Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

După China 2022, urmează Franța 2024 și Italia 2026

Acesta este traseul flăcării olimpice pentru următorii ani. Sperăm că fim sănătoși până atunci, pentru a vă evidenția la și jocurile olimpice viitoare faptele bizare ale sportivilor și gazdelor, ciudățeniile publicului, ori ale mediului în care se desfășoară competițiile.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, duminică, 20 februarie, cu ocazia ceremoniei care a avut loc pe Stadionul Olimpic „Cuibul de Pasăre” din Beijing.

El a precizat că anunță sfârşitul acestei experienţe olimpice de neuitat. Apoi a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2022 de la Beijing, subliniind „spiritul de solidaritate olimpică” de care au dat dovadă sportivii prezenţi la competiţie, care „nu doar s-au respectat, ci s-au susţinut şi s-au îmbrăţişat, chiar dacă ţările lor erau în conflict”.

„Puterea unificatoare a Jocurilor Olimpice este mai mare decât forţele care vor să ne despartă. Sper ca liderii politici ai lumii să fie inspiraţi de exemplul vostru de solidaritate şi pace”, a adăugat conducătorul mişcării olimpice, care a profitat de ocazie pentru a cere comunităţii internaţionale „acces egal la vaccinuri pentru toţi oamenii din întreaga lume”.

Thomas Bach a ţinut, totodată, să le mulţumească gazdelor chineze pentru ospitalitate şi pentru modul în care au organizat Jocurile Olimpice.
Preşedintele CIO a fost invitatul special al acestui eveniment, alături de preşedintele Chinei, Xi Jinping, Cei doi au asistat la ceremonia desfăşurată sub semnul fulgului de nea, simbolul acestor Jocuri.

O suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi de leduri a asigurat spectacolul de lumini la ceremonia de închidere, în cursul căreia delegaţiile prezente la Beijing şi-au luat rămas bun de la JO 2022.
Portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost Andreea Grecu, clasată pe 12 la monobob şi pe 18 la bob-2 feminin (alături de Katharina Wick).

Dintre cele 91 de delegaţii care au luat parte la Jocurile de la Beijing, 30 nu au putut fi prezente la această ceremonie, drapelele lor fiind purtate de voluntari. Acest lucru s-a datorat protocolului care impune ca sportivii să părăsească Satul Olimpic în decurs de 24 de ore după încheierea probelor lor.

Capitala Chinei a devenit anul acesta primul oraş care a organizat atât JO de vară (în 2008), cât şi pe cele de iarnă, în timp ce stadionul Cuibul de Pasăre a intrat la rândul său în istorie fiind prima arenă care a găzduit ceremoniile de închidere şi deschidere cele două olimpiade.

Norvegia a câştigat cele mai multe medalii olimpice la Beijing, 37 în total, dintre care 16 de aur (un nou record pentru JO de iarnă), demonstrând din nou că este o superputere a sporturilor hibernale. În schimb, Canada, o altă forţă a disciplinelor pe zăpadă şi gheaţă a dezamăgit de această dată, fiind pentru prima oară în 34 de ani când nu reuşeşte să se claseze în top 10 la Olimpiada albă.

În cadrul ceremoniei de închidere a avut loc şi premierea medaliaţilor probelor de schi fond 30 km feminin şi 50 km masculin stil liber cu start grupat, câştigate de norvegianca Therese Johaug şi de rusul Aleksandr Bolşunov. De menţionat că proba masculină a fost redusă la 30 km din cauza vântului puternic.
Therese Johaug (33 ani), care a cucerit în total trei medalii de aur la Beijing (ca şi Aleksandr Bolşunov), a anunţat anterior că Olimpiada chineză va fi ultima din cariera sa.

Nu au fost uitaţi nici voluntarii care au asigurat buna desfăşurare a competiţiei din China, cărora le-a fost dedicat un moment special în timpul ceremoniei de duminică, una la fel de spectaculoasă ca şi cea de deschidere, din 4 februarie.

În finalul ceremoniei de la Beijing, organizatorii JO 2022 au predat oficial drapelul olimpic preşedintelui CIO, care l-a înmânat la rândul său gazdelor viitoarei ediţii a Olimpiadei de iarnă, care va avea loc în perioada 6-22 februarie 2026 în Italia, la Milano şi Cortina d’Ampezzo.

România a participat la JO de iarnă de la Beijing cu 21 de sportivi, iar cel mai bun rezultat al delegaţiei a fost locul 9 obţinut în proba de ştafetă la sanie de Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu (simplu masculin), Marian Gîtlan/Darius Şerban (dublu).

Ca şi JO de vară de la Tokyo, Olimpiada de iarnă de la Beijing s-a derulat sub semnul pandemiei de coronavirus, care i-a obligat pe oficialii chinezi să organizeze o bulă sanitară foarte strictă, rezervată tuturor participanţilor la competiţie, pentru a-i împiedica astfel să intre în contract cu publicul larg chinez.
În curând, condițiile sanitare vor permite reluarea vieții normale. Adio mască, adio restricții! Mult a fost puțin a mai rămas. Încredere și optimism! Sănătate tuturor!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *