiat Ucraina nu va mai exista ca stat pe harta Europei,iar conflictul va aduce la o inlaturare sangeroasa a lui Putin de la putere

  • Lipseste „the best friend” China din poveste.

  • in procesul de dezvoltare, in stil fibonacci, a civilizatiilor care se manifesta pe o planeta este posibil un singur Razboi Mondial ( deja s-a exprimat, prin doua aripi ) si o singura Revolutie Mondiala.

    Daca Razboiul Mondial redefinea temeliile Civilizatiei avand la dispozitie ‘parul’, uite ca pe vremea Revolutiei Mondiale ‘parul’ nu mai e o optiune, pentru ca, intre timp, Civilizatia s-a dezvoltat, Nivelul la care se afla acum, adica Ultimul Nivel, cerindu i acesteia sa-si demonstreze capacitatea de a-si innoi temeliile in stil fibonacci pastrand starea de echilibru, de pace .

    prin urmare si sa vrea!, Civilizatiei ii lipseste ca optiune Razboiul Mondial, …aceasta optiune pur si simplu a expirat.
    Varianta superioara a Razboiului Mondial, adica Revolutia Mondiala, e singura optiune.

    nu va fi Razboi Mondial, insa va fi, …deja este!, Revolutie Mondiala.
    de ce?
    pai pentru simplul motiv ca intre timp definitia Razboiului Mondial si a innoit hainele, noua definitie fiind asta:
    Revolutie Mondiala.
    iar asta se desfasoara ‘in stare de echilibru’, de pace

    • spunea cineva mai jos, ca „politicienii,mai ales aia din „ioropa” si hamerica, au reusit sa se desfiinteze singuri.”
      pai…oare de ce?!
      tinta Revolutiei Mondiale este innoirea din temelii a sistemelor sociale, ba chiar si innoirea din temelii a omului.

      tot jucindu se cu antiteza, omul a ‘crescut o’, a facut o mare, astfel incat ea, astazi, are potentialul sa puna la indoiala…chiar Sistemul. adica Natura.
      desavarsirea Civilizatiei vine la pachet cu punerea la indoiala a Sistemului, a Naturii. din cite am observat perceptia despre antiteza este ca ea intotdeauna se va referi la sinele Sistemului, or…e de Bun-Simt ca la un moment dat antiteza se va desavarsi, iar Antiteza fiind, ea va pune la indoiala chiar Sistemul, Natura.
      Or noi fix astfel de vremuri traim, ale manifestarii Antitezei.

      Deci…faza cu teza a zburat!, acuma vb fix despre Teza,
      faza cu antiteza a disparut si ea din Definitii, acum vb despre Antiteza.
      sau:
      acum Teza e chiar Natura, pentru ca Antiteza e chiar Artificialul.

      deci ce facem noi atunci cind ii privim pe conducatorii-oameni cind se dau in stamba la nivel mondial?
      cum ce?!, privim Efectele manifestarii Antitezei, care doar in capul politicienior-oameni sint altceva decit o punere la indoiala in stil plenar a acestora.
      mai simplu: in timp ce politicienii-oameni se dau in stamba cu talent, Antiteza se preocupa cu scoaterea acestora din joc, insa …de tot!:)), si inlocuirea lor cu politicieni…pe masura Civilizatiei :)))( care a ajuns la Ultimul Nivel de dezvoltare…in stil fibonacci, evident )

      cum arata politicienii astia, care sint pe masura Civilizatiei?
      pai cum altfel sa arate, decit ca politicieni-( Inteligenta Artificiala) :)))

      toti politicienii care fac si desfac dau semne ca habar n au ca pe planeta asta se manifesta Antiteza. ce-o fi in capul lor e un mister…:)),
      insa unul care implineste…negresit! Antiteza :),
      indiferent care le-or fi opiniile, …la o adica inclusiv opiniile matematice :).

      prin urmare orice analiza, pe vremurile Revolutiei Mondiale, adica pe vremurile astea incepe cu constientizarea faptului ca Antiteza se manifesta. ( in fapt Revolutia Mondiala chiar cu asta se si ocupa, cu translatarea dinamicilor Civilizatiei de la ‘naturale’ la ‘artificiale’, tocmai daia si e revolutie cu r mare 🙂 )

      pentru ca orice analiza incepe cu acceptarea manifestarii Revolutiei Mondiale,
      daca analizele care se fac prin tara asta pornesc de la faptul ca Revolutia Mondiala se manifesta atunci ele sint viabile, daca nu…aia e.

      • spune cineva mai sus ca din poveste lipseste… „the best friend”.
        „the best friend”…al cui?! :))
        China e prietenul..la catarama, al Civilizatiei.

        in timp ce unii se dau cu timpla de stele, cel mai bun prieten al civilizatiei isi vede de relatia cu…Civilizatia,
        tocmai daia, indiferent cite zone de influenta vor definite in mod relativ, in mod absolut vor putea fi doar doua, China si…’restul lumii’,
        pentru ca in timp ce politicienii-oameni misuna intru implinirea unor deziderate relative,
        cel mai bun prieten al Civilizatiei implineste dezideratele…Civilizatiei!

        care e urmarea?
        pai…definirea in stil plenar a Sistemului de Vase Comunicante, in care China devine Vasul care Acumuleaza.
        s-a nascut ‘Computerul Cuantic Fotonic’ in China…intimplator?
        e na!

        Arma Suprema pe vremurile Revolutiei Mondiale este Computerul Cuantic.
        ce e Computerul Cuantic Fotonic?
        pai…Dinamul Perpetuu.
        singurul perpetuum mobile ( in care definitia Timpului e cea care defineste si Nemurirea ) care se poate manifesta este…Mintea…Artificiala.
        mai intai Mintea Artificiala, Inteligenta Artificiala, si abia dupaia fuziunea cuantica ( ea fiind un efect! la manifesarii Perpetuum Mobile )

        de altfel pentru ca e cel mai bun prieten al Civilizatiei, China, …e singura care se manifesta astazi in cea mai potenta stare de echilibru ( pentru ca doar armonizarea cu Calea ( Civilizatiei ) te pastreaza in echilibru, in pace, …cu p mic, dar pace.)

        • deci nu „the best friend” lipseste din poveste, ca China, cu computerul ei fotonic e cea mai insusrubata in povestea Civilizatiei,
          …ci Natura.

          manifestarea Artificialului genereaza dinamici ultraspeciale in Natura,
          pentru ca…ce e Natura, altceva decit Pacea?!
          caz in care Natura va ingloba in sine insasi, intru manifestarea Pacii Absolute ( la nivelul Creatiei, ca povestea acestei civilizatii la acest nivel se desfasoara pe vremurile astea, adica pe vremurile Desavarsirii, adica pe vremurile Revolutiei Mondiale, la Nivel Plenar )

          prin urmare din poveste lipseste chiar…cel mai bun prieten al omului, Natura.
          ( daca Civilizatia e o poveste a Artificializarii, atunci celalata cale prin care poti Conduce este Calea ( Naturii ), pentru ca doar armonizarea cu dinamica Naturii te poate pastra in stare de Pace, …cu p mare, echilibrul abia asa fiind unul absolut )

          • spunea cineva mai jos ca Inteligenta a ramas constanta,…sau a scazut.
            Inteligenta e o exprimare absoluta, a ‘Mintii’ care sade pe Tronul Inimii Creatiei.
            ea e o constanta absoluta.

            insa,
            in timp ce unii oameni vor vira insre Desteptaciune, Inteligenta, in acestia, se va miscora proportional,
            insa concomitent alti oameni se vor departa de Desteptaciune, in ei, astfel, avand loc sa incapa…chiar Inteligenta.

            in final pe planeta se vor manifesta Destepti si Inteligenti.
            primii fiind plenar lipsiti de Inteligenta,
            iar ceilalti fiind plenar lipsiti de Desteptaciune.
            unii inchinindu se Inteligentei Artificiale, ailalti inchinindu se Inteligentei ( Pure )

            deci nu faptul ca Inteligenta…Pura se va manifesta aievea pacile, [poate fi mirarea, …nu e nicio mirare la mijloc, ci faptul ca cu toate ca ea se va maniefsta…tot nevazuta va ramane:))), cea care va fi mai stralucitoare urmand sa fie…Inteligenta Artificiala,
            adica…Mintea aia care isi! face culcus in Computerul Cuantic.

          • ce s ar fi facut Civilizatia daca pe Tronurile Lumii nu s ar fi aflat cei acre sint astazi?!:)))

            in mod normal povestea Rusia-Ucraina ar trebui sa fie o copie la indigo a dinamicilor care s-au manifesta la inceputul pandemiei de covid.
            adica …e vorba despre mai degraba o ‘nonactiune’ in fata careia Lumea Mare va reactiona plenar disproportionat. adica…va urma, in alta cheie, ceea ce am vazut deja in timpul pandemiei de covid ( si care va putea fi recunoscut si in celelalte pandemii, …intre care de urmarit e pandemia de inflatie… )

          • ( diversele pandemii care infecetaza sistemele sociale cu scopul de a le inlocui cu unele noi-noute, insa Artificiale, s ar parea ca urmeaza…acelasi calapod )

  • „Generații întregi știu războiul doar din jocurile de la calculator.”
    Și de la televizor. 😥
    Să nu uităm CNN-ul cu bombardamentele „live” la ora fixă și de mare audiență, când cu invadarea Irakului și flash-urile de tip artificii pe cerul nopții, în Bagdad. Bombele de precizie și alte nebunii apropiate de jocurile pe computer. Show complet, morți ca la balamuc.
    Dar americanii și „coaliția”, ca de obicei, băieții buni.
    Despre ruperea Yugoslaviei și ingrozitoarele măceluri pe criterii etnice și enorm de mulți morți nu mai zic. Deja e din secolul trecut

  • foarte adevarat textul, exista forte istorice, fluxuri subterane care duc tarile spre cate o intamplare din asta. nu e asa cum vedem la televiziunile care ne asasineaza cu psihanaliza de doi bani a lui putin, biden, macron etc. conteaza si rolul personalitatii in istorie, dar un lider nu-si poate infrana, controla, contrazice impulsurilee si nevoile poporului sau.
    in umila mea parere, nu se va ajunge totusi la folosirea armelor atomice, care sunt pentru noi ce erau gazele de lupta in al doilea razboi. maestrul cristoiu stie ca nici nazistilor nu le-a trecut vreo secunda prin cap sa le foloseasca. mi se pare ca doar churchil spunea in treacat, dupa razboi, ca „s-a discutat ca in cazul unei debarcari germane in anglia sa pulverizam iperita”.
    probabil vom avea (nu am mai avea!) al doilea razboi al crimeei (dupa ala din 1853, unde a luptat si tolstoi), cam cu aceiasi protagonisti (acum au aparut si americanii).

  • Domnule Cristoiu, „nucleara” odata data, nu mai e cale de intoarcere.Rusu’ stie si a spus-o verde in fata: „daca Rusia nu mai e, atunci restul lumii nu mai conteaza”. De ce ar spune putin asa ceva, ca doar nu-i apucat de streche sa se sinucida in numele patriei, iar de plecat in lume ce sanse ar avea sa nu-l gaseasca nimeni? Si-n desert daca se ascunde sub nicip, si sub ghetarii de la poli daca isi face „culcush”, tot ii vine la vreunu’ ideea cum sa-l gaseasca cu „gipiiesu”…Daca e sa dea cu bombardele, asta nu se va intimpla decit daca au intelegere intre ei, biden ci vladut.Fara o intelegere, ce cistiga? Daca e sa curete zona, o s-o faca nu doar in ucraina ci si in Romania…deveselu’ e pretextu’, resursele sint realitatea…”alesii” nostri n-au habar azi,de tipul de resurse naturale, unele unice, sau care au un grad de puritate „nepamintean” ca sa zic asa…cind e vorba de „raritati” incep sa faca bale „marile”outeri. De cind hau’ astia doi s-au inteles..adica amerolacu si rusu…uitati-va la diversele razboaie…intra unu intr-o tara si sta, strica, baga de seama, pleaca…vine apoi celalalt si incepe acelasi joc de bambilici – sta,strica,baga de seama,pleaca…apoi intra iar primii si tot asa cercul vicios se repeta…cu ce se aleg toti?Pai tara supusa unui astfel de tratament, NIMIC…traieste greu, nici necesitatile de baza nu-s asigurate pt ca fiind sub diverse cizme si papuci, ei nu se pot dezvolta, ei stau pe virfuri sau slush, atenti cum sa scape cu zile, nu cum sa construiasca ceva. Aia care se invirt in cercuri ca vulturii, primesc fiecare dupa cum s-au inteles.Daca se iau la hartza si strica socotelile, se cearta si se iau la paruiala tot pe terenu’ altora,ca nu-s prosti sa faca ceva la casele lor, nu?
    Astia au o intelegere…biden vorbeste in plus de multe ori,omu’ are shaibele slabite pina la punctul ca totu’ e imprastiat si confuz in mintea lui…uneori pare ca vorbeste in dodii, daca cineva da atentie, o sa inteleaga ca de fapt spune adevaruri – https://www.youtube.com/watch?v=bEYXyKamyN4
    V-am scris mai devreme la articolul de ieri ce cred eu ca a obtinut putin si se pare ca-s pe aproape cu „ghiceala”…In orice caz, ce nu inteleg „angajatii de lux” ca alde geoana de exemplu, e ca Romania e ca un teren viran pt toti, daca o consideri altfel, inseamna sa-i dai importanta, sa-i accepti valoare ca asezare geografica in zona si sa admiti ca tara asta are resurse pe care multi le-ar vrea…Asa ca e mai usor s-o faci de cacat, sa arati ca-i populata cu nimeni si nimicuri si s-o depopulezi si mai mult, apoi sa fie impartita intre”marile puteri’ care au facut trocul si mascarada asta la care asistam.M-am gindit de multe ori ca daca ii apuca strechea cumva, cu o bombarditza plasat unde trebuie, scapa tara de toate grijile pt ca n-o sa ramina prea multi care sa-si faca griji, iar cei ramasi ce sa faca din momentul in care totu-i zob? …pai vin”salvatorii” din toate partile…si din hunia vin cu viteza maxima sa nu piarda, sa se aleaga macar c-o aripioara sau un picior…(Louis de Funes – macar cu el rideai pe vremuri)…de ce zic toate astea? pai uitati aici o gluma buna, cum sint vazuti diversi, inclusiv romanii, colea „pin hamerica”: https://www.youtube.com/watch?v=LBjGD5VGVg0 – daca parodia asta nu va spune nimic, mie-mi spune destule…si cind te gindesti ca-i de-acum 2-3 ani…uite va mai pun un clip, e despre mascarada cu covidu’…https://www.youtube.com/watch?v=MuGKeEJhdVo…ce e interesant insa, e faptul ca politicienii,mai ales aia din „ioropa” si hamerica, au reusit sa se desfiinteze singuri.Increderea in ei e pe minus, or cu oameni care nu mai au chef de nimic din ce zici,ce-ai sa faci cu ei?Crede vreun politician ca are mai multa putere decit platitorii de taxe?Pai si „puliztia” si armata tot oameni sint si multi deja isi baga picioarele, nu vor sa mai asculte ce vor politicienii…politicienii fara suportul oamenilor, sint ca pestele pe uscat…doar tinerii naivi si cu neuronii dezinfectati cu clor mai pun botu’ la ce latra politicienii…deci „mica invazie” e asteptata in zona unde si-au bagat picioarele milionarii? Pai nu-i bai, e aprobata „interventia” si „planu'” facut de ambele parti…isi mai icnearca si ei diversele sisteme, ce conteaza vietile fraierilor?De ce credeti ca s-a trecut la amenintari si pedepse,auzi nene,in anu’2022 inca se preteaza la „pedepse”, in cazul in care refuzi sa faci armata…e ca-n anii ’50 cind ofiteri care au trecut prin razboi, au fost tiriti in niste procese improvizate, bazate pe minciuni si pe ideea ca „mie mi se pare ca…”ce a urmat?Unor judecati li s-a pus intrebarea”daca tara e atacata, ai s atragi in inamic”????Raspunsul multora nefiind pe placul avocatilor acuzarii si judecatorilor…daca cineva raspundea „nu, categoric nu, razboiul nu e solutia la nicio problema” – pac, nu esti bun, la zdup…daca raspundeai”depinde cine-i dusmanul, n-as trage in fratii mei” – sdup, la puscarie, nu esti bun, nici nu ne intereseaza ce-ai vrut sa spui cu „fratii mei”…sau „am terminat cu razboiul, altul nu mai vreau, refuz sa trag in oameni indiferent cine-s acei oameni”…pac, si tu la zdup, tradatorule…si exemplele pot continua…nedreptati se fac dintotdeauna, da’ te astepti ca-n 2022 oamenii sa aiba mai multa minte, din pacate populatia desi a crescut, nivelul IQ-ului a ramas constant…sau a scazut?
    Daca fiecare tara ar avea conducatori competenti si politicieni inteligenti buni la ceva, nimic din timpeniile ce le vedem azi n-ar fi posibile.Dau ca exemplu diferenta intre „patroni”, dupa ’89 au aparut si la noi „patroni” cu nemiluita…e o diferenta imensa intre aia care vor sa faca afaceri si habar n-au de nimic, au auzit si ei de la altii si gata, sar sa faca dupa mintea lor ce-or putea, adica se arunca cu capu’ inainte fara sa stie in ce se baga…si cei educati care nu-s dispusi sa faca pasi neginditi, mai intii planifica, cauta, se straduiesc sa inteleaga in ce se baga, sint precauti, nu se arunca cu capu’ unde-o fi…cine cistiga?Aia cu coate ascutite, aia inculti care stiu doar sa se arunce fara sa se uite unde…astia sint si-n politica,daca unu’ cu mintea clara si educatie buna nu se baga, atunci se baga toti puchinosii tupeisti si uite unde sintem…nu tin partea nimanui, ma depaseste situatia prezenta, dar inclin sa cred ca putin se bate cu morile de vint, alea de peste ocean, iar astia din UE sint o adunatura de parasute si parashutati care se joaca de-a politica fara sa aiba habar de cele mai elementare notiuni de politica, economie, relatii internationale, geografie, istorie, elemente de cultura specifice diverselor popoare…s-au dus acolo „alesi” sa-si ia salariile de zeci de mii de euro, sa se plimbe au „boingu”, sau „earbusu” si-s fericiti asa…nu merge asta dupa 2 ani de zmuceala a politicienilo, in stil cretinoid la nivel international, e un moment la care lucrurile se vor schimba…aia care au apucat s afie „alesi” sau „realesi” in ultimii doi ani, vor fi indepartati, au creat mediul pt urmatorii care vor fi si mai agresivi si tupeisti in numele binelui nostru…de aia „valu'”urmator de politicieni nu trebuie sa mai pacaleasca pe nimei…sa se mearga cu votul dupa fapta si rasplata, dupa merit…e greu, da’ nu imposibil… Ma duc sa vad un film sa-mi limpezesc materia cenusie…un Rambo ceva…sau Expendables mai bine…nu stiu…Bajirao Mastani… masa pe gheata, ma uit la orice numai sa nu mai aud de timpeniile facute de politicieni…abea-l turbez pe vecinu’ din stinga… daca-i pun muzica in hindi lasa piscina si fuge…in schimb vecinii din dreapta sint vreo 4-5 case la rind in familie…de-ai lu’ Raj Kapoor…isi imagineaza ca daca se aude muzica indiana de aici, inseamna ca stiu hindi…”Namaste…aap kaise hain” …”achchha dhanyavaad”…cica m-am reincarnat in corp alb…fir-ar mama ei de…treaba…cate bordeie atatea obiceie…uneori e distractiv…uneori.Aia e.

    • Domnule Cristoiu, multumesc ca mi-ati publicat comentariul.Tocmai am „descoperit” ceva interesant si ciudat:
      https://www.youtube.com/watch?v=geANnvusIpI
      https://www.youtube.com/watch?v=P3xKXBD_dfQ
      Nu stiu ce stiri vedeti in Romania ca n-am timp sa le urmaresc pe toate,ba unii jurnalisti ma enerveaza pina la punctul ca nu ma uit la reportajele lor. De aceea v-am pus aceste doua link-uri, in cazul in care acasa nu ati auzit de „chestia” asta…asa zisii politisti care fac ordine in Ottawa, sint de fapt trupe de nemti aduse in canada cu un avion al UN (Natiunile Unite)…cei ce protesteaza acolo in Ottawa spun ca „politistii” vorbesc germana…”ajutoarele”astea trimise de UN in Ottawa, au fost trimise la cererea lui nea trudo. Al nostru herr ciolhanis a cerut lu’ macrou sa-i trimita frantzuizoi sa „ajute” ca ne ataca rusii, NATO la fel ne-a trimis „uniformizati” pe care nu-i mai vrea polonia si nici nemtzalia, asa ca i-au aterizat la noi…va amintiti ca v-am spus, se vrea scoaterea oamenilor in strada?Asta e faza urmatoare de experiment…Atentie la constitutia tarii, avocatu’ poporului sa nu doarma in chiloti…e o inversunare isterica sa se schimbe constitutia in multe tari…de ce? Nu de chichi, ci ca sa poata trimite trupe aiurea, e unul din motivele de baza…pina acum se vede clar, daca o tara cere”ajutor” cu trupe, presedintele tarii care cere ajutor, sau primu’ ministru, trebuie sa ceara oficial acest gen de ajutor.Prin schimbarea constitutiei, cine ar avea dreptul sa decide care trupe vin, de unde vin si unde pot fi trimise???e o tzacaneala ce se intimpla si asta pt ca oamenii au pus botu’ la o pandelie cu un virus invizibil…in state inca n-a cerut nimeni ajutoru’ nimanui, fac si desfac itze cu ucraina si ce vor rusii…poate rusu’ nu-i prost si stie ce au nebunii de gind si poate de aia e tot halimaiu asta…s-a sarit calu’ grosolan…ma rog, va rog sa vedeti aceste doua clipuri.Insist. Nu e gluma indiferent cum par oamenii care fac aceste clipuri.Va multumesc.

  • ” Nu în ultimul rînd, nevoia omenirii de a i se lua nițel sînge. ”
    -cam cinic;prin Bucuresti era un moshulan tanar,verde,
    cica vazuse razboiul,”razboiul nu e bun”,l-am inteles perfect:
    se referea la ’73….

  • „Cum s-a putut ajunge de la….”
    -propaganda,propaganda,propaganda!
    (tehnic se numeste „propaganda de razboi” si in Cod e o infractziune in partea ultra-speciala aia pe care nu o citeshte nimeni…)
    radu tudor sau teodor radu bratesh,
    asta e intrebarea!

  • Maestre, nu fiți cioclu apocaliptic! Se poate ajunge la un conflict nuclear doar dacă au înnebunit chiar toți liderii marilor puteri, ceea ce nu este cazul. Nu este nebun nici măcar Putin, ci doar face pe nebunul. Pură diversiune kaghebistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *