Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

După palma încasată, Macron a înțeles că are de rezolvat problema imigrației

Imaginea palmei pe care Emmanuel Macron a încasat-o de la un simplu cetățean a făcut înconjurul planetei. În Franța, desigur, a ținut afișul trei zile la rând și subiectul a fost analizat pe toate părțile: a fost o greșeală a serviciului  protecție? A greșit președintele neținând seama de o minimă regulă de siguranță? Are dreptul cetățeanul să se manifeste în acest fel? Există explicații și, deci, scuze pentru un astfel de comportament? În țara care și-a decapitat regele, evenimentul ar putea părea chiar anodin. Francezii, când le-a ajuns până la nas, pun de câte o revoluție.

Incidentul trebuie însă privit într-un context mult mai larg: acela al nesfârșitei crize sanitare, al unei explozii de violență pe care o vedem în fiecare zi și al unei campanii electorale care mizează mult, mult de tot pe «securitate». Și cine spune «securitate» spune imigrație…

Să o luăm pe rând. Franța a fost confinată (închisă, mai pe românește) timp de aproape un an, cu o scurtă pauză estivală. Iar din octombrie până la mijlocul lui mai am trăit în modul „supraviețuire” – carantină între 18h și 6h, totul închis mai puțin comerțul de strictă necesitate…

Înainte chiar de prima etapă a deconfinarii (19 mai) presa făcea raportul unor incidente de o violență barbara. În general, violență domestică, peste 50 de femei au fost omorâte de la începutul anului cu sălbăticie, arse de vii, defenestrate, hăcuite… Imaginația noastră nici nu poate continua. Copiii s-au omorât între ei, cu sânge rece. Nu mai departe decât săptămânile trecute o fetiță a fost înjunghiată de către un vecin de 14 ani.

Polițiștii au ajuns chiar să manifesteze în față Adunării Naționale, ceea ce, trebuie să recunoașteți, nu face parte din fișa postului. Un lung șir de incidente violente, despre care am mai vorbit aici, au transformat cartiere întregi în teatre de război, comisariatele sunt atacate cu mortiere, polițișți au fost asasinați chiar în interiorul comisariatelor, iar localnicii nici nu mai îndrăznesc să scoată nasul din casă după ce se înserează.

Această situație nu e nouă, însă restricțiile sanitare au agravat o tensiune déjà palpabilă înainte de pandemie. Și vorbesc aici, în primul rând, de Vestele Galbene. Un an de manifestații neîntrerupte, 2018-1019, defășurate și acestea într-un regal de violență. Mișcarea nu a murit de la sine, ea a fost înăbușită de interdicțiile de tot felul generate de starea de urgență sanitară și continuă să mocnească.

Timpul trece și iată-ne acum într-o secvență electorală extrem de importantă: pe 20 iunie, alegerile regionale, în mai, anul viitor, prezidențialele și în iunie, parlamentarele. Pentru prima dată în istorie, partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement Naționale (RN) este dat câștigător în două regiuni importante, prima dintre acestea, PACA (Provence, Alpes, Cote d’Azur). Candidații RN sunt în frunte în primul tur în mai multe din cele 12 regiuni și ar putea fi eliminați doar printr-o alianța a tuturor celorlalte formațiuni politice, așa numitul „Front Republican”. Este baletul care se face de 30 de ani, dar care azi riscă să nu mai funcționeze. Iar pentru prezidențiale, în lipsa unor candidați solizi din partea partidelor tradiționale, sondajele îi dau față în față pe Emmanuel Macron și Marine Le Pen, umăr la umăr…

Iată motivul pentru care Macron a început un tur al Franței, ca regii de altă dată care își vizitau regatul, și, mai ales, de ce a început cu sudul. Sudul care s-a radicalizat, sudul care face față fluxului de migranți care traversează fără încetare Mediterana în căutarea unei vieți mai bune, sudul care reprezintă splendoarea și grandoarea acestei țări.

Și ajung la subiectul care va fi cheia alegerilor prezidențiale de anul viitor: imigrația ilegală. Pentru Marine le Pen este o tradiție de familie să atace acest subiect. Diabolizat de gânditorii „politiquement correcte”, subiectul este totuși impus de realitate. O realitate care devine insuportabilă. Franța se scufundă încet sub povara unei imigrații pe care nu o mai poate gestiona; atentatele se țin lanț din 2015 și nimeni nu mai poate nega că există o legătură între imigrație și terorism, pentru că toți, absolut toți cei care au recurs la acte teroriste sunt imigranți de prima, a două sau chiar a treia generație. Subterfugii legislative permit imigranților ilegali să rămână pe teritoriul Franței până când devin, grație aceleiași legislații, inexpulzabili. Lipsiți de orizont, mulți dintre ei trăiesc în condiții precare și cad în plasa traficanților de droguri. Nord-estul Parisului a devenit astfel o zona de non-drept. Corturile au invadat cartiere întregi, drogul este o sinistră realitate cotidiană, iar locuitorii tradiționali ai acestor cartiere au ajuns la capătul răbdării. Odată taberele evacuate, ele se refac la doar câțiva metri mai departe, parcurile au devenit impracticabile, mai ales pentru copii, ți-e teamă să treci prin zona chiar ziua în amiază mare. Poveste fără sfârșit…

În față acestor realități, palma încasată de Emmanuel Macron nu este decât o tristă trezire la realitate. În noaptea imediat următoare, președintele a convocat o reuniune ministerială la Elysée consacrată imigrației și a cerut miniștrilor săi mai multă fermitate în politică de stopare a imigrației ilegale. Campania electorală obligă…

Dacă vă întrebați ce mai fac delicvenții noștri, cei care umpleau paginile ziarelor mai anii trecuți…Ei bine, tot de la Covid ni se trage: nu mai sunt turiști, nu mai au ce fura. Cei mai mulți s-au întors acasă, așteptând vremuri mai bune.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „După palma încasată, Macron a înțeles că are de rezolvat problema imigrației”

  • Macron nu a inteles nimic.
    Sau daca a inteles, nu o sa faca nimic.
    El ramane cu multinationalele si mormanele de bani, prostimea ramane cu satisfactia ca unul de-al lor l-a palmuit pe Macron. Dar poti cumpara de la piata cu satisfactia?

  • Sa fim seriosi! Fapta ofensatului care l-a palmuit pe Macron se înscrie în sirul întâmplarilor electorale frantuzesti dintotdeauna. I s-a întâmplat si lui Chirac, si lui SarKozy, si lui Hollande… Tot în campanie electorala. Ar fi chiar o lipsa în timpul mandatului macronian, daca nu am asista la o asemenea scena, caraghioasa de-a dreptul. (Asa cum o descrie cu mult talent colega dv. de blog, Sabina Ivașcu, în articolul intitulat „Arhiva Afectivă. Scene memorabile din viața de zi cu zi”).
    Nu ati scris despre cauza pentru care au demonstrat politistii, despre conflictul dintre ministerul de interne si cel al justitiei. Acest conflict rar întâlnit scoate în evidenta cauza principala a neputintei de a tine sub control majoritatea faptelor violente din Hexagon. Si anume, existenta legilor mult prea permisive cu cei care comit crime si cu cei care atenteaza la functionarea statului de drept, zadarnicirea prin aceste legi a activitatii politistilor de aparare a cetatenilor pasnici si a democratiei bine întelese în general. Este foarte curios, ca francezii cu temperamentul lor de revolutionari nu ies în strada pentru schimbarea acestor legi, schimbare care, în buna masura, ar putea rezolava o parte a problemei. Nici iubitii dv. generali nu au cerut în „tribuna” lor acest lucru.

  • Au luat-o si la noi, Constantinescu o calimara cu cerneala, Basescu o flegma.Iliescu a scapat, Iohannis nu se stie. Inca o data se dovedeste ca Serviciile de paza si protectie sunt admirabile atata timp cat nu exista nicio amenintare . Cand se intampla ca un individ, asa de capul lui, sa actioneze are toate sansele de reusita. Spunea cineva din bransa ca cei mai periculosi sunt „lupii singuratici” care nu se organizeaza ci actioneaza individual. Cand la actiune participa mai multi indivizi atunci sunt sanse ca aceasta sa fie descoperita si anihilata,mai se lauda unul gagicii,mai vorbeste unul in somn……In rest,motive de aplicat scatoalce tuturor conducatorilor exista berechet pretutindeni.

  • Si cum Planeta apartine Multinationalelor si consortiilor Financiar-Bancare,Macron trebuie sa taca si sa execute ce i ordona astia.

  • Nu are cum sa rezolve aceasta problema,Macron ca orice lider occidental care se respecta este pus ca prezident de catre Multinationale,iar cum in Boardul Multinationalelor o felie importanta de actiuni este detinuta de seicii arabi sunniti fosti regi ai petrolului,si cum aia sustin emigratia musulmana in Europa,Macron nu prea are ce face,e intre ciocan si nicovala(intre francezii nemultumiti de imigratie si sefii de la Multinationale ai lui Macron care sustin imigratia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *