Ariadna, fiica lui Minos şi a Pasiphaei, îl vede pe Tezeu la coborîrea de pe corabia care-l aduce la Atena. Ca lovită de un virus, se îndrăgosteşte fulgerător de proaspăt popositul. Sub puterea amorului, îl ajută pe Tezeu să iasă din Labirint, dîndu-i ghemul, al cărei capăt îl ţinea chiar ea. Ca orice bărbat cu succes la muieri, după ce-şi rezolvă problema, Tezeu o părăseşte pur şi simplu pe insula Naxos, în drumul spre Atena. Aici o descoperă zeul Dionisos, care o salvează şi, evident, o face amanta lui.
Luînd la bani mărunţi întîmplarea, deşi aceasta ţine de o legendă, vom desluşi următoarele:
1) Deşi Minotaurul consumă anual şapte băieţi şi şapte fete, trimise drept tribut de cetatea Atenei, Ariadna nu-şi propune să facă ceva împotriva Minotaurului.
Ea nu-l ajută pe Tezeu din conştiinţa că domnul cu pricina scapă omenirea de un monstru, ci pentru că e amorezată.
2) Nu ni se spune nicăieri dacă Tezeu, vorba telenovelei, nutrea vreun sentiment pentru juna fiică de rege.
Înamorarea la prima vedere se întîlneşte şi în alte cazuri din vechimea greacă. În Odiseea, Nausicaa, fata Regelui Alcinou, care spală rufe la rîu, venită, totuşi, cu alai pompos, se îndrăgosteşte de Ulise de cum îl vede. Poate şi pentru că, între noi fie vorba – dă de Ulise gol, aruncat pe plajă de valuri.
De dragoste la prima vedere e vorba şi în cazul Medeii, fiica regelui Colchidei.
De cum dă cu ochii de Iason, se înamorează teribil de chipeşul bărbat.
Nausicaa ţine morţiş să se mărite cu Ulise, deşi pe acesta îl aştepta acasă, împletind, nevasta.
Medeea îl ajută pe Iason să cucerească Lîna de aur. Fugind împreună cu Iason, e urmărită de tată. Ca să scape de urmărire, îşi taie fratele în bucăţi, pe care le aruncă în mare.
Se poate lesne observa că femeile din toate aceste întîmplări sunt în stare de orice de dragul amorului.
S-ar părea că asistăm la un elogiu adus, cum ar spune un personaj de telenovelă, înfricoşătoarei puteri a dragostei.
La o iscodire mai atentă, vom descoperi însă o viziune de macho asupra lumii.
Vechii greci nu ne-au lăsat vreun caz în care bărbatul să se înamoreze atît de tare de o femeie, încît să-şi înşele sau să-şi omoare tatăl.
Doar femeile sunt cele care se îndrăgostesc la prima vedere şi, mai ales, atît de proaste încît sunt în stare de crime, deşi masculul, după ce-şi rezolvă problemele de erou, le abandonează fără pic de remuşcări.
Pentru vechi greci, femeile sunt astfel fiinţe la care sentimentul – în cazul de faţă, amorul – orbeşte minima raţiune.
După felul în care se comportă sub puterea amorului, Ariadna, Medeea, Nausicaa sunt nişte muieri proaste.
De Ariadna nu ma mir , e fiica ma-sii , Pasiphae care adorase chiar simbolul fortei masculine: taurul !
Afirmati ca societatea greaca era macho . Intr-adevar exista exemple de atitudini care de multe ori ocoleau femeia, vezi
-amorul grec -homosexual -cazul lui Zeus cu al sau Ganymede , al spartanilor si tebanilor
-turneul indelungat al lui Ulisse pe care se pare ca nu-l tragea ata acasa la femeia lui
-faptul ca se indragostesc de sine , cazul lui Narcis.
Bună ziua. Domnule Cristoiu nu pot crede că un om atât de experimentat ca dumneavoastră nu a făcut o analiză a imaginii de ansamblu a tot ce s a întâmplat până acum în campania și precampania electorală.
Pentru mine, în perspectiva vremurilor grele care vor veni peste Europa de Est dar mai ales peste România, toată evoluția candidaților, toată chiloțăreala cum o numiți dumneavoastră, arată că nimeni nu a vrut să ajungă președinte la Cotroceni . Toată campania electorală a avut ca prin scop să ofere o platformă prin care candidații să se auto-descalifice pentru intrarea în turul doi și ca scop secundar tocarea banilor publici în favoarea unei clientele politice și chiar a unor politicieni. Analizați comportamentul liderilor politici candidați la președinție și arătați unul singur care a prezentat națiunii imaginea unui viitor președinte… Eu cred că nu o să găsiți niciunul.
Pornind de la Marcel Ciolacu care nu a vrut o renumarare a voturilor pentru intrarea în turul doi, deși erau diferență de vre-o 2000 de voturi, și până la generalul Ciucă care s-a autodescalificat furând startul cu reclama “ostașului în slujba țării” niciunul nu a vrut să prezinte imaginea unui viitor președinte – făcând gafe vizibil intenționate pentru a se clasa sub nivelul lor de inteligență și pregătire.
Pe scena politică există doar două persoane care vor la Cotroceni: unul este actualul președinte care nu mai știe ce să facă pentru a-și prelungi mandatul – fiind foarte convins probabil ca după 22 decembrie o să mai fie doar “președinte de camera” la Rahova sau la Jilava, și Călin Georgescu care-și asumat rolul de viitor președinte din poziția unui profesor care face o analiză geopolitică, economică si sociala arătând cum funcționează lumea de azi, ce sanse(mici) are Romania, analiză pe înțelesul tuturor.
Apare vizibila și o altă tendință prin care încă de la începutul anului se încearcă reeditarea unui “maidan ucrainian” la București și bulversarea/inflamarea societății românești spre un eveniment major care să ofere elementul de tip Pearl Harbor necesar dezechilibrării geopoliticii atât în zona noastră cât și în Europa sau Statele Unite, daramand astfel esafodajul pe care ar trebui sa ajunga sa fie trasi la raspundere macar cei care au fost in slujba celor care au dus umanitatea intr-o astfel de criza majora ( Biden si-a gratiat fiul …sa vedem ce scapare vor avea ceilalti ).
Aici pe aceasta directie de destabilizare se încadrează și decizia CSAT, care, de ex., a văzut doar un candidat care a fost expus mai mult publicului – deși trebuia sa vada 2 pt ca există în realitate și al doilea candidat în persoana “ostașului în slujba țării”,(Decizie care trebuia transmisa si partenerului strategic = daca tot suntem atat de destepti in politicile de securitate = partener care are un nou presedinte si cu ajutorul Tik-Tok ) aici se incadreaza si deciziile de la biroul electoral central, de la curtea constituțională etc…
Iar acum, in actul final al piesei, rahatul participării în turul doi a căzut pe capul doamnei Lasconi – după cum vedeți toți actorii politici sunt foarte mulțumiți, niciunul nu consideră alegerile de până acum un eșec, dimpotriva…
Asa ca vom avea în turul doi o doamnă care să străduiește din răsputeri să arate că e mai proastă decât este cu adevărat în realitate și pe Călin Georgescu care are relatii, cunoastere si care-și asumă un proiect de țară cu care putem trece prin aceste vremuri tulburi care se apropie. Să dea Dumnezeu să fie atât de patriot și puternic pe cât afirmă în public.
Cât despre disperatul/disperații care ar face orice pentru a destabiliza situația din România – sa sperăm că vom avea tăria și înțelepciunea să nu ne îndreptăm spre un “maidan ucrainian” care va șterge tot despre cei care au distrus România în ultimii 10 ani, poate si mai mult de atat.
Pentru că în cazul unor violențe nimeni nu se va mai întreba si pe nimeni nu va mai interesa CINE, CUM și CAT a furat.
Dumnezeu să ne ajute să fim înțelepți