Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

E vorba de slugărnicia tipic românească

Marin Preda în Imposibila întoarcere, mai precis în tableta Despre evazionism, literar și social, descrie cu maximă ironie o scenă trăită de el în realitățile socialiste:

„Într-adevăr, e cazul să ne întrebăm: evazionismul literar nu este oare expresia unui evazionism social? Nu cumva fenomenul există în realitate, într-o anume parte a societăţii noastre?
Părăsind domeniul abstract al discuţiei despre literatură, îmi vine în minte o întîmplare care m-a şocat tot atît de puternic ca şi nuvela lui Ion Băieşu. Stăteam la coadă, cu ani în urmă, să-i cumpăr mamei o pereche de şoşoni. Erau şoşoni buni, ieftini, şi în cantitate neîndestulătoare, aşa cum se întîmplă la noi adesea, să apară pe piaţă mărfuri bune, ieftine, dar insuficiente. Se făcuse ora nouă dimineaţa, era iarnă, şi stăteam toţi – o coadă lungă – aşteptînd să vină vînzătorul şi să deschidă magazinul. Pe la orele nouă şi jumătate, în fine, soseşte, bine dispus, bine îmbrăcat; nu catadicseşte să ne arunce o privire, ne face doar un semn cu mîna, într-un gest căruia i-a exprimat el însuşi sensul, prin viu grai: Ehe, staţi, mai staţi! Nu înseamnă că dacă am venit o să vă dau marfă. Mai am treabă.

Şi într-adevăr a deschis magazinul pe dinafară şi l-a încuiat pe dinăuntru. La acestea am ieşit din rînd, am început să zgîlţîi uşa şi să lovesc cu picioarele în ea. El a revenit foarte calm, şi în momentul acela un val de proteste s-a auzit în mulţimea care stătea la coadă. Dar, spre stupoarea mea, nu erau adresate vînzătorului, ci mie. De ce? N-am înţeles în primele clipe. Pe urmă mi-am dat seama că aveam în spatele meu un şir de cetăţeni care, prin nu ştiu ce mister, refuzau să ia cunoştinţă cu realitatea în care trăiau şi considerau firesc ceea ce făcea vînzătorul şi nefiresc ceea ce făceam eu. De aceea protestau. Mă aflam deci în faţa unui evazionism activ.

Care este mecanismul acestui fenomen?
Ce se petrece, cînd ar fi fost atît de simplu, atît de uşor, să zici nu într-o anumită împrejurare, şi lucrurile să ia o altă întorsătură, sau să zici da, şi anumite lucruri să se petreacă, să se schimbe?”

Nu, nu e vorba de evazionism, de refuz al realității. E vorba de slugărnicia tipic românească. Vînzătorul e un atotputernic la fața locului. Cei care se năpustesc asupra prozatorului, pentru că zgîlțîie ușa, vor să intre pe sub pielea vînzătorului. Dar mai ales ei se tem de vînzător. Și dacă se supără și nu mai vinde șoșoni?

Pentru liderii politici Vînzătorul e Stăpînul de la Bruxelles. Campania angajată împotriva Discursului lui Victor Orban de la Tușnad trimite la scandalul făcut lui Marin Preda de cetățenii de la coadă, pentru că reclamîndu-și drepturile, l-a supărat pe Vînzător. Pentru Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, e vital să arate Stăpînului de la Bruxelles că ei nu sînt precum Victor Orban. Ei stau la coadă cuminți, gata să înghită orice mitocănie a Vînzătorului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

34 comentarii pentru articolul „E vorba de slugărnicia tipic românească”

 • Foarte bine realizat și foarte interesant și obiecthv editorialul dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu !Cei 32 de ani din decembrie 1989 și până acum nu au reușit să schimbe aproape deloc mentalitatea slugarnică a politicienilor români, dar nici pe cea a poporului nostru !Se pare că ne-am învățat să fim prizonierii fiecărui regim politic prin care am trecut precum oile închise într-un staul și nu precum turma Lui Dumnezeu ,cu mintea luminată și nu încețoșată se orgolii, de slugărnicie și de prostia zămislită de ideile unora și altora ! E păcat de lupta strămoșilor noștri să ne comportăm așa ,ca și cum nu ne-ar păsa de ea , ,de cei care i-au dus greul , dar nici de noi și de viața noastră !

 • Pe schema intamplarii cu Vanzatorul a avut loc si contestarea lui Dragnia :
  acesta a vrut sa lupte cu lacomia unor „investitori strategici ” (taxa pe lacomie ) si sa reglementeze (in favoarea romanilor ) exploatarile off shore si jecmanelile bancilor ( ROBOR)
  Au urmat protestele TFL-istilor , „rezistentilor ” .

 • Evazionismul de azi. Tineri intelectuali, buni profesioniști, fără tv, conectați doar la internetul occidental.

  • @Domnule Camelian Propinatiu a scris pe 31/08/2022 la 11:23
   Explicatia Este Foarte Simpla.
   Nu O Dau Eu.
   O gasiti in acest Articol la Comentarii.
   https: //www. activenews. ro/opinii/ENYA-STATUL-ESTE-CEL-MAI-MARE-DUSMAN-AL-NOSTRU-Cuvantul-Cititoarei-175796
   „NICK COHEN
   30.08.2022 08:58
   Ce scrie in articol , am zis inca de lanceputul scamatoriei. Ce e bizar in Romania este ca majoritatatea celor care au rejectat oferta de vaccinare sunt muncitorii si taranii . „Intelectualitatea” fardata si plina de fumuri , s-a prezentat prima sa fie vaccinata ! Inca o dovada ca asa zisii „intectuali” sunt niste inconstienti ajunsi pe functii prin slugarnicie fata de sistem .
   ENYA
   30.08.2022 15:07
   Nick,
   Taranii au fost mai destepti ca cei cu asa-zisa carte tocmai pentru ca ei traiesc in Natura, apartin Naturii si au vazut cu ochii lor ca nu exista nici o pandemie, nici un virus, ca toti erau in acelasi numar pe ulitele satului, ca gainile erau la locul lor in cotet, ca cimitirul nu s-a triplat si prin urmare n-au acceptat sa-si injecteze un ser demonic, PENTRU CE, DE CE?”
   Toate Bune!!!
   Valentin Constantinescu

   • civilizatii sint cetatenii Civilizatiei, iar ei se inchina Stiintel
    naturalii sint cetatenii Naturii, iar ei se inchina Bunului-Simt

    apele se despart,
    civilizatii vor marginaliza naturalii,
    iar naturalii nu vor avea nimic impotriva civilizatilor.

   • Acumularea, fie ea o acumulare a stiintelor, tot bogatie e.
    Toate cite se spun, din batrani, despre bogatie, i se aplica si Stiintei.

    foana dupa ‘bogatiile mintii’ duce, deja a dus, la o ‘minte in care sa incapa Infinitul’. uite asa s a nascut, in goana asta, Computerul Cuantic, in care poa sa ncapa..toate stiintele, ba chiar insasi Stiinta, ca ceea ce disponibilizeaza Computerul Cuantic este…’Tot Timpul’ in ‘timpul lui Planck’, deci daia e Desteapta Inteligenta Artificiala proprie Computerului Cuantic, pentru ca are la dispozitie in fiecare …clipa…tot timpul din univers pentru a invata.
    Zeul Civilizatiei e Stiinta, adica Desteptaciunea Intruchipata, adica Matematica, adica Inteligenta Artificiala.

    Bogatia Mintii e echivalenta cu Saracirea Inimii

    civilizatii vad cu mintea, naturalii cu inima.
    unii cunosc, ăilalți recunosc.

    • @Online
     Inseamna Ca Sunt Binecuvantat.
     Ma Consider Mediocru.
     Tata Ma Facea Prost Tot Timpul…Ca Am Cap Sa Nu-mi Ploua In Gat…Imi Dadea Bobarnace In Cap Si Spunea Ca Suna A Gol…Ca Trebuia Sa Vand Cartofi In Piata…Ca Aurolac…Boschetar…Pe Bune…Era Mult Mai Inteligent Decat Mine…
     Si la teste de iq…in jur de 100 am iesit…nimic senzational,neobisnuit…clopotul lui gauss…la jumatate…asadar…perfect normal…banal…obisnuit…mediocru…NU INTELIGENT SAU GENIU.
     Zi Frumoasa Online!!!
     vali
     🙂

     • toti Oamenii sint Inteligenti, adica geniali, pentru ca asa au fost Facuti.
      daca te dovedesti a fi om, esti Inteligent. dovada rezulta in urma Cernerii…

      Antioamenii nu sint Inteligenti, ci Antiinteligenti,…adica sint Destepti.

      deci masura mediocritatii Omului, adica a starii lui de Bun-Simt, este asta: Inteligenta. Genialitatea e o banalitate in cazul Omului

      punind la indoiala Inteligenta O ului, Genialitatea lui, oare nu pui la indoiala Facerea Omului ?! 🙂

    • A i cinta, Prostiei, ode, pe vremea Desteptaciunii, insa neavand nimic impotriva Inteligentei Artificiale, e o Nonactiune.

     manifestarea Inteligentei vine la pachet cu manifestarea Prostiei. doar Inteligentii, adica Inteleptii,…nu stiu nimic.

     toti Prostii sint Intelepti si toti Inteleptii sint Inteligenti.

  • Da. Multi tineri s-au focusat foarte mult pe partea profesionala care necesita multa carte, nu prea e pentru oricine, si a trebuit sa neglijeze altele. De asta nu sunt pe placul unora. Dar acestia din urma ignora faptul ca e timp pentru toate, e vorba de oameni tineri.

 • ‘E vorba de slugărnicia tipic românească.’

  cei care stateau la coada nu dadeau doi bani pe vanzator si nici pe cel care batea cu picioarele in usa lui.
  ‘slugarnicia romaneasca’ e…tipic romaneasca!
  nu gasesti pe toate drumurile pe unii care, pentru a si atinge scopurile, se dau drept slugi baloase, daca aia tre sa se dea pentru a si atinge scopul.

  ‘slugarnicia tipic romaenasca’ are ca esenta, din cite mi dau seama, lipsa de scrupule a romanului.
  poate fi, spre ex, chiar cea mai umila sluga de pe planeta, si o face in mod natural, …e din fabricatie.

  ‘slugarnicia tipic romaneasca’ e o manifestare a unuia care…prin definitie! e liber…
  tipicul slugarniciei romanesti e acesta: cu cit slugarnicia e mai baloasa, cu atat mai mult sluga da din ce in ce mai putine parale pe stapan.

  • ‘Leanca (cu emoţiune treptată): Eu, să trăiţi, saru’ mâna, domn’ judecător, eu sunt o fomeie sârmană, Dumnezeu mă ştie cum mă chinuiesc pentru o pâine… De-aia şi pusesem de gând de la sfântu Gheorghe să las prăvălia, care nu mai poate omul de atâtea angarale pentru ca să mai mănânce o bucăţică de pâine, şi nu ne mai dă mâna să plătim licenţa.
   Prevenitul: Licenţa o plăteşte domn’ Mitică.
   Leanca: Domn’ Mitică?… să fie al dracului care minte?
   Jud.: Tăcere! Nimini n-are voie să vorbească până nu-l întreb eu.
   Leanca: Dacă zice dumnealui că domn’ Mitică!… Eu, domn’ judecător, săru’mâna, poci să jur că sunt curată la sufletul meu!
   Jud.: Nu e vorba de asta!… Spune cum s-au petrecut lucrurile şi ce reclami de la prevenit?
   Leanca: Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn-atunci cu birja de la domn’ Marinescu Bragadiru din piaţă, încă chiar domn’ Tomiţa zicea să-l iau în birje…
   Jud.: Pe cine să iei în birje?
   Leanca: Clondirul… că zicea…
   Jud.: Cine zicea?
   Leanca: Domn’ Toma… se sparge…
   Jud.: Cine se sparge?
   Leanca: Clondirul, domn’ judecător!
   Jud. (impacientat): Femeie, ce tot bârâi?… Răspunde odată lămurit la ce te-ntreb eu! Ce pretinzi d-ta acuma de la prevenit?
   Leanca (cu volubilitate): Onoarea mea, domn’ judecător, care m-a-njurat dumnealui, pardon facu-ţi şi dregu-ţi, şi mi-a spart clondirul, că nu vrea să-mi plătească… (Cu obidă.) Că eu sunt o fomeie sârmană, şi e păcat! vine dumnealui gol puşcă şi bea până se face tun, şi pe urmă, dacă am vrut să chem vardistul, dumnealui zice că mă sulemeneşte cu chinoroz şi vrea s-o tulească, s-a căzut peste tarabă şi s-a făcut praf.’
   :))))

   • ‘Leanca: Dacă zice dumnealui că domn’ Mitică!… Eu, domn’ judecător, săru’mâna, poci să jur că sunt curată la sufletul meu!’

    faza tare e ca daca ar fi pus-o cineva, pe Leanca, la detectorul de minciuni, ar fi rezultat fara niciun dubiu ca spune adevarul,…si cred ca e olecut complex de deslusit cum vine asta :)))

    • mare psihanalist, Caragiale… 🙂
     grandios!

     • mare diagnostician in psihiatrie !!! :))))

     • …aia e.

     • nu multi copii s-au focusat foarte mult pe partea profesionala care necesita mult studiu ‘pe teren’, nu prea e pentru oricine
      :)))))

     • dasta nu sint pe placul unora.

     • @online: in nici un caz ‘studiu pe teren’ , cel mult pe canapea. :))))))
      ps: lasa-i pe altii, suntem cativa care ne focusam pe comentariile tale. daca am fi majoritari, abia atunci pay attention: poate e cazul de cateva rollbackuri :))))

     • ‘pe teren’ ,,,,, atunci chiar ai fost/esti jurnalist, nu ai glumit? (stiu ca-s si altele care necesita acest tip de studiu, dar arheolog, geolog, fotbalist,… nu te vad :))))

     • ‘nu e pentru oricine’ = ‘nu oricine e dispus sa…’

     • @Online
      „promi” sigur e Inginer…
      A folosit un termen…”rollbackuri”…ceatza…asta scrie daca dai search…”reverse the progress or reduce the power or importance of something.”…mai inseamna ceva…sa spunem ca ai un echipament…o centrala digitala…sau un router…si faci un update de soft…adica vendor-ul/producatorul…a lansat un nou release soft pentru echipament…si tu il instalezi ca sa ai acces la niste features(optiuni/facilitati-sa spunem poti implementa in centrala taxarea la 15 secunde in loc de un minut-billing-cea mai importanta functie)…si treaba nu a mers…nu s-a instalat softul…echipamentul iti permite sa faci „roll-back”…adica sa revii la „configuratia anterioara”…se reinstaleaza soft-ul precedent…acum…ce nu a zis Inginerul „promi”…sunt echipamente care suporta roll-back…altele nu…
      Dimineata Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

     • pai ce, am zis io ca inginerilor nu le place psihiatria, sau ca psihiatria nu e o inginerie, pina la urma?! :))

      cind o vezi pe promi spune i ca m am analizat io, tot inginereste, si ce a rezultat e ca la mijloc e o…conspiratei :))), totul a fost pus in slujba unui…tel:)),
      habar n am care :))))), insa pe care am renuntat sa l identific:)))), …ma depaseste :))),
      din anotimpuri in anotimpuri eu insumi ajungind la concluzia ca pot participa activ la proces in doua feluri,
      sa nu ma opun, sa ma manifest.

      dupa cum se vede si in comentariile mele, …nicio masa fara peste:))), adica pentru mine interesante sint citeva teme, alea si in general numai alea,
      se prea poate sa repet, in comentarii, aceleasi si aceleasi constatari pina cind trec la pasul urmator,
      insa asa se vede din afara:)),
      din nautru se vede ca…ajung la acelasi rezultat pe o cale, pe alta cale, pe alte cai, dupa care…cararile astea se impletesc, formand calea pe care inaintez catre o noua constatare, o noua floricica:))), si tot asa, cu pas de melc, imi continui drumul,
      de altfel plictisitor…vazut de afara, poate,
      insa plin cu floricele, vazut din interior:))
      care e destinatia? pai, cum spuneam habar n am si nici ca mi mai pasa:))), e mai important pentru mine sa ma manifest fix asa cum sint, …indiferent cum oi fi, pentru ca indiferent cum oi fi…n am nimic impotriva definitie mele, deci nici impotriva celui care mi a srijelit o, la Facerea mea…
      eu…nici nu i mai vad sensul cunoasterii de sine:)), …ce e aia?!:)), floricelele vin la pachet cu…recunoasterea de sine.
      in legatura cu zicerea mea, care vad c a adunat citeva comentarii:)), deci n o pot lasa pe promi fara un raspuns, ca creca devine agitata:))), eu am invatat sa joc, daca am facut asta, fiind parasutat…pe teren:)), despre care nu stiam ca e teren, nestiind cum arata…sa zicem mingea, nestiind nici macar unde e nordul :)). spun asta acum, privind in urma :). insa facand asta am observat ca un antrenor a existat:))), pentru ca,
      iar asta e un exemplu banal, pentru ca eu sa invat fizica, chiar studiind o cu pasiune, ba chiar si matematica, …aicea doar geometria de toate felurile am studiat o cu pasiune:))), s-au ‘intamplat’ chestii…ultracomplexe.

      povestile mele, alea zise pe cele citeva teme pentru care manifest interes, in care, hai sa zicem, am fost ultraspecializat de…conspiratiile despre care iti spuneam:)))), ii sint si ii vor fi de folos ‘omului SI civilizatiei’ 🙂 :))), ca la nivelul asta ‘folosurile’ sint daruite cu egala consideratie 🙂
      deci dupa cum vezi sint…modest!:)))
      ( cum sa fiu, domne, modest, cu daruruile care va sint trimise, :)))), pai ce, vi le daruiesc io?!:))))), io doar vi le…inmanez si o fac in mod asumat cu tupeu!
      cel modest sint io insumi, asta asa e, si chiar si asta e de folos, ca cine va putea pune la indoiala darurile inmanate de un, pina la urma, modest si atat?! :)) )

      hai sa ti mai zic ceva…, cind eu nu voi termina de zis , nimic nu va mai fi de adaugat.
      ( stiu ca suna ciudat, insa chiar si zicerea asta e de folos, ca daia am zis o:)) )

      in ceea ce priveste update urile, am convingerea ca nimic nu e in plus, nimic nu e in minus, indiferent despre ce versiune de soft,…sau de virusi e vorba:)))
      sint, spre ex, …varza? atunci Bravo!, asa tre sa fiu :)))

     • …ce comentariu interesant am scris!:))))))

     • @Valentin: am vorbit de psihiatrie DOAR referitor la personajele lui caragiale din postarea lui online. Textul ala cu „focusat”, „rollback”, era doar asa ca am inteles ca il amuza pe maestru. (Si pentru curiozitatea ta, „rollback” il stiu mai degraba de la baze de date). :))))
      Cu respect.

  • @Online
   Parca iti povesteam ceva ca datoria REALA e undeva la 200 Miliarde Euro/$ sau 1.000 Miliarde Lei.
   „FALIMENT. Deficitul comercial va atinge un maxim istoric: peste 30 de miliarde de euro 4media.info 31/08/2022
   România a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2022 un deficit al balanţei comerciale (FOB/CIF) de 15,4 miliarde euro, cu 4,74 mld. euro mai mare faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de INS.”

  • prin urmare tot spilul e…care e ‘scopul’.
   ca daca ‘scopul’ a fost protejarea limbii stramosesti, atunci romanii n-au avut niciun scrupul atunci cind au protejat o!
   creca faceau asta, daca ar fi fost cazul,
   chiar mergand, zambind cu o bucurie…nedisimulata!:))) , sa ia lectii de latina, slava, sau ce s-o fi aratat ca tre nvete…cu mare mare drag!:))))

   • Maestre, roamanul se protapeste in ‘scopul’ lui si dupaia n are niciun scrupul in a se lasa batut de vint, indiferent care e directia :))
    cita vreme ‘scopul’ a fost pitit in datini, traditii si obiceiuri, el se protapea fix in Referinta Absoluta, ca datinile, traditiile si obiceiurile neamului asta au fost cizelate de a lungul anotimpurilor pentru a se dovedi…si mai armonioase cu Natura.
    de cind faza cu ‘datinile, traditiille si obiceiurile’ a intrat si pe mana…celeilalte superpozitii a Naturii…’scopurile’ s au mai diversificat, insa ‘calapodul’ a ramas acelasi.

   • @Online
    Daca ti-as spune cate am vazut Eu…Stiu…furie…manie…dar nu trebuie sa fii razbunator…
    „Jurnalistul Iosefina Pascal, despre generaţiile de tineri din România, la BZI LIVE: „Asta este realitatea de la Untold” 11 aug. 2022
    Nu doar ca are Dreptate…dar e mult mai mult decat atat…
    Iti voi spune ceva…mergeam exact anul trecut pe vremea asta cu Mama Dumnezeu Sa O Ierte Si Sa O Odihneasca…mergeam Cu Mama la Un Preot sa se Spovedeasca…nu in Bucuresti…si vorbeam pe drum in masina exact de asta…subiect…”untold”…si ii explicam…ca nu inteleg…adica ce e acolo…”muzica din aia buna fara cuvinte”…ca vin niste necunoscuti pana la urma…Nu Pop…Nu Rock…Nu Disco…Nu Rap…chiar nu vreau sa fac reclama…dar aia care canta acolo…pot canta si la serbarile de la gradinitza…sau pe la „evenimente” din astea…platite de primarii…asta discutam…nu intelegeam…care e atractia…ce mare smecherie e acolo…eram in liceu..in 1992…cand a venit Michael Jackson in Romania…AIA DA Eveniment…Concert…un coleg…a fost la concert…un bilet era salariul pe vreo 2 luni…adica ce e acolo…cu „untold”….si Maica-mea imi spune…ca nu inteleg…ca vin si straini…si tinerii romani…merg acolo sa se imprieteneasca cu ei…sa-si faca „relatii-networking”…Asta Vroiai Sa Auzi…ca de mici invata sa fie asa…de la cea mai „frageda varsta” invata sa fie slugarnici…slugi…robi…iobagi…servi…serbi…sclavi…Asta Vroiai sa-ti „confirm”….am facut Foamea…mi-a fost Frig…Am Fost Somer…Am Muncit Pe Nimic…Dar Asa Nu Am Fost…daca mai vrei Inca O Confirmare…Sfintii Proroci Parazitii…Paraziții–Ăsta e rap Lyrics – Genius „Nu m-am vândut nici când n-am avut ce să mănânc, deci marş
    Ai plecat de jos, nici nu te-ai ridicat”
    Toate Bune Online!!!
    vali
    🙂

    • ‘calapodul’ pe care au lucrat Inteleptii, Batranii, poate fi folosit, si bineinteles ca e!, si de Antiintelepti, ca el e acelasi, in modul.

     insa…treaba Antinteleptilor e…a lor!:)), si sigur si o vor face :),…au ei grija de treaba lor, nu tre sa se mai ingrijeasca si altii.
     ce e fundamental e ca munca Batranilor sa fie continuata.

     • @Online
      Adica ei isi ruineaza propria Tara.viitorul copiilor lor.au 200.000.000.000 euro/dolari de platit sau 1.000.000.000.000 lei.iohannis nu are copii.GHNION.NICI EU NU AM.in schimb.copiii si urmasii lui dincu,ciuca,bode,firea-pandele,ciocarlan,hellvig,coldea,isarescu,stolojan,boc,blaga,basescu,constantinescu samd VOR PLATI.nu cu viata.vor plati Jaful facut de parintii lor.urmasii unor comunisti batrani tristi speriati si frustrati.asta a fost „burghezia muncitoreasca”.Iti Mai Spun Ceva.Aia Cu Blesteme.pe 7 Generatii.Online.asta e „relatia de recurenta”.greselile.prostiile.datoriile.mizeriile facute de inaintasi.sunt trase.decontate.platite.ispasite.de urmasi
      Zi Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

     • sint si romani care s au protapit de Referinta Absoluta, care e Adevarul. si ei fiind lipsiti de ‘scrupule’, vor sacrifica orice altceva decit Adevarul.

      poti sa stii cind se naste unul prin neam in stare sa ceara iertare pentru intreaga natie?!

      iertarea frange ‘relatia de recurenta’, de la Hristos incoace…

      Iertarea purifica,
      nu doar spala, curata, intinereste, primeneste.

  • @Online
   „cu cit slugarnicia e mai baloasa, cu atat mai mult sluga da din ce in ce mai putine parale pe stapan.”
   cu cat slugarnicia e mai baloasa cu atat slugile sunt mai detestate de stapan
   romanii sunt ca niste prostituate care ies ca sarpele pe drum si asteapta merita si trebuie violate si calcate
   poate nu stii care a fost soarta slugilor si a tradatorilor in istorie.aceiasi.iar stapanii detesta profund „uneltele” cu care isi fac treburile murdare,isi realizeaza scopurile marsave…
   astia nici macar asa nu sunt.”Nicolae FILIMON Ciocoii vechi si noi
   Dinu Paturica este tipul ciocoiului nou, care, prin lingusire si intriga, reuseste sa castige increderea stapanului sau, Andronache Tuzluc, pe care, in timp, il va ruina metodic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *