Marea Cameră a Curții de Justiție a UE discută din nou despre Google și „dreptul de a fi uitat” în această după-amiază.
Acesta este al patrulea caz referitor la Google și dreptul de a fi uitat. În acest context, dreptul de a fi uitat se referă la dreptul unei persoane de a solicita Google să elimine anumite rezultate ale căutării atunci când se caută numele acelei persoane.
În hotărârile anterioare, CJUE a considerat că Google ar trebui să echilibreze diferitele interese în cauză. CJUE a concluzionat că, de regulă, prevalează drepturile persoanei care solicită radierea, dar a adăugat că pot exista circumstanțe în care interesul dreptului la libertatea de exprimare încă prevalează, de ex. din cauza rolului jucat de persoana în viața publică (a se vedea hotărârea în cauza C-131/12).
În această după-amiază, întrebarea este dacă și în ce măsură, atunci când efectuează exercițiul de echilibrare, Google ar trebui să țină cont de afirmația persoanei solicitante că site-ul către care se trimite rezultatul căutării, conține declarații false. O a doua întrebare este dacă, atunci când o persoană solicită eliminarea unei imagini din lista de rezultate când caută imagini pe numele acelei persoane, ar trebui să se țină seama de conținutul site-ului web subiacent sau dacă decizia ar trebui să se bazeze numai pe imaginea ca atare.
Cauza este înregistrată cu numărul C-460/20.
Curtea de Justiție publică deciziile instanțelor naționale în care CJUE i se solicită o hotărâre preliminară. Dacă doriți să aflați mai multe despre întrebările adresate, trebuie doar să introduceți numărul cazului în formularul de căutare de pe https://curia.europa.eu și să verificați lista de documente. (Iulia Moțoc-judecător CEDO)
Lasă un răspuns