Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Electoratul PSD moare de foame. Iar Ciolacu face blat cu Iohannis

Telenovela moţiunilor de cenzură continuă. Asta în condiţiile în care moţiunea semnată de parlamentarii USRPLUS şi AUR a fost depusă la Parlament încă de vineri seara. Iar PNL şi noii aliaţi de la PSD încearcă prin toate mijloacele să blocheze procedura, prevăzută de Constituţie şi Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care stabileşte ziua prezentării şi a dezbaterii în plen.

Devenit unul dintre cele mai docile partide în relaţia cu Palatul Cotroceni, după preluarea de către Marcel Ciolacu a mandatului de preşedinte, PSD s-a văzut băgat în corzi de iniţiativa partidelor USRPLUS şi AUR – imprevizibilă atât pentru foarte mulţi actori politici, cât şi pentru unii analişti – de a depune împreună o moţiune de cenzură pentru demitrea lui Florin Cîţu, unul dintre cei mai catastrofali premieri din istoria României.

Vremurile în care PSD era o forţă parlamentară de temut, capabilă să se ia la trântă şi chiar să-l suspende pe unul dintrei cei mai puternici preşedinţi ai României, s-au încheiat. Sub bagheta magică a lui Marcel Ciolacu, leul din sediul de pe bulevardul Kiseleff a ajuns doar un pisicuţ foarte bine dresat. Care execută cu foarte mare precizie toate comenzile pe care le primeşte din bulevardul Geniului.

PSD depune moţiune de cenzură după Congresul PNL din 25 septembrie şi cel al USRPLUS din 2 octombrie, ba depune moţiune înainte de organizarea Congreselor, ba votează moţiunea depusă de USR şi AUR („Să depună ei cu AUR o moţiune şi PSD semnează. N-avem probleme”), ba nu o mai votează, ba o votează, dar cu anumite condiţii („PSD va vota moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR dacă aceasta va ajunge în plen și dacă cele două partide vor susține alegerile anticipate”), ba depune propria moţiune („Dacă moţiunea alianţei USR-AUR nu ajunge la vot în plen, suntem dispuşi să vorbim cu USR şi AUR să convenim un text al moţiunii, să semneze moţiunea pentru a avea cele 234 de voturi şi în 10 minute o depunem”).

Marcel Ciolacu, unul dintre cei mai slabi lideri ai PSD, alături de predecesoarea sa, Viorica Dancilă, reuşeşte să execute o serie de piruete şi contorsiuni politice, de o perfecţiune demnă de admirat şi de către cei mai talentaţi balerini de la cele mai prestigioase şcoli de balet din lume, şi să proiecteze asupra social-democraţilor imaginea de marionetă aflată la cheremul jupânului de la Cotroceni. Dacă în mandatul lui Dragnea PSD era „ciuma roşie”, în mandatul lui Ciolacu PSD a devenit „sluga roşie”.

În tot acest timp, electoratul PSD moare de foame. Pentru că explozia scumpirilor, de la facturile de gaze şi energie electrică, până la alimente, medicamente etc, se va face puternic resimţită în rândul electoratului PSD, format în mod preponderent din pensionari şi persoane cu venituri foarte mici. Or, într-o situaţie disperată datoria PSD-ului este să-i arunce electoratului un cadavru pe care să-l sfâşie. În acest caz, pe cel al premierului Florin Cîţu, un personaj care a demonstrat că este incapabil să asigure o guvernare stabilă şi să gestioneze o coaliţie formată din mai multe partide.

Eliminarea din Parlament a partidelor de tip balama, precum ProRomânia, ALDE sau PMP („mărul otrăvit” din care a muşcat cu multă lăcomie Iohannis şi pseudostrategii cu epoleţi din jurul Cotroceniului) a generat una dintre cele mai interesante situaţii existente în ultimii 30 de ani pe scena politică. Nici un actor nu mai este în situaţia în care să controleze jocul. Imprevizibilul a devenit „regula” de bază. Iar cei care nu ţin pasul cu dinamica ameţitoare a evenimentelor riscă să piardă totul într-o fracţiune de secundă.

În această situaţie se află şi PSD. Chiar dacă sondajele de opinie îi prezintă pe social-democraţi ca fiind pe un trend ascendent, acest fapt este doar o iluzie. „Creşterea” de până în acest moment a PSD în sondajele de opinie se datorează în mod exclusiv întoarcerii „fiilor risipitori”. Adică, a electoratului ProRomânia şi ALDE, care s-a reorientat către PSD (chiar şi o parte din electoratul PMP). Potul cel mare îl reprezintă, însă, cei 70% din electorat care nu s-au prezentat la urne cu ocazia alegerilor parlamentare. Or, la acest electorat PSD nu a ajuns încă. Şi, la cum se prezintă lucrurile, nici nu va ajunge prea curând.

Criza declanşată în interiorul coaliţiei de guvernare riscă să ricoşeze în mod violent şi în imaginea şi procentele Partidului Social Democrat. Blatul făcut de Marcel Ciolacu cu Klaus Iohannis, pentru salvarea cu orice preţ a scaunului de premier al lui Florin Cîţu, în detrimentul interesului românilor şi, în special, a electoratului PSD, este mai mult decât evident. Iar PSD va plăti costul acestei trădări. Însă, criza aceasta poate fi şi o excelentă oportunitate pentru ascensiunea unui nou lider în Kiseleff care să repună PSD pe traiectoria unui partid aflat în slujba propriului electorat, nu a intereselor lui Klaus Iohannis.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Electoratul PSD moare de foame. Iar Ciolacu face blat cu Iohannis”

  • Raluca,

    PSD-ul nu de dragu’ lu’ Johannis a facut stanga-nprejur. Firele duc peste capu’ lu’ Johannis. Campania aia cu „coalitia” este gandit ca un argument pentru alte cercuri „sensibile” la subiectul asta. Pe romanu’ de rand il doare-n cot de subiectu’ asta. Deznodamantu’ il decid cei care i-au „uns” pe cei doi protagonisti, Catu si Ciolos. Sa vedem pe care-l „binecuvanteaza” Zeii cei mari… 🙂

    • pai…in cazul asta poporul de ce mai e invitat la vot?
      si de ce insusi presedintele ii invita?
      pentru ca bataia de joc adresata poporului sa fie totala?:)))

      • continuare:
        in cazul asta de ce aia care se ocupa cu securitatea tarii nu-l anunta pe popor…barim sa nu mai mearga la vot?! ca si asa e umulit destul, votul fiind umilinta suprema? de ce nu-l protejeaza, barim ei…?

      • @online,

        N-ai observat ca fix cu votu’ iti vinzi sufletu’ la ala’ care are „dreptu” sa faca dupa aia cu tine tot ce vrea muschiu’ lui?… 🙂
        Jocu’ cu votu’ l-au inventat Zeii cei mari nu muritorii de rand iar „serviciile” au grija ca nimeni sa nu le strice distractia ..!

  • e nevoie de un partid progresist pina la prasele?
    cum sa nu fie, domne! E!

    e nevoie de un partid nationalist pur?
    e o nevoie clar-cristal!

    sint ele de folos fundamental sistemului politic?
    asta nu doar ca e ceva de bun-simt, dar e chiar ceva de Bun-Simt!


    insa aceste doua doctrine fundamentale pe vremurile astea sint de folos fundamental daca si numai daca sint implementate prin progresisti sadea, de-aia care, un simplu exemplu, barbati fiind, au acasa pe post de sotie alti barbati,
    si daca si numai daca sint implementate prin nationalisti plini ochi de tupeu…pur!

    in cazul in care progresismul si nationalismul e implementat prin…ciori vopsite, ce rezulta e otrava…de cea mai buna calitate.

  • La primul telefon de la licurici, toti copiii se vor aseza cuminti in banci, cu manutele si batistutele la control iar in clasa nu se va mai auzi nici macar musca bazaitoare. Acum e inca recreatie, licuricii au alte probleme. Decat atat!

  • cu binele toata lumea se descurca, pe vremea ‘binelui’ toti de pe planeta sint descurcăreți.
    pe cei in stare sa rezolve probleme ii deosebesti abia pe vremuri tulburi, atunci cind problemele apar si cer o rezolvare.

    sistemul politic al Ro era clar ca e praf. …niste ciori vopsite. culorile ar fi putut sa fie foarte frumos…altele, insa…asa a picat!, sa fie astea, cind s-au vopsit.
    progresistii nu sint progresisti, nationalistii nu sint nationalisti, socialistii habar n-au ce sint, iar penelistii, cei mai tari, sint…ce doresti!
    faza cea mai tare e ca in sistemul politic valabil astazi singurul partid politic ‘adevarat’, bun…rau…cum o fi el, insa ‘adevarat’, este udmr. sa mori de ris, nu alta…

    ce pretentii poti sa ai de la un sistem politic care are o singura componenta sanatoasa, iar ea e cea numita udmr?:))))

    daia nu mai e nicio mirare ca prezenta Revolutie Mondiala are ca tinta finala chiar demolarea plenara a ‘sistemului politic’, pe oriunde prin lumea mare.pai daca e un e fals pina dincolo de maduva, cum sa nu intervina chiar…Universul pentru a-l scoate din joc pe motiv ca e impotent?!:))

  • O analiza corecta si foarte apropiata de realitate. Cu o singura exceptie, nu cred ca psd creste in sondaje. Daca voturile sunt masluite, numarul de morti de covid sunt masluite, statisticiel prezentate sunt trase in sus spre „fantastic”, nu vad de ce si sondajele nu ar fii masluite ca sa-i dea o aora lui blatistul de ciolacu, cit de bine conduce el „corabia psd”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *