Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

ECO – viitoarea monedă unică a Africii de Vest

Liderii vest-africani, prezenți la un summit desfășurat sâmbătă în Ghana, au convenit asupra unei noi foi de parcurs pentru lansarea unei monede unice în 2027. Blocul plănuia să lanseze o monedă comună în acest an, dar a amânat planul din cauza pandemiei de Covid-19. Președintele Comisiei ECOWAS, Jean-Claude Kassi Brou, a declarat că pandemia a dat peste cap planurile de punere în aplicare a pactului de convergență. „Avem o nouă foaie de parcurs și un nou pact de convergență care va acoperi perioada dintre anii 2022-2026, iar în anul 2027 o să aibă loc lansarea eco”, a spus el.

Moneda, cunoscută sub numele de ECO, își propune să înlocuiască francul CFA utilizat în fostele colonii franceze. Susținătorii ECO spun că aceasta va ajuta țările să rupă dependența și exploatarea de către Paris. Însă, unele țări, precum Nigeria și Coasta de Fildeș, au fost acuzate că trag de timp în această privință. La summit s-a discutat, de asemenea, despre criza politică din Mali. Blocul a suspendat Mali după o lovitură de stat care a răsturnat guvernul de tranziție al țării la sfârșitul lunii mai. De atunci, liderul juntei, colonelul Assimi Goita, a fost învestit în funcția de președinte, iar activistul Choguel Maiga a fost numit prim-ministru. Dar summitul nu a ridicat suspendarea de la Bamako, deși a remarcat evoluții pozitive. Goita a promis că va respecta vechiul calendar de tranziție care prevede alegeri și revenirea la un regim civil în februarie 2022.

Africa de Vest cuprinde țările: Benin, Burkina Faso, Camerun, Cabo Verde, Ciad, Côte d’Ivoire, Guineea Ecuatorială, Gambia, Ghana, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone și Togo. Cu toate acestea, așa cum este înțeleasă, în mod convențional, Africa de Vest este, în primul rând, o denumire politică și economică și cuprinde toate zonele luate în considerare aici, cu excepția Camerunului, Ciadului, Guineei Ecuatoriale și a părților sahariene din Mali, Mauritania și Niger.

Porțiunea nordică a Africii de Vest este compusă dintr-o bandă largă de teren semiarid, numită Sudanul de Vest, care se întinde de la Oceanul Atlantic, la vest, până în zona lacului Ciad, la est, pe o distanță de aproximativ 4.000 de km (2.500 de mile). Este, în mare parte, un platou de altitudine modestă și se învecinează cu Sahara (deșertul) la nord și cu pădurile de pe Coasta Guineei la sud. Precipitațiile în această regiune variază de la mai puțin de 250 mm, în partea sa nordică, aridă, până la aproximativ 1.250 mm în sud. Flora din Sudanul de Vest este formată din vegetația de tufișuri din zona de tranziție, cunoscută sub numele de Sahel în nord și un amestec de arbori înalți și pajiști de savană înaltă în sud. La sud de Sudanul de Vest se află pădurile ecuatoriale de pe Coasta Guineei, care înfloresc de-a lungul coastei atlantice și se întind în interior pe o distanță de 160-240 km. Cea mai mare parte a Saharei și a zonelor de vegetație de tranziție din sudul acesteia (Sahel și Sudanul de vest) sunt drenate, acolo unde există suficiente precipitații pentru a susține cursurile de apă de suprafață, fie spre sud, prin sistemul fluviului Niger, fie spre interiorul bazinului lacului Ciad, în est. De-a lungul zonelor de coastă atlantice mai bine udate, principalele caracteristici sunt (de la vest la est) bazinul Mauritaniei și Senegalului, drenat de râul Senegal, Fouta Djallon și Munții Guineei; câmpiile de coastă ale râului Volta și ale râului Niger; și zonele înalte ale platoului Jos din Nigeria și ale Munților Camerun.

Din punct de vedere cultural, populația din regiune aparține, în cea mai mare parte, uneia dintre cele trei mari familii lingvistice. În regiunile sahariene nordice și cele mai puțin populate, predomină arabii și Imazighen (berberi; singular Amazigh) din familia lingvistică afro-asiatică. La sud de o linie care leagă cursul râului Sénégal, râul Niger și cele două treimi sudice ale Nigeriei, sunt vorbite limbile Niger-Congo. De-a lungul cursului mijlociu al fluviului Niger și în jurul lacului Ciad, predomină limbile nilo-sahariene, înrudite cu cele ale popoarelor aflate mai la est. Aceste popoare sunt împărțite într-un mozaic etnic foarte complex, dar pot fi adesea clasificate în mod convenabil după limbile lor individuale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *