Etiopia a închis școlile secundare timp de o săptămână pentru a permite elevilor să ajute la recoltarea terenurilor agricole lăsate în urmă de civilii care s-au înrolat în armată. Ordinul a fost dat de către Ministrul Educației din Addis Abeba. Mii de persoane au răspuns apelului premierului Abiy Ahmed de a se înrola în forțele armate ale țării pentru a învinge o revoltă rebelă în nordul și centrul țării.
Săptămâna trecută, Abiy însuși s-a alăturat liniei întâi pentru a supraveghea operațiunile împotriva rebelilor. De atunci, armata a recucerit mai multe orașe și localități cheie din regiunile Amhara și Afar, inclusiv Lalibela, sit al Patrimoniului Mondial al ONU, care a fost ocupat de rebeli timp de luni de zile. Abiy a făcut apel la soldații rebeli să se predea. În Etiopia, perioada septembrie-februarie este un sezon important de recoltare a culturilor. Dar în regiunile Tigray, Afar și Amhara, luptele au perturbat agricultura, ceea ce a dus la grave penurii de alimente. Etiopia se află în întregime la latitudini tropicale și este relativ compactă, cu dimensiuni similare între nord-sud și est-vest. Capitala este Addis Abeba („Noua Floare”), situată aproape în centrul țării. Etiopia este cea mai mare și cea mai populată țară din Cornul Africii. Odată cu secesiunea din 1993 a Eritreei, fosta sa provincie situată de-a lungul Mării Roșii, Etiopia a rămas fără ieșire la mare. Statul este unul dintre cele mai vechi țări din lume, întinderea sa teritorială variind de-a lungul mileniilor de existență. În antichitate a rămas centrată pe Aksum, o capitală imperială situată în partea de nord a statului modern, la aproximativ 160 km de coasta Mării Roșii. Teritoriul actual a fost consolidat în secolele XIX și XX, pe măsură ce puterile europene au invadat domeniul istoric al Etiopiei. Etiopia a devenit proeminentă în afacerile lumii moderne, mai întâi în 1896, când a învins Italia colonială în Bătălia de la Adwa, iar mai apoi în 1935-1936, când a fost invadată și ocupată de către Italia fascistă. Eliberarea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Puterile Aliate a pregătit terenul pentru ca Etiopia să joace un rol mai proeminent în afacerile mondiale.
Etiopia a fost printre primele națiuni independente care au semnat Carta Națiunilor Unite și a oferit sprijin moral și material pentru decolonizarea Africii și pentru dezvoltarea cooperării panafricane. Aceste eforturi au culminat cu înființarea Organizației Unității Africane (din 2002, Uniunea Africană) și a Comisiei Economice pentru Africa a Organizației Națiunilor Unite, ambele cu sediul la Addis Abeba.
Lasă un răspuns