Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Etiopia închide școlile pentru a ajuta la recoltarea culturilor militarilor de pe front

Etiopia a închis școlile secundare timp de o săptămână pentru a permite elevilor să ajute la recoltarea terenurilor agricole lăsate în urmă de civilii care s-au înrolat în armată. Ordinul a fost dat de către Ministrul Educației din Addis Abeba. Mii de persoane au răspuns apelului premierului Abiy Ahmed de a se înrola în forțele armate ale țării pentru a învinge o revoltă rebelă în nordul și centrul țării.

Săptămâna trecută, Abiy însuși s-a alăturat liniei întâi pentru a supraveghea operațiunile împotriva rebelilor. De atunci, armata a recucerit mai multe orașe și localități cheie din regiunile Amhara și Afar, inclusiv Lalibela, sit al Patrimoniului Mondial al ONU, care a fost ocupat de rebeli timp de luni de zile. Abiy a făcut apel la soldații rebeli să se predea. În Etiopia, perioada septembrie-februarie este un sezon important de recoltare a culturilor. Dar în regiunile Tigray, Afar și Amhara, luptele au perturbat agricultura, ceea ce a dus la grave penurii de alimente. Etiopia se află în întregime la latitudini tropicale și este relativ compactă, cu dimensiuni similare între nord-sud și est-vest. Capitala este Addis Abeba („Noua Floare”), situată aproape în centrul țării. Etiopia este cea mai mare și cea mai populată țară din Cornul Africii. Odată cu secesiunea din 1993 a Eritreei, fosta sa provincie situată de-a lungul Mării Roșii, Etiopia a rămas fără ieșire la mare. Statul este unul dintre cele mai vechi țări din lume, întinderea sa teritorială variind de-a lungul mileniilor de existență. În antichitate a rămas centrată pe Aksum, o capitală imperială situată în partea de nord a statului modern, la aproximativ 160 km de coasta Mării Roșii. Teritoriul actual a fost consolidat în secolele XIX și XX, pe măsură ce puterile europene au invadat domeniul istoric al Etiopiei. Etiopia a devenit proeminentă în afacerile lumii moderne, mai întâi în 1896, când a învins Italia colonială în Bătălia de la Adwa, iar mai apoi în 1935-1936, când a fost invadată și ocupată de către Italia fascistă. Eliberarea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Puterile Aliate a pregătit terenul pentru ca Etiopia să joace un rol mai proeminent în afacerile mondiale.

Etiopia a fost printre primele națiuni independente care au semnat Carta Națiunilor Unite și a oferit sprijin moral și material pentru decolonizarea Africii și pentru dezvoltarea cooperării panafricane. Aceste eforturi au culminat cu înființarea Organizației Unității Africane (din 2002, Uniunea Africană) și a Comisiei Economice pentru Africa a Organizației Națiunilor Unite, ambele cu sediul la Addis Abeba.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *