Pe 6 iunie 1944, la ora 015, 14000 de paraşutişti americani din diviziile aeropurtate nr. 82 şi nr. 101 comandate de General Maior M.B. Ridgway şi General Maior M.D. Taylor sunt aruncaţi în valuri succesive în zona localităţii Sainte-Mère-Eglise din Normandia.
La aceeaşi oră, în cealaltă parte a litoralului, şase planoare britanice paraşutează peste o mie de militari în zona podului Bénouville.
Aşa a debutat cea mai mare operaţiune militară a secolului XX: debarcarea în Normandia.
Operaţiunea Overlord, decisă de Aliaţi, a însemnat primul pas în eliberarea Franţei de sub stăpînirea germană.
De aceea, deşi atît debarcarea, cît şi ofensiva ulterioară au produs însemnate pagube materiale şi umane pentru ţara lor lor;produse Franţei, francezii văd în ea un motiv de a le mulţumi Aliaţilor.
După modesta mea opinie, mai e un motiv – şi încă unul serios –pentru francezi să le mulţumească Aliaţilor.
Au trecut de atunci 65 de ani.
Între timp s-au petrecut suficiente lucruri în viaţa francezilor pentru ca francezii să fi uitat momentul Eliberării.
Motivul pentru care ţin ca să vorbesc nu s-a estompat o dată cu trecerea timpului.
Dimpotrivă, pe măsură ce ne depărtăm de Ziua D, el devine tot mai puternic.
De la Bénouville pînă la Sainte-Mère-Eglise, pe coasta Normandiei se înşiruie locurile Marii Debarcări: Sword, Juno, Gold, Omaha, Utah.
În fiecare dintre ele s-au amenajat muzee ale operaţiunii Overlord, puncte de observare de sus a plajelor, toate unite într-un circuit, străbătut zilnic de mii de turişti.
Pînă la locurile Marii Debarcări se ajunge cu autocarele, cu maşinile personale, multe dintre ele rulote.
Se înţelege că benzina necesară e cumpărată de la pompele din Franţa.
O primă contribuţie la PIB-ul Franţei.
Circuitul se întinde pe o lungime de 40 de kilometri.
Pentru a-l străbate, turiştii consumă benzină.
Tot de la pompele franceze.
În muzeele Marii Debarcări se intră cu bilet. Plătit, fireşte, tot de către turist. Fiecare muzeu are un magazin cu suveniruri: bricege, pixuri, tricouri, umbrele, farfurii, machete de tancuri, de avioane.
Şi cum turistul e prin excelenţă cumpărător de fleacuri, PIB-ul Franţei se mai îmbogăţeşte niţel.
După efortul intelectual cerut de vizitarea unui muzeu, turistul simte nevoia să bea şi să mănînce.
Toate locurile Marii Debarcări sunt pline de restaurante.
Mai toate cu nume trimiţînd la cea mai mare operaţiune militară a secolului XX: Ziua D, Marea Debarcare etc.
La Arromanches, am prînzit la restaurantul intitulat 6 iunie – întreprindere familială din 1963. Mi s-a pus farfuria pe un platou înfăţişînd scene din Marea Debarcare.
Muzeele, prăvăliile cu suveniruri, restaurantele, chioşcurile cu sandvişuri fac parte din industria turistică a Franţei.
Trupele aliate au fost întîmpinate de pe mal de focuri trase din buncărele nemţeşti alcătuind celebrul zid al Atlanticului.
Istoricii sunt de acord că Aliaţii au avut noroc graţie greşelilor comise de nemţi.
Au avut noroc şi mai marii turismului din Franţa.
Luaţi prin surprindere, nemţii au părăsit buncărele, astfel că Aliaţii n-au mai fost nevoiţi să le distrugă în totalitate.
Aliaţii au avut un cîştig însemnat din asta.
Au economisit oameni şi muniţie.
Au avut un cîştig şi mai marii turismului francez.
Buncărele rămase întregi sunt o atracţie turistică irezistibilă.
Ajungînd la Pont du Hoc am rămas surprins văzînd cohorte de turişti vîrîndu-se prin buncăre, cocoţîndu-se pe ele, dar, mai ales, fotografiindu-se.
Un mare noroc l-au avut locuitorii orăşelului Sainte-Mère-Eglise. Paraşutistul american John Steele s-a agăţat în cădere de cloptoniţa bisericii.
Pentru operaţiunea militară a fost un necaz.
Pentru locuitori, o afacere.
Un hotel din centru se numeşte John Steele.
Pe clopotniţă a fost spînzurat manechinul unui paraşutist. Locul exercită o atracţie deosebită pentru turişti.
La decenii după, Marea Debarcare se constituie într-o înfloritoare afacere.
Asta şi pentru că Marea Debarcare a instaurat în Franţa economia de piaţă autentică.
Revoluţia din decembrie 1989 n-a reuşit să instaureze la noi economia de piaţă autentică.
Iată de ce, spre deosebire de Marea Debarcare, Revoluţia din Decembrie 1989 continuă să constituie un subiect de anchetă penală şi nu de afacere.
N.B. Marea Debarcare a făcut parte din strategia Coaliției împotriva Germaniei, alcătuite din URSS, Anglia și SUA, pentru înfrîngerea Germaniei, zise hitleriste, la vremea respectivă, azi pur și simplu Germania. Sindrofiile de anul acesta, prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la Eveniment și organizate de Franța, țară care a semnat cu Germania lui Hitler un rușinos armistițiu și prin urmare în iunie 1944 se constituia într-un dușman al Marii Debarcări, au fost o încercare jenantă de a rescria Istoria. Emmanuel Macron a invitat Ucraina în locul Rusiei. Prin invitarea Ucrainei, componentă a Uniunii Sovietice și prin asta a Rusiei, și nu a Rusiei, Emmanuel Macron, conducătorul Franței lașe, propune lumii o nouă Coaliție împotriva Germaniei, alcătuită din Ucraina, Anglia, SUA, Franța și Germania.
Din cîte se vede Marea Debarcare e și o afacere politică.
Foarte bun materilul despre gloryioasa debarcare,
Mâine vom afla ca Napoleon i-a învins pe ruși,ca în ww2 francezii nu s-au ascuns în beciurile pline de vinuri și ca de fapt rușii nu au pierdut 26 milioane soldați și civili,cat nu au pierdut toate națiunile la un loc.Istoria se rescrie sub ochii noștri.
Alianța angloamericanilor cu Stalin, un criminal mai mare chiar decât Hitler, a fost pur conjuncturală. Au avut nevoie de ea pe durata războiului, după care l-au recunoscut pe Stalin drept ceea ce era – un supermăcelar cu orgasme de torționar sadic.
În regimul sovietic au văzut ceea ce era el în realitate – o psihopatie politică gangsterească, cu nimic mai bună decât nazismul.
Da, URSS a învins Germania și a cucerit Berlinul, dar nu de dragul Libertății și Omeniei, așa cum au aflat pe pielea lor românii și restul Europei supuse ocupației până în 1989. Azi Rusia se laudă în continuare cu Marele Război, momentul culminant al istoriei sale chinuite și brutale. Dar învingător n-a fost Binele, ci Răul. De aia președintele Rusiei e astăzi un cekist, născut de câțiva bărbați cu brațe tari – Iagoda, Ejov, Beria…
E corect ca în plin război genocidar de cotropire Rusiei să i se anuleze definitiv statutul mincinos de “putere antifascistă“. Stalinismul n-a fost antifascist, a fost doar un fascism cu colhozuri și cincinale.
Au plecat rusii , au venit occidentalii : ieri intuneric , azi lumina !
Dacă nu învingea Rusia,erau fabrici de săpun peste tot în Europa …Heil!
Va rog face-ti o corectura : debarcarea s-a numit operatiunea OVERLORD;
Popularitatea lui Macro și a partidului sau este in cădere liberă ! Acest habarnist progresist face gesturi controversate pentru a mai repara din aceasta imagine ! Multe din ele sunt demne de Gâga,Bula ,Gigel, Alinuța sau de blonde clasic ilare ! Dar aceasta invitare jalnică a naziștilor criminali(UCR și Germania)în coaliția ce a debarcat în 06.06.1944 este un sacrilegiu ! UCR a fost o colaboratoare asiduă a naziștilor,inlocuindu-i in operațiunile de nimicire a populației ruse, evreiești,poloneze, țigănești! A luptat cu ferocitate impotriva partizanilor ce luptau împotriva ocupanților naziști! Înainte de atacul Germaniei împotriva URSS,UCR a desfășurat acțiuni de spionaj,sabotaj,recunoasteri in folosul Germaniei naziste!Este cunoscut că UCR a fost cucerită rapid de naziști ! Conducătorii criminali ai UCR de atunci au fost reabilitați de Zelenski și făcuți eroi naționali inclusiv în mizeria ce se numește Wikipedia ! Același fenomene au avut loc și în Estonia,Letonia și Lituania !