Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

După transformarea Sfintei Sofia în moschee, urmează reinstaurarea Califatului?

Așa cum am anunțat în premieră pe acest blog în data de 17 iunie, anunțul oficial s-a întâmplat într-o zi de vineri, 10 iulie, urmând ca practic tot într-o zi de Vineri, peste două săptămâni (24 iulie) Sfânta Sofia să redevină moschee.  Sfânta Sofia a fost construită de creștini pentru creștini. Sute de ani a reprezentat unul dintre simbolurile creștinismului. A funcționat ca biserică 916 ani iar alți 481 ca moschee. Decizia lui Mustafa Kemal de a o transforma în muzeu a fost una inspirată. Ea a venit pe fondul construcției Turciei după model european. Azi, când pentru Ankara relația cu Europa este încordată (nu se mai discută despre o Turciei europeană, viziunile în privința Balcanilor și a Orientului Mijlociu se văd diferit de la Ankara față de Bruxelles, criza emigranților, etc), președintele turc își permite să-și asume această decizie. Este o decizie fără întoarcere căci este conștient că transformarea în moschee va crea o mare dezamăgire în lumea creștină. Azi, o echipă de arhitecți discută cum să mascheze mozaicul reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul în brațe care a rezistat timpurilor.

Islam & creștinism

Pentru a înțelege această decizie ne vom aplica asupra trecutului președintelui turc. Acesta nu și-a ascuns niciodată dorința de a transforma Turcia după modelul Imperiului Otoman. Pentru el, Imperiul Otoman a reprezentat cea mai frumoasă perioadă din istoria turcilor. Le-a oferit măreție, control, putere și mai mult, turcii au fost cei care stabileau regulile jocului. Atât în Imperiu cât și în zona sa de influență. Gândirea lor este evidentă și în deciziile de azi: am câștigat Constantinopolul, putem face ce vrem cu el, doar este al nostru! Dacă Fatih Sultan Mehmet a transformat Sfânta Sofia în moschee, cine suntem noi să nu-i menținem decizia? Pentru Ankara, revolta creștinilor nu contează! Să-și vadă de treabă în zona lor! Eventual, să fie mulțumiți că le păstrăm Patriarhia la Istanbul!

Este o perioadă definitorie în viața lui Recep Tayyip Erdoğan care se confundă în ultimele decenii cu cea a Turciei. Devenit primar al Istanbulului în 1994, peste trei ani declara:  „Moscheile sunt barăcile noastre, cupolele sunt căștile de protecție, minaretele sunt săbiile, iar credincioșii sunt armata noastră”.

Această declarație pe cât de deranjantă în occident s-a dovedit cheia consolidării puterii sale în interiorul Turciei. Iar pentru președintele turc contează mai mult ce vor turcii lui decât ce vor creștinii.

În discursul său de la 20:53 (a ales intenționat ora pentru a aminti de anul cuceririi) a punctat:

  • Să putem să ne rugăm aici (Sfânta Sofia) până când vine apocalipsa.
  • Prima dată când Fatih Sultan Mehmet a intrat în Sfânta Sofia s-a uitat după direcția spre Mecca, pentru a-și putea face rugăciunea.
  • Se va ridica taxa de intrare (era 100 lire)
  • Pe 24 iulie 2020 se va deschide ca Moschee (1 februarie 1935 a fost deschisă ca muzeu)
  • În Turcia sunt 435 de biserici și sinagogi (cu alte cuvinte vedeți că suntem toleranți!)
  • Bayazid al II-lea i-a consolidat minaretele.
  • Dacă Vatican s-ar transforma în Muzeu, ce ar zice lume creștină?
  • Moscheea din Granada a fost transformată în Biserică de spanioli și așa a rămas.
  • Said Nursî (Üstad) și-a dorit redeschiderea Sfintei Sofia ca moschee. Și cel mai important istoric al nostru, Halil İnalcık și-a dorit asta.
  • Este una dintre cele mai fericite zile ale noastre.
  • Putem considera că este a doua cucerire!

Președintele turc nu și-a ascuns niciodată dorința de a transforma Turcia într-o mare putere. În multe dintre discursurile sale găsim idei prin care se compară cu Marile Puteri ale lumii. Acesta și-a dorit încă de pe când era primar să facă istorie. A fost mândru de religia sa și de moștenirea imperiului otoman. Planul său de a construi moschei în lume nu este nou. A reușit să construiască moschei în 15 state: Statele Unite, Haiti, Federația Rusă, Belarus, Palestina, Filipine, Kazakhstan, Crimeea, Marea Britanie, Bosnia-Herzegovina, Albania, Macedonia, Cipru de Nord, Djibuti și Kirgistan. (până în 2017). Nu le mai enumerăm pe cele din Turcia. După cum bine se știe s-a încercat să se construiască o moschee și în București.

Cei care își închipuie că decizia transformării Sfintei Sofia a fost o decizie peste noapte a președintelui turc se înșală. Ținând cont de caracteristicile societății turce, de atașamentul față de valorile kemalismului, tânărului Erdoğan îi era imposibil să-și expună ideile după care să mai rămână în politică. La fel cum Mustafa Kemal a adoptat o strategie de adormire a vigilenței ofițerilor atașați de valorile islamice și de Califat, la fel a procedat și Recep Tayyip Erdoğan azi. Evident cu alte metode!

În primele sale mandate de premier Turcia a avut o creștere a economiei în jur de 15%. I-a adormit pe europeni cu declararea și hotărârea Turciei de a accede la Uniunea Europeană. Naivi, aceștia au crezut atunci cum au crezut și azi când, după logica lor, era imposibil de conceput ca Sfânta Sofia să se transforme în moschee!

Mai mult, cunoscând apetitul turcilor pentru istorie, prin industria cinematografică, președintele turc a susținut multe producții care au redat gloria de altădată a Imperiului. Scopul a fost de a le arăta tuturor cine sunt turcii, cum s-au constituit și ce au reprezentat în istoria lumii acest popor viteaz! Cheia planului său a fost și încă este de a arăta la scara istoriei cât de nesemnificativ a fost Mustafa Kemal în comparație cu Imperiul Otoman. De aceea, azi când întemeietorul Turciei moderne nu se mai găsește la loc de seamă nici pe pereții noului Palat Prezidențial, strategia lui Erdoğan, prin aceste decizii este de a le oferi turcilor măreția cuceririi, a cuceririlor din trecut. Iar Sfânta Sofia este simbolul cuceririlor!

Schimbările politico-militare din proximitatea turcă i-au oferit lui Erdoğan prilejul de a-și pune în aplicare planul într-o perioadă scurtă dar eficientă. Cu cât relațiile internaționale și influența Marilor Puteri în zona de influență a Turciei sunt mai dezacordate cu atât mai bine își joacă președintele turc cărțile.

Problemele lumii creștine sunt dezvăluite brutal de către Turcia. Istoric, simbolul creștinismului a căzut în mâinile islamului odată cu cucerirea Constantinopolului. Gândirea de ev mediu (nici nu-i putem pretinde o altfel de gândire) a tânărului Fatih Sultan Mehmet a considerat că simbolul creștinismului trebuie transformat în moschee în 1453. Cu alte cuvinte, Sfânta Sofia a devenit prima moschee din Constantinopol. Cum Imperiul Otoman, ca orice imperiu, pune accent pe cuceriri, turcii nu și-au mai pus problema dacă este moral, dacă au creștinii drepturi ci prin propriile legi ”i-au tolerat” în interiorul său pe creștini și evrei.

Pentru turci, în special pentru latura conservatoare cât și pentru partidele politice decizia președintelui Erdoğan este binevenită! Chiar dacă pentru islam, Sfânta Sofia nu este unul dintre locurile sale simbolice, în planul imaginii este imaginea cuceririi!

Ce a vrut să demonstreze Erdoğan?

Calculele politice sunt din ce în ce mai simplu de deslușit. Pe arena relațiilor internaționale, președintele turc și-a concentrat atenția pe Orientul Mijlociu și zona balcanică. Aici, trecutul, mentalitatea islamică cât și cooperarea benefică din primele mandate ale președintelui turc constituie argumente clare pentru politica turcă, adeptă și nostalgică a otomanismului. Într-o Europă cu o Franța potrivnică politicii externe turce, cu Marea Britanie care a schimbat strategic și cu o Germanie care constituie mai mereu motive de dispute și din cauza minorității turce l-au făcut pe președintele turc să construiască punți pe zona menționată. Mai ales de când și-a revitalizat relațiile cu Statele Unite și Federația Rusă.

Pentru el cât și pentru turci ce este rău în a-și dori măreția de altădată? Dacă Statele Unite, Franța sau Marea Britanie au influență la nivel mondial, Turcia de ce nu ar avea? Pe când Imperiul Otoman conducea lumea, Statele Unite nici că se formaseră!

Că va reuși sau nu este o altă problemă. Cel puțin încearcă.

P.S. Am așteptat să văd reacția oficialităților române pe acest subiect. Din ceea ce știm România este un stat în care procentul creștinilor depășește 90%. M-am gândit că Secretariatul de Stat pentru culte, reprezentat de celebrul tânăr Victor Opaschi poate veni cu o poziție în numele statului român. Sau poate Muftiul român, în spiritul toleranței religioase să se exprime pe acest subiect. Văzând această tăcere mi-am dat seama cât de simplu îi este președintelui turc să-și îndeplinească obiectivele.

P.S.1. La Ierusalim au apărut voci care consideră că președintele turc poate face ce vrea cu Sfânta Sofia, ei de ce să nu facă ce vor cu moscheea Al-Aqsa?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „După transformarea Sfintei Sofia în moschee, urmează reinstaurarea Califatului?”

  • Cand vrei sa fii printre baietii mari, te comporti ca atare. Turcul asta face si o face bine. Ca demoazelele alea de pension de la UE sunt praf. Strategia lui e corecta, a ridicat economic Turcia si acum vrea sa ofere si mandria de mare putere turcilor. Cam ce face si Orban V. Baieti mari cu cojones adevarate. Sf Sofia nu pleaca nicaieri si cum turcii sunt mari afaceristi si baieti isteti, o vor lasa in continuare sa fie vizitata cum e si Moscheea Albastra. Din pacate, crestinatatea se naruie din interior si pastorii bisericilor crestine n-au habar cum sa-si adune oile la loc. Asta e, lumea e intr-o continua miscare si nimic n-o poate opri! Despre ai nostri nu cred ca e cazul sa vorbim. Ei nu exista in lumea baietilor mari.

    • Da,cojones,dar Sf Sofia a fost construita de crestinii bizantini (de imparatul roman Iustinian),turcii doar au cucerit o impreuna cu Constantinopole,iar Vaticanul e mai mult muzeu(e vizitat de catre milioane de turisti in fiecare an).Erdogan vorbeste de Vatican ca nu e muzeu,dar Vaticanul il compari cu Mecca,nu cu Sf Sofia,acolo te raportezi.Iar cat despre Kemal Ataturk,daca acest om politic de geniu nu ar fi existat,Turcia actuala nu ar fi existat,unii uita treaba asta,Turcia ar fi fost impartita intre Armenia la Est,si Grecia la Vest,(sustinute amandoua de Marea Rusie) ,iar statul turc ar fi disparut de pe harta lumii.Lucrurile sunt mai complicate aici.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Imperiul Otoman nu a fost o sursa de progres,a fost un stat cat se poate de feudal,ancorat in trecut,si care a fost una din cauzele intarzierii istorice a statelor din Balcani si a crearii decalajului care exista intre Balcani si restul Europei,decalaj care ,probabil nu va disparea niciodata.Ataturk a salvat Turcia fortand o sa faca pasul spre modernism,acest lucru i a permis Turciei sa devina puterea regionala de azi.

      • Tarele Romaniei de azi nu se datoresc atat de mult comunismului ,cum cred unii,ci mai degraba acelei perioade nefaste numita perioada fanariota,cand caracterul feudal al societatii s a impletit de minune cu fenomenul de coruptie generalizata,Regalitatea a incercat sa schimbe Romania,dar perioada a fost prea scurta istoric,in Regalitate,elita s a Europenizat,marea masa a ramas insa fanariota si feudala in gandire,iar Comunismul a venit si a inlaturat elita europenizata din timpul Regalitatii.Evident,mai apoi si comunismul a venit cu oranduirea sa,si cu ideea lui de modernizare(industrializarea fortata),insa si comunismul s a prabusit,si noi ne am intors de fapt la neofeudalismul de tip fanariot,in timp ce mimam Capitalismul.

      • Ataturk ar putea fi comparat cu regele Carol intai al Romaniei,amandoi au pus bazele modernizarii tarilor lor,(asta ca si o parere personala).

        • Ce-a fost a fost. Eu vorbesc despre faptul ca turcul azi joaca in liga mare. Pentru el, asta e important. Noi jucam in categoria curtea scolii. Si asta e deasemenea important dar mai ales relevant pentru noi. Restul sunt povesti. Iar Hagia Sofia va fi tot acolo si va fi la fel de vizitata ca si pana acum. Apropos, Azanul se auzea si pana acum din minaretele ei. Cel mai frumos era cand se auzea chemarea la rugaciune in parcul dintre Moscheea Albastra si Hagia Sofia la vremea pranzului. E doar o lovitura de imagine pentru Erdogan. Atat si nimic mai mult. Practic nu s-a schimbat mare lucru.

          • Noi nu jucam,nici macar in curtea scolii,faza insa cu califatul ,aici este un alt scenariu gandit de masonii iluminati,se creeaza Califatul Islamic Radical,care va fi un pericol pentru Hindusi la Est,si pentru Iudeo Crestini la Vest,de aici va rezulta Al Treilea Razboi Mondial,ce va avea ca scop reducerea populatiei globului,si decredibilizarea marilor religii pentru totdeauna,ca autoare ale macelului mondial,soldat cu miliarde de victime.Cine va fi califul desemnat,poate unii s ar gandi la Erdogan cu Otomanismul lui,putin probabil insa,faza insa e ca mai degraba califul ar fi Saudit(astia sunt mai legati de Iluminati,sunt mai radicali,si sustin de decenii Islamul Radical),oricum se doreste instaurarea Califatului Islamic Radical pentru declansarea celui de al Treilea Razboi Mondial.

          • In liga mare joaca ,dupa parerea mea ,doar doua personaje,pe aceasta planeta,unul este George Soros,liderul de facto al masonilor iluminati globalisti,care conduce procesul globalizarii(unii spun ca acest George Soros ar fi liderul de facto al Occidentului),celalalt este Tarul Rusiei,care mai nou s a numit conducator pe viata in Rusia,vicleanul si megaharsitul politician si fost spion Vladimir Putin,cel care a reusit sa puna umarul la instalarea comicului Trump la Casa Alba,acest Trump care a provocat China la duel,cu SUA,un meci dur si de durata,a carui efect va fi slabirea reciproca puternica a celor doua Superputeri,care va avantaja Rusia,(cand doi se bat al treilea castiga),eliminand si presiunea pe care SUA o punea la vestul Rusiei(flancul Estic NATO),cat si presiunea pe care China o exercita la granita sud estica a Rusiei(granita Siberiana).

          • Ce a fost a fost,dar ce a fost isi pune amprenta asupra ceea ce este,nu poti sa intelegi prezentul fara sa l raportezi la trecut,la radacinile istoriei,faptele si realitatile se leaga,cele din trecut cu cele din prezent,si ele determina si viitorul.Multe greseli ale liderilor de acum au loc,tocmai pentru ca nu tin cont de trecut,de istorie,de acolo pleci cand analizezi faptele prezente,nu le analizezi tinand cont de acum,ci le analizezi tinand cont si de radacinile istorice ale trecutului,si asa poti intelege lucrurile si decide asupra lor mult mai bine.

  • Multumim pentru lectia de istorie. Este intr adevar dezolanta lipsa de reactie, a patriarhiilor ortodoxe in primul rand. Ceilalti au avut vreo pozitie, rusii, grecii, sarbii? Dar si biserica catolica, nu i asa, ca doar si ei reprezinta crestinismul? Si cate cruciade n au pornit ei spre orient..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *