Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Este un drum deja trasat și lumea, așa cum o știm, nu va mai fi

De multe ori am simțit că nu mai rezist să lupt cu morile de vânt. Să încerc să aduc în atenția publicului detalii importante, analize și interpretări, legate de situația actuală. Scriu din Februarie 2020 despre subiectul Covid-19, din Iunie 2020 am început să scriu aici. Am încercat să fiu cât mai echilibrat și cât mai obiectiv, prezentând detalii după foarte multe ore de documentare. Am încercat să calmez oamenii când se aflau într-o perioadă stresantă, bulversantă și plină de panică, oferind date concrete, bazate pe informații oficiale[1]. Am încercat să ofer interpretări și informații bazate pe surse oficiale, care alarmau lumea neatentă la detalii, luni la rând. Am încercat să pun niște întrebări de bun simț, la care nici în ziua de astăzi nu avem răspuns[2]. Însă, de multe ori am simțit că indiferent de ce explicații aduc sau aducem, nu se va ajunge la un consens. Cred că și cei din „cealaltă tabără” simt la fel, că orice explicații ar oferi, nu este de ajuns.

Nu am văzut niciodată o susținere atât de puternică față de un partid politic cum am văzut în cazul PNL-ului ultimilor ani, sau chiar a USR-ului. Indiferent de deciziile luate, de greșelile făcute, s-au închis ochii și s-a aplaudat orbește. Cât despre pandemie și urmările sale, nici nu mai vorbesc.

Domnul Ion Cristoiu a spus, pe data de 4 mai 2020, că vom avea parte de cel mai mare război mondial mediatic din istoria lumii[3]. Așa a fost, așa este și cred că așa va fi în continuare. Este o luptă intensă, în care informația este arma ce poate apăra sau poate ucide (metaforic vorbind). Un haos din punct de vedere al comunicării, al jurnalismului și al domeniului medical. O luptă atât de parșivă, încât unii au jucat murdar, cenzurând concurența astfel încât să o elimine fără drept la replică.

Mă găsesc astăzi, din nou, în postura grea de a lua o decizie: Să renunț sau nu la luptă.
Simt că noi, „teroriștii”, acești infractori ai gândirii libere (pentru că lumea tot face referire, pe bună dreptate, la opera lui Orwell, aduc aminte Poliția gândirii) ce ne permitem să ne punem întrebări și uneori, în aroganța noastră fără margini, să mai oferim și anumite răspunsuri sau interpretări, pierdem din ce în ce mai mult teren. Ce-i drept, există zile în care simt că, din contră, câștigăm, că tot mai mulți încep să își pună întrebări și să își piardă încrederea și răbdarea în autoritățile care scapă de prea multe ori netaxate pentru greșelile comise.

Însă, cu toate că lumea se trezește sau nu, simt că drumul este deja stabilit și pașii sunt făcuți, chiar dacă timid și încet, spre o nouă lume. O lume, poate mai bună, poate mai rea. Însă, nu pot să nu mă gândesc dacă nu cumva această „Rezistență” (cum îmi place uneori să o numesc) nu va reuși să mențină lumea într-un echilibru. Iar când mă gândesc să renunț, nu este din cauză că știu că am pierde, ci din cauză ca lupt(ăm) uneori până la epuizare și depresie știind în același timp că nu avem șanse. Este greu să porți această luptă, fiindcă este psihologică, și fără susținere, cedezi. Am noroc că fac parte dintr-o echipa excepțională care continuă să dea peste nas tuturor autorităților când calcă strâmb, fiindcă lumea pare că a uitat că autoritățile sunt (teoretic) în slujba noastră, a poporului, nu noi în slujba lor.

Vorbeam despre parșivitatea acestui război informatic și nu de puține ori am atras atenția asupra modului de manipulare a informației. Aduc aminte doar câteva exemple:

Oricând cineva nu era de acord cu autoritățile aproape divinizate, era pus în aceeași oală cu conspiraționiștii. Cum s-a întâmplat la protestul din Iulie 2020, când din cei peste 200 de participanți, presa s-a dus să ia interviuri și să le difuzeze fix pe acelea cu indivizi ce susțin teoriile conspirației, astfel declarând că protestul este al conspiraționiștilor (deși nu a fost așa).

Și cu Tanti Floricica, sau Floricica Dansatoarea, putem vorbi tot despre o manipulare. Acest personaj prezent la proteste este, după părerea mea, o „unealtă” de manipulare și cred că ar trebui cercetat cazul doamnei. Vă dau exemplu protestul din octombrie 2020, când protagonista noastră s-a pus „în patru labe”[4]. Inițial, am văzut filmarea pe Facebook[5] și am observat cu îngrijorare cât de ușor pot fi manipulați acești indivizi. Nu își pun absolut nicio întrebare, cine este acea femeie, de ce face așa, cum a ajuns acolo etc. Trebuie să recunoaștem, nu suntem o nație foarte receptivă.

Mă uitam la comentariile unor indivizi care spuneau că „vai, ăștia sunt cei care votează!” fără să se gândească dacă nu cumva acea persoană a fost plătită să facă acel „show”. Și, la fel cum probabil a fost plătită această femeie să facă în așa hal pentru a discredita oamenii care erau împotriva purtării măștilor, la fel este plătită și ea și alții de partide ca să voteze, fie PSD, fie PNL, fie USR. Fiecare partid apelează la tot felul de măgării de genul acesta.

Bun, X si Y sunt speriați că această doamnă are drept la vot, speriați că ea este un reprezentant al celor care luptă împotriva manipulării. Este ironic, fiindcă femeia din clip nu face altceva decât să manipuleze, nu să lupte împotriva manipulării. De fapt, dânsa este doar o „unealtă” pentru manipulare, pe care au folosit-o niște oameni politici, cum se obișnuiește pe la noi. Asta este, cel puțin, teoria mea.

Să înțelegem un lucru, și pot să fac pariu pe ceea ce spun. Această femeie este PLĂTITĂ să facă asta. Nici măcar „conspiraționiștii” sau „negaționiștii” nu ar face așa, nu există oameni atât de imbecili să se pună în această postura, decât cineva sărac care este dispus să facă asta pentru o sumă de bani primită de la un partid (dacă ghiciți ce partid, aveți premiu o sticlă cu ulei, o pungă de făină, niște bulion și niște zahăr). Floricica dansatoarea, sau cum o cheamă pe protagonista noastră, este un exemplu. Este trist că politicienii apelează la mituirea unor astfel de oameni, pentru astfel de interese. Atât de josnici au ajuns, încât să încerce să discrediteze oamenii care sunt împotriva purtării măștilor.

Chiar dacă nu ești conspiraționist (acest cuvânt nu există, dar probabil va fi inclus într-un nou dicționar; Nouvorbă) ești aruncat de către autorități și de către presa miluită în aceeași oală cu aceștia, pentru a fi discreditat. Mă uitam recent la un articol de pe Republica, unde se face exact această parșivitate[6]. Din păcate, autorul este foarte prost informat, fiindcă multe din cele pe care el le prezintă acolo ca fiind false, s-au dovedit a fi adevărate, dar face în așa fel încât să-i prezinte într-o imagine proastă pe cei care nu sunt de acord cu măsurile sau cu derapajele clasei politice actuale.

Este greu să faci față uneori, este obositor, frustrant, deprimant. Și oricâte proteste s-ar face, nu se va rezolva nimic. În primul rând, fiindcă protestele sunt prost gândite și organizate, și în al doilea rând, fiindcă, în timp ce îți iei bătaie pe stradă, cei pe care vrei să-i dai jos stau tolăniți într-un fotoliu de piele fumând un trabuc alături de colegi. Este un drum deja trasat și deja început, și lumea cum o știm… nu va mai fi. Tot ce ar rămâne, este să ne păstrăm umanitatea și să ne adaptăm. Probabil, un protest ce ar putea deranja acele funduri tolănite în fotolii, ar fi greve la locurile de muncă de care țin ministerele. Dar câți și-ar permite? Nu știu… Iar mă va critica lumea că nu încurajez ieșirea la protest, însă nu o încurajez fiindcă știu că în această situație nu ar schimba nimic, cum nu a schimbat nici în alte țări în care s-a ieșit în masă și s-a lăsat cu amenzi și arestări. Susțin însă lupta inteligentă. Așa gândesc eu și nu trebuie să fiți de acord.

Îmi cer iertare pentru nota pesimistă a acestui articol, nu doresc să arăt slăbiciune, ci pur si simplu o situație dificilă la nivel mondial, ce nu mai poate fi oprită, decât contestată de cei care încă mai au puterea să o facă.



Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Este un drum deja trasat și lumea, așa cum o știm, nu va mai fi”

  • Are dreptul și Floricica dansatoarea să iasă în stradă la protest, nu doar filosoful Mihai Sora si alți intelectuali rafinați.

  • Eu tot nu am inteles care este problema unora cu purtatul mastii. Daca consideră că este ilegală obligativitatea purtarii mastii, de ce nu acționează în instanță Guvernul cei care nu vor sa poarte mască, poate își câștigă ceea ce susțin ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *