Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Etiopia este anti-SUA, etiopienii susțin China și Rusia

Peste 10.000 de persoane din Etiopia participă la un miting anti-SUA în capitala Addis Abbaba, denunțând politica președintelui Joe Biden privind conflictul din Tigray, regiunea de nord a țării. În această săptămână, Biden a cerut încetarea focului în acest conflict, care se află în a șaptea lună, și a impus restricții privind vizele și asistența economică. Dar protestatarii spun că se amestecă negativ. Oamenii și-au arătat, de asemenea, sprijinul pentru Rusia și China. „Am ieșit astăzi în stradă pentru a mă opune ideii că țările străine încearcă să se amestece în afacerile noastre interne și să ne dădăcească. Suntem o țară suverană. În calitate de țară suverană, poporul și guvernul nostru decid pentru țara noastră”, a declarat demonstrantul Abera Tesfaye.

Mitingul, precum și altele mai mici din alte părți ale Etiopiei, au fost organizate de Ministerul Femeilor, Copiilor și Tineretului sub sloganul „Vocea noastră pentru libertate și suveranitate”. Oficialii ministerului au prezis anterior că peste un milion de persoane vor participa la nivel național, dintre care 100.000 numai la Addis Abeba. Nu au fost disponibile imediat cifre privind participarea. „America și asociații săi, fără să înțeleagă căile forțelor TPLF și actele dezastruoase, se amestecă în afacerile noastre interne prin impunerea de sancțiuni de călătorie și condiții prealabile, care nu pot fi în niciun caz acceptate. Ar trebui să se oprească și să se gândească bine la această problemă pentru a o corecta, a declarat primarul din Addis Abeba, Adanech Abebe, pentru AFP.

În noiembrie, prim-ministrul Abiy Ahmed a trimis trupe pentru a-i confrunta pe liderii partidului de guvernământ din Tigray, acuzându-i de atacuri asupra taberelor armatei federale.
Mii de persoane au fost ucise, în principal civili, iar zeci de mii de oameni au fugit din regiune. Deși a promis că acest conflict va fi de scurtă durată, luptele continuă de mai bine de șase, iar liderii mondiali avertizează cu privire la o potențială catastrofă umanitară în regiunea nordică. Trupele eritreene, care au făcut echipă cu armata etiopiană, au fost implicate în multiple masacre și alte atrocități în timpul conflictului din Tigray, acuzații pe care Asmara le neagă. Atât TPLF, cât și forțele eritreene au fost acuzate de organizații pentru drepturile omului de comiterea de crime împotriva civililor, inclusiv omoruri în masă și violuri. Biden, alături de alți lideri mondiali, a cerut retragerea forțelor eritreene și încetarea încălcărilor drepturilor, în timp ce grupurile umanitare fac presiuni pentru un acces mai mare în regiune.

Demonstranții de la mitingul din Addis Abeba au fluturat, de asemenea, bannere în sprijinul Marelui Baraj Renascentist Etiopian (GERD), cerând ca mega-proiectul de pe Nilul Albastru să fie umplut. GERD este o sursă de mândrie națională pentru mulți etiopieni, dar se opun cu înverșunare Egiptul și Sudanul, care se tem că propriile rezerve de apă din aval vor fi afectate. Etiopia a declarat că va continua cu o a doua fază de umplere în iulie și august, chiar dacă nu se va ajunge la un acord cu Sudanul și Egiptul. „Etiopia, țara mea, va merge înainte și nu va da înapoi. America ar trebui să-și ia mâinile de pe noi”, a declarat Tirngo Negash, un protestatar. „Egiptul ar trebui să se abțină de la barajul de pe Nil. pentru a le arăta că noi, etiopienii, vom continua ca națiune”, a transmis alt protestatar.

Etiopia și Rusia au stabilit relații diplomatice la data de 21 aprilie 1943. În prezent, Rusia are o ambasadă la Addis Abeba, iar Etiopia are o ambasadă la Moscova. Ambasadorul etiopian în Rusia este acreditat și în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. Primele contacte între ruși și etiopieni au avut loc în Palestina, unde pelerinii ruși au întâlnit comunitatea religioasă etiopiană. În jurul anului 1370, pelerinul rus Agrefeny a descris desfășurarea unor rituri etiopiene în Biserica Sfântului Mormânt. În anii 1470, Afanasy Nikitin a trecut prin ceea ce este astăzi Eritreea, în timp ce se întorcea din India, devenind primul rus care a pus piciorul pe pământ etiopian. Primii pași ai Rusiei în Cornul Africii au fost făcuți de un aventurier cazac pe nume N.I. Ashinov, care a încercat să înființeze o „Nouă Moscova”, în orașul de coastă Sagallo, în actualul Djibouti. Această așezare de scurtă durată a luat sfârșit în februarie 1889, când autoritățile franceze i-au îndepărtat pe cei 175 de coloniști ruși. În timp ce Ashinov a avut parte de un sprijin călduț din partea țarului rus, o delegație condusă de V.F. Mashkov la împăratul Menelik al II-lea, în octombrie 1889, a fost oficială. Mashkov a discutat cu împăratul etiopian despre vânzarea de arme către Etiopia, iar la întoarcerea în Rusia a fost decorat de țar. Mashkov a făcut o a doua vizită în Etiopia, la începutul anului 1891, sub patronajul Societății Geografice Imperiale Ruse. Paul Henze notează că motivele vizitelor lui Mashkov au fost, fără îndoială, politice, dar faptul că ambele țări erau majoritar ortodoxe a încurajat atitudini favorabile de ambele părți. De asemenea, Rusia a furnizat tunurile de munte pe care armata etiopiană le-a folosit în Bătălia de la Adwa din anul 1895. O prezență diplomatică rusă permanentă a fost stabilită la Addis Abeba în anul 1902.

Protestatarii țin portretele președintelui chinez Xi Jinping (Centru) și al președintelui rus Vladimir Putin (Dreapta) printre mesajele lor în timpul unui miting uriaș.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Etiopia este anti-SUA, etiopienii susțin China și Rusia”

  • Pai Etiopia are o retea rutiera proprie,din cate stiu eu,daca nu gresesc datorita Chinei.China i a „incaltat” pe multi prin zonele sarace ale planetei,de au si saracii ceva infrastructura mai moderna,mai aproape de secolul nostru.Normal ca sustin China aia,ca fara China calatoreau aia si acum pe spinarea vacii,asa mai vad si aia cum e sa mergi cu masina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *