Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Dovada blatului Iohannis-Ciolacu: „PSD e de vină!”

Fix când domnul Ciolacu se pregătește de împărțit locuri pe listele de locale și funcții la congres, apare intempestiv Președintele Iohannis, după atâta tăcere, și îi dă o mână de ajutor, ca să-și consolideze definitiv poziția în partid. Cum? Simplu, înjurând PSD. Tehnica e veche și cu rezultate dovedite, mai ales în politica românească. Nu de multă vreme am avut un blat identic, (doar că jucătorii erau cu câteva clase peste cei de acum) și mă refer la tandemul Ponta-Băsescu. Atacându-l zilnic (la ora 18:00, mai țineți minte?) pe Victor Ponta, Traian Băsescu a bipolarizat lupta politică, transferându-i mecanic tânărului pesedist din greutatea sa politică. Altfel spus, dacă Mike Tyson te acceptă cu el în ring, vei fi perceput cel puțin ca boxer profesionist, chiar dacă te face KO la primul pumn. Cam așa ceva încearcă și domnii Iohannis și Ciolacu. Evident, însă, fără tact și fără creativitate, amândoi fiind terni și complet necarismatici.

Teza blatului Ciolacu-Iohannis a apărut încă de dinainte de pandemie, când liderul interimar al PSD i-a servit domnului președinte o moțiune fix când acesta își dorea să scape de Ludovic Orban, care se încăpățâna să rămână premier, creând astfel culoarul perfect pentru anticipate și îngroparea definitivă a PSD. Ne-a salvat pandemia, când blatiștii din titlu s-au umplut de ridicol cu tragi-comedia Florin Cîțu desemnat premier, apoi retras și Orban reînviat. Moment atât de penibil, căci iarăși s-a văzut foarte limpede că domnii Ciolacu și Iohannis răspund la chemările aceleași păduri.

Revenind la zi, constatăm că președintele Iohannis are o problemă cât casa cu „Guvernul Meu”. Odată pentru că acesta a luat-o la vale cu o viteză fantastică, coborând PNL undeva în jurul valorii de 30% (optimist, din punctul meu de vedere!) și doi, pentru că Ludovic Orban se încăpățânează să organizeze alegerile locale, fără să țină cont de efectele tot mai puternice ale pandemiei.

Orice președinte de partid capătă o putere uriașă în an electoral fiindcă împarte candidaturi, având ocazia să-și promoveze favoriții și să scape de anumiți incomozi, în funcție de cine pe unde trimite să candideze. În plus se umple și vistieria partidului, știindu-se regula că toți candidații cotizează doldora la partid. La toate acestea se adaugă și pârghiile guvernamentale ce derivă din poziția de premier. Așa stând lucrurile, e lesne de înțeles de ce Ludovic Orban vrea neapărat să intre în alegeri, fiindcă acum e șansa lui. Unică! Domnia sa nu se sinchisește să abordeze strategic situația raportându-se la evoluția politică pe termen lung. La fel ca și Marcel Ciolacu, orizontul lor nu depășește câteva luni de zile, ei fiind, de fapt, niște provizorii, până vine cine trebuie. Din acest motiv, pe niciunul dintre ei nu îl interesează dacă partidul pe care îl conduce ajunge la 20%, la anul. Fundamental e să fie ei șefii!

În schimb, pentru cei care se gândesc și la ce va fi peste doi ani sau peste patru, este important ce se întâmplă acum. Unul dintre ei este Klaus Iohannis și centrul de putere din jurul său. Revenirea PSD la guvernare (evident, fără Marcel Ciolacu, el face tot posibilul să îngroape PSD!) nu este o opțiune, mai ales că s-ar tranșa niște lucruri, s-ar limpezi apele și e foarte posibil să avem o sumedenie de stele căzătoare prin nordul Capitalei. De asta este important să nu se organizeze alegerile acum, fiindcă efectele pandemiei introduc o variabilă destul de dificil de cuantificat, nimeni neștiind cum va evolua prezența la vot (o prezență extrem de scăzută, să zicem 25-28%, poate da niște rezultate care ar arunca în aer toată scena politică). Nici cea mai riguroasă cercetare sociologică nu ar putea fi utilă, fiindcă vorbim de o perioadă 6-7 săptămâni, în care numărul de infectări poate exploda sau poate deveni extrem de mic. În acest context, nicio minte rațională nu vrea să se complice, să riște, varianta ideală fiind amânarea alegerilor.

Deci, Klaus Iohannis nu vrea alegeri în plină pandemie. În schimb, Ludovic Orban, da. Și fiind Prim-ministrul României poate face după cum dorește, mai ales că Parlamentul e în vacanță parlamentară, iar data alegerilor a fost stabilită prin lege. Aici intră în joc Marcel Ciolacu. La fel ca în primăvară, când domnul Iohannis voia neapărat să scape de Ludovic Orban și să organizeze anticipate, iar domnul Ciolacu a sărit cu moțiunea de cenzură. Care a și trecut!!! Acum, iarăși Cotroceniul ordonă și Kiselefful execută. Pe loc!

Și astfel, ca o regie cu o planificare militară, la o zi după ce Klaus Iohannis ataca frenetic PSD de la pupitrul Administrației Prezidențiale, liderul interimar al PSD anunță o nouă moțiune de cenzură. La sfârșitul lunii august. Care, probabil va și trece! Salvând astfel PNL de la colaps politic și pe Klaus Iohannis de la pierderea controlului și 4 ani de vacanțe. Pentru că imediat după moțiune va trebui instalat rapid un guvern care să se lupte cu pandemia și care să amâne alegerile. Evident tot de la PNL. Sau poate chiar de la PSD, ca să fie și mai rapidă îngroparea partidului.

Timp în care va porni tăvălugul pentru Ludovic Orban, care odată plecat de la Palatul Victoria va trebui să plece și din fruntea PNL. De bunăvoie sau cu dosarul Unifarm de la DNA. Lăsându-i astfel locul mult-așteptatului Rareș Bogdan. Și gata, cărțile sunt așezate pentru ca totul să reintre în normal. Greaua moștenire va fi pe capul lui Orban care va dat la lei, în timp ce Noul PNL condus de Rareș Bogdan și Klaus Iohannis va merge triumfător către o victorie bine organizată în anul electoral 2021. În timp ce PSD, condus de Marcel Ciolacu (președinte plin de data aceasta, instalat la congres) se va sedimenta la deja fatidicul 22-23%, pierzând din nou alegerile și fiind o pradă tocmai bună pentru „noua” stea a stângii românești: Victor Ponta. Și astfel se închide cercul: toate partidele, la aceeași pădure!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Dovada blatului Iohannis-Ciolacu: „PSD e de vină!””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *