Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

El e Quukkell, puiul de pinguin

Luni dimineață, când poate o parte a cititorilor urmăresc aceste rânduri, în Finlanda, la Vuokatti, a început a XV-a ediție de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE).
Aici, o să fiu puțin emoționat deoarece sunt implicat direct în fenomen.
În debutul anului 2013, am plecat cu 3 colegi de la Agerpres la Brașov, pentru a relata, în fiecare zi, evenimente de la ediția cu numărul 13. Tot programul a avut loc între 17-22 februarie.

Azi este un nou start.
Primii care intră în competiție sunt cei din turneul masculin de hochei pe gheață al festivalului, întrecerile la celelalte sporturi urmând a se desfășura în perioada 20-25 martie 2022.

Flacăra Păcii a Festivalului, aprinsă la Roma, a ajuns la Vuokatti cu doar câteva ore înainte de Ziua Independenței Finlandei, zi salutată de simpatica mascotă Quukkell, un pui de pinguin, prin aprinderea a două lumânări alb-albastre, potrivit tradiției din această țară. Asta se vede și în fotografia alăturată.

Retrăiesc ce a fost în urmă cu aproape un deceniu la Brașov.
Ceremonia de închidere a celei de-a 11-a ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc la Medal Plaza, în Poiana Braşov, prilej cu care a fost coborât drapelul olimpic de pe catarg şi a fost stinsă flacăra olimpică.

Festivitatea a debutat cu defilarea tuturor celor 45 de steaguri ale statelor participante, după care a urmat cuvântul primarului de Braşov, George Scripcaru, preşedintele Comitetului de organizare. El a mulţumit colaboratorilor şi a subliniat importanţa festivalului: „Am început acest proiect, prin anul 2006, alături de Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Mulţi nu credeau că vom reuşit, dar am ajuns cu bine la final. Vreau să mulţumesc autorităţilor guvernamentale şi locale din Braşov, Predeal şi Râşnov, pentru implicare, tuturor voluntarilor. Pentru România, acest eveniment înseamnă mult ca imagine, infrastructură şi implicare a tinerilor”.

În continuare, Patrick Hickey, preşedintelui Comitetelor Olimpice Europene (EOC), a declarat competiţia închisă: „Dragi tineri, mulţumesc pentru faptul că aţi transformat acest festival într-un eveniment magnific. Declar închisă a 11-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European”.

După stingerea flăcării olimpice, a fost coborât de pe catarg steagul olimpic. El a fost predat de George Scripcaru preşedintelui EOC. Acesta l-a înmânat reprezentanţilor Austriei şi Liechtensteinului, gazdele ediţiei a 12-a a FOTE din anul 2015, Karls Stoss şi respectiv Leo Kranz. În cuvântul său, Leo Kranz a felicitat ţara noastră pentru organizare, iar Karls Stoss a chemat tinerii sportivi la viitoare ediţie FOTE: „Mulţumim România! Ne vedem peste doi ani în Austria şi Liechtenstein!”

Ceremonia s-a terminat cu un foc de artificii multicolor, la care au asistat, în afară de sportivi, antrenori, oficiali şi jurnalişti, numeroşi turişti aflaţi la Poiana Braşov.
România a ocupat locul 8 în clasamentul final al Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013 de la Braşov, cu o medalie de aur şi două de argint, în timp ce Rusia s-a clasat pe primul loc cu 22 de medalii, 11 de aur, 7 de argint şi 4 de bronz.

Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a desfăşurat în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei-Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi short track), Braşov (hochei) şi Râşnov – Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).
Vreau să spun că mulți competitori în întrecerile de tineret au avut o carieră frumoasă în concursurile profesioniștilor, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *