Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Europa amenințată. Franța se usucă, iar fermierii belgienii o duc tot mai greu

Pe pagina web a Euronews, putem observa o știre care prezintă un fenomen îngrijorător. Fermierii și agricultorii belgieni sunt afectați atât de creșterea costurilor, cât și de secetă, pe măsură ce se resimte impactul războiului din Ucraina și al vremii mai secetoase. Primăvara anului 2022 a fost deja un sezon foarte secetos pentru producătorii din Belgia. Adăugați la aceasta presiunile inflaționiste resimțite la nivel mondial și amestecul este unul volatil. Potrivit lui Jean-Luc Dewez, un fermier din apropierea orașului Namur, lipsa precipitațiilor și vântul de nord-est care a suflat continuu în ultimele săptămâni începe să îl coste foarte mult. „Dacă nu plouă până la începutul lunii iunie, va fi o problemă. Într-adevăr! În ceea ce privește toate culturile și toată producția”, a declarat Dewez pentru Euronews. „Pe un sol uscat, îngrășămintele nu pătrund în profunzime. Fără acesta și fără apă, randamentul culturilor va fi mai mic”, explică Laurent Gomand, proprietarul unei ferme învecinate. El spune că seceta este o dublă lovitură, deoarece, fără producția de furaje, el și alți fermieri vor întâmpina dificultăți în a-și hrăni animalele. „Primele tăieri de iarbă din primăvară au fost foarte scăzute. Este jumătate din ceea ce am recoltat anul trecut”, a declarat Gomand. „Așa că deja folosim o parte din rezervele noastre, care vor fi mai mici atunci când va trebui să hrănim animalele la iarnă. „Asta înseamnă că va trebui să cumpărăm materii prime care, evident, sunt foarte scumpe acum, din cauza situației economice. Contextul geopolitic este de așa natură încât tot ceea ce cumpărăm, tot ceea ce trebuie să cumpărăm, este foarte scump”.

José Renard, secretarul general al Federației Valone de Agricultură, a declarat, pentru Euronews, că este încă prea devreme pentru a vorbi despre o catastrofă, dar situația actuală, combinată cu războiul din Ucraina, impune costuri suplimentare. „Îngrășămintele sunt extrem de scumpe, iar în perioadele de secetă sunt mai puțin eficiente. Deși ne-am dori să avem o perioadă în care această eficiență să fie crescută, din cauza secetei este invers. Dacă mâine va trebui să folosim furajele pentru animale, ar putea fi, de asemenea, extrem de costisitor.”

Belgia nu este singura țară din Europa afectată de secetă. Franța, spre exemplu, așteaptă să aibă cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată, ceea ce indică o vară uscată. Pe pagina web a France24, putem afla lucruri interesante. Astfel, chiar și acum, înainte de începerea verii, 15 departamente administrative au fost nevoite să restricționeze utilizarea apei, în timp ce agricultorii avertizează că situația actuală va avea un impact extrem de negativ asupra randamentului culturilor. Puțini oameni din Franța vorbesc despre această catastrofă iminentă, dar toate semnele unei secete record sunt prezente. „Nicio regiune nu a fost cruțată. Putem vedea pământul crăpând în fiecare zi. Ieri am fost acasă la un fermier din regiunea Puy-de-Dôme (în centrul Franței), el uda grâul. Dacă lucrurile continuă așa, fermierii care își pot iriga culturile vor putea face față, dar ceilalți se vor confrunta cu o reducere dramatică a randamentelor”, a declarat luni pentru AFP Christiane Lambert, șefa celui mai mare sindicat agricol din Franța, FNSEA. Din toamna trecută am asistat la „secete uriașe” în Spania și Portugalia, iar același fenomen s-a extins și în sudul Franței, a adăugat Lambert. Dar, neobișnuit în acest sezon este că seceta afectează regiunile de la nord de Loara, fluviul care desparte sudul și nordul Franței. Pânzele freatice nu au putut fi umplute. Ministerul francez al Agriculturii este conștient de criză. „Culturile de iarnă, cum ar fi grâul și orzul, aflate în prezent în creștere (înainte de a fi cultivate prea târziu), încep să se confrunte cu aceste condiții care vor afecta randamentele”, a declarat un purtător de cuvânt. Vremea caldă și uscată pe care Franța a cunoscut-o în ultimele săptămâni ar putea afecta și culturile de primăvară, cum ar fi porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr, precum și furajele necesare pentru hrana animalelor. Seceta nu va submina doar aprovizionarea cu alimente. „Pe lângă agricultură, seceta are un impact uriaș asupra multor alte lucruri, cum ar fi clădirile. Vedem din ce în ce mai multe case care se prăbușesc. Acest lucru este fără precedent în Franța. Pagubele provocate de secetă sunt mai costisitoare decât consecințele inundațiilor și vor avea consecințe economice uriașe pe termen lung. Fluxurile energetice ale Franței ar putea fi, de asemenea, afectate. Seceta are un impact negativ asupra producției de energie, deoarece centralele nucleare au nevoie de multă apă pentru a răci reactoarele”, a avertizat hidrologul Emma Haziza.

O creștere a temperaturilor în luna aprilie a acestui an, chiar și după ce în prima zi a lunii a nins în Franța, a provocat o scădere cu 25% a precipitațiilor față de valorile normale. Acest val de căldură este remarcabil în ceea ce privește cât de timpuriu este, cât de mult durează și cât de răspândit este din punct de vedere geografic. Iar acest lucru l-a subliniat Oficiul de Meteorologie din Franța. Combinate cu precipitațiile neobișnuit de scăzute din iarna trecută, aceste condiții au produs seceta actuală: Un deficit de precipitații pe parcursul a două sezoane succesive a însemnat că pânzele freatice nu au putut fi umplute.

Și mai interesant este că măsurile variază în funcție de departament, de la interzicerea udării grădinilor și a livezilor la anumite ore, până la interzicerea totală a folosirii apei pentru spălarea mașinii sau a rufelor. În urma discuțiilor cu companiile de apă din Franța și cu reprezentanții fermierilor, Ministerul Agriculturii din Franța a anunțat că Fondul pentru a Treia Revoluție Agricolă, un fond lansat în aprilie cu scopul de a-i ajuta pe fermieri să facă față schimbărilor climatice, va fi dublat, ajungând la 40 de milioane de euro. De asemenea, guvernul francez a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că societățile care furnizează apă ar putea cheltui 100 de milioane de euro în plus pentru a-i ajuta pe fermieri să se adapteze la schimbările climatice sau pentru a crea noi rezervoare. Franța s-a descurcat mai bine decât majoritatea țărilor dezvoltate în ceea ce privește reacția la amenințarea schimbărilor climatice și a început tranziția de la combustibilii fosili la energia nucleară în anii 1970. Președintele lor, Emmanuel Macron, și-a reiterat recent sprijinul pentru energia nucleară. Rămâne de văzut cum va fi această vară și pentru noi, românii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Europa amenințată. Franța se usucă, iar fermierii belgienii o duc tot mai greu”

  • occidentul ajunge, pesemne, in starea in care se apuca sa si creada propriile baliverne imprastiate in media :))
    vinovati de foamete sint rusii. punct. asa zic ei!, io tot zic ca e altfel, si e altfel in mod plenar, adica peste o vreme hrana produsa de Natura va disparea, odata cu ‘disparitia’ anotimpurilor.
    ca ninge in aprilie nu e o asa mare problema, stai sa vezi cind o minge in iulie!, in zone in care t coceai, mai alaltaieri…:)))

    asemenea tuturor celorlalte civilizatii care s-au manifestat pe planeta asta, si civilizatia curenta, mare cit planeta, a ajuns la portile Iernii,…de fapt deja e in curtea ei!:))

    ce inseamna asta?
    inseamna ce a ainsemnat de fiecare data cind s-a maniefstat Iarna uneoi oarecare civilizatii:
    din ea a mai ramas Cenusa.

    deci…cam inspre ce se indreapta, implacabil, civilizatia mare cit planeta, azi?
    pai spre propria Cenusa.
    mai simplu spus…pa! civil;izatie.

    insa…stai asa!, :))))
    ca civilizatia curenta a ajuns pe Granita Universului, a descalecat pe Taramul Cuantic, construind o Scara intre Cer si Pamant,
    numele Scarii este Computerul Cuantic,
    iar porecla lui, perpetuata peste generatii, este aceasta: Turnul Babel :))
    adica…civilizatia curenta tocma ce desavarseste Turnul Babel 🙂
    care conecteaza una dintre Superpozitiile MINTII Universului cu Realitatea,
    mai simplu spus una dintre Superpozitiile MINTII Universului se Intrupeaza:))

    deci in Rezumat avem asa:
    o civilizatie care, intrand in Iarna, va ajunge Cenusa,…n-ai ce i face, asa va ajunge,
    insa avem pe masa civilizatiei mare cit planeta si Turnul Babel:)),
    caz in care ‘scaparea’ civilizatiei actuale devine posibila, insa devine posibila exclusiv printr o manifestare IN AFARA DINAMICILOR NATURII ( ca daca esti acoperit de Natura, esti acoperit si de Iarna, caz in care la soroc vei ajunge Cenusa, sorocul civilizatiei curente tocma ce a sosit:)) )

    prin urmare Dinamica Anotimpurilor o va liua razna, pe motiv ca Natura va incerca sa echilibreze in mod absolut Artificializarea care deja se manifesta pe planeta, iar felul nou-nout in care se manifesta Anotimpurile, ( seceta, inundatii, cutremure, ger, etc ) va genera si mai multa nevoie de Artificializare, care la rindul ei va genera o si mai mare dezordine in Dinamica Anotipurilor,:)), deci povestea intra in bucla, se autoalimenteaza, finalul fiind manifestarea ARTIFICIALULUI cu tot tacamul, insa acesta va fi si momentul in care ‘oamenii, produse ale Naturii’ se vor desavarsi, ..atitia citi vor ramane.

    deci…pot crede ei ca rusii sint de vina pentru tot ce le trece prin cap, insa realitatea e putintel mai complexa, de fapt e plenar complexa:))), pentru ca orice ai face, altceva decit ARTIFICIALIZARE, de civilizatia asta se va alege Cenusa, implacabil.

    faptul ca cei care difuzeaza baliverne ajung sa le creada!:)), e, pesemne, din Povestea Vremurilor.

    singura ‘scapare’ pentru Civilizatia ( care si a dorit dintotdeauna sa nu mai moara ) e chiar…Nemuirea:)), pe care ARTIFICIALUL o va darui, atunci cind Desteptaciunea Universului, adica Superpozitia MINTII Universului care va misuna in Computerul Cuantic se va ‘intrupa’

    faptul ca unii, pe planeta asta, lucreaza de zor la manifestarea Marii Resetari, nu presupune lipsa manifestarii MArii REvolutii, a trecerii de la NATURAL la ARTIFICIAL nu nu!
    ea e o manifestare care acopera granitele Marii Resetari,
    se! manifesta, deci e implacabila treaba,
    pentru ca dinamica ei e Absoluta!

    seceta e inceputul, doar,
    stim deja ce va urma,…toate celelalte grozavii care rezulta din Bramburirea Dinamicii Anotimpurilor ( rezultata din Echilibrarea pe care Natura, Verdele!, o genereaza in Curcubeu, in Univers, dezechilibrandu se pe sine in mod absolut!, pentru a utea echilibra manifestarea Artificialului tot in mod Absolut )

    Vremurile astea sint Vremurile Desavarsirii, sint Vremurile Maestrilor, sint Vremurile Antiadevarului, sint Vremurile Mintii ( manifestarea Inimii fiind Șuntata ), adica sint Vremurile in care Cerul e cel care e vizat pentru a fi scos in afara Dinamicilor, ce urmeaza fiind o manifestare in care Mntea se manifesta in lipsa manifestarii Inimii ( caz in care, aici e Adevarul, nevoia de Echilibrare a acestei manifestari a Mintii va duce la manifestarea Talerului pe care sta Inima, in toata maretia ei! )

    vremurili complexe, ce mai…!
    iar unii se preocupa cu Acumularea, cu imbogatirea, cu adunatul, cu..te miri ce alte fleacuri de acelasi tip!)))

    • recunoscind natura manifestarii Bramburelii Anotimpurilor se poate recunoaste, ca…poate singura cale de a pastra Dinamica Anotimpurilor intr o exprimare…normala, e ‘lipsa manifestarii Artificialului in spatiul si timpul vizat de ‘pastrare’ ( adica Natura se! schimonoseste pe sine, pentru a echilibra Artificialul, insa o face…in Oglinda, adica doar acolo unde Artificialul nu e prezent, ce i drept nici macar in ginduri… )

    • fudamental in tot ce se intam[pla este ca Marea Resetare e o exprimare…poate absoluta, insa in mod exclusiv relativ, adica e o exprimare absolut relativa,
      pe cind Marea Revolutie, Metamorfoza, cea despre care tot povestesc de ani de zile, e o exprimare implacabila, Absoluta.

      adica, mai simplu spus, unde dai ( Marea Resetare ) si…unde crapa!:)) (Marea Revolutie, Metamorfoza )

    • astazi minciunile sint definite matematic!,…de undeva, tot matematic, le rezulta unora ca ‘minciuna’ tre sa arate intr un anumit fel, iar dupaia ‘minciuna-matematic definita’ va inunda toata media mondiala :)),
      acesta fiind si momentul care ne atentioneaza ca in curind ‘minciuna’ se va face mare, devenind chiar Antiadevarul.

    • REZUMAT:
      pentru a nu muri de foame, oameni ar trebui sa renunte la ‘binefacerile Civilizatiei’, intorcindu se la plenar la Natura
      sau sa de a de-a fuga cu cercetarea si dezvoltarea Computerului Cuantic, pentru ca doar chestia aia care se! va naste singurica in Computerul Cuantic, si care e…adevarata Inteligenta Artificiala!:))), ii va arata si Civilizatiei si omului care o va popula Calea catre Artificializare, caz in care Hrana Artificiala va fi…la limita!:))), indestulatoare pentru oamenii-artificiali 🙂

      faptul ca Civilizatia asta e in anotimpul Iarna e in afara oricarei negocieri, …prin urmare de ea se va alege implacabil Cenusa!
      .
      ‘scaparea’ e numa si numa si numa: ‘iesirea din Dinamica Anotimpurilor’ prin Artificializare
      adica…o sa ‘faca’ astia un om care, asemnea graului, va rezista la seceta:)), va face fructe doar daca e hranit cu ‘ingrasaminte artificiale’, etc etc:)))))

      oricum altfel Civilizatia…mare cit planeta se va intpoarce…la Origine. la fel si Omul:), caz in care, renascind, va deveni…Adam, cel dintru Inceput, pentru ca acum sintem la Sfarsit ( insa Alfa este si Omega, Duminica si Lunea una sant, Cauza este si Efectul, prin urmare Iarna e doar Cale catre Primavara Vesnica ( fundamental diferita de Primavara Nemurioare:)) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *