Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Elenei Ceaușescu i se săruta mîna în Comitetul Politic Executiv

Felurile satirei. Citind de-a lungul vieții multe cărți de satiră descopăr două feluri de a fi ale satirei. Satira creatoare, în urma căreia se nasc personaje hilare, iar cînd creatorul atinge geniul, ca la Gogol, de pildă, universul comic. Este forma superioară a satirei, eşuînd, totuşi, ca orice satiră, în simplificarea omului, unilateralizînd fatal acolo unde se găsește complexul și contradictoriul.
Pentru acest gen de satiră socialul e materia preferată, minereul căutat.

Celălalt mod al satirei, preferat de englezi, rămîne satira-comentariu. Fapte banale, întîlnite în mod obișnuit, capătă o tentă hilară prin comentariul autorului, a cărei privire e specializată în depistarea aspectelor comice ale vieții. Rar, însă, modalitatea dintîi se înfăţişează singură. Satira a rămas şi rămîne sclava comentariului, mult apropiată monologului interior. N-am întîlnit satiră obiectivă la modul absolut, în care scriitorul să dispară în spatele universului creat. Întotdeauna, chiar şi la Cehov, la Gogol, cei mai mari creatori de univers comic, se resimte puternic personalitatea autorului. Explicaţia ar da-o supunerea genului satiric faţă de inteligenţă sau, poate, ceea ce aş numi absolutizarea unghiului de vedere. Deosebită de alte genuri, satira urmează tiraniei unui unghi de vedere. În realitate, nu există comicul în stare pură. El ia naștere doar din contactul inteligenței autorului satiric cu fapte neutre. Din acest punct de vedere cei mai mari satirici ar fi extratereștrii, pentru că ei s-a amuza copios observînd că pămîntenii își lipesc buzele reciproc.

*

Amănunte senzaționale. Din Stenograma audierii de Comisia Senatorială a lui Marian Rusu, garda de corp a Elenei Ceaușescu, 30 mai 1995, aflăm amănunte nu doar despre personalitatea Elenei Ceaușescu, dar și despre procedurile Serviciului de protecție a demnitarilor pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Asemenea Violetei Năstăsescu, Marian Rusu depune mărturie și despre personalitatea Elenei Ceaușescu.

În ce privește relația cu aghiotanții, Marian Rusu dezvăluie:

Dl Gabrielescu: Comportarea era amicală, brutală? Cu dvs cum erau?
Dl. Rusu: Nu era o regulă generală, azi putea să fie frumos, iar a doua zi altfel, în 4 ani jumate, aproape 5 la Elena Ceaușescu au fost și momente cînd am fost tratat la modul acesta: «ești tîmpit», «prost» dar și «foarte bine», «așa trebuie». Nu spunea în față tîmpit, dar s-a exprimat față de șofer: «ăsta e un tîmpit».”

Din seria amănuntelor pitorești merită reținută chestiunea dacă Elenei Ceaușescu i se săruta sau nu mîna:

Dl. Rusu: Elenei Ceaușescu se obișnuia să i se sărute mîna în Comitetul Politic Executiv. Dacă se ia din arhivă orice film, dacă mai există și nu s-au vîndut se vede că la plecări și la sosiri la Aeroportul Otopeni, cînd Comitetul Politic conducea, toți bărbații îi sărutau mîna Elenei Ceaușescu, în afară de Ilie Verdeț, pe care nu l-am văzut niciodată sărutîndu-i mîna El. Ceaușescu”.

Date mai puțin cunoscute sînt cele despre popasurile Elenei Ceaușescu la Olănești la băi:

Dl. Răboacă: Ne-ați spus că ați fost deseori la Olănești, ce făcea doamna acolo?

Dl. Rusu: La Olănești făcea mai mult plimbări pe jos și tratament: masaj, fizioterapie și avea o bază mică proprie chiar în cadrul vilei, la subsol unde veneau înainte asistentele de la Complexul 1 Mai. Mergea pe jos 15, 20 minute în cursul zilei.

Dl. Gabrielescu: Cine o însoțea?

Dl Rusu: La Olănești nu venea nimeni, odată am văzut-o pe Poliana Cristescu. Mai venea primul secretar de la județ, pe care nu o înghițea că era o femeie. În schimb avea foarte multe discuții cu cel de la gospodăria de partid, că voia să construiască acolo, în altă parte ceva”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Elenei Ceaușescu i se săruta mîna în Comitetul Politic Executiv”

  • Incepind de la 14-15 ani tuturor persoanelor de sex opus eu le sărut mina
    Probabil sunt dus cu pluta dar este un gest pe care eu îl consider de respect la adresa lor a domnișoarelor și doamnelor pe care le intilnesc
    Aici in germania gestul asta șochează sunt privit cu uimire dar simt plăcerea și văd strălucirea in ochii doamnelor care își lasă moale mina parca preintimpinind gestul
    Probabil doamnelor le face plăcere iar tu bărbat vrei sa le faci aceasta plăcere
    In antichitate si ev mediu era un semn de supunere și probabil tot ca gest de supunere in fata femeii ne-a parvenit și noua in epoca modernă
    In cazul Elenei Ceaușescu cred ca era in multe cazuri un mijloc de lingușire

  • Sa nu credeti ca eventuale trupe romane vor fi primit cu entuziasm in Moldova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *