Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dumnezeu nu i-a ajutat pe bizantini!

Pagube. Am dat gata, la Găgești fiind, cartea La chute de Constantinople: 29 mai 1453 (French Edition) Kindle Edition, de Maurice și Marilène Chavardès. Bazată pe istoria care face mare proză, cartea se încheie cu o așa-zisă călătorie a Marelui Turc prin Constantinopol înainte de a deveni pentru secole Istanbul. E de fapt un pretext pentru a semnala uriașa moștenire lăsată de Bizanț Marelui Turc, dar și pagubele de nerecuperat făcute de Turcii din stepe și din corturi unei imense moșteniri a Europei greco-romane:

„În timpul devastării Orașului, minunate opere de artă, monumente, mii de tablouri și de cărți au fost distruse, altele stricate. A fost o lovitură teribilă pentru cultura elenistică și creștină. În același timp, savanți și oameni de litere greci care au reușit să fugă și au luat cu ei capodopere și manuscrise sustrase de sub nasul Turcilor, s-au stabilit în Italia, Astfel artiștii și scriitorii occidentali au fost influențați de civilizația bizantină, marcînd astfel debutul Renașterii”.

Finalul cărții e magistral:

„Istoricul nu poate uita că în 29 mai 1453 Occidentul a suferit o lovitură ireversibilă în politica sa, în cultura sa, în economia sa”.

Nu e ceea ce voia să exprime, cu ani în urmă, bunicul principesei Bibescu cînd spunea: Căderea Constantipolului e o nenorocire personală care ni s-a întîmplat în săptămîna trecută? Dintre toate prozele născocite cu acest prilej de Istorie, una dintre cele mai puternice mi se pare credința bizantinilor că Dumnezeu, Fecioara Maria îi vor salva. În timpul cruntului Asediu, circulă în oraș vorba despre legenda potrivit căreia Turcii vor ajunge pînă la Arcul lui Teodosie și că acolo le va ieși în cale Arhanghelul Gavril, care îi va opri. Cînd se aude strigătul Orașul e pierdut! bărbați, femei, copii, unii de țîță, se grămădesc în Sfînta Sofia din credința că Dumnezeu nu-i va lăsa pe Turci să intre. Turcii intră, îi măcelăresc, îi iau ostatici și profanează așezămîntul.
Unde e ocrotirea lui Dumnezeu?

*

Așchii. Din Istoria lui Eugen Barbu, despre care am descoperit c-o aveam înainte de a o cumpăra de la un Anticar, spicuiesc din poezia Mihaelei Minulescu. „E pasul călătorului ce bate vestea la fereastră”; „rămîne lumina fără întrebări și răspuns”; „Prin mijlocul casei mele curge Ophelia moartă”; Istoria merită și pentru talentul lui Barbu de publicist. Alexandru Andrițoiu, director revistei Familia și prin asta curtat de criticii literari, inclusiv de cei de la București, e astfel descris: „Poet abundent, folosind talentul său pînă la refuz, nefrenat, agățîndu-se de onomastici și împrejurări de bună dispoziție Andrițoiu face versuri ca bradul rășina (…)”. Din selecția lui Barbu selectez: „Vai mie! Cum se-aude lumina în cădere”; „Cu vînturi suple, spuse ca pe flaut/ sosește ora preacuratei seri/ Prin ornic timpul umblă mai precaut”; „Toamna mai galbenă ca Palia de la Orăștie”; „flori grase tolănite-n clime dulci”; „Apa se mîhnește”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Dumnezeu nu i-a ajutat pe bizantini!”

  • @Mihai Crisgau
    Este si punctul meu de vedere , Dv ati fost mai sprinten .
    Pagubele au fost uriase in primul rand prin pierderea masiva de documente de tot felul . Dzeu nu i-a salvat pe bizantini , a salvat in schimb Ortodoxia . Deja de multa vreme de dinainte de 1453 , basileii au fost dispusi sa faca compromisuri cu catolicismul . Incepusera probleme in syn phonia Biserica -Basileu . Curentul isihast a fost o bunecuvantare – inceputul independentei relative a credinciosului fata de Patriarh. Cand au venit turcii , Patriarhia s-a eliberat de presiunea basileului , iar Mahomed II a acordat autonomii comunitatilor ortodocsilor , armenilor , evreilor . Seful ortodocsilor a devenit Patriarhul , iar Patriarhia de la Ctinopol intaistatatoarea Patriarhiilor de Alexandria , Ierusalim si Antiohia . Gordon Childe , chiar a numit Imperiul Otoman , Imperiu ortodox .
    Pe noi , romanii , ortodoxia ne-a ferit de catolicizare si maghiarizare , iar Moldova a permis Paisianismul , curent isihast al sec XVIII, curent raspandit in Rusia a generat pleiada de uriasi scriitori rusi .

  • Exista punctul de vedere care arata ca Dumnezeu a ajutat credinta Bizantina prin urmasa ei Crestin-Ortodoxa.
    Ortodoxia crestina a reusit sa supraviatuiasca contrar macelului facut de turci. De fapt, macelul facut de turci poate fi asemanat cu macelul facut de Nero impotriva crestinilor. Poti spune ca Dumnezeu nu i-a ajutat si pe vremea lui Nero, insa pentru un Crestin adevarat, un astfel de sacrificiu este simbolul suprem intru credinta in Dumnezeu. Va recomand filmul Quo Vadis, filmul din 1951. Probabil ca il stiti deja.
    Da, stiu, sunt probleme si in Ortodoxism, insa Catolicismul si Reformismul au decazut enorm de mult in Vest. Bisericile din Vest au devenit discoteci sau case pentru bogati.

    Ortodoxia, cu bune si cu rele, a reusit sa ne mentina limba si cultura pe meleagurile astea.
    Astazi imperiul Otoman este cazut, iar Ortodoxia i-a supravietuit.
    Asta este doar un punct de vedere, evident, dar cred ca este destul de valid.

    • N-ar trebui sa scriu asta in Saptamana Mare, dar vazand mesajul sunt nevoit sa o fac; si nu o fac impotriva Ortodoxiei ci impotriva superficialei intelegeri a lucrurilor, impotriva cliseelor.
      Domn’ Mihai unde ai vazut tu discoteci in biserici? Ai vazut tu o catedrala gotica? Catedralele gotice sunt la fel de impunatoare ca si cele Ortodoxe.
      Reforma?
      Frate crestin, esti in masura tu sa evaluezi „decaderea” ? Reforma e ce lipseste Ortodoxiei.
      Unde e dreapata credinta cand toti din jur fura, cand batranii mor in singuratate si lipsuri, cand spitalele sunt haznale fizice si umane? Unde esti tu Crestine cand tot din jurul tau se prabuseste si cei pe care votezi te fura pe fata? Esti in biserica platind ca sa ti se ierte pacatele? Sau esti ocupat cu o spaga mica, sa o dai sau sa o primesti, depinde de situatie?
      Mai bine ai pune mana pe o carte ca sa-ti completezi ceea ce scoala a omis sa o faca. Scoala anual „calcata” de un sobor de popi.

      • @Ortodoxule ești dumneata ortodox cum sunt eu, că sa fiu în temă, popă!
        Și ca să-ți demonstrez cat ești de pafarist, tendențios și rău intenționat îți redau un fragment dintr-un articol din evz.ro din ianuarie 2015, citez:

        „Potrivit The Wall Street Journal, citat de digi24.ro, în Germania s-au desfiinţat în ultimul deceniu peste 500 de biserici catolice. În Danemarca, 200 şi-au închis porţile. Biserica Anglicană renunţă la 20 de biserici pe an în Marea Britanie. Iar în Olanda, peste 1.000 de biserici catolice, două treimi din totalul lor, şi 700 de biserici protestante ar urma să fie desfiinţate în următorul deceniu.”

        iar mai departe, citez din nou:
        „Însă, de multe ori, lăcaşurilor de cult li se găseşte o utilitate comercială. Unele biserici catolice şi protestante din Europa de Vest au fost transformate în baruri sau magazine de haine.

        Liderii religioşi încearcă să aibă o atitudine pragmatică. Spun că bisericile desfiinţate nu mai pot fi considerate locuri sfânte aşa că pot fi transformate în orice altceva.”

        Și asta era prin 2013-14, acum Dumnezeu cu mila !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *