Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Drumul Dascălilor s-a înfundat în România Educată

Pentru mine, crescută într-o altă generație, poate depășită, dascălii nu sunt simpli lucrători în Educație. Pentru mine, întâlnirea cu Primul Învățător a fost o magie și de la el așteptam să mă facă om mare. Asta ni s-a spus prima dată la școală: că dacă învățăm putem scăpa și de căpălit, și de coasă și de mers cu vaca. Că ajungem la oraș, oameni învățați.

Marți dimineața am văzut umbra primului meu învățător aplecată peste bancă, împingându-mi ușor degetul pe creion să fac bastonașele corect. Și, când am reușit mi-a spus: „Bravo, Muntean, ai reușit!”.
Pentru mine, prima învățătoare a fiicei mele a fost cea mai bună și răbdătoare ființă pe care am întâlnit-o în acea perioadă. Și de aceea și cea mai frumoasă.

Pare un început siropos de poveste, presărată cu inimioare, ca prefață la o mișcare de protest a dascălilor, pe care mulți au neobrăzarea să-i ocărască în fel și chip. Da, nu sunt perfecți și nici nu trebuie să fie. Nu este necesar să-i punem pe un piedestal pentru că rezultatele muncii lor se văd și fără a-i încununa ca îngeri sau demoniza. În fiecare dintre noi, pe stradă, în familie, la muncă, între prieteni se văd amprentele părinților și primilor noștri dascăli desăvârșite de cei care au venit după ei.

Tu, ca părinte, nu poți avea pretenția ca un dascăl să-ți disciplineze copilul de care tu nu te ocupi deloc, pe care nu-l înveți nici buna cuviință și pe care-l lași ca pe un sac de cartofi în fața porții școlii. Desigur, când tu te ocupi de copil și nimerește o loază de dascăl, care e doar un lucrător în Educație, simți că o iei razna. Stai să vezi când vor fi mai mari și vor fi nedreptățiți și vei fi nevoit să gestionezi o situație de criză.

Dezastrul în care se află Educația nu a început de acum. Acum este punctul culminant și urmează deznodământul. Care poate fi ca-n povești, cu bucurie, sau tragic. Eu cred că a doua variantă.
Sincer, nici la primul protest al dascălilor nu am crezut că vor fi atât de mulți. Ieri m-am dus și din solidaritate. Ca omagiu pentru toți învățătorii și profesorii mei din gimnaziu. Poate că mi-a plăcut cartea, dar dacă nu aveam noroc de ei nu știu dacă aș fi iubit învățătura.

Din fericire, am trăit alături de câțiva lideri sindicali de bună credință, care mereu au pus interesele oamenilor pe primul loc. Însă, știu și toate manevrele care se fac și cum sunt folosiți oamenii, care nu de bine ce le este recurg la această formă de a-și arăta nemulțumirea.

Când am ajuns în Piața Victoriei, era deja plină de lume. Și vacarm, ca la proteste. M-am uitat la jandarmi. Mă așteptam să găsesc o atitudine revanșardă față de dascăli, că nu sunt chiar o categorie cărora să le fi plăcut cartea. Nu. Erau și fermi, că așa le cere fișa postului, dar și grijulii. O doamnă, învățătoare sau profesoară, nu-și mai găsea grupul. Era și mai în vârstă și picioarele-i erau deja umflate. Un tânăr jandarm a luat-o de mână, fără să o smucească, și i-a spus: „Veniți cu mine, îi găsim pe colegii dvs”.

Apoi, mai efervescenți, erau tinerii: elevi și studenți care au venit să le arate că nu sunt singuri. Era invers decât la Olimpiade. Acolo, înainte să pleci, profesorul de la materia la care concurezi, îți spune că ești bun și vei reuși, iar asta contează enorm. Și pentru că nu vrei să-l dezamăgești. Acum, tinerii își arătau în scris, pe bannere sau pancarte, susținerea. Dar și cu vuvuzelele. Iar lor, dascălilor, le-a căzut bine, de parcă ar fi fost în cădere și mii de mâini s-au întins să-i prindă. Așa cum ei îi prindeau pe prichindei atunci când săreau în sala de sport. Au fost multe mesaje adecvate. O doamnă a avut inspirația să se ascundă după o pancartă pe care scria: „Eu nu fac politică. Am venit doar pentru poză…”. Semnat Carmen Iohannis.

M-au mai și recunoscut oamenii și m-au abordat. M-au rugat să-i transmit domnului Ion Cristoiu mulțumirile lor, că i-a înțeles și-i susține. „Că nu-i vorba doar despre bani, doamnă. E vorba despre Educație, care e la pământ”.
Când piața a devenit neîncăpătoare, au pornit spre Cotroceni. O vreme am mers pe trotuar, paralel cu coloana. Erau peste 20 000 de oameni. Trecătorii îi priveau, îi filmau. Au ieșit oameni din sedii de firme sau din magazine. Eu nu am auzit pe nimeni care să spună ceva rău despre ei. Nici nu s-au alăturat coloanei, e drept.

De la sediul RATB, de pe Dinicu Golescu, au ieșit oameni și le-au strigat să nu se lase.
Puțin mai încolo, în întâmpinarea coloanei a ieșit un grup de copii mai mici, toți băieți îmbrăcați în cămăși albe, care-i aplaudau frenetic pe dascăli. Aceștia s-au luminat la vederea puștilor și chiar au făcut liniște, să audă cum răsună palmele lor mici.
Iar la Facultatea de Filosofie, un domn făcea semne disperate: „Opriți! Cine are nevoie să meargă la toaletă, am deschis porțile!”.

Între timp, am început să primesc de la guvern mesaje legate de negocierile cu liderii de sindicat. Un soi de neliniște a trecut ca o adiere. Ca atunci când nu știi dacă mai poți fi atât de sigur pe cel din frunte. Sentiment destul de obișnuit de altfel, deoarece, nu doar în România, oamenii nu mai au încredere în cei ce s-au pus (sau au fost puși) în fruntea mesei.

Protestatarii au început să arate că sunt obosiți, tracasați și resemnați. Nu de acest drum, care cu intenție a fost lungit prin ocolire, ci de toate umilințele pe care le-au răbdat. Pentru lipsuri, pentru ticăloșiile unora dintre ei, pentru pretențiile tot mai mari ale unor părinți, pentru tupeul unor elevi.

A rămas însă solidaritatea cu cel de lângă tine: se îndemnau unii pe alții, își dădeau apă, își dădeau curaj. Dar și grija pentru cel de lângă. O doamnă m-a călcat din greșeală. Aproape s-a aplecat să-mi șteargă pantoful până am prins-o de braț și am asigurat-o că nu e nicio nenorocire. „Dar vă doare? Că eu sunt mare”. I-am spus că nu și-atunci m-a prins de mână cu disperare: „Să fim uniți, asta e important”. Nu i-am spus că eu nu sunt profesoară. Pentru că, în acel moment, bătea vântul, dacă nu al trădării, al intenției de abandon.
Când am ajuns la Cotroceni, deși sfârșiți de drum și căldură, s-au mai însuflețit. Au ajuns la primul dascăl al țării. În care ei, dascălii obișnuiți, nu-și pun nici cea mai mică speranță.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Drumul Dascălilor s-a înfundat în România Educată”

  • ptr dvs doamna prof stefanescu mihaela

    nu , nu am facut in viata mea o singura ora de meditatie platita , am avut profesori foarte buni si erau suficiente orele de pregatire la scoala + studiul individual ; imi asum faptul ca scriu impotriva curentului de opinie conform caruia ar trebui sa sustinem cu totii profesorii aflati in greva , la ora bilantului si a festivitatilor de sfarsit de an ; nu-i sustin si nu le plang de mila ; profesorii isi merita soarta ; le doresc sa stea in greva cat doresc , oricum chef de munca nu mai au demult ; cred ca sistemul a ajuns sa fie populat cu multe persoane ca dvs , prea multe… slava Domnului ca am apucat alte timpuri … cu asa profesori nu mai scoatem tara asta din mediocritate si prostie ; De ce nu ati facut greva la inceput de an scolar ? macar sa se bucure copiii de mai multa vacanta ! ati facut-o acum pentru ca va asteapta lunga vacanta de vara ; De ce nu ati facut greva cand la conducerea ministerului au fost numiti politic specialisti din imbunatatiri funciare sau inginerie navala ? de ce nu ati facut greva cand s-au introdus evaluari din clasele primare! Un invatamant de stat gratuit in care trebuie sa pompezi bani pentru meditatii inca din clasele primare, iar la final se scot pe banda rulanta analfabeti functionali este un sistem care-si arata limitele ; macar sa privatizam invatamantul si profesorii sa fie platiti dupa criterii de performanta ; nu am simpatii politice , asa ca nu pot fi usr-ista , dar constat ca profesorii s-au lasat folositi politic, s-au pus de-a curmezisul chiar cand pe agenda publica se anuntasera niste actiuni politice ; asta e … s-a miscat greu turma educatorilor si-acum nu o mai poti opri … ei si dupa ei potopul ! Prapastia nu o mai vede nimeni ! oricum , nu scade PIB-ul Romaniei daca profesorii sunt in greva ! Iar reformarea sistemului nu tine doar de obtinerea salariul mediu pe economie … Parintilor care-i sustin pe profesori le doresc spor la munca ca sa aiba cu ce plati orele de meditatii in particular ale copiilor , iar profesorilor le doresc sa aiba parte de greva transportatorilor cand vor dori sa plece in lunga vacanta care-i asteapta ;

    • @ennya
      Stimată doamnă, vă împărtășesc toate gândurile scrise în comentarii! Totul este adevărat în ce ați punctat, dar cine să vadă aceste lucruri? Felicitări pentru așa radiografie.(Ar mai trebui și-un RMN, și-un CT!) Eu n-am să-i iert pe profesorii din ultimele 2-3 decenii pentru două lucruri:
      1. că n-au făcut front comun cu biserica și nu au dus stindardul ”familiei tradiționale”, măcar pentru realizarea prezenței la acel referendum care a dat apă la moară tuturor celor interesați de distrugerea acestei nații;
      2. au votat președinți – vezi, Băsescu, vezi Iohannis – al căror comportament se potrivea mănușă gândirii lor. Cum votez asemenea oameni în fruntea țării? Ce așteptări ai de la ei? Aceștia te reprezintă pe tine?
      Priviți acum rezultatele! O catastrofă.

  • Totdeauna va citesc si vaurmaresc! Sustinere totala pentru dascali!

  • Bun articol. Si profesorii mei au fost foarte dedicati, cu multa carte, unii exceptionali. Le sarut mainile.
    De acestia de acum, care au produs cu precadere mult hulitul „proletariat digital” ( notiune invatata de la dumneavoastra), pe care am inteles ca il detestati atat de mult ca nici nu ati folosi vreodata un rucsac 🙂 sa nu fiti ca ei catusi de putin 🙂 , chiar nu stiu ce parere sa am…

  • azi, cind vine vorba despre Civilizatie, e bine ca referinta sa fie clara din start, oricum sint doua mari si late, Natura, respectiv Artificialul

  • Dacă vrem profesioniști trebuie să-i plătim!

    …io zic ca trebuie sa i produci, mai intai.
    ce intelegeti prin ‘profesionist’, acum, pe vremea Marii Revolutii?

    ( cind unii anunta ca pentru a demola o tara au nevoie de minim 20 de ani, …doar erau realisti. cind lucrezi cu generatiile, cu anotimpurile unei natii, atunci e vorba despre zeci de ani, despre sute de ani, si tot asa…)

    cel bolnav e sistemul imunitar, iar el e greu de dres…
    orice altceva ai drege, inaintea lui, se va imbolnavi iar, …pocnind din deste.

    • sistemul! e anapoda, cei care misuna prin el …doar nu pot fi altfel decit sistemul.
      pina nu recunosti ca actualele rinduieli in sistemul de invatamant sint …praf!, e lipsit de sens sa te apuci sa repari ceva.

      • se vorbeste despre o Romanie Educata.
        bravo.
        stie cineva …care e referinta in discutia asta?
        pentru ca nu e suficient sa fii educat, mai conteaza si spiritul in care esti educat.

  • Toata lumea compatimeste soarta educatorilor … eu nu pot sa fac asta , dimpotriva consider ca profesorii, educatorii in general au contribuit cu varf si indesat la degradarea vietii sociale si culturale in Romania . Ei au fost primii care au renuntat la notiunea de educatie si s-au apucat de afaceri : au vandut diplome .Ei au inchis ochii la examene si au dat diplome atator nulitati care acum s-au cocotat la varful statului . Profesorii nu au luat atitudine cand stiinta de carte nu a mai contat in tara asta . Ei au dus examenele in derizoriu . Trebuiau sa faca greva ori de cate ori s-au facut schimbari aberante in sistemul de invatamant din Romania, dar au acceptat toate schimbarile ca o turma de oi necuvantatoare ; cei mai multi au renuntat sa si mai faca datoria la clasa si s-a ajuns pana acolo incat se platesc meditatii si pentru copii din scoala primara ; La clasa nu se mai invata , si-au luat copiii de la clasa la ore in particular , un adevarat sistem subteran de invatamant ; au invatat repede sa ceara bani cu nesimtire de la orice patron prin sponsorizari, donatii, pomeni; multa vreme le-a convenit ca s-au facut bani grei din meditatii , acum de frica controalelor , cer bani de la stat . Aveau dreptul sa faca asta mai demult , dar s-au complacut … chiar s-au prostituat … profesorii au renuntat primii la demnitatea lor de intelectuali ; nu au facut greva nici atunci cand cei mai buni din randurile lor au plecat spre alte domenii , pentru ca nu acceptau reformele si banii tot mai putini ; sa nu vorbim de profesorii de acum 30 -40 ani sau de pensionarii care vin din vremurile de dinainte ;Acum sistemul e plin de indivizi analfabeti, cu studii facute la universitati de cartier care sunt orice , dar numai educatori nu . Nu mai au pregatire , dar nu mai au nici tinuta. Daca te duci intr-o scoala obisnuita , ramai socat sa vezi ce indivizi tin catalogul sub brat, s-apoi te miri ca au ajuns copii de 11-13 ani sa-si bata joc de ei ! Profesorii , in corpore sunt vinovati ca au lasat guvernantii sa-i considere bugetari second hand … nu ei l-au aclamat pe Basescu cand sustinea ca despre papadie si Herodot inveti pe google ?! Evident ca mai exista si exceptii , dar sa nu le plangem de mila , isi merita cu prisosinta soarta ; ei si-au abandonat profesia si acum fac greva si cer respect : un intelectual adevarat stie ca respectul nu il ceri , il castigi , il meriti sau nu . Trebuie multa curatenie in sistem ca profesorii sa mai fie respectati . Pe vremuri puteai merge la examene cu ce se preda la clasa , acum daca nu te duci sa iei lectii in particular nu mai ai nicio sansa ; despre copiii din mediul rural , ce sa mai vorbim ! Profesorii buni au tarife ametitoare si pretentii peste masura : cer ca banalele buchete de flori si cutii de ciocolata , care costa o gramada de bani- dupa spusele lor , sa fie preschimbate in bijuterii , parfumuri, excursii si vacante etc … Ce sa faca ei cu o multime de flori in buchete de peste un milion ? nu mai bine le pui bani in plic sau transformi banii in cadouri ?! Sistemul e putred si se pregateste de implozie .Pana cand si data cand au ales sa faca greva spune ceva despre modul cum inteleg
    menirea lor de pedagogi : nu le pasa de sufletul copiilor chinuiti de emotiile examenelor ce ii asteapta la sfarsit de ciclu scolar , se folosesc de copii si ii manipuleaza pentru interesele lor materiale atragandu-i de partea lor . Daca erau educatori adevarati, intelectuali de prima mana, nu second hand , se gandeau mai intai la interesul superior al copilului … dar ce sa vezi , educatorii de azi nu -l mai citesc pe Creanga , nici de Domnul Trandafir nu au auzit ! Astazi nu mai avem profesori , avem functionari ce presteaza servicii in educatie !

    • Doamnă, vă intuiesc supărarea și îmi imaginez că unele din acuzele pe care le formulați (parfumuri, vacanțe, excursii etc) se bazează pe informații din surse directe și nu din auzite.
      Totuși… Nu înțeleg ceva! De ce puneți doar în cârca profesorilor lucruri ce trebuie reproșate întregului popor?! Vină este colectivă. Cine erau ăia de cumpărau diplome? Cine erau ăia de se prefăceau că nu văd acest gen nou de comerț? Ce făcea „boboru” lui Caragiale atunci când știința de carte a început să nu mai conteze? Nu cumva aplauda și hăhăia cu ochii în televizor la emisiuni de „înaltă ținută artistică și intelectuală”? A durut pe cineva când corpul profesoral s-a confruntat cu hemoragii din cauza măsurilor inepte operate de către Ministerul Educației? (Poate doar în … cot!) În campaniile electorale, alegătorii s-au gândit (măcar în treacăt) la problema educației și implicațiile ei pe termen lung?
      Piața meditațiilor e una înfloritoare, e corect ce spuneți! Un profesor bun, cu rezultate verificabile (procentul elevilor cu examene promovate cu rezultate foarte bune), care plătește impozit cere 200 lei pe ședință. Și încă trebuie să te rogi să te primească! Profesionalismul costă!
      Și încă ceva! Am văzut deseori scene când o mămică (mai rar un tătic) inițiau diverse strângeri de fonduri pentru cadouri. (Și o făceau în așa fel, că ăia de pregetau să contribuie se simțeau de tot rahatul!) Apoi, la ședințele cu părinții inițiatoarele colectei se întreceau s-o tămâieze pe doamna dirigintă. De! Orice mijloc e bun să netezim drumul copilului spre podium. (Părerea mea e că domniile fanariote ne-au virusat ADN-ul.) În timpul pandemiei am asistat la niște ședințe cu părinții on-line. Îți venea să râzi și să plângi concomitent. (Chiar am compătimit-o pe dirigintă.)
      Situația actuală din învățământul nostru este concretizarea unor complicități interne și externe. Este rezultatul nepăsării, dezinteresului popular patronat de prostia ticăloșita a clasei politice. Care clasă politică este oglinda cetățenilor care o tolerează.
      Nu se mai poate continua așa! Dacă vrem profesioniști trebuie să-i plătim!
      Eu nu spun că, pe fond, n-aveți dreptate. Aveți dreptate! Tot jegul adunat în timp trebuie spălat. Dar în acest scop e necesar un mare efort comun. (Cu condiția să beneficiem de vremuri cu pace!) Rămâne de văzut dacă „turma” vrea să-l facă. Implozia e și ea o variantă.
      Pax vobiscum!

      • Care clasă politică este oglinda cetățenilor care o tolerează.

        nu suna bine.
        modific zicerea astfel: Care clasa politica e oglinda tolerantei cetatenilor.
        acuma suna bine.

      • Dar în acest scop e necesar un mare efort comun

        nu suna bine.
        o modific asa: Dar in acest scop e necesar un lider pe masura. abia liderul, asemenea unui cioban, isi poate aduna oile in jurul sau, ‘fluierul lui ‘miscind’ Intregul

      • poate ca am scris cu indignare vazand cata ipocrizie se afiseaza acum in multe medii din societate : toata lumea pare sa fie de acord cu greva profesorilor care baga sula in coasta guvernului ; mai mult , sunt antrenati copiii si manipulati pentru a le fi de ajutor profesorilor ; oare atat de mult s-au pervertit lucrurile incat totul este de vanzare ? chiar totul ?? … departe de mine gandul de a purta grija guvernului care si-a blocat rotatia ministrilor din cauza grevei profesorilor ; profesorii sunt sau ar trebui sa fie elita societatii si tocmai ei se comporta ca niste oportunisti fara scrupule ; de ce , acum , si-au ales momentul ? isi imagineaza cineva ca se va profesionaliza invatamantul numai daca se vor adauga bani mai multi la salariu ? sau daca brusc debutantii vor fi platiti mai bine ? profesorii nu -si vor putea spala onoarea si demnitatea manjita cu aceasta greva inoportuna la sfarsit de an scolar ; puteau s-o faca oricand , dar nu la sfarsit de an ; puteau s-o faca cu ani in urma ; e necesar un efort comun si mai putina ipocrizie : de aceea am scris mesaj contra curentului ; in curand si altii vor constata lipsa de etica, de morala , de atitudine civica si sociala a profesorilor ! sa fi daramat guvernul daca sunt capabili sa-si incordeze muschii , dar nu in prag de examene si festivitati de sfarsit de an ! asta spune multe despre calitatea umana a celor ce se considera profesori …

    • Sistemul e putred si se pregateste de implozie .

      nu prea cred…
      se pregateste de metamorfoza. adica e …treaba e mult mai complexa decit o implozie.
      pe vremurile astea nu exista implozii, ci doar metamorfoze ( fundamentale. prin urmare daca …cine mai ste cum, se va manifesta un nou sistem de invatamant, atunic el e ori legat ombilical de datini, traditii si obiceiuri, ori legat ombilical de Inteligenta Artificiala. Io sint cu SI, deci sa se manifeste si ala legat ombilical de Natura.
      sa pui pe masa, pe Vremurile astea, un sistem de invatamant echilibrat, care ‘sa faca Pace’,…e treaba complexa

      • insa daca n o faci, in final pe masa va mai ramane doar sistemul de invatamant bazat pe IA. treaba e lipsita de orice dubiu. ( celalalt, daca se mai manifesta, o face …dupa perdea, neoficial, mai degraba generind reactiuni din partea celui oficial…)

    • Aferim!

    • @ennya
      E cum doriti dumneavoastra, doamna. Dar haideti sa salvam ce se mai poate salva.

      • salvarea de care vorbiti dumneavoastra presupune niste sacrificii … deocamdata , profesorii isi sacrifica copiii, elevii , nu pe ai lor , pe ai altora … am auzit o profesoara care a ramas la catedra si care nu era de acord cu greva spunand ca motivul il reprezenta copilul dintr-a douasprezecea , se gandea la copilul ei … daca toti ar fi avut copii in ani terminali , greva nu ar fi avut loc ; cati dintre cei din strada mai stiu ceva pedagogie si psihologie a copilului ?!

        chiar vreau sa vad finalul grevei : profesorii cica negociaza , dar nu stiu sensul acestui cuvant … dupa cum se desfasoara lucrurile , ce fac ei nu e negociere … si sunt deja perdanti ! au mai pierdut si din prestigiu , si din bani, si doua saptamani de vechime in campul muncii … vor primi la schimb bani , o victorie cu gust amar cata vreme o generatie intreaga le va reprosa ca a fost sacrificata emotional in prag de examene …cati dintre profesori vor mai fi exigenti si cu fruntea sus la examinare : vor trebui sa lase capul jos , doar si-au scos elevii la inaintare pentru interesele proprii ; e adevarat ca intreaga societate s-a cam schimbat la fata si profesorii sunt pe cale de disparitie , au aparut referentii , functionarii, afaceristii pe domeniul educatiei … Nu e o problema sa faci meditatii si sa platestii impozite , dar e o problema sa-ti racolezi la meditatii copiii din clasa de la scoala de stat si la clasa sa nu ti mai dai interesul … sa salvam ce se mai poate salva si sa incepem cu a recunoaste ca sistemul de invatamant trebuie sa elimine mult balast pentru a iesi din mocirla in care s-a compromis atat timp ; urmeaza si titularizarea , atunci sa vedem cu ce se vor lauda … poate se gandesc sa dea vina pe greva ce le-a rapit din timpul de pregatire !

        • Da, si eu ma miram de alegerea momentului pentru greva, e de-a dreptul urat pentru ca afecteaza niste copii. Sunt sigur ca profesorii mei de liceu nu mi-ar fi facut asa ceva nici pentru toti banii din lume.
          E adevarat insa si ca pentru a scapa de balastul de care vorbiti, trebuie macar salarii decente care sa atraga tinerii bine pregatiti, cu vocatie, oameni de calitate sa intre in acest domeniu. Nu o sa vina decat balast la un salariu de maturator. Ceilalti nu, pentru ca stiu ca nu o sa aiba din ce trai, sunt pusi intr-o situatie imposibila oricata vocatie ar avea si oricat si-ar dori sa intre in invatamant.
          Nu se poate spune ca sunt batran, dar nu mai recunosc lumea in care traiesc. Nici invatamantul, nici sistemul medical, mai nimic. Prin anii 90, cand imi vorbea un profesor de liceu sau un medic, parca ascultam un mare om de cultura. Iar totul decurgea de aici: profesionalismul, pregatirea, constiinta responsabilitatii, omenia… Acum, nu, deloc, nici macar foarte rar, departe de asa ceva. Sunt si eu la fel de nemultumit, deseori revoltat, dar incerc sa fiu impaciuitor, sa nu incurce si dezbinarea noastra la gasirea unei solutii. Poate gresesc. Crima a fost totusi deja facuta, ce facem de acum incolo e mai important.

          • Nu se poate spune ca sunt batran, dar nu mai recunosc lumea in care traiesc.

            va inteleg!
            eu chiar sint batran,cu toate ca …n ai zice!
            …mai batran chiar decit Maestrul, care a spus ca are …cam 3000 de ani.
            pesemne ca io daia recunosc lumea in care traiesc.
            daca putea sa fie altfel, era. e dupa cum trebuia sa fie. si …nicio alta lume …de pe lumea asta nu va fi mai complexa decit asta de acum, pentru ca ceva mai complex nu exista.
            spuneti ca nu recunoasteti lumea de azi, comparind o cu aia de acum 30 de ani. pai va fi din ce in ce mai greu de recunoscut, comparind o cu …ani trecuti, nu cu zeci de ani in urma, atat de mult urmeaza sa se schimbe…,
            asa ca …fiti tare!

          • ‘ce facem de acum incolo e mai important.’

            asa e. eu zic ca e mai important decit a fost sau va mai fi vreodata.

          • @online: ai spus la un moment dat anul cand ai inceput primul tau job. si eu tot atunci, deci suntem aproximativ de aceeasi varsta.

          • @Online
            Se pare ca au obtinut ceva….cei din gimnazial sunt in continuare nemultumiti…
            Seara Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

        • Doamna, demersurile in privinta grevei erau anuntate de mult. A cui e vina ca s-a asteptat pana aceasta greva s-a declansat si spiritele s-au infierbantat? E prima greva in invatamant in 18 ani. Pana la urma cine pe cine sacrifica? Va spun eu, profesorii si invatamantul in general sunt sacrificati si ignorati an de an. De ce bateti obrazul numai profesorilor? Guvernantii care au asteptat o grea generala ca sa aplice niste mariri salariale pe care erau datori sa le faca de niste ani, guvernantii nu au nici o vina? Ati dat dvs examen cu profesorii ca sa pretindeti ca nu stiu pedagogie si psihologie a copilului? Tragedia e ca parintii nu le stiu, nu ii educa acasa iar profesorii se trezesc la scoala cu copii din ce in ce mai disruptivi comportamental, neglijati acasa emotional si lipiti de telefon. Iar profesrul trebuie sa navigheze si sa indrepte toate aceste tare educative din famillie. Eu cred ca unicul motiv pentru care va isterizati aici, este ca aveti copilul in a 12-a, aveti niste combinatii cu el si nimeni nu trebuie sa va stea in cale. Corect? Nu stiu cat de perdanti sau nu sunt profesorii dar clar nu au nici un motiv sa nu fie exigenti cu elevii la examinare. Greva a inceput in perioada recapitularilor, personal cunosc profesori care au facut pregatire de examen in scoala DESI erau in greva si nu vor primi bani pentru perioada asta. Elevii sunt datori sa mai faca si studiu individual. Iar profesorii au acest drept de a face greva, e legala, e anuntata din vreme si, da, vor bani, maritul guvern a lasat sa explodeze pretul utilitatilor, inflatia a tasnit spre cer si profesorilor le-a ajuns cutitul la os. Profesoara aia care, cica, nu face greva pentru ca are copilul in a 12-a, este rugata frumos sa nu accepte nici banii acordati in urma grevei. Sa se sacrifice dansa pe altarul copiilor de a 12-a care oricum dau vina propriei leneveli intelectuale pe profesor si vor deveni sclavi economici pentru ca acum sunt invatati ca o greva nu poate fi tinuta pentru ca, nu-i asa?- afecteaza totdeauna pe cineva si, daca sunt cativa neconformi in propria categorie profesionala, atunci e musai sa taca toti si sa nu-si ceara nici un drept.

          • nu ati ghicit ! nu am copii la scoala , intr-a 12 -a nici atat … slava Domnului ! cred ca am un simt justitiar mai accentuat si nu mai suport ipocrizia si prostia generalizata : parinti si elevi de acord cu greva profesorilor ?! asa o prostie nici nu se putea imagina … vom vedea dupa examene ce traume emotionale s-au produs cu aceste miscari sindicale ; Oricine are dreptul la o opinie , dar justificarile pe care le aduceti dvs si altii ca dvs arata clar ca profesorii nu mai fac meseria asta din vocatie, nu mai sunt un corp de elita al societatii, sunt in stare sa -si sacrifice elevii pe altarul intereselor lor personale , se comporta tot mai mult ca niste functionari … este vina lor ca au ajuns bugetari second hand , iar dupa greva asta ies cu imaginea si mai sifonata : nu au simt civic , pot fi o masa de manevra folosita usor in interes politic , intr-un cuvant au devenit o turma cu tot ce presupune ea ! evident ca exista si exceptii , dar ele se dau la fund si vocea lor nu mai conteaza , se pierde in zgomotul barbar al functionarilor din educatie … Ca profesor , sa faci greva alaturi de femeia de servici si de mecanicul de intretinere al scolii ! asta spune multe despre calitatea intelectuala a cadrelor didactice …

          • Felicitări! Mă gândeam să-i răspund eu comentatoarei tefelisto-useriste,care habar nu are despre ce e vorba în învățământ! Meditații se făceau și când eram eu elevă,la materiile de examen,acum foarte mulți ani.Pun pariu că și tefelista a făcut meditații la viața ei,dar nu recunoaște.Ați observat bine că se isterizează,gen Dana Budeanu,care s-a făcut de râs de când a început greva,cu acuzațiile nefondate și tonul nepotrivit la adresa profesorilor.Ați văzut frustrarea din comentariile ei veninoase? Iar la sfârșit,a mai făcut tefelista și comentarii jignitoare la adresa îngrijitoarelor din școală,pe care le numește „femei de servici”,pe care noi le respectăm pentru munca lor infernală,cu un salariu de mizerie! Dacă ar ști tefelista câtă muncă e într-o școală,câtă mizerie lasă elevii,fără pic de educație din familie și care nu se apleacă nici măcar să ia un ambalaj de pe jos,probabil ar lăsa propaganda asta de doi lei.Că de ce se face grevă acum? Că a expirat contractul colectiv de muncă și se fac negocieri din 2021,fără rezultat! Să citească Codul Muncii și Legea dialogului social! Credeți că știe ceva despre mișcarea sindicală? Mă îndoiesc.Toate cele bune!

        • Ce copii sacrifica? Pe cei care dau Bacu… nu cred. Pe ei oricum, sau oricat de analfabetizati sunt, ii asteapta universitatile cat va fi nevoie,cu bratele deschise, sa creeze o noua turma de licentiati analfabeti. Vima e a noastra pentru ca am lasat copiii fara cei 6-7 ani de acasa si i-am lasat sistemului sarcina sa faca oameni din ei.

    • Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră! Ați făcut o „radiografie” exactă a situației. Profesorii au acceptat cele mai inepte programe și manuale posibile, concepute de inspectori incompetenți și corupți, au făcut compromisuri peste compromisuri, au renunțat la demnitate, de dragul banilor nefiscalizați, iar acum se miră că nu sunt respectați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *