Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Doi membri ai Guvernul Ciucă impun specialiștilor sloganul „Noi urîm, nu gîndim!”

Muncitorilor și muncitoarelor de la IMGB, care au năvălit pe 13 iunie 1990 dimineața în Universitatea București pentru a distruge laboratoarele de Fizică li s-a atribuit sloganul:
Noi muncim, nu gîndim!
Mult mai corect ar fi sunat sloganul în varianta:
Noi urîm, nu gîndim!

Pentru că, asemenea minerilor veniți a doua zi, cei de la IMGB îi urau pe studenții Universității din București, pentru că – susțineau ei – organizaseră mitingul maraton anti Iliescu din Piața Universității. Ei însă îl iubeau pe Ion Iliescu. Și – evident – îi urau pe dușmanii lui Iliescu: liderii de Opoziție, jurnaliștii independenți, studenții.

Războiul din Ucraina, prin extinderea sa la războiul economic dintre Occident și Rusia, e unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui secol. Și cînd spun, acestui secol, mă refer nu doar la cei 22 de ani care au trecut de la debutul secolului XXI, dar și la cei 78 de ani care au mai rămas din acest secol. Din nefericire (spun, din nefericire, pentru că e vorba de un eveniment negativ) ne-a fost dat nouă, generațiilor mai în vîrstă, să trăim după Căderea Comunismului și după Pandemie, o altă premieră planetară:
Un Război mondial din punct de vedere economic, dar care poate deveni în orice moment un război mondial și din punct de vedere militar. Ca și Pandemia, Războiul din Ucraina trebuie să fie obiect de investigare al Gîndirii libere. Fie și la o simplă privire, războiul din Ucraina, care e, în realitate, un război de reașezare a lumii la 30 de ani de la Victoria Americii în Războiul Rece, oferă gîndirii o mie și una de întrebări. Să dăm cîteva exemple:

» S-a simțit Rusia realmente amenințată de extinderea NATO spre Est sau asta a fost doar un pretext pentru declanșarea unui război menit a arăta lumii că e vorba de o mare putere?

» Putea fi evitat Războiul dacă Ucraina se angaja să nu ceară admiterea în NATO?

» Ce a urmărit de la început Rusia prin acest Război? Răsturnarea regimului Zelenski sau doar ceea ce eu numesc ruperea coloanei vertebrale militare a Ucrainei?

» Vrea Vladimir Putin să rămînă în Istoria Rusiei drept cel care a adus Crimeea la patria mamă?

» A fost conștientă Rusia că Războiul Rusia – Ucraina va deveni rapid Războiul Rusia – Occident?

» De la Trump citire, America a identificat drept principal adversar în concurența pentru supremația planetară China și nu Rusia.

» Așa cum am scris de mai multe ori, eu consider Rusia o putere regională și nu una planetară.
În aceste condiții, de ce n-a încercat America să evite Războiul cu Federația Rusă, pentru a se putea concentra pe confruntarea cu China? E vorba de o strategie prin care Războiul din Ucraina a amplificat dependența Europei de America atît de tare încît, cînd va veni Războiul economic cu China, Europa să urmeze America, deși are legături economice cu China mai mari decît cele cu Federația Rusă?
Cît de mult va influența Războiul disputa Orient – Occident din Rusia? Va birui gena asiatică asupra genei europene?

» Ce va mai rămîne din globalizare după loviturile primite din partea Pandemiei și a Războiului economic?

» Războiul a dus deja la o cursă a înarmărilor. Germania și-a depășit tabu-ul care o oprea să se înarmeze.
O Germanie înarmată pînă-n dinți vizează doar Rusia?

» Cum rămîne cu Marele Proiect Occidental al Green Deal?

» Urmărește Rusia prin acest Război doar obiective de cucerire teritorială sau și obiective strict militare, între care s-a numărat și Insula Șerpilor?

» Ne-a dovedit deja acest război că omul e mult mai important decît armamentul cel mai sofisticat?

» Dacă Rusia va învinge, cum se va împăca Occidentul cu schimbarea prin forță a granițelor?

» Dacă Rusia va fi învinsă, cine ne garantează că va sta în banca ei un secol de acum încolo?

Sînt doar cîteva din marile întrebări ridicate în fața Gîndirii de acest Delir al Istoriei.
Răspunsurile la astfel de întrebări pot duce la un salt înainte în multe domenii ale Gîndirii, de la Geopolitică pînă la Economie Globală. Pentru ca acest salt să se realizeze trebuie ca specialiștii să se pronunțe. Nu numai să fie lăsați să se pronunțe, dar și să fie îndemnați să se pronunțe.

Din nenorocire, orice încercare a specialiștilor de a gîndi asupra acestui Delir al Istoriei a fost și continuă să fie sugrumată de sloganul:
Noi urîm, nu gîndim!

De la începutul Războiului, ura a fost atmosfera din România.
Ura față de Putin în primul rînd și ura față de Ruși în al doilea rînd.

Despre campaniile de presă împotriva lui Putin n-are rost să mai vorbim. Ca toate campaniile, cea de stîrnire și întreținere a urii față de Putin s-a remarcat prin tembelismul absolut. Experiența nefastă a Cultului personalității lui Ceaușescu ne-a demonstrat că orice campanie ordonată compromite chiar tema. În cazul lui Nicolae Ceaușescu se puteau găsi de către Gîndirea liberă și argumente pentru a-l aprecia public. Lupta pentru independența României față de Moscova era un argument. Numai că aprecierea lui Ceaușescu a devenit obligatorie pentru jurnaliști, pentru specialiști. Și atunci, în chip fatal, iubirea, pe care poporul era îndemnat s-o nutrească față de Ceaușescu, a devenit pretext de prostii cu ghiotura, multe născute din oportunism.

La fel se întîmplă și cu ura față de Putin. Cele mai multe redacții îndeplinesc harnice ordinul ca Putin să fie urît 24 din 24 de ore. Astfel, cu mici excepții, presa e redusă la propaganda de război a urii. De aici campania propagandistică împotriva lui Putin, ca toate campaniile ordonate făuritoare de neghiobii pe bandă rulantă. Pe lîngă neghiobiile ce se spun despre Putin la televiziunile de știri, păcatul campaniei constă în prezentarea simplistă a realității. Așa cum am mai scris, Războiul din Ucraina nu e rodul unei singure persoane, cu atît mai puțin a unei persoane demente, ci rodul unei frustrări a Rusiei care și-a dat seama că nu mai e, după prăbușirea Comunismului, URSS. Puțină lume știe că Mihail Gorbaciov, acuzat de a fi artizanul destrămării URSS e unul dintre cele mai urîte persoane din Rusia.

Că sloganul Noi urîm, nu gîndim! a devenit un stindard al presei, n-ar fi cine știe ce mare problemă.
Să nu cerem presei să fie altceva decît ceea ce este.
Un domeniu inferior intelectual culturii.
Din nenorocire, acest slogan e impus specialiștilor.

Cazul specialistei în Geopolitică, Alba Popescu e semnificativ din acest punct de vedere. Pe Facebook, pentru că în alta parte domnia sa nu se poate exprima, Alba Popescu a pus cîteva dintre întrebările puse specialiștilor în Geopolitică de acest Război.

Ar fi fost normal ca aceste întrebări să poată fi ridicate în dezbaterile de specialitate de la Universitatea Națională de Apărare. Universitatea putea organiza o masă rotundă, un simpozion, sau o sesiune de comunicări despre aspectele de specialitate ale Războiului. Mai ales că pentru gîndirea militară Războiul din Ucraina reprezintă o veritabilă provocare. Nu știu dacă Universității i-a trecut prin care așa ceva. Sigur e că trecîndu-i prin cap așa ceva s-ar opri brusc. Și nu pentru că s-ar autocenzura, ci pentru că ar încălca ordinele ministrului Apărării Naționale, Vasile Dâncu. Printr-un Comunicat oficial al Ministerului și printr-o postare pe Facebook, Vasile Dâncu a taxat gîndurile specialistei Alba Popescu drept teorii ale conspirației. Vasile Dâncu, ajuns ministru Apărării Naționale pe fondul goanei turbate a PSD după mirosul de friptură, e un habarnist desăvîrșit în materie de Armată. Domnia sa e însă sociolog. E greu de crezut că un sociolog nu poate distinge între teorii ale conspirației și gînduri de specialitate. Prin urmare, etichetarea gîndurilor postate de Alba Popescu drept teorii ale conspirației rămîne rodul oportunismului de tip PSD-ist al lui Vasile Dâncu. Din nenorocire, Vasile Dâncu n-a rămas la formularea acestei aberații. A ordonat o anchetă împotriva specialistei Alba Popescu. Pe lîngă grava încălcare a libertății de exprimare, ordonarea anchetei e menită să paralizeze orice încercare a specialiștilor din domeniul militar de a gîndi marele Eveniment.

Reacționînd tot oportunist, ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, a dat un semnal puternic instituțiilor de învățămînt superior din țară să evite dezbaterile de specialitate despre Războiul din Ucraina.

Sloganul impus instituțiilor de învățămînt superior a fost:
Noi urîm, nu gîndim!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

75 comentarii pentru articolul „Doi membri ai Guvernul Ciucă impun specialiștilor sloganul „Noi urîm, nu gîndim!””

  • Globalizarea ( la nivel macro ) s-a realizat prin inundare
    Marele Reflux, care in sine reprezinta ‘globalizarea’ la nivel micro,
    se realizeaza prin… secatuire.

  • ‘Deficitul de alimente va fi real’

    da, va fi real, insa cel care conteaza e deficitul permanent, prin urmare deficitul conjunctural de alimente, generat spre ex de razboi, e una,…deficitul care sta l temelia ‘hranei artificiale’ e cu totul altceva.
    cel care are potential pentru a se manifesta este chiar deficitul perpetuu de alimente naturale, prin urmare el! trebuie asteptat ( caz in care rezolvarea e doar una: hrana produsa artificial. adica…ceva de bun-simt pe vremea… Artificializarii,…cu doctrina ei Anti cu tot )

  • Nu credeam ca mai pot avea conexiune la blogul dumneavoastră, după restricțiile impuse firmei Huawei, dar iată ca am! M-a impresionat editorialul dumneavoastră, pentru ca an studiat la laboratoarele de fizica ale Universității București și ce profesori deosebiți am avut, profesori remarcabili, Maestre! E păcat sa urâm tot ce este constructiv în și pentru viața noastră și a semenilor noștri ! Nu cred ca Putin este chiar atât de nebun cum cred unii! Eu cred ca el are o strategie de a reuni toate republcile sovietice după modelul fostei URSS, dar după un tipar care sa se poată adapta la noile condiții impuse de o Europa din ce în ce mai ostila Rusiei și din ce în ce mai servila Occidentului !

  • Nu am timp sa scriu acum, am cititi pe fuga articolul, am sa-l recitesc mai pe seara, in liniste si-o sa vad eu daca vreau sa comentez in plus sau nu. Ce as vrea sa scot in evidenta insa, e o intrebare care se pune la nivel international, dar nimeni nu vrea sa-i raspunda. Anume: trupele rusesti cind intra in oras, cind se spune ca luptatorii ucraienieni au reusit sa-i scoata pe rusi din oras…azi asa,miine invens…ucraienienii n-au avut nici luptatori profesionisti, nici armele potrivite ca sa-i scoata pe rusi din oras, iar odata scosi din oras, ar trebui sa fie mai greu sa atace din nou.Nuasa?Logic?Ilogic?Bun…daca cineva da atentie, de cite ori intra rusii in irasele ucraieniene, se lupta cu cei inarmati,nicidecum cu civili cum s-a tot vehiculat. De cite ori au oesit din oras, tot de atitea ori a afost o situatie in care civilii din orasul respectiv erau mult prea expusi. Asa ca rusii s-au retras temporar, uncraienienii au spus ca e victoria luptatorilor lor.Apoi cum civilii n-au mai fost pe aproape, rusii au intrat din nou, iar uncraienienii anuntau victime civile cu nemiluita. PAi nu prea se leaga.Deci intrebarile ar mai fi si: De ce se tot retrag rusii, ca apoi sa intre inapoi?Pare un du-te – vino fara sens. Apoi daca rusii trag in cei inarmati si obiective clare,militare in special, cine trage in civili de-s atitea victime? Eu nu tin partea la nici unii, ma impresioneaza nenorocirea ucraienienilor, dar in situatia prezenta, si unii si ceilalti au vina lor inc eea ce se intimpla, iar la mijloc sint civilii.Deci cine omoara de fapt civilii?????Sint multe dileme in rahatul asta care se taraganeaza de-o luna. Politicienii au gasit motiv acum sa se plimbe handra-landra, rusu’ le-a dat-o sub centura,sa vezi ce-si intareste ruble…v-am zis, repet, inetersele sint nu doar teritoriale, de toate partile, ci financiare si de resurse(la greu)…Deci?????Aia e.

  • Si ceva dragutz.Am vazut autobuze electrice chinezesti, prin indonezia dar nu stiu daca au vazut si turcii.Noi asteptam sa ni le vanda chinezii cu o suta de euro.,.

  • Vad cum OMS este inlocuit cu Societatea Natzionala de Cruce Rosie organizatie neguvernamentala afiliata la Federatia internationala a societatilor de cruce rosie si Semiluna Rosie,conventia Geneva 1949.

  • Aseara pe TVR a fost ceva ca o piesa de teatru,,Taci tu Tantzo ca vorbesc eu,,nu stiu cine a scriso

  • Eu v-as recomanda si acest articol, daca nu are nimeni nimic impotriva: https://www.ioncristoiu.ro/ion-cristoiu-nu-reusesc-sa-renunt-la-conditia-de-vedeta/

  • Dl Cristoiu , asistam la atacul unor grupari politice mafiote la nivel de state, asupra propriilor state/popoare…curentul neo-progresist, globalist…liderii de grup la vedere ii stim: Biden, Trudeau, Macron, Scholz, EU de la Bxl, premierii Australia, NZ, UK,etc…pina la amaritii de Zelenski, Johannis Geoana, etc…aceste mafii, cu bani multi, au mituit in dreapta si in stinga, ca sa isi impuna pe toti tradatorii astia de neam si de tara…Turcia, Iran, Brazilia si acum Russia, Belarus s-au opus…China joaca la 2 capete, si acolo in PCC e mare lupta…Singurul care se opune armat e Russia….insa pina cind majoritatea populatiilor tuturor tarilor nu se vor opune acestori atacuri mafiote ( covid, crizele declansate artificial pe energie, migranti, anti-religie, alimentare etc) acesti mafioti vor continua sa atace populatiile cu sprijinul big-pharma, presei mituite, a aparatelor de represiune statale( politie armata, etc)…deocamdata singurul care se opune Vestului politic mafiot este Putin/Russia…sper sa urmeze si altii….altfel civilizatia se va duce dreaq rapid….

  • USA uber alles !

  • „De la Trump citire,…. China și nu Rusia.”
    -CHINA TREBUIE DISTRUSA!

  • Raspunsurile la cea mai mare parte din intrebari le vom afla de la Noul Nikita Sergheevici Hrușciov. Ca si data trecuta.
    Sa speram sa vina cat mai curand.

    • Citesc azi un art in evz cum că Trump sugerează să pună un steag chinezesc pe avioanele americane,să-i atace pe ruși ,să spună apoi că au fost chinezii și să urmărească liniștiți cum se bat rușii cu chinezii.Am rămas siderat,până mai ieri era președinte,asta reprezintă de fapt adevărata față a politicii lor,nu mai am cuvinte.

      • I ar rezolva China in doua zile pe rusnaci.E exact ce si ar dori China,pentru ca ,de fapt China ar cam vrea Siberia pentru ea(are o populatie mare ,harnica,si i trebuie teritoriu,iar Siberia este un teritoriu mare gol).Cina are 80-90 % din forta militara a SUA.Dar apropo de Basini,cea mai mare Basina(intoxicare) ,cica au tras o rusii,cica ar fi spus aia de la fabrica de de tras basini de la Moscova ca,cica laboratoarele din Ucraina ar fi lansat Covid pe piata.Pai asa poate s a dus un descreierat de rus din Siberia cu borcane cu Covid si l ar fi lansat in China,sa dea vina pe Chineji.Poate si NATO sa dea cu basini d astea.

        • China 😳 😳 😳 are 80-90% din capacitatea militara a SUA.

          • Oricum nu cred ca va fi o confruntare SUA China,cred totusi ca astia se vor intelege sa imparta lumea ca atunci cand SUA a impartit lumea cu URSS.Asta cred ca e de fapt schema.Pentru ca nici o superputere nu poate conduce singura Lumea,una e prea putin ,trei sunt prea multe,doua e ideal,pentru a se echilibra una pe alta,si de aceea va fi o lume bipolara SUA China.

          • altceva conteaza: care e pozitia fiecaruia in progresia aferenta dezvoltarii in stil fibonacci a Computerului Cuantic.
            asta e ‘arma suprema’, pentru ca, la limita, ea poate simula manifestarea Anotimpurilor Creatiei,…iar asta e ceva…Perpetuum Mobile, gen… 🙂
            tudy, arunca ti ochelarii, ca au expirat,
            …de fapt mai bine arunca ti ochii :))), o sa rasara altii, pe masura vremurilor :)), si…vaaai ce tare o sa fii 🙂

        • Covid e un virus foarte”saltaret” si adaptabil,iar pietele din China sunt niste haznale cu tot felul de animale si carnuri tinute in conditii improprii.Iar liliecii au toti virusii posibili.Si probabil un virus,cel mai”saltaret”si adaptabil,s a adaptat de la liliac sa treaca la om.Pai daca macelarii chinezi tocau lilieci si se mai si accidentau,taindu se la maini,si sangele de liliac,plin cu virusi intra in contact cu sangele uman,era imposibil ca si un virus din liliac adaptabil si saltare,sa nu treaca la om,in decursul unor ani.E biologie de gimnaziu.Iar de norme igienico sanitare in pietele din China de carnuri ca acea piata din Wuhan nici nu poate fi vorba.

        • Pai ideea e ca războiul a fost pornit cu bășini NATO,ca sa te citez,vrem UKR in NATO? Poate ca da ,poate ca nu?daca nu intrau rușii in Crimeea intram noi? Poate ca da poate ca nu? I-am fraierit pe ruși poate ca da ,poate ca nu?Avansam spre est ? Poate ca da poate ca nu?Pai cum nu ,ca unde erați in 90 și unde sunteți acuma? E adevărat ca ,porniti războaie pentru a avea justificare spre extindere in toată lumea? poate ca da poate ca nu,noua nu ne-a trebuit decât canalul Panama și …sa neutralizam bomba nucleară a lui Saddam,care bomba ca nu avea , ba da avea ,a avut,cum sa nu aibă,avea și petrol și tancuri.
          Bumerangul aruncat se poate întoarce împotriva noastră! ? ?in mod sigur se va întoarce,criza din 33 va fi Pepsi cola fata de ceea ce urmează.

      • Pai ma uit in gura lui Trump,cartita rusa plasata la Casa Alba??? Zi Trump si taci din gura.Oricum SUA nu este condusa de presedinte ci de marele Establisment si de institutiile sale.Astea sunt puterea SUA,nu o petarda gen Trump.Forta SUA sta in institutiile sale.

    • Am auzit, parca suntem condusi dintr-un spital de boli exotice. Am avut si noi un presedinte din asta care baga batul prin gard la Putin de cate ori avea ocazia, de nu-mi venea sa cred ce aud.

  • Dacă Rusia va fi învinsă, cine ne garantează că va sta în banca ei un secol de acum încolo?

    ce inseamna ‘sa fii invins’ pe Vremurile astea?!
    problema e…daca rusii vor fi invinsi, insa…’ce inseamna ‘sa fie invinsi’…pe vremurile Metamorfozei? :))

  • ‘Dacă Rusia va învinge, cum se va împăca Occidentul cu schimbarea prin forță a granițelor?’

    :))))))
    pai…traim Marele Reflux :),
    pina si statele se vor retrage in matca ‘noului sat’, care e si nou stat, care este Megapolisul

    asta e Vremea Metamorfozei,…Noua Lume e…chiar nou-nouta!:))))

  • ‘Ne-a dovedit deja acest război că omul e mult mai important decît armamentul cel mai sofisticat?’

    o vreme inteligenta, adica omul, va fi de neinlocuit, indiferent cit de sofisticata e o masina
    insa…odata cu manifestarea Inteligentei Artificiale, deci a desavarsirii Computerului Cuantic, Desteptaciunea va tinde sa fie egala cu Inteligenta, deci ‘omul’…va tinde sa fie inlocuit cu Inteligenta Artificiala…la orice nivel de decizie.

    • @online: Nu ai chef sa intri pe Battlegrounds sau Dungeon sau ce iti place tie, sa ne jucam? Pe aici se cam repeta. Am nickname spicy2007 cam peste tot.

    • Maestre online, demult vreausateintreb tu stii cumva de ce nu mai scrie smara pe aici? ca imi lipseste scrysul ei. sper ca e bine.

      • mie nu mi lipsește, asa ca…nuș ce sa ti raspund…

        io sint ‘online’,…din ‘Maestre online’,
        pentru alte nelamuriri intreaba l pe ‘Maestre’, din ‘Maestre online’, …te lamureste el

      • dar nu pot sa-l deranjez pe Maestru pentru toate gandurile mele…

      • da n ai auzit daca o fi din cauza mea am suparat-o eu cu ceva?

        • ei, cum asa!,…va intelegeti prin definitie!
          mai mult ea pe tine, insa mi se pare suficient 🙂

          • Cand ai scris „suficient”, mi s-a facut si mai dor, era cuvantul preferat alaturi de „asumat”. De la ne-asumat poti ajunge suficient in stil fibonacci. Sau invers? Soi-même comme un autre, oricum.

          • suficienta e o masura a lipsei dorintei.
            celui care are i se va da, insa de avut are doar cel care.. indiferent cit are…ii e suficient.
            poate ca are averi colosale, insa…ii sint suficiente.

            oamenii bogati, adesea, au lipsuri mai mari decit oamenii saraci,
            oamenilor bogati le lipseste, la un moment dat,…spre ex o insula!:))

            suficienta e o masura a sinelui si e legata ombilical de Daruire.

            Daruitor esti daca… tu, mai inainte, plin ochi!,
            prin urmare ‘suficient’ e propriu celui care…e lipsit de goluri.
            ce sint golurile din sinele omului…altceva decit dorintele care nu sint umplute, implinite?
            prin urmare ‘plin ochi’ inseamna…’fara dorinta’, adica…nu e nimic de adaugat , la om, ci de ‘renuntat, de renuntat la nenumaratele goluri, adica dorinte, pe care omul si le tot adauga.

            prin urmare suficienta e ombilicl legata de cunoasterea de sine.
            pe cita cunoastere de sine pe atat suficienta, iar pe cita cunoastere de sine atata asumare.

            suficienta e stare de echilibru absolut,o daruieste cunoasterea de sine, aceasta e legata ombilical de asumare. iar starea asta, suficienta, se suprapune peste ecuatia de miscare a Naturii.

            cum ajunge un om care nu si asuma…la suficienta?
            …sa ma gindesc, nu prea pricep cum vine 🙂

          • neasumarea e legata ombilical de lipsa cunoasterii de sine. caz in care suficienta e legata de lipsa manifestarii ‘punerii la indoiala’ ( pe tine insuti ), caz in care suficienta pare a fi aidoma ‘lipsei miscarii’

            deci exista o suficienta nascuta din manifestarea Daruirii ( de sine mai inainte de orice )
            si
            iata, exista o suficienta nascuta din…lipsa manifestarii Acumularii :)))

          • ‘lipsa dorintei’ se cade a fi inteleasa prin prisma ‘nonactiunii’, adica evident ca ‘dorintele’ tesute in Randuiala sint purtatoare de Pace ( tocmai daia Inteleptii legau ‘Randuiala, cu dorintele ei cu tot, de ‘datini, traditii si obiceiuri’

        • ete, si eu ma credeam un neinteles. merci online. o sa-l intreb atunci, daca tu nu stii.

        • kredeam ca tu esti tot din Iasi daia team intrebat petine

          • spicy și online, dacă vă taxez că folosiți acest spațiu în alte scopuri, tot eu sunt a dracului, nu? 🙄

          • Nu sunteti cum ziceti. Dezbateam doar de ce nu mai scrie dna Smarandita pe aici. Daca tot ne-ati prins. si va rugam. nu ne spuneti dvs daca mai revine?

          • Doamna Cora,
            era o discutie filozofica,
            …Maestrul e filozof,
            …deci bineinteles ca scopul a fost nobil 🙂
            insa.. gata!, tac! 🙂

        • spicy,
          ma vad rar cu ea, am si uitat de cite ori ne am intalnit in ultimii doua mii de ani :)), dar…mai vorbim 🙂

          • Bine, continuați! 🙂 Nu știu când va scrie Smărăndița, o așteptăm și noi.

  • ‘Cum rămîne cu Marele Proiect Occidental al Green Deal?’

    Pandemiile doar vor cataliza Proiectul

  • ‘Războiul a dus deja la o cursă a înarmărilor. Germania și-a depășit tabu-ul care o oprea să se înarmeze.
    O Germanie înarmată pînă-n dinți vizează doar Rusia?’

    e din povestea Marelui Reflux, adica e ceva de bun-simt. cercetarea si dezvoltarea in domeniul militar e ceva normal pe vremurile astea, pentru ca asa se catalizeaza procesul de dezvoltare

  • ‘Așa cum am scris de mai multe ori, eu consider Rusia o putere regională și nu una planetară.’

    foarte bine, insa…Globalizarea a murit.
    ‘puterea regionala’ e la moda, mai nou…, regiunea tinzand sa devina ‘propria tara’

  • ‘De la Trump citire, America a identificat drept principal adversar în concurența pentru supremația planetară China și nu Rusia.’

    Trump e cel care a definit tinta Americii in Marele Joc: Make America great Again!
    insa…Trump a identificat ‘moartea Globalizarii’, anuntind…Marele Reflux

  • ‘A fost conștientă Rusia că Războiul Rusia – Ucraina va deveni rapid Războiul Rusia – Occident?’

    creca a fost invers. invers invers :))

  • ‘Vrea Vladimir Putin să rămînă în Istoria Rusiei drept cel care a adus Crimeea la patria mamă?’

    treaba lui ce vrea :)),
    insa Rusia e clar ca vrea sa se exprime ‘pe ruseste’ in Noua Lume,
    iar Rusia ramane in Istorie cu decizia asta. ( de la cei buni invatam prin exemplele pozitive, iar de la cei rai invatam prin exemplele negative )

  • Buna zi…. Cher maitre Jacques…
    Fix taman Azi se fac 23 de Ani de la inceperea unei agresiuni salbatice din Partea vestului impotriva unei tari cu adevarat eroice.
    Romania are o pozitie ideala geografic fata de fosta RFY si viitoarea fosta Ukraine.
    Mare Maestru….poate pomeniti Azi ceva pe vreun tv despre bagatelul de flecustet de eveniment.
    Sinteti de acord ca daca s at tine cont de acele evenimente cam 99.99%din intrebarile propuse de de dvs sint inutile.
    Cu exceptia uneia careia as vrea sa o rezolv…
    Cum adica Rusia e putere regionala?de ce o jigniti ?
    Ea e putere de Cartier.Cartier in care e o piata unde tirguiesc unii cu altii..unii chinezi altii Arabi ,indusi etc …Dupa regulile lor arabo Sino induse.Obisnuiti va cu gindul.Rusii se Shakespeare pe puterile mondiale si pe piata lor…Torrential.Dovada?Davai ruble pentru produkte iar $€ pastratile .Le a cazut falca astora. Rubla lor ete ca nu se rablageste
    Si Inca o raspuns la una intrebare nepusa…buna asta cu schimbarea prin forta a frontierelor…Ceea ce urmeaza Este o delicate ajustare nici vorba de forta.
    O sa va placa.Al d-ra…de mult.
    Al dvs admiratori fidei si fidelute.Madeleine va pupica.
    ‘eisenbacher

  • ‘Ce a urmărit de la început Rusia prin acest Război? Răsturnarea regimului Zelenski sau doar ceea ce eu numesc ruperea coloanei vertebrale militare a Ucrainei?’

    pe vremea Marii Revolutii e mare lucru sa ramai cum esti :))),
    prin urmare Rusia urmareste sa ramana ‘ceea ce e’ pe Vremea manifestarii Lumii Noi. Noua Lume e o manifestare implacabila, ea e rezultatul Metamorfozei, prin urmare ‘schimbarea’ e…fundamentala. Unii ‘incearca’ sa ramana ‘ceea ce sint’, faptul ca rusii fac asta ‘in stil rusesc’ mi se pare ceva de bun-simt. ca doar sint rusi si se stie cum se manifesta.
    faza tare e ca unii habar n-au ca Metamorfoza le-a picat deja in cap, insa si dau cu parerea despre cei care au sesizat :)))

  • ‘Putea fi evitat Războiul dacă Ucraina se angaja să nu ceară admiterea în NATO?’

    Realitatea este o exprimare Optima,
    ea, asa cum arata, indiferent cum arata!, este ‘varianta Optima’

    raspuns: tot ce se poate, insa varianta Optima e cea care se manifesta in Realitate.

  • ‘Ce va mai rămîne din globalizare după loviturile primite din partea Pandemiei și a Războiului economic?’

    care Globalizare?!
    Globalizarea a murit, Maestre, sub ochii celor care inca o ridica in slavi…insa care n-au observat ca ea si-a consumat potentialul si acu’ e…seaca, expirata, buna de aruncat la cosul de gunoi.
    traiasca Unificarea! ( adica ‘globalizarea’ la nivel micro,…si care e Arta!, nenica )

    • ‘primite din partea Pandemiei și a Războiului economic’

      suna mai bine asa: din partea Pandemiilor ( care vor inunda toate sistemele sociale )

      , pentru ca Marea Revolutie, Revolutia Mondiala, Metamorfoza,
      este Revolutie!, nu…Razboi,
      deci ea e o suma de Pandemii, nu un Razboi Mondial.
      inclusiv sistemul economic va fi inundat de Pandemii, in final de el alegandu-se Cenusa ( din care Pasarea Phoenis va renaste un Nou-Nout sistem economic, care va avea ca Pivot Inteligenta Artificiala )

  • ‘cei care conduc Civilizatia’ stiu prea bine ca pina cind Computerul Cuantic se va desavarsi…’pe piata’ singurul ‘aur’ e Inteligenta ( daruita de Natura 🙂 )

    prin urmare, iar asta pentru ca in mod fundamental acestia numai tampiti nu sint, ‘cei care conduc Civilizatia’ stiu clar-cristal ca ‘Inteligentii daruiesc cu egala consideratie’, pentru ca daca ar darui altfel si-ar nega propria definitie 🙂

    prin urmare chiar ‘cei care conduc Civilizatia’ sint cei care, momentan!, au nevoie de inteligenti,
    prin urmare chiar ei ar fi cazul sa protejeze darurile Naturii, adica pe Inteligenti, chiar daca o fac…strategic, adica exclusiv pina cind Inteligentii vor ‘putea’ fi inlocuiti cu ‘clona’ lor, Inteligenta Artificiala ( care se manifesta exclusiv intr un oarecare Computer Cuantic )
    sta scris ca la un moment dat ei se vor descotorosi de Inteligenti,…insa pina atunci ii vor folosi, folosindu se de darurile, de informatiile pe care Inteligentii de daruiesc, pe vremurile astea, cu …egala consideratie 🙂

    prin urmare…poate cea mai potenta strategie din Univers, pe Vremurile astea,
    este…’degajarea terenului’ pentru ca Ganditorii sa se manifeste :), pentru ca ‘aurul’ din acestia izvoraste, mai cu seama pe vremurile astea,
    adica pe vremurile Marelui Joc,
    pe vremurile Revolutiei Mondiale,
    pe vremurile Metamorfozei…

    …pe Vremurile Maestrilor.
    🙂 :))

  • Buna ziua, daca Rusia are restrictii dure, ar putea sa si ecporte produsele, mai ales cele agricole in Koreea de Nord? Ar rezulta o alianta din acest lucru? Si ce ar insemna pentru occident si mai ales pentru China acest lucru. Multumesc!

  • ‘Răspunsurile la astfel de întrebări pot duce la un salt înainte în multe domenii ale Gîndirii, de la Geopolitică pînă la Economie Globală. Pentru ca acest salt să se realizeze trebuie ca specialiștii să se pronunțe. Nu numai să fie lăsați să se pronunțe, dar și să fie îndemnați să se pronunțe.

    Din nenorocire, orice încercare a specialiștilor de a gîndi asupra acestui Delir al Istoriei a fost și continuă să fie sugrumată de sloganul:
    Noi urîm, nu gîndim! ‘

    pe vremuri se facea…chiar cum spuneti, adica…se cautau cu lumanarea ‘raspunsuri la intrebari’…in tot neamul!
    pentru ca ‘pe vremuri’ se stia ca Natura daruieste ‘pe masura vremurilor’. adica…intotdeauna exista un echilibru in neam.
    daca problemele sint gigantice, …undeva in neam exista procedura de rezolvare a problemelor, ce se cere e sa identifici locul in …biblioteca :)) unde se! afla ‘procedura’ :)). pe vremuri existau Bibliotecari :)), insa tot atunci ‘se dansa’ la Brat cu Natura… 🙂
    –-
    ‘lumea mare’ porneste de la premisa ca Natura e o timpita sadea, ea…n-are ‘scoli’ unde sa si pregateasca ‘miscarea’ :)),
    doar ‘lumea mare’ are, si scolile ei sint…ceva de vis!:))

    nu nenica!, scolile ‘lumii mari’ pregatesc ‘destepti’, pe cind scolile Naturii pregatesc Inteligenti :))

    este imposibil ca in ‘scolile lumii mari’ sa intre un ‘doar destept’ si sa iasa un inteligent :)))
    de pe bancile ‘scolilor lumii mari’ iesi exclusiv mai destept,…eventul.

    Inteligentii, in cazul in care sint cautati, vor fi gasiti exclusiv ca absolventi ai scoliilor Naturii 🙂

    • un exemplu: ai descoperit o manifestare gen Iulia Alba ?
      Bravo!, ud-o! :))))
      ud o si las-o sa se! manifeste!
      ce va rasari din ea…doar o sa uimeasca!

      practic neamul a primit o in dar, pe vremurile astea :)), e un dar al Naturii, nenica,
      insa…cum spuneam… nu i de colea sa identifici darurile Naturii, pentru neam, daca ceea ce ai pretuit sint ‘scolile lumii mari’, mai ales pe vremurile astea, cind Civilizatia a pornit Marele Razboi impotriva…Naturii 🙂

      cineva spunea ca…ne lipsesc oamenii de actiune.
      io zic ca avem tot ce ne trebuie.
      oamenii de actiune exista, au inundat ecuatia de miscare a neamului si…cu ‘actiuni’ generatoare de ‘reactiuni’ se ocupa.
      oamenii de nonactiune s-ar parea ca, oarecum, lipsesc,
      insa nici ei nu lipsesc, exista si intotdeauna au existat, insa ei lipsesc din ecuatia de miscare a neamului.

      felul in care e definita ecuatia de miscare a neamului e varza. acu daca asa e…io ce sa i fac?!

  • ‘Ei însă îl iubeau pe Ion Iliescu. Și – evident – îi urau pe dușmanii lui Iliescu’

    de unde rezulta ca definitia folosita pentru ‘iubire’ e anapoda, pentru ca Iubirii i se antipune Mandria, nu Ura.
    ( e imposibil sa iubesti pe cineva, insa sa urasti pe altcineva.
    iubesti!, nu…iubesti pe cineva anume. :)), pentru ca fix masura cu care ‘nu l iubesti pe altul’ e cea care iti pune la indoiala ‘iubirea’.
    Iubirea e o ecuatie de miscare a Intregului,…a intregului! :), nu a dor unei halci din el:)))

    ori iubesti intreaga Creatie…ori nu iubesti.

  • Cat va mai dura nenorocirea de la granita cu Romania? Cand va disparea acest pericol?

  • Alba Popescu nu e o tinta in sine. Scopul vizat este cel mai probabil instituirea cenzurii pe netul romanesc – in genul cum s-a aplicat in SUA si alte parti inca din 2020. In Romanica, e si o paine de mancat pentru cativa guristi recalcitranti. In SUA, de exemplu, cand Facebook a fost dat in judecata pentru defaimare – atunci cand fact-checkerii au pus cuvinte in gura celor care trebuiau musai cenzurati – Facebook a mers in instanta si a aratat ca fact-checkerii sunt ONG-uri independente. Dar persoanele care faceau fact-check-ul erau platite de FB. E, acum inchipuiti-va un Active Watch care „vegheaza” postarile pe FB si combate „dezinformarea” cu citate din Raed Arafat si Ciuca… Iei citatul copy/paste, il contrapui declaratiei indezirabile de pe FB, banezi curajosul care gandeste pe cont propriu, iar tu iti acontezi 10.000 de coco pe luna.

  • cu
    Make America Great Again!
    Trump a definit pariul pe care America il face in Marele Joc ( slogan care va ramane viu atita timp cit va dura Competitia )
    avem si noi un slogan in acest Joc: Noi urîm, nu gîndim!,…indiferent care e jocul!:))

  • ura?
    :)))
    creca e politica nationala. e laitmotiv. ea se manifesta dincolo de guverne.
    cred ca exista chiar un departament, …ceva, care cu asta se ocupa, cu insamantarea urii in neam.
    insa…in mod stiintific!, nu oricum, si pesemne ca pentru a fi un potent ‘Gradinar al Urii’ tre sa urmezi cursuri postdoctorale:)),
    gen… : Proceduri matematice de inserare a Urii in ecuatia de miscare a unei natii.

  • Vă corectez puțin. Sloganul impus instituțiilor de învățământ superior a fost din totdeauna cel menționat de Dvs. vă spune unul pățit!
    Măcar dacă la unele din întrebări s-ar fi gândit mai marii lumii, deontologii din presă și nu numai, mare minune ar fi fost!

  • o tona de intrebari, stimata gazda. nu stiu cine poate (daca poate, cand va putea) raspunde detaliat la ele.
    deocamdata avem logica razboiului. sunt (cel putin) 30 de mii de cadavre pe campiile si in orasele ucrainei, vremea a inceput sa se incalzeasca si (oricat ar suna de macabru) ele trebuie stranse si ingropate.
    tot ce stiu, dincolo de orice bazacconii strategice gandite in birouri, este ca e nevoie de oprirea luptelor.
    va ramane o cicatrice ireparabila pe europa, asta e clar (nici n-am apucat sa vad moscova, kiev, st. petersburg, odesa, evident ca nu voi mai apuca).

    • De unde stii ca sint 30k de cadavre pe cimpiile din Ucraina? Ai fost acolo, le-ai vazut tu?…sa nu-mi spui ca din media ca vomit…

    • La Moscova nici nu ai ce vedea,arhitectura stalinista,hai la Petrograd si Kiev ar mai fi ceva de vazut,da stii ceva ,ma doare in cot de aia din Moscova si Petrograd,niste nazisti spalati pe creier.Spunea Putler ca intr o bataie trebuie sa dai primul cu pumnul,sa lovesti,ceva de genul,eu pe strazi am auzit alta vorba”Smardoi nu este ala care incepe bataia,smardoi e ala care termina bataia”.Asa ca Putler,daca incepe bataia,ar trebui sa fie atent ca altii o vor termina.Si Hitler,ca si discipolul sau de acum Putler au inceput smardoiala.Cum a sfarsit Hitler si Reichul sau,stim toti din cartea de Istorie.

      • @tudy
        1 Ai fost la Moscova? Sau reciti slogane corect politice?
        2 Intr-o bataie, ala care gandeste la rece va castiga. Pocind niste nume proprii nu pari sa gandesti la rece. BTW, s-a dovedit ca Trump n-a fost nici pe departe omul rusilor. Totul a fost o facatura. Mai sapa!
        3 Hitler a furat-o. Reichul e si azi bine merci sef peste Europa. Doar s-a rebotezat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *