Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Emilia Rîndunică, însoțită mereu de muza inspirației

Invitata noastră de astăzi a fost șefă de promoție la liceu, a absolvit Facultatea de de Biologie, iar apoi a devenit profesoară la această specialitate. În plus, scrie poeme care îmi plac foarte mult.

-Vă rugăm să vă prezentați.
-Numele meu este Rîndunică Emilia. Eu m-am născut în satul Băile, comuna Balta-Albă, județul Buzău, Muntenia, România.
Satul Băile este situat pe malul lacului Balta-Albă.

Stațiunea Balta-Albă a fost înființată în anul 1838. Pentru protipendada vremii era o modă să meargă la Balta-Albă. Numărul acestora trecea de 15.000 anual. „Vestitorul românesc” nu mai contenea cu știrile despre persoane ilustre care făceau cure balneare pe malul lacului. Vasile Alecsandri și Alexandru Odobescu au scris pagini memorabile despre „lacul vindecător.”

Doctorul Ionescu Călinești a inventat pell-amarului de Balta-Albă, care a devenit un brand emblemă al României. Nămolul de Balta Albă are proprietăți curative datorită sărurilor și mineralelor. Fabrica de la Băile livrează produse de specialitate pentru cabinetele dermatologice.

În satul Băile am mers la Grădiniță și la Școala Generală cu clasele I-VIII. După aceea am învățat la Brăila la Liceul Agricol. L-am absolvit ca șefă de promoție. Am urmat apoi cursurile Facultății de Biologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în perioada 1980-1984.

Am lucrat în învățământ ca profesor de biologie 36 de ani, la Școala Nr.12 Roman și apoi la Școala Nr.1 Roman, actualmente Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, județul Neamț. Am ieșit la pensie la 01.09.2020, la limită de vârstă.

-Cum a fost întâlnirea dumneavoastră cu poezia?
-Am cochetat cu poezia încă de la grădiniță. Și acum țin minte poeziile: O fetiță cu fundiță și Cățeluș cu părul creț. La școală aveam o pasiune pentru poezii. Le învățam destul de repede și le recitam cu multă plăcere. La serbările școlare recitam poezii și mă bucuram nespus când eram aplaudată de copii, de dascăli și de părinți. În gimnaziu am învățat pe de rost poezia Luceafărul de Mihai Eminescu și am fost răsplătită cu nota 10 și cu multe laude care m-au bucurat nespus. Am fost singura din școală care a realizat această performanță.

În liceu, pe lângă manualele școlare am citit foarte multe cărți din biblioteca liceului, scrise de autori români și străini. Printre ele au fost și cărți de poezii. De asemenea am învățat și am recitat poezii la diferite evenimente culturale.

– Ce poezii ați scris până acum și unde?
-Am început să scriu poezii după terminarea liceului. Au rămas în manuscris. În timpul facultății am scris mai multe poezii care de asemenea au rămas în manuscris. Erau apreciate de profesori și de studenți, deoarece mă inspiram din activitățile pe care le realizam și toți se regăseau în ele.

Când am lucrat în învățământ, ca diriginte la clasele pe care le coordonam, le compuneam în versuri diferite texte, pe diferite teme pentru serbările școlare care se desfășurau cu ocazia unor evenimente.
La sfârșitul anului școlar 2004-2005, în calitate de dirigintă, am realizat cu elevii clasei a VIII-a C, de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman, un program artistic în versuri scrise de mine, în care am trecut în revistă cei opt ani de școală. În program au mai fost recitări de poezii scrise de diferiți autori și cântece.

După ce m-am pensionat, în anul 2021 am intrat pe diferite grupuri de poezie de pe Facebook și am citit foarte multe poezii. După aceea am început și eu să scriu poezii și să le postez pe Facebook.
M-am împrietenit cu poeți și datorită lor am descoperit și alte grupuri de poezii, în care m-am înscris și am publicat poezii atât în spațiul virtual, dar și antologii.

– Vă rugăm să ne prezentați un poem semnat de dumneavoastră.

Rondelul florilor ce plâng

Florile toamnei plâng și suspină

Sub năframa de brumă argintie.

Este vaiet și jale mare-n grădină,

Florile finuțe au intrat în agonie.

Spre pământ capetele își înclină

Și din petale îi țes o haină aurie.

Florile toamnei plâng și suspină

Sub năframa de brumă argintie.

Până ieri erau zâmbete de soare

Ce se unduiau pe adieri de vânt

Și musteau de viață și candoare.

Azi toate vor coborî în mormânt.

Florile toamnei plâng și suspină

Sub năframa de brumă argintie.

–Felicitări. Revenim la întrebări. Ce poeți români vă plac?
-Îmi plac mulți poeți români, dar voi numi câțiva dintre cei care îmi plac în mod deosebit. Poeți clasici: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Minulescu, George Coșbuc, Nicolae Labiș, George Topârceanu, Marin Sorescu, Tudor Arghezi, Nina Casian, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu. Poeți contemporani: Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Radu Vancu, Emil Brumaru, Doina Moritz.

– Dar de peste hotare?
-William Shakespeare, Charles Baudelaire, Serghei Esenin, Maxim Gorchi, Pablo Neruda, Paulo Coelho și alții.

– Cum a început anul 2022 pentru poezia dumneavoastră?
– Pentru poezia mea, anul 2022 a început foarte bine. Am creat multe poezii și le-am publicat în mediul online și offline. Poeziile din mediul online au fost apreciate și unele dintre ele au fost premiate și publicate în Revista Vitrina cu poezii. Am participat cu poezii la multe concursuri tematice organizate de grupurile: Stele Căzătoare și Dor de infinit, unde unele poezii au fost premiate. De asemenea în anul 2022 am publicat poezii în Antologia Stele Literare și Îmbrățișări Stelare, Antologie Aniversară – Cenaclul Internațional Stele Căzătoare, precum și în Revista Amprentele sufletului.

-Ce visați pentru finalul anului 2022, dar și pentru următorii ani?
-Având în vedere faptul că suntem în noiembrie, visuri prea mari nu mai am pentru finalul anului 2022. Îmi doresc să am inspirație, să creez poezii și dacă se ivește vreo oportunitate să continui să public unele poezii în online sau offline.
Pentru următorii ani visez să public unul sau mai multe volume de poezii.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea culturală, lumea în general?
-Sunt mulțumită de modul în care se desfășoară acum lucrurile în lumea mea și lumea culturala în general. Îmi doresc să fiu însoțită de muza inspirației ca să pot scrie în continuare și să pot contribui cu poezii frumoase în care cititorii să se regăsească și să aducă o schimbare în bine în viețile lor.

-La final, vă rugăm să transmiteți un gând celor care vă susțin și vă urmăresc necondiționat în realitate dar și în spațiul virtual.
-Le mulțumesc din inimă tuturor celor care mă susțin și mă urmăresc în realitate sau în mediul virtual. Ei m-au încurajat să merg mai departe pe acest nou drum pentru mine și să dezvolt pasiunea mea pentru poezie. Eu mi-au apreciat și promovat poemele, iar unii m-au ajutat să le public ca să le fac cunoscute cât mai multor cititori și iubitori de poezie.
Aici se termină dialogul nostru. Am avut marea șansă să descoperim un poet de valoare, Îi dorim sănătate și multă inspirație și pe viitor. Urmează galeria de fotografii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *