Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Efectul rușilor asupra servitoarelor

În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește. Înfloresc cârciumile, cazinourile, traficul de valută și contrabanda. Românii învață de la ruși cum să fraudeze statul și cum să-l împuște pe țar. Rușii iau de la români plăcerea de a-l înjura pe Rege în gura mare. Constantin Bacalbaşa povestește în Bucureștii de altădată că ocupația rusească mascată a avut efecte devastatoare asupra atelierelor de croitorie și a instituţiei servitoarelor:

„Toate atelierele de croitorie, modiste, rufărie etc. începeau să se golească de lucrătoare. Prin aceste ateliere nu mai rămăseseră decît lucrătoarele bătrîne, cele cu totul urîte și oarecare ucenice prea copile; toate celelalte erau în brațele ofiţerilor ruși.

Acelaşi deficit în lumea servitoarelor. În fiecare zi, gospodinele se plîngeau că le-a dispărut servitoarea, cînd era tînără și curățică; peste cîteva zile o vedeau la Șosea, răsturnată într-un Muscal, alături de un ofițer rus.”

Realitățile savuroase nu puteau scăpa ochiului de satiric al lui Caragiale. Cîteva din bijuteriile publicate în Claponul, 1877, numărul 1, iau peste picior pe români pentru însuflețirea cu care-i așteaptă pe ruși:

Gogoașa 1

„Întotdeauna cocoanele din mahala sunt strașnice la închipuire, dar niciodată fantazia lor nu s-a urcat mai sus, ca de cînd s-a îngroșat gluma cu chestia Orientului. Moașa Sevastița Hurdubiloaia din Popa Nan mi-a spus următoarea noutate:”

În Dușumea, o muiere însărcinată a născut alaltăieri un băiat îmbrăcat de sus pînă jos pihotaș muscal, cu cizme cu carîmb în picioare și cu chivără cu mot în cap. Cum a dat cu nasul de lumină, pruncul s-a ridicat chipeș în călcîie, a făcut smirna cu pușca la umăr și a strigat:

– Zdrasti, brate! Davai cuşai!!

Moașa Sevastița e în stare să-mi spuie mîine că o altă clientă a ei a născut un cazac, călare pe cal și cu sulița în mînă, care, fără să mai dea bună ziua moașii, a dat pinteni calului și a pornit în fuga mare la Plevna, cu buricul netăiat.”

Gogoașa 6

„Boierul și cocoana iau cafea după masă și vorbesc politică despre chestia Orientului. Să nu uit a spune că cocoana e una din școlărițele de Mazurcă ale cavalerului Corvin, şi că boierul, deși trăiește cu cocoana în căsnicie de vreo zece ani, nu se bucură încă de nici un moștenitor.– Lasă, soro, să mai vie muscalii, să mai intre bani în țară. – Firește, dragă, răspunde cocoana. Și apoi unde pui că se mai înmulțește și lumea!

Gogoașa 7

„Întrucît cocoanele pot fi constante în politică: În mahalaua Oțetarii, vreo zece cocoane șed la sindrofie și fac politică. Un monșer din partea locului intră să le aducă știrea că s-a încheiat convenția cu Rusia, pe care începe să le-o citească.La fiecare articol, toate cocoanele bat în palme cu bucurie, strigînd într-un glas: «Bravo guvern!»Însă cînd monșerul dă citire articolului în care se spune că muscalii n-au ce căuta prin București, întreaga sindrofie dă un ţipăt grozav şi leşină in corpore.Cînd s-au trezit, trecuseră toate în opoziție.”

Deși după 23 august 1944 s-a scris enorm despre rolul Rusiei în obținerea de către România a Independenței, nici acum nu s-a dezlegat enigma:Erau româncele mai drăguțe decît rusoaicele rămase acasă sau mai disponibile față de militarii străini?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Efectul rușilor asupra servitoarelor”

  • Răspunsul partial la întrebare il pot da acum soldatii americani de la Deveselu si Kogălniceanu . Nu se stie daca vor compara si cu rusoaicele. Ei cunosc doar tipul Luiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *