România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Două morți prin execuție: a lui Ludovic al XVI-lea și a lui Nicolae Ceaușescu

Hoinărind prin Paris, într-una din iernile trecute, iată-mă în Place de la Concorde. E o vreme închisă. Bate un vînt tăios, ale cărui limbi ascuțite vin spre Piață de pe toate marile bulevarde. Cu ani în urmă am prins Place de la Concorde în plin soare. Fîntîna ridicată de Hittorff în secolul al XIX-lea funcționa. Acum zace părăsită. Spre iarnă, toate fîntînile pariziene tac. Asemenea monumentelor, sunt fie închise, fie acoperite cu rogojini. Nu e singura diferență între momentul de atunci și momentul de acum. Place de la Concorde a fost pe vremea Revoluției franceze locul faimoasei ghilotine. Cu ani în urmă, pășind în vastul spațiu, mi-am amintit că aici au fost executați Danton și Robespierre. Era pe vremea cînd, sub influența piesei lui Camil Petrescu, „Danton”, citisem aproape totul despre Revoluția de la 1789. Și mă apucasem să-l îndrăgesc pe Danton. Firește că Ludovic al XVI-lea și amărîta de nevastă-sa, regina ghilotinată și ea, mă lăsau indiferent. Acum însă gîndul mă duce tocmai la Ludovic al XVI-lea. O modificare datorată nu numai faptului că, trecînd într-o vîrstă mai coaptă, nu-l mai iubesc atîta pe Camil Petrescu și, nu mă mai interesează atît de tare Danton și Robespierre, cît și unei experiențe pe care am traversat-o alături de toți românii: Execuția lui Nicolae Ceaușescu.

Îmbogățit cu această istorie recentă, nu pot să nu mă opresc acum asupra procesului și execuției lui Ludovic al XVI-lea. Amîndouă lesne de raportat la procesul și execuția lui Ceaușescu. Operațiunea e în favoarea francezilor. Ceaușescu e judecat printr-o parodie de proces. Un președinte de complet care e mai degrabă, procuror decît judecător. Un avocat care, în loc să apare, acuză. Participanți care, precum generalul Stănculescu, fac avioane de hîrtie sau se uită în tavan. Dar, mai ales meschinăria întregii afaceri. Judecători, procurori, avocați, toți sunt grăbiți să dea gata procesul cît mai repede. Sala e strîmtă. Acuzații – Elena și Nicolae Ceaușescu – înghesuiți într-un colț. Totul pare o ședință de birou raional de pe vremuri. Sau, mă rog, ca să mă apropii în timp, o ședință de la o comisie de împăciuire dintr-un cartier bucureștean.

Procesul lui Ludovic al XVI-lea e însă măreț. Regele e adus, pe 11 decembrie 1792, în fața Convenției. El se poate apăra și confrunta cu aproape 800 de persoane. Decizia în procesul Ceaușescu a fost luată de un grup de oameni restrîns, în frunte cu Ion Iliescu. Nici unul dintre aceștia n-a avut curajul să vină la Tîrgoviște și să arate cu degetul. Au preferat să-l omoare pe fostul conducător prin intermediul unor amărîți în flanele. În cazul lui Ludovic al XVI-lea, dezbaterile durează aproape o lună. Punctele de vedere se confruntă public. La votul decisiv, din 15 ianuarie 1793, fiecare deputat trebuie să urce la tribună, chemat nominal, și să se pronunțe categoric asupra a trei chestiuni: culpabilitate, consultare populară în ce privește judecata Convenției, pedeapsa. Culpabilitatea e stabilită în cvasiunanimitate: 707 deputați din 749. Consultarea populară e respinsă cu 423 de voturi la 281. Pedeapsa cu moartea e decisă, pe 16 februarie 1793, cu o majoritate de 53 de voturi. Atenție! Doar 53 de voturi pentru ghilotinarea unui rege!

Există o uriașă diferență și în ce privește măreția execuției. Ceaușescu e împușcat în curtea interioară a unei cazărmi, cu spatele lipit de zid. Caseta cu procesul provoacă o lungă dispută dacă să fie sau nu dată ulterior pe post pentru întreaga națiune. Noii stăpîni ai țării șovăiau să arate poporului, prin intermediul filmului, execuția. Ludovic al XVI-lea e ghilotinat în Place de la Concorde, pe 21 ianuarie 1793, la ora zece și douăzeci de minute, în mijlocul unei mulțimi uriașe, în răpăitul infernal al tobelor. După ce ghilotina își face treaba, capul regelui e ridicat în sus și arătat mulțimii care strigă: Trăiască Republica! Trăiască libertatea!
Ei da, parcă așa mai merită să fii executat!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Două morți prin execuție: a lui Ludovic al XVI-lea și a lui Nicolae Ceaușescu”

 • În rezumat ce s-a întâmplat a fost că o grupare de conspiraționiști din armată, mai întâi au tras în noi, apoi l-au împușcat în secret pe Ceușescu și apoi au tras iar în noi. Cam asta a fost, o lovitură dată de armată.
  Mă gândesc că dacă nu era un Tribunal Militar ci un Tribunal Civil nu s-ar fi hotârât condamnarea la moarte a lui Ceaușescu.
  (și proștii de români tot mai cred că „armata e cu noi” și le dă vot de încredere, chiar și acum când în pandemie armata a ieșit cu tancurile pe stradă să amenințe populația).
  Culmea e că generalii ăia care atunci erau în armata română îi vedem acum pe toate ecranele la TV și ne explică tacticile din Ucraina.
  Cert e că a fost ucis ultimul partiot român.

  • Nici francezii nu mai sunt ce au fost. Mă așteptam ca ieri la Greva interprofesională să fie cu milioanele în stradă dar au fost doar cu sutele de mii. Sincer în ei era speranța!
   Liderii din Europa trebuie înlocuiți. Pur și simplu cu politicile promovate de ei nu mai merge!

  • Așa este! Culmea e că motivația sentinței din ziua de Crăciun a anului 1989 se materializează abia astăzi iar făptașii sunt din gloata de trădători de atunci.

 • Din multe privinte execuția lui NC este cea mai mare rusine pe care am trait-o eu ca cetatean al acestei tari
  Nu pentru ca a fost executat ci pntru ca au incercat prin acel proces sa justifice gestul
  Daca erau bărbați il impuscau si gata
  Asa cum am vazut in anii de dupa toti au fost niste lepadaturi

 • Ceaușescu și-a semnat condamnarea plătind toate datoriile la FMI și bănci și asigurând independența energetică a țării.Acuma cum și când se vor plăti datoriile imense,și de către cine,iar despre independența energetică ,facturile spun totul.Statul chiar dacă ar vrea ,nu mai poate niciodată sa reconstruiască ceea ce s-a distrus ,industria și agricultura,și …încrederea populației in guverne ,oricare ar fi ele și in propriul stat.

 • Ce i-au facut lui Ceausescu nu e „parodie” ci asasinat la comanda, cu premeditare. Miza a fost pe fata: RESURSELE ROMANIEI si control in regiune. Romania are o pozitie geografica de invidiat,plus resurse naturale. In ’89 aveam si resurse umane specializate care au fost luate de vest nu neaparat pt ca aveau nevoie de romani educati, ci ca sa slabeasca Romania de forta de munca educata. Inainte de ’89 aveam liniste, azi e balamuc curat. Uite dau un exemplu: PENSIA SI VIRSTA DE PENSIONARE. Inainte de ’89 nu te forta nimeni sa crapi la locul de munca,doar daca iti doreai tu asta. Exista un echilibru intre virsta si anii de munca prestati. Se tinea cont de transformarile prin care treceai odata cu inaintarea in virsta. Azi avem imbecili aroganti si vinduti UE-ului si cretinilor de amerolaci. Doar tarile vestice adora sclavagismul si teroarea prin care trec oamenii la locul de munca odata cu inaintarea in virsta. Capitalismul e o gluma macabra. un jeg din orice punct de vedere ai analiza. Promoveaza, mentine si prefera mediocritatea la toate nivelele si din toate punctele de vedere. Capitalismul re[prezinta scuza pt escrocii care se baga in politica si sint sustinuti din spate de asa zisii „oameni de afaceri”, adica niste escroci si mai inraiti,niste monstri, mafie ca-n filme. Sub pretextul „libertatii” si aloportunitatilor de realizare personala nelimitate, citiva intoata in bani, iar restul, MAJORITATEA raiesc de azi pe miine si muncesc pina crapa. S-au trezit si-n hamerica, pe ici-colea, sa ofere 3 saptamini de vacanta cind te angajeaza. Normalul la ei e 2 saptamini. Ito da 3 saptamini de vacanta ca momeala, ca la salariu iti da peste bot…un fel de „Asta e, daca vrei bine, da nu altu’ la rind”…e o mafie plina de aroganti, puturosi si prosti, Doamne da ce prrrrrrosti ingramaditi.Astia conduc tot si fac reguli dupa cum bate vintu’ ca sa le fie lor bine si atit. In imbecilitatea lor nici nu sint constienti de ce anume creeaza pt prezent si viitor. Prin comparatie, Ceausescu reusise sa faca un sistem de pensii si pensionare favorabil oricarui om care a prestat ani de munca. Aud cite un nenorocit, labagiu, cite un politician din ala care-ti intoarce si pe mama matzelor pe dos, cum pupa-n cur UE-ul si vorbeste de „normalitate” de parca cretinul ar stii definitia „normalitatii”. Pupa-n cur UE ca sa obtina ce? Ce crede imbecilu’ ca obtine pt el personal? NIMIC, poate un shut in cur cind nu ami au nevoie de el. Dar pina nu vor mai avea nevoie de el, il vor folosi pe dobitoc sa aduca Romania in „normalitate” conform mintilor futute de la UE. Sa-mi spuna mie labagiul de politician, la ce virsta incepe menopauza la femei si cum se manifesta ea. La ce virsta intra barbatii in andropauza si cum se manifesta ea. Cum se manifesta persoana trecuta de 50-55 de ani care trebuie sa se scoale la 4-5 dimineata si sa-si piarda vremea 9 ore la serviciu si Dumnezeu stie cite ore in trafic. Pe total daca reuseste sa stea 8 ore pe zi acasa, timp in care trebuie sa-si faca cumparaturi, mincare, curatenie,poate sa se ingrijeasca si la nivel personal….cit timp poate s-o duca asa o persoana la peste 55 de ani? Ce bolo genereaza acest stil de munca, pe care unii il considera stil de viata normal. Cit timp trebuie sa muncesti ca sa doarma puliticianu’ linistit si fericit ca a facut si el ceva, o lege de cacat care distruge vieti si pe termen lung creaza indiferenta, neglijenta, bataie de joc pe fata, incurajeaza nemunca si chiulul chiar si atuynci cind esti prezent la munca(dar absent in ati indeplini indatoririle pt care esti platiti). daca un porc de labagiu politician zace in cur pe-un scaun plusat si motzaie in el, sau se uita pe computer la curve dezbracate si mai e si platit regeste, cu bonusuri si pensie speciala, pt „munca” asta „epuizanta” cica, atunci altu’ de ce ar trebui sa munceasca pina crapa? Uitati-va la legile de dinainte de ’89, felul decent in care oamenii ajungeau sa se pensioneze si aia care muncisera la viata lor aveau o pensie din care sa se descurce civilizat. Uitati-va la virsta de pensionare si conditiile de pensionare. Sa nu-mi spuna labagiul de politician ca un miner n-are voie sa se pensioneze la 45 de ani ca cica e inca apt de munca. La 45 de ani minerul care a muncit in subteran are dreptul sa prinda citiva ani de viata alaturi de familie…Luati la analizat ideea asta nenorocita d epensionare, eu as incuraja toata planeta sa nu miste un deget cel putin un an, sa nu mucneasca nimeni, fiecare sa se descurce cum poate,sa vedem atunci ce face porcul de politician rupt de mama realitatii…Vorbiti de nea Nicu si Ludovici ghilotinati….omul e fiara pt om, uite cu cit singe rece au asasinat un om doar ca sa se poata puna mina pe control si resurse, ce-a facut bun pt tara parca s-a sters cu buretele, unii sint amnezici, exact aia care au fost privilegiati inainte de ’88(direct sau prin intermediul membrilor de familie-oarinti, rude etc, ca si azi), sint privilegiati…ma intreb cum se pot privi in oglinda stiind cit de ticalosi au fost si sint ? CA sa ajungem la asa zisa”normalitate”, ar trebui sa dam timpul inapoi 33 de ani si sa nu stricam NIMIC din ce-am avut, sa nu ne luam dupa mintea deranjata a unor degenerati din vest si a unor interesati doar de propril bine.Normalitate ar fi cind scoala e scoala si toti copiii au acces si posibilitati materiale sa frecventeze scoala…cind sistemul de sanatate nu devine o monstruozitate privata unde te duci sa te tratezi doar daca ai bani…sanatatea si educatia sint un drept al fiecaruia, astea nu-s privilegii, sint drepturi si platesc taxe pt asta si eu , si tu, si restul planetei…dreptul la munca nu poate fi rastalmacit dupa mintea bolnava a incompetentilor si lenesilor care nu au habar cu sa organizeze si sa gestioneze o industrie, economia unei tari, s.a.m.d. Dreptul la pensionare la o virsta la care inca te mai poti bucura putin de viata, dreptul sa mucnesti dupa un program care sa nu-ti afecteze sanatatea si care sa-ti permita sa ai timp si de familie si de tine personal…astea-s drepturi nenicule, astea sint elementele alea care sustin ideea de „drept la viata”….da’ cine pizda masii sa inteleaga cind in politica avem labagii si curve de bordel, minti inguste, IQ-ul colectiv e mai scazut decit la unei persoane care sufera de retard mintal…Dumnezeu sa-l odihneasca pe nea Nicu si sa-l ierte daca a avut pacate…intrebarea e cine nu are? Aia e.

  • Respect! Jos capitalismul!

  • Din 72, de pe vremea sceleratului Nixon, au inceput sa se tipareasca bani fara acoperire in aur…de atunci a inceput declinul capitalismului…ceea ce se vede acum e o farsa macabra, nu mai e capitalism…oricum porcarie mai mare ca comunismul nu exista…socialismu la fel e un fel de rahat…

  • Din Dec. 89 din pacate Sfanta Noastra Romanie a fost acaparata de fortele lui Satan in pamant, apa, vazduh si oameni. De aceea se intampla atatea accidente si nenorociri in acesta tara din momentul in care Oculta Satanica Mondiala i-au impuscat pe sotii Ceausesti si cei 2.000 de tineri nevinotati in zilele Postului si Sarbatorile Craciunului. Atunci crimele s-au comis in timpul Sarbatorilor Nasterii Domnului iar accidentele din toti acesti ani au avut cu precadere si au loc in zilele de Miercuri, Vineri si Duminica pentru a pangari zilele de inchinaciune. In acele zile, prin moarte lor s-au atras fortele satanice asupra tarii noastre. Sfanta Noastra Romanie trebuie desatanizata pentru ca lucrurile sa reintre pe fagasul lor normal si firesc. Fara aceasta desatanizare aceste accidente mortale de tot felul vor continua si de acum in colo pana cand de Sfanta Noastra Romanie si de poporul roman se va alege praful si pulberea. In Dec 89, sotii Ceausescu au fost impuscati alaturi de cei 2000 de tineri chiar in timpul Sfintei Sarbatori de Craciun ca o jerta umana de sange nevinovat adusa lui Satan. De ce a facut aceasta Oculta Mondiala? Pentru ca aducand aceste jertfe cu sangele poporului roman au atras fortele intunericului asupra tarii astfel incat totul sa se duca de rapa in Sfanta Noastra Romanie. Oculta Modiala facand un pact cu Satan inainte de a da efectiv Lovitura de Stat. Ca in final, sa devina stapani ei satanistii ocultisti pe aceste pamanturi binecuvantate de Sfantul Dumnezeu. De aceea, de 32 de ani se intampla atatea nenorociri in tara asta si a fost facuta praf toata infrastructura economica atat pe orizontala cat si pe verticala. Si de aceea cele mai multe accidente mortale de circulatie au loc Miercurea, Vinerea si Duminica.

 • da tovarashe:
  -una e cand „se executa” intre ei
  alta cand executa un nevinovat;
  ei ar fi preferat bataia cu pietre Rastignirii….

 • candva poporul asta il va reabilita pe ceausescu prin comparatie cu catastrofele ce i au urmat; a avut dreptate nicu ceausescu : in peste treizeci de ani ,nu s a reusit sa se zugraveasca ceea ce s a construit sub ceausescu … masurile de rationalizare luate de ceausescu sunt acum pe agenda liderilor europeni; o data cu ceausescu ne am pierdut simtul demnitatii nationale , mandria de a fi romani ; nu a fost cel mai bun conducator , dar prin comparatie cu urmasii lui merita , macar , o batranete si o moarte naturala ; o judecata dreapta si obiectiva ar trebui sa puna in balanta bunele si relele regimului ; a ramas totusi destul in urma lui si istoria va consemna asta la un moment dat … dupa basescu si johannis : doar praf si pulbere,vrajba si neputinta ! inteligenta nativa a lui ceausescu si instinctul de leader innascut au fost infinit mai pretioase decat toate studiile lui iliescu, constantinescu, basescu , johannis luate la un loc !

 • Banditii aia ne-au „executat” de fapt pe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *