CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

E ziua ta, Poete!

Cu mândria faptului că dragostea pentru poezie și respectul față de valorile noastre naționale le-am transmis nepotului meu, student anul III la Litere, la UBB Cluj-Napoca, transmit acest text, al lui, și poate că aceia care-l vor citi vor aprinde o scânteie de lumânare în suflete și vor păstra o clipă de reculegere în memoria geniului nostru național – Mihai Eminescu. (Silvia Bodea Sălăjan)

S-a scris și s-a vorbit atât de mult despre Eminescu încât pare anacronic și riscant să încerc să aduc ceva în plus la ceea ce s-a spus, mai ales că nu sunt decât un student care iubește poezia și caută să transmită semenilor săi dragostea și prețuirea față de cei care au primit în dar ”talanții” dăruirii de sine prin scris.

Și totuși… 15 ianuarie este ziua sorocită cu un destin de excepție- Eminescu- așa că ”viersul” lui îl las să reverbereze, așa cum o face ori de câte ori recitim Luceafărul, înțelegând măreția ce se deschide dincolo de povestea fantastică a iubirii dintre o pământeană și o stea din univers. După doar 39 de ani …„Porni Luceafărul” spre o lume în care „nu-i hotar, nici loc spre a cunoaște” acolo unde „vremea încearcă în zadar din goluri a se naște”.

Eminescu ne-a fost dăruit de divinitate, el fiind emblema noastră națională, pe care o purtăm prin timp și prin lume cu mândria că a reînviat istoria celor ce „cu plugul și cu spada ați întins moșia voastră/ de la munte pân la mare și la Dunărea albastră”.

El este cel care a dăruit aura angelică de doină și baladă limbii noastre naționale.
El este cel care a evocat suferința celor „de la Nistru pân la Tisa”.

Eminescu este aici, în „fagurele de miere” al limbii noastre naționale, în patriotismul autentic al „descălecătorilor de țară”, a dătătorilor „de legi și datini” străbuni care și-au pus viața chezășie la poarta țării.

Eminescu este în toate elementele naturii patriei, în șirul de plopi fără soț, în apa străvezie a lacului albastru încărcat de nuferi galbeni, în bolțile de frunze ale codrilor și pădurilor cu flori albastre și-n șoapta izvoarelor în care se regăsește partea noastră de cer.

Vorbind despre Eminescu vorbim despre dragostea de țară „dulcea Românie”- „țara mea de glorii, țara mea de dor”, despre măreția naturii ocrotitoare, înfrățită cu sufletul românului, despre „ghinda în care doarme un codru” întreg, despre omul de geniu „cu a lui haină ruptă-n coate”, despre tot ceea ce înseamnă jertfire și dragoste de neam, pentru că, așa cum spunea „patriotismul nu este doar un cuvânt rostit cu buzele”.

E ziua ta, Poete, și cred că în cerurile tale, în lumea aceea opusă cercului strâmt al intereselor umane meschine, ai devenit o stea mai mândră decâte toate stelele universului, pentru că singura ta vină pentru care ai pătimit atât de mult aici, în lumea în care „suntem lângă capiștea spoielii/ unde se nasc glorii pe stradă și la ușa cafenelii”, a fost dragostea, acel sentiment autentic spre împărtășirea căruia ai aspirat în scurta ta viață pe pământ.

Astăzi este ziua ta, Luceafărul nostru, răsărit mereu din negura uitării.
Închei cu un citat care mi-a plăcut mult, deoarece ascunde în el legătura dintre cer și pământ, dintre speranță și apirație: „Trecerea luceafărului prin lume a lăsat în urmă un zvon al liniștii și i-a învățat pe oameni să ridice ochii spre cer”.

Tudor Alexandru Trif


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *