Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Eu, unul, am mai trăit un Coronavirus. S-a numit Cernobîl!

Mai zilele trecute, un cunoscut, cam de vîrsta mea, se declara fericit că după August 1968, după Inundațiile din mai 1970, după Cutremurul din 1977, după Evenimentele din decembrie 1989, după Prăbușirea Turnurilor din 2001 și după Războiul din Golf din 2003, a apucat să trăiască și Criza mondială numită Coronavirus.
L-am corectat:
Trebuie să adaugi și Explozia de la Cernobîl din 26 aprilie 1986.

Pe 1 mai 1986, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre efectele catastrofei în România. S-a decis informarea populației și s-au luat o serie de măsuri menite a contracara contaminarea.

Despre atmosfera de atunci am scris chiar la vremea respectivă și am publicat ulterior într-o carte un soi de jurnal, dedicat cu deosebire reacției românilor la pericolul contaminării.
Îl redau mai jos pentru a dovedi că deși au trecut 34 de ani, o Revoluție, mai multe alegeri libere, și mai multe mineriade, românii au rămas aceiași.


Primăvară cu iradiaţii

Ca urmare a exploziei nucleare de la Cernobîl, Comitetul Naţional Pentru Supravegherea Mediului Înconjurător a dat publicităţii un Comunicat anunţînd creşterea radioactivităţii peste nivelul normal. Nu se spune care e nivelul normal. Drept urmare, nu se ştie cît de mult a crescut radioactivitatea. Important e că a crescut cu mult peste nivelul normal.

Se dau imediat şi sfaturile de rigoare: să nu se consume apă din rîuri, să nu se stea prea mult în spaţii deschise, legumele şi fructele să fie bine spălate înainte de a fi consumate.

Populaţia pînă la 18 ani va primi iodură de potasiu.

Cerul, arborii, iarba, norii uşori, de primăvară, sînt aceeași: calmi, văzîndu-şi de ale lor. Nimic nu s-a schimbat în vasta natură din jur. Primăvara nu s-a lăsat iradiată. Doar nouă, celor care am citit Comunicatul, ni se pare că lucrurile nu mai sînt ca înainte. Verdele frunzelor e acelaşi ca şi astă primăvară, ca în toate primăverile care se succed în acest colţ de lume cu o precizie cibernetică. Nouă însă ni se pare că un strat cenuşiu (ce mai încolo şi încoace, praf radioactiv!) încarcă frunzele, făcîndu-le să se aplece uşor către pămînt. Ceapa, ridichiile, salata sînt la fel ca anul trecut. Nouă însă ni se pare, mîncîndu-le, că, deşi le-am spălat, simţim între dinţi sicîitoarele particule de praf radioactiv.

Totul, deci, ni se pare schimbat: aerul, în care credem că plutesc, asemenea unor firişoare de nisip, particulele prăfoase; iarba, pe care bănuim o peliculă de praf, astfel că, lungindu-te pe o peluză, rişti să te umpli din cap pînă în picioare.

În paralel cu viaţa şi activitatea radioactivităţii, pe deasupra şi pe dedesubtul acesteia, circulă zvonurile, poveştile, anecdotele şi strigăturile:

– unui ins de la Biblioteca Academiei i s-a făcut rău de la iradiaţii şi a fost luat de urgenţă cu Salvarea. Se spune c-a umblat ieri toată ziua în capul gol, şi iradiaţiile, care ar funcţiona ca şi razele soarelui, l-au bătut în cap;

– pe o vînzătoare de la Confecţia, obligată, ca toţi cei din comerţ, să se spele din oră în oră, o mănîncă mîinile. Susţine, în faţa colegilor şi clienţilor, că i-a intrat în piele praful radioactiv.

– un preşedinte de Comitet de bloc a obligat pe toţi locatarii să-şi lase încălţămintea la intrare şi să intre în bloc desculţi. Să nu aducă în clădirea de zece etaje, pe tălpile pantofilor, praful radioactiv de pe străzi!;

– în Piaţa Dorobanţi un ţăran vinde ceapă cu următoarea strigătură: Ia ceapa iradiată/ Dai un leu şi mori o dată.

– o profesoară de Matematică şi-a oprit copii să mai meargă la şcoală şi-i ţine închişi în casă, cu storurile trase, pentru că, spune ea, radiaţiile intră prin sticlă o dată cu lumina. Tot ea şi-a cărat apă cu bidoanele dintr-un puţ de la marginea oraşului, de la 25 de kilometri, aşadar, pentru că apa de la robinet e contaminată;

– un asistent de la Filosofie se spală pe cap din oră în oră, susţinînd că praful radioactiv produce căderea părului;

– o tehniciană de la Laromet ar fi văzut norul radioactiv plutind deasupra Bucureştiului. E ca un nor de praf, susţine ea.

– mulţi inşi şi-au întrerupt concediul din staţiunile montane, pentru că – se spune – la mare altitudine există riscul unei întîlniri cu norul radioactiv care orbecăie deasupra ţării.

Cu această ocazie se descoperă că toată lumea are cunoştinţe care lucrează în domeniul nuclear. Fraţii, cumnaţii, verii, unchii şi nepoţii, toţi, pare-se, sînt responsabili cu radioactivitatea şi dau rudelor informaţii precise despre nivelul şi efectele acesteia.

Uriaşe cozi la Cico şi apă minerală, deşi unii cred că radiaţiile trec şi prin sticlă.

A venit izotropul! strigă la Farmacia din Pantelimon o tînără clientă.

Deşi iodura de potasiu se administrează numai copiilor, mulţi adulţi şi-au făcut rost de importante stocuri de pastile.

Discuţie la telefon: Dacă veniţi diseară la noi, vă dăm să luaţi pastile de iodură de potasiu!

Se spune că activul de partid şi de stat a fost convocat la sedii pentru a i se administra un medicament antiradioactiv special, mult mai puternic decît iodura de potasiu.

Hai să facem gîl, gîl, gîl/ Să scăpăm de Cernobîl/ – circulă prin crîşme o strigătură.

Numeroşi inşi au impresia că brusc îi doare capul şi în gît. Sînt efectele radiaţiilor – zic ei îndîrjiţi.

Se spune că şeful statului s-a închis într-un buncăr de plumb de teama iradiaţilor. Seara, la televizor, se dau imagini cu şeful statului care a primit pe ambasadorul Norvegiei.
Nu e el, e sosia lui, declară teoreticienii buncărului.

Un ziarist de la Scînteia ar fi văzut, în drum spre redacţie, porumbei morţi pe caldarîm din cauza radioactivităţii.

Se spune că în nordul ţării e prăpăd. Prutul ar fi plin de peşti cu burta în sus, morţi de radiaţii. La Suceava, populaţia a fost obligată să stea închisă în casă, dîndu-i-se de mîncare pe fereastră.

Se spune că circulaţia va fi suspendată întrucît maşinile stîrnesc praful radioactiv.

În sfîrşit, şi un efect pozitiv al radiaţiilor:
În Bucureşti, pentru prima dată în ultimii ani, se udă străzile!

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Eu, unul, am mai trăit un Coronavirus. S-a numit Cernobîl!”

 • Felicitari

 • Emil Zmau,
  ok, din întreaga ta poliloghie, o sa extrag doar ceea ce apreciez la tine: ai o pasiune si-ti face bine sa fii pasionat. Faci exercitii ale mintii care te ajuta la sanatate… 😛
  P.S. Gresesti când zici ca eu as veni din lumea scrisului!

  • Trăim instalarea unui nou regim totalitar, mondial, bazat pe controlul total electronic, biometric, al individului.

 • Ma gandesc la ce imi povesteau ,si imi povestesc batranii,prin ce au trecut,gripa spaniola,criza din 29-33,doua razboaie mondiale,represiunea rosie,siberia,temnitele comuniste,foamete,razboi,parca criza asta nu este cine stie ce,acum sunt multi,cum sunt si tinerii astia,milenialii vietii,hastagieni,dar si societatea occidentala in general,invatati cu bani de a gata,cu fite cu pretentii,ca ei nu pot sta 3-4 luni in casa,in casele lor luxoase,pentru care nu au muncit o ora,fitosi,obraznici,crezand ca totul in lumea asta li se cuvine,plini de device uri,cumparaturi facute la mall de obiecte de lux care de fapt nu servesc nimanui,care dispretuiesc pe toata lumea ca nu are lumea bani sa cumpere ce cumpara ei,in esenta lucruri costisitoare si inutile,copii de mari antreprenori,care se vor duce dracu in criza,dar care pana acum isi etalau bogatiile,amantele,si se dadeau mari cu vacantele de lux pe care le faceau,si isi etalau bogatia pe facebook,ei bine,datorita faptului,ca lumea s a umplut de d astia de fitosi,lumea nu face fata epidemiei,nu mai sunt oamenii de altadata,puternici,si antrenati sa faca fata problemelor si crizelor,de asta esueaza lamentabil si Occidentul in fata crizei coronavirusului.Multi se plang ca vai ei trebuie sa stea in case 3-4 luni,dar bunicii nostrii fugariti in razboaie,inchisi in temnite groaznice,plimbati prin gerul siberiei,trecuti prin boli si crize,cu milioane de morti,si sute de milioane de locuri de munca disparute,fortati sa stea in case,sau in satele lor cu anii,ei ce sa poata spune,daca ne ar vedea pe noi cum ne plangem de mila.In schimb despre tinerii nostri,occidentali in general,ce sa spunem,egoisti,individualisti,lipsiti de empatie,de sentimente reale,obsedati doar de propria imagine,obsedati de lucruri materiale,multe din ele inutile,dar cu care isi afiseaza statutul,usor de daramat in perioade de criza,cu o educatie precara,dar cu multi bani,facuti din smecherie,fara capacitate de a indura neajunsurile vietii,nepasatori la suferinta altora,pentru ca ei au fost feriti de ea,lasi, slabi,rautaciosi,care afiseaza mila si compasiunea de dragul imaginii,care i ajuta pe alti,nu din convingere,ci pentru ca da bine la imagine,pentru care totul este de vanzare,oamenii,dragostea,familia,tara,lumea,fara principii sau valori,care apreciaza banul,si bogatia,dar odata ce le poseda,nici nu stiu sa le foloseasca intelept,si risipesc bogatii vaste pe nimicuri,si aici nu mai este vorba doar despre tineri,ci si despre societatea Occidentala in general,ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu mai exista prietenii sincere,relatii sincere,iubiri adevarate,cu dragoste si sentimente,ci relatii artificiale,bazate pe interes,sentimente false,prefacatorie,evenimente caritabile facute de ochii lumii,prin care niste bogatasi mimeaza grija pentru cei saraci pentru a castga la capitolul imagine,in timp ce ei urasc si dispretuiesc saracii pe care i considera lenesi,inadaptati si prosti(asta vorbesc intre ei,in spatele usilor inchise,obositi de efortul de a juca teatrul grijii si compasiunii pentru nevoiasi de care nu le pasa de fapt),desi multi sunt saraci datorita lacomiei fara margini ai bogatilor ,asta este Occidentul in ziua de azi o societate ipocrita,si falsa,in care se vorbeste de valori,se striga lozinci,se vorbeste de drepturi,de democratie,de egalitatea de sanse,se arunca sloganuri,se clameaza ca se face totul pentru cetatean si pentru fericirea acestuia,dar totul nu este decat o masca,vorbe in vant,propaganda,realitatea este ca Occidentul este proprietatea unor mari corporatii,care numesc politicieni,guverne,sefi de blocuri statale si comunitare care sa dea legi pentru ei,pentru interesele lor,pentru a creste averea lor,si a paturii bogate in general,in timp ce prostesc 90% din populatie cu slogane si lozinci,i vand gogosi si sperante desarte,precum si discursuri sterile depre valori pe care ele insele,elitele nu le respecta si in care nu cred .Micutul virus rotofei care in prezent,nimiceste occidentul,nu este de fapt decat un factor care ridica masca de pe fata Occidentului,aratandu-i fata adevarata dincolo de valori si de lozinci,el este testul,momentul adevarului,oglinda care ne pune fata in fata cu noi insine,care ne arata cine suntem cu adevarat ca si societate.Ca acest virus este biciul lui Dumnezeu,sau ca este planificat de o Oculta secreta,care conduce lumea dincolo de penibili nostri politicieni,sau de prea lacomii nostri corporatisti,pentru a provoca o implozie controlata a sistemului,si a crea evenimente care sa duca la instaurarea unui nou sistem,Oculta fiind nemultumita de mersul actualului sistem,si dorind sa l inlocuiasca cu un sistem,pe care ea Oculta l-a planificat de mult timp,si ea crede ca a venit timpul ca acest nou sistem sa fie implementat,asta nimeni nu poate sa stie.Cert este ca masca lumii cade,iar imaginea noastra ca si lume se arata in lumina,si nu e o imagine frumoasa. 😈 😈 😈 😐 😐 😐

  • Occidentul a devenit forta dominanta a planetei,datorita generatiei bunicilor,a milioanelor de barbati care au inrosit cu sangele lor campurile de lupta a celor doua razboaie mondiale,si a milioanelor de femei care au trudit in uzine tinand loc barbatilor care mureau cu milioanele pe fronturile lumii,precum si a milioanelor de muncitori care au reconstruit lumea dupa al doilea razboi mondial,precum si a marilor oameni de stat ai deceniilor trecute,oameni de stat care in ziua de azi nu mai exista,din pacate.

  • Super ! La fel de bun ca articolul !

 • Emil Zmau,
  eu ti-am mai spus ca, în ciuda greselilor pe care le faci, îti citesc versurile pentru ca reusesti de multe ori sa exprimi o idee interesanta cu trimitere la textul lui Ion Cristoiu. Dar sa stii ca ar fi corect ca, atunci când redai versurile altora, sa pui frumos ghilimele si sa amintesti autorul. 😎 😆

 • A uitat d-l Cristoiu sa ne spuna ceva despre presedintele IohanisCe scapare! Chiar, poate presedintele a adus corona in lume.Corectati-va maine d-le Cristoiu.

 • Sugerați că nu a fost mai nimic după Cernobâl.
  Au fost și mai sunt extrem de multe cazuri de cancer.

 • Iertare, modificati, va rog, la „românii au rămas aceeași”. Inlocuiti cuvantul „aceeași” cu „aceiași”.
  Nu scoateti de la moderare acest comentariu. E doar pentru dv.

  • Daca maestrul Ion Cristoiu nu ar face greseli de ortografie, nu ar fi maestrul Ion Cristoiu. Încearca sa apreciezi continutul…

 • ‘coronavirusul’ e un proces artifical,
  ‘cernobil’ era natural.
  nu exista asemanare intre ele, de-asta nici solidaritatea nu e asemanatoare.

  ‘cernobil’ n-a pus la indoiala sistemele sociale ale lumii mari, pe cind ‘coronavirusul’ da.

  Maestre,…ai trait multe, dar asta e prima Revolutie Mondiala de pe planeta asta, prin urmare…logic vorbind, n-ai mai trait, maestre, un astfel de moment…, deci pur si simplu nu ai cu ce compara.

  aceasta Revolutie Mondiala are si ea o Referinta, or singura referinta pe masura vremurilor e ‘computer cuantic & inteligenta artificiala’ .
  Maestre, lumea mare a ajuns la Granita Unversului, desavarsirea e dincolo de deal, vremurile sint despre desavarsire, deci marete cum n-au mai fost…in Pamant.

  • si razboiul mondial urmeaza, in dezvoltare, Ciclul Anotimpurilor.

   desavarsindu-se, razboiul mondial isi desavarseste si numele, acesta devenind ‘revolutie mondiala’

   • sfarsitul lumii in sus…sfarsitul lumii in jos…
    pentru fiecare lume, un sfarsit-cenusa, din care rasare alta lume.
    caz in care nu e vorba despre sfarsitul lumii, ci de sfarsitul unei lumi.

    acum hai sa vedem, in cazul lumii noastre, al civilizatiei curente, poate fi vorba despre ‘sfarsitul unei lumi’?
    pai nu prea, pentru ca toate datele duc spre o singura concluzie, ca lumea asta reuseste sa ajunga la granita universului.
    facind asta ea va beneficia de dinamicile posibile exclusiv pe granita universului( care se aflala nivel cuantic)
    dinamicile posibile pe granita universului sint dinamici plenare, prin urmare civilizatia curenta…iese din ‘sfarsitul unei lumi’ intrind in ‘sfarsitul lumii’

    ce e sfarsitul lumi?!
    pai o desavarsire, ce altceva sa fie.
    spre deosebire de ‘sfarsitul unei lumi’,
    caz in care lumea isi va darui cenusa spre hrana, altei lumi,
    ‘sfarsitul lumii’ presupune chiar lipsa cenusii.

    iar asta doar pentru ca ‘sfarsitul lumii’ e finalul unei competitii, a unei competitii in care competitori au fost toate lumile, toate civilizatiile…care s-au manifestat pe Pamant, la Finish gasindu-se Desavarsirea.

    deci cam asa sta treaba cu civilizatia asta, va trece de nivelul ‘sfarsitul unei lumi’ ridicindu-se pe nivelul ‘sfarsitul lumii’, adica se va desavarsi.

    ‘sfarsitul lumii’ inseamna ‘desavarsirea lumii’, de unde rezulta ca ‘sfarsitul lumii’e cu gramezi de bucurii, nenica!:)))))

    de-acum inainte, de fiecare data cind auziti de ‘sfarsitul lumii’…nu va mai intristati, domne:))), ca asta inseamna ca lumea se desavarseste.
    Desavarsirea lumii presupune, evident, o miscare perpetua, practic o iesire din Dinamica Anotimpurilor, asta insemnand si faptul ca Nemurirea va fi si ea disponibila:)))
    …daia zic ca e cu gramezi de bucurii:)))

    bine, Vesnicia e una…Nemurirea e cam alta!:))), dar cui ii mai pasa, oare, cita vreme Nemurirea e disponibila?!:))))

    • …citeam pe undeva cum ca virusul asta ajută la redescoperirea familiei.
     vaaai!, ce dragut!:)))
     …de fiecare data cind omul se opreste din miscare se pare ca are timp sa se vada.
     faza e ca omul se opreste din miscare odata cu civilizatia, deci doar din obligatie:)) si doar pina ce civilizatia isi schimba papucii, luindu-si unii mai capabili:))
     dar imediat ce civilizatia isi vede de drum, iar!,
     omul lumii se…porneste si el, caz in care nu mai are timp sa se vada, deci familia va ramane acoperita pina la urmatoarea descoperire:)))
     …sau cam asa ceva!:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *