Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

După mult hulita Ciumă roșie iată ca Febra galbenă începe să se gripeze exact în ziua Unirii

În dimineața zilei de 24 ianuarie mă trezesc (nu deșteptat, pentru că asta o fac doar marii intelectuali) și apoi sunt întâmpinat la micul dejun de membrii familiei cu tradiționalul „La mulți ani”. În afară de faptul că nu îmi prea plac festivitățile, mormăi și eu ceva politicos și apoi mă uit ca tot românul, nu în gazetă, ca Moromete, ci la televizor, ca un cetățean al secolului 21. Toate televiziunile și-au trimis cele mai frumoase fete să ne transmită sindrofia de la Iași. Mai mult, Chirițele națiunii au năvălit la Iași de peste tot. Aceste Chirițe sunt reprezentate de politicieni , preoți cu fuste aurii și noile amante din administrație. M-am întrebat imediat dacă autoritățile din tara au luat-o razna sau pun în scena cel mai prost film cu putință. Ce caută lumea la Iași de ziua Unirii ? Nu au nici un consilier, nu există absolut nimeni care să le fi spus că greșesc de ani de zile în această prostie? La Iași pe data de 24 ianuarie 1859 nu s-a întâmplat absolut nimic. Era o zi liniștită de iarnă și atât. Domnul Moldovei fusese ales pe 5, iar delegațiile plecaseră demult și lumea își vedea de treabă. În București, pe data de 24 ianuarie 1859, Constantin Alexandru Rosetti aflat în hotelul Concordia, hotel al parlamentarilor din provincie la vremea respectivă, aflat pe ulița Nemțească, actualmente pe strada Smârdan nr. 39, a reușit împreună cu alți oameni politici, inclusiv cu vlăstarul fostului domnitor, și anume Dimitrie Ghica, să înfăptuiască un miracol. Acela de a alege ca domn și al Țării Românești pe proaspătul domn ales al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, convingându-i pe cei aflați la întâlnirea din noaptea de 23 spre 24 că aceasta este cea mai buna soluție.

Nu analizăm acum actul în sine, dar, în acel moment istoric, la Iași nu se întâmpla nimic. Îl și văd pe Rosetti apelând telefonul mobil: „Auzi, dragă Cuzache, vezi că sunt aici cu ăștia la o cafea și vrem sa te alegem domn”.

O asemenea bătaie de joc la adresa istoriei naționale nu am mai întâlnit. Toata sindrofia trebuia ținută la București. Ca sa nu mai spunem că Hotelul Concordia reprezintă astăzi o toaletă abandonată.

În Dealul Mitropoliei a și fost o frumoasa manifestare pro-Unire, regizată cei drept, dar cinstită din multe puncte de vedere.

La mormântul acestor iluștrii politicieni a fost cineva vineri să aprindă o lumânare? La Focșani a sorbit cineva dintr-o privire Milcovul? Nu, evident că nu. În schimb am asistat la cea mai sinistră aniversare postdecembristă. Totul a arătat ca făcând parte dintr-un plan forțat, în care nimic nu este natural.

Un alt aspect a fost denaturarea fără precedent a evenimentului. Politicienii au transformat totul în miting electoral de frica alegerilor anticipate, de frica că pe zona de dreapta sunt forțe care pot limita din elanul Febrei Galbene ajunsă la sfârșitul lui 2019 la putere. Despre Cuza mai puțin și mai mult despre autostrăzi și lupta eternă cu balaurul pesedist.

Lumea s-a saturat și a reacționat instinctiv. Compromiterea clasei politice va duce pe viitor la tensiuni mari în rândul populației care nu mai are ce să voteze. E posibil să asistăm la revenirea extremismului, la dorința de schimbare de sistem într-o republică parlamentară sau monarhie. Din păcate sunt cele mai slabe luni de început de nouă guvernare din postdecembrism din cauza lipsei de program și viziune, și mai ales de personalități școlite și capabile să preia ministerele de resort. Lupta a fost dată cu stânga în toți acești ani. Când au răpus „balaurul” și s-au văzut în fruntea țării nu au știut ce sa facă. Ca Napoleon în Rusia.

Românii nu mai au răbdare absolut deloc. Se vede acum că au ales candidatul dreptei exact cum a fost ales Iliescu în 2000, cu foarte multe noduri. Vineri, 24 ianuarie, Iașiul a reacționat și tare mă tem că ăsta este începutul. După mult hulita Ciumă roșie iată ca Febra galbenă începe să se gripeze exact în ziua Unirii.

Să nu avem cât de curând un 11 februarie. Oare cine o sa intre în dormitorul premierului? Cine altcineva decât monstruoasa coaliție trimisă de slăvitul padișah de la Cotroceni. I se va mulțumi pentru serviciile aduse în bătălia cu balaurul roșu și bineînțeles premiul Steaua României.

Mă tem ca nu guvernarea CDR a fost cea mai slaba din istorie, ci aceea care va urma cu adevărat din toamna acestui an. Între timp România se scufundă, după festivitățile nereușite de la Iași, în bezna datoriilor și lipsurilor majore. Suntem țara cu cele mai multe WC-uri în gradină și cu lipsa acută de igienă, inclusiv cu cea morală.

Draga Chirițoaie, mândră ești și azi între urmașele tale! Iar ție, Măria Ta Al. Ioan Cuza, odihna veșnică, că te-am uitat demult!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *