Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Europa are în fine un Lider: Emmanuel Macron

În cel de-al doilea tur de scrutin din Franța, desfășurat duminică, 24 aprilie 2022, Emmanuel Macron a învins-o pe Marine Le Pen cu scorul, mai mult decît convingător, de 58,54% la 41,46%.
Pe parcursul mai multor jurnale video de pe cristoiublog.ro, în dialogurile mele la distanță cu Marcela Feraru, unul dintre cei mai buni profesioniști din presa franceză, dar și din presa noastră, am susținut că o victorie a lui Marine Le Pen ar fi un dezastru nu numai pentru Franța, dar și pentru Europa. Susținînd această teză nu mă refeream la ceea ce TeFeLiștii francezi, frați gemeni la simplitatea minții cu TeFeLiștii români, numeau Pericolul întruchipat de Extrema Dreaptă, ci la mai mult decît necesara continuitate în politica franceză la nivel înalt.

Europa are exemplul catastrofei care poate fi atît pentru o țară mare, cît și pentru continent, venirea la Berlin, în postul ocupat ani întregi de Angela Merkel, a lui Olaf Sholtz. Angela Merkel a plecat de bună voie de la cîrma Germaniei. Sub conducerea ei, timp de 16 ani, Germania a devenit Șefa Europei. Pragmatismul Angelei Merkel, ajutat și de existența unei Mari Coaliții, a procurat Germaniei energia de care avea nevoie, pentru a face să duduie la maximum o economie bazată pe motoare. Succesorul ei, Olaf Scholtz, are toate notele acelui Conducător pe care noi l-am considerat în Istorie un ghinion pentru un Popor Mare: Ludovic al XVI-lea pentru francezi, țarul Nicolae al II-lea pentru ruși, Mihail Gorbaciov pentru sovietici. E vorba de acel Conducător atît de slab încît Istoria, hachițioasă cum e, se grăbește să-l pună sub papuc. Olaf Scholtz are toate notele pentru a face din Germania Învinsa Războiului dintre America și Rusia. Nesărat ca Dan Barna, Olaf Scholtz are enormul dezavantaj de a fi succedat Angelei Merkel. În alte împrejurări, venirea unui nou Cancelar n-ar fi fost un dezastru. Olaf Scholtz s-a nimerit să ajungă Conducătorul Germaniei în împrejurări de Delir al Istoriei. Dacă ar fi fost cancelar tot Angela Merkel, aceasta ar fi avut, pe lîngă marele talent de om de stat, avantajul de a ști unde sînt și cum funcționează manetele politicii externe a Germaniei. Olaf Scholtz a ajuns cancelar în 8 decembrie 2021. În 24 februarie 2022, prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a izbucnit cel de-al Treilea Război Mondial, un război aparte în care sancțiunile economice sînt folosite împotriva Rusiei nu pe post de sancționări pentru încălcarea dreptului internațional, ci pe post de lovituri militare. Altfel spus, sancțiunile dictate de Occident nu vizează oprirea Războiului declanșat de Rusia, ci înfrîngerea Rusiei în acest Război. Cancelar al unei Coaliții de tip Paparudă, Olaf Scholtz n-a avut suficiente abilități pentru a pune mîna pe manete în timpul scurt dintre alegeri și izbucnirea Războiului. Dezastrul Guvernării sale a fost adîncit și de scorul chinuit obținut de PSD (doar 25,7%), după 16 ani în care a fost vioara a doua în Guvern. Alcătuită cu greu, majoritatea din Parlament e alcătuită din SPD, Verzi și FDP, formațiuni pe care le unesc puține lucruri.

Toate acestea explică prăbușirea politicii externe a Germaniei. Neputincios să susțină o politică proprie, Olaf Scholtz a sfîrșit prin a înhăma Germania la brișca Americii. Dacă la începutul Războiului, Germania a încercat o politică pe cont propriu, corespunzătoare intereselor sale economice, treptat-treptat a sfîrșit prin a fi o simplă marionetă a Americii.

Înaintea declanșării Războiului și după declanșare, Emmanuel Macron s-a străduit să ducă o politică a intereselor Franței în actualul Delir al Istoriei. El și-a dat seama că principala victimă a Războiului poate fi Europa. Că Războiul poate fi folosit de America pentru a zdrobi încercările de pînă acum ale Europei de a avea, fără a intra în conflict, după decenii, o anume independență față de America.

Campania electorală l-a ținut cu mîinile legate. Deși a reușit să facă față presiunii exercitate de opinia publică, la rîndu-i „încălzită” de presa europeană și mondială (a se vedea refuzul de a merge la Kiev, noua Mecă a politicienilor occidentali), totuși, știind că în orice moment o întîmplare spectaculoasă de pe front îi poate afecta șansele victoriei, Emmanuel Macron a ezitat să aibă vreo inițiativă proprie în numele Franței.

Victoria în alegeri îi dezleagă lui Emmanuel Macron mîinile. Are acum toate condițiile pentru a se afirma ca Liderul Uniunii Europene. Printre acestea se numără, alături de ambiția unei mari politici, și faptul că are în spate cinci ani de conducere a Franței. Dacă ar fi ajuns președintă, lui Marine Le Pen i-ar fi trebuit vreun an pînă să pună mîna pe manete. Mult mai grav, schimbarea uriașă de politică asumată de Marine le Pen ar fi cufundat Franța într-o lungă perioadă de tulburări. Dacă și Franța ar fi urmat destinul Germaniei, Europa ar fi fost la pămînt în materie de politică planetară.

Și ar fi repetat situația de după cele două Războaie mondiale și un Război Rece:
De a deveni dependentă pînă la slugărnicie de America, după ce America a intervenit în fiecare dintre cele trei conflagrații.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

42 comentarii pentru articolul „Europa are în fine un Lider: Emmanuel Macron”

  • Va salut ! Maestre, aveti perfecta dreptate, Macron este ultimul strop de onoare al Europei ! S_a zbatut ca nimeni altul, il dadea Putin afara pe usa, intra pe geam, l_au atacat adversarii politici in mod samavolnic, elegant i_a pus la punct…. A fost lovit de anglo_saxoni din toate partile, cumva a reusit sa evite dezastrul pentru tara sa, economic vorbind…. Este un om deosebit si chiar crede in Europa ! Si una peste alta, trei tari ne sunt prietene cu adevarat, iar una dintre ele este Franta ! Respect, domnule presedinte Macron si succes in continuare ! Seara sa va fie placuta !

  • UE va avea lider respectat abia când funcția de președinte va fi supusă votului ca în SUA, atribuindu-i-se și puteri corespunzătoare.

  • Maestre , faptul ca aveti simtul umorului o stim.Macron nu e lider nici macar in propria familie daramite al Europei.Sa fim seriosi.

  • MACRON, mascota europei. Pe planeta este criza de VALORI POLITICE. OLAF al Germaniei, un nevinovat. BORISUL ANGLIEI, papagalul insulei. Siiii…..etc. La francezi au fost alegerile intre ILIESCU si VADIM. A castigat MACRON, o sa faca Macron si o sa dreaga in Europa. O sa faca- RAHATUL PRAF SI TARANA PULBERE.

  • Singurul lucru pe care-l va face Zeus e sa implementeze, la virgula, tot ce i se dicteaza de la WEF. Pentru asta a fost pus cu manuta acolo unde e. Credeti ca ce vedeti in China e departe si nu ne va ajunge? Ne, ne, aveti putintica rabdare. Hai salam de Paris si pregatiti-va mastile si declaratiile pe proprie raspundere, ca urmeaza episodul 2!

    • Nu fi atât de sigur!
      Nu-ti saluti pe Gabi Serban Irecuperabilul?

      • „nu-l”, pardon!

      • Pariu? Ai curaj? Pe ceva simbolic. Daca in sase luni nu avem WW3 sau iar p(l)andemie, eu ma declar un dobitoc. Dar daca avem? Te bagi doctore?

        • Îmi pare rau ca nu am facut pariul în primavara lui 2020, când prevedeai instalarea urgenta a Noii Ordini Mondiale si inevitabila „încatusare” a omenirii în doar câteva luni.
          Pourquoi non? Deci sase luni, vezi sa nu uiti! Daca va fi asa cum zici tu, eu promit sa scriu de zece ori aici, pe blog ca nu esti dobitoc. 😆

          • @geo
            OK. Dar stai! Coronapass-ul, discriminarile vaccinati/ nevaccinati (sanchi my body, my choice), doborarea economiilor (exceptie China, izvorul si muza WEF), cenzura turbata a presei, TV si internetului, lock-down-urile smintite din Aus (cu „tabere” pentru covidati) si NZ, alea ce erau? Dar ce se intampla acum in China, cum se cheama? Unul din motivele pentru care Putin a fost atras in capcana (dupa parerea mea) e renuntarea la petrol si carbune si trecerea peste noapte la energiile asa-zise verzi, scumpe, insuficiente si cu randamente atat de mici, plus un nou exod de imigratie in Europa. He, he, SUA se cam feresc sa ia ucraineni. Iar la iarna, o sa fie o veselie, mama mama, cu palton, fular si sososni in casa. Ca sa salvam planeta! Vasazica, nu prea aveai argumente de castig. Orisicat, ce-ai vazut pana acum e doar aperitivul. Succes pe ramura Covid 2.0!

          • Ce erau? Erau dovezi ale incompetentei decidentilor politici si ale medicilor politruci, ale lacomiei celor de la Big Pharma si a altora… Etc.
            Si, Putin nu a fost atras în nicio capcana, antecedentele expansioniste ale individului sunt bine-cunoscute. Si de Grivei, vorba ta. Ticalosul premeditase cu ceva timp înainte invadarea Ucrainei. Probabil din momentul în care a șutit Crimeea.
            Deci, RDV pe tema pariului, le 26 octobre, 2022, daca vom mai fi.

          • @geo
            Nu, nu era vorba despre incompetenta ci despre aroganta, rea vointa si dorinta de a conduce discretionar. Si da, Putin a intrat intr-o capcana. SUA si China vor sa umble moka la frigiderul rusului. Daca vei urmari atent tot ce se intampla si s-a intamplat in ultima perioada in China si SUA (+AUS, NZ, CDN), vei observa ca toti au in spate aceiasi bajeti pititi prin muntii helvetici si valea soarelui din uniunea sovietica ailalta.
            PS- Nu contest ca rusii nu sunt nici ei niste bieti mielusei, ba din contra.

          • Era vorba despre incompetenta, oportunism, aroganta, lacomie, dar si despre frica. La început au avut o frica teribila de a nu da socoteala pentru mortii pandemiei. Apoi, totul s-a învârtit în cerc vicios si luarea de masuri proaste, dar comode pentru ei, a devenit rutina. Acestia ne sunt liderii, cu ei defilam în timpuri linistite, grav este însa, ca tot cu ei defilam si-n timpuri de pandemie, razboi si alte rele care le depaseste intelectul.
            În rest, ramâne cum am stabilit.
            A+

          • „depasesc”

  • Franta e super-divizata, macinata de probleme interne…parlamentul francez va fi foarte divizat…fara o majoritate parlamentara Macron nu va putea sa faca mai nimic…

  • Este adevarat: „Campania electorală l-a ținut cu mîinile legate.” Pe Macron.
    Acuma, problema care se pune este ce pozitii va adopta el, având mâinile dezlegate. Nu fiti atât de sigur ca Macron va lua decizii diferite de cele ale americanilor. Invadatorii nu trebuie menajati de europeni, oricare ar fi ei, asa cum fac chinezii si cei din America de Sud.

  • Maestre Ion Cristoiu,
    De ce oare stimata redactie a sters de pe blogul domniei voastre interviul despre finala prezidentialelor franceze pe care l-ati realizat ieri cu doamna Marcela Feraru?!
    Din respect pentru stimata jurnalista pe care stiu ca domnia voastra o apreciati, articolul ar trebui sa reapara.
    ABRACADABRA…

  • Maestre, oricât sugerați Dvs. Macron nu este un lider ci doar un tânăr ambițios și atât. Pentru o prezență la vot de sub 30% rezultatul strâns al alegerilor nu arată mare lucru.

  • Pentru ca oricat s ar opari unii pe aici scopul Rusiei lui Putin este ,nu doar acela de a anexa Ucraina ,ci si acela de a ocupa militar,de a anexa intreaga Europa,si de ce nu, de a extermina in parte,si de a transforma in sclavi mare parte a populatiei Europei(care ar urma sa fie trimisi in lagarele de munca create de regimul lui Putin in Siberia,colonii de sclavi,asta daca Putin ar anexa Ucraina si ar invada mai apoi Europa militar asa cum el si dementii din jurul lui planuiesc).

    • Astfel ca ,oricat ne ar displacea tuturor ideea,faza este ca (parerea mea) este inevitabila confruntarea decisiva intre Lumea Euroatlantica si Rusia lui Putin(acuma depinde ce fel de confruntare,nu trebuie neaparat sa fie militara ,dar o confruntare va fi intr un fel sau altul,exista N tipuri de confruntare nu doar cea militara).Chiar daca noi nu o vrem(Occidentul sprijina Ucraina pentru ca rusii sa si „toace”fortele acolo si sa nu mai aiba suflu pentru a continua Invazia Asupra Europei,multdorita de Putin si dementii neonazisti de la Moscova) ,Putin si conducerea Rusiei,(si chiar marea masa a rusilor) doresc din tot sufletul o confruntare decisiva cu lumea Occidentala.Ce i a impiedicat pana acum la treaba asta este faptul ca s au cam impotmolit in Ucraina ,dar dementa visului de Mare Han Cuceritor al Intregii Europe ramane in capul Fuhrerului dement de la Moscova si a clicii lui de dementi neonazisti in frunte cu Dughin dementul neonazist care este Eminenta Cenusie a lui Putler.

      • Revenind la Macron ,nici un lider francez nu va fi hegemonul Europei,si nici Franta sefa Europei.De ce ??? Simplu ,pentru ca nu au vocatia Imperiala .Dintre tarile Europene doar doua tari au”sange”de Imperiu,Marea Britanie si Germania.Intotdeauna in ultimii 1000 de ani suprematia asupra Europei a fost disputata intre Imperiul Britanic si Sfantul Imperiu German(urmasul Imperiului Carolingian,un imperiu eminamente Germanic),iar restul Europei a gravitat in jurul acestor doua Imperii.Iar mai nou a venit cu putere Imperiul American,care isi are radacinile din Lumea Anglosaxona(descinde din Imperiul Britanic).Germania si a asumat rolul de Lider Economic(Soft Power) asupra Europei,iar SUA si Marea Britanie au Hegemonia Militara in zona Euroatlantica,deci rolurile sunt bine impartite,in zona asta a puterii.

        • Ar mai fi de discutat si de Xi de la Chineji asta care da cu oistea n gard(faza cu Shanghaiul o arata fara echivoc,practic o putem numi un inceput de sinucidere in direct economic vorbind),practic arunca 30 de ani de munca de dezvoltare a Chinei la gunoi.In loc sa fie partener cu lumea Euroatlantica (parteneriat care ar aduce Maretie Chinei ,asa cum a fost si pana acum),Xi se tine aproape de un personaj complet insalubru precum Putin si o tara complet dementa ca si Rusia,o tara care nu poate oferi lumii decat crime,violuri,genociduri pe banda rulanta ,razboi ,moarte ,bombe si rachete, rauri de sange si mari de lacrimi ,o tara care este (daca este sa dam crezare unor profetii) ,Oastea lui Antihrist,Rusie care nu poate oferi Chinei mai nimic(nici conducta de gaze care sa lege rezervorul de gaze rusesc de China nu si au tras).

          • Insa si lui Xi i s a suit Puterea la cap(l a ametit”aerul tare al inaltimilor”),asta se viseaza Imparatul Economic al intregii Eurasii(un imperiu economic care sa cuprinda pe langa China, Rusia,Lumea Islamica,India ,Indochina si Europa) si care sa fie dominat de China,insa nu prin „hard Power” cum o face Rusia ,ci printr un fel de”soft Power”.Oricum tot imperialism feroce este doar ca este imbracat intr o „manusa de catifea”.

          • Ce nu intelege „Tovarasul Xi” este ca ideea lui ,mareata in esenta,este complet irealizabila,este o utopie.De ce??? Simplu Indienii si Lumea Islamica se urasc crunt,iar India uraste crunt si China(prietena buna a dusmanului de moarte al Indiei ,Pakistanul).Iar rusii urasc crunt Europa si Civilizatia Europeana,ei vor sa ne subjuge sau sa ne extermine.Iar noi,mare parte din Europeni i 😡 😡 😡 pentru toate atrocitatile pe care Rusia le a comis pe teritoriul Europei de trei secole.Si nici noi Europenii si cu Lumea Islamica nu suntem chiar cei mai buni prieteni.

          • Iar Xi o mai da cu oistea n gard crezand ca l poate controla pe dementul de Putler si pe Rusia lui de criminali fanatici,ca Putler va asculta de Xi si de China,insa va constata ca se insala amarnic,Putler in nebunia lui se poate lua si de China,i poate ataca si pe astia intr un acces de nebunie(de care Rusii sunt perfect capabili).Asa a patit si Stalin cu Hitler,a crezut ca s a inteles cu Hitler(pactul Ribbentrop Molotov) si mai apoi s a trezit cu Hitler peste el.Istoria se poate repeta ,si dragutul de Xi se poate trezi cu armata putlerista cotrobaind prin Manciuria. Nu este posibil??? In mintea nebuna a lui Putler(si a camarilei lui de criminali sangerosi) orice i posibil.

          • defineste l pe Antihrist!
            dupaia… vb si despre oastea lui.
            hai!

        • L au avut francezii pe Napoleon(singura data cand au fost francezii un Imperiu adevarat),doar ca asta nu era francez pur sange,era Corsican.Iar corsicanii sunt ceva aparte.

          • Macron nu face nimic fără ca americanii de la Mackinsey să nu aprobe, sau mai rău să sugereze. Deci, dacă în cercurile americane se hotărăște declanșarea războiului Makronu se va plia cu plăcere. Sper să mă înșel, dar conflictele lui de interese de când este la putere numai o presă totalmente supusă puterii poate să le ignore. Am mai spus-o când toate ziarele de pe toate punctele cardinale cântă la fel, e ceva putred în Danemarca. Macron este un căcăcios, cu 2 zile înainte de închiderea parenajelor pentru turul întîi, Le Pen era încă bine în urmă,. Ca prin miracol intervenția unui alt parvenit susținător al lui Macron a făcut posibil turul 1, și ulterior turul 2 pentru Le Pen. Acest președinte slab nu este o fericire pentru continuitate. Nu pentru că ați format-o pe doamna Feraru și că vorbește bine, înseamnă că și vede bine lucrurile.

          • Foarte interesante și veridice opiniile dumneavoastră în privința actualei poziții în Europa a președintelui Franței, Emanuel Mscron, proaspăt și anterior ales în aceasta funcție , Maestre ! Din fericire pentru Europa, Emanuel Mscron ar putea avea o imensa șansă să ajungă liderul UE ! În ceea ce privește celalalt articol despre scumpirea benzinei, pot spune ca aveți foarte mare dreptate ! Nu ar fi prima oara când s-ar putea întâmpla sau se întâmplă acest lucru în România , dar nici ieftinirea benzinei nu ar putea aduce mari beneficii economiei României și nici populației atâta timp cât celelalte servicii către populație, care nu depind de aceasta, nu își reduc costurile ! Va mulțumim pentru niște editoriale foarte interesante și pertinente, prezentate și argumentate cu multa obiectivitate și acuratețe ! De asemenea îi mulțumim doamnei Cora Muntean pentru opiniile pertinente din emisiunea prezentata pe acest blog referitoare la Elena Udrea, Traian Băsescu și nu numai , dar și la cheltuielile uriașe pe care le-a făcut Guvernul pe o imensa cantitate de vaccinuri care s-a dovedit a fi ulterior nefolositoare cetățeanului de rând care se aștepta la o cu totul alta destinație a banilor investiți în acestea și anume pentru relansarea învățământului și a economiei , pentru modernizarea spitalelor, într-un cuvânt pentru traiul său mai bun, după atâția ani de nefericita și repetata umilire a lui !

        • Acum oricine inca poate scrie cate gulgute ii inunda caputul,dar macar nu mai scrie prostii si neadevaruri ca rade lumea.

  • ‘Are acum toate condițiile pentru a se afirma ca Liderul Uniunii Europene.’

    asta ar insemna ca UE sa fie o…Uniune, mai inainte ca ea sa aiba un Lider.
    cit de Uniune e UE…stim de pe vremea pandemiei de covid, cind, dind de greu, …Uniunea s-a dezmebrat rapid, retragandu se in granitele fiecarui stat care o compune.

    deci…cred ca mai inainte de a fi nevoie de un lider al UE e nevoie de o…UE :)). deziderat greu de realizat pe vremurile Marelui Reflux, pentru ca UE a fost…un sistem de vase comunicante, unii membri hranindu se cu alti, in principiu cu cei…proaspat invitati la masa,
    deci unii, pe linga faptul ca sint olecut reticenti, mai beneficiaza si de Reflux!

    germania…catelus?, care da din coada si…face frumos?
    germania are ingineri si… gramezi de bani. +ca germania ii are pe nemti. chiar nu mi dau seama de unde rezulta ca germania e…vai mama ei, deci tre sa i plingem de mila.

    cred ca, in principiu, membrii UE pot face ce vor in UE, atata tot ca intre UE si rusi nu va mai exista nicio intersectie, de niciun fel, de treaba asta tocma ce se ocupa americanii.
    nemtii…se dau loviti, ca asa e moda prin UE, …se sufera,
    insa…atunci cind membrele ue vor fi suficient de lipsite de energie…vor fi papate de nemti cu fulgi cu tot, caz in care ‘membrele’ UE vor fi made in germany!, deci ‘miscarea UE’, cu ecuatia ei cu tot, va fi in fraiele nemtilor.
    …deci practic exista conditii pentru a se afirma ca intemeietor a unei noi UE, asta da, se poate

  • „Cainii latra ursul merge / Prostii il vor mai alege ” (din lirica autohtona).
    Politica UE. lider UE, etc, poate politica WEF si a clanului Rothschild (scut rosu) care a investit bani si interese in UKR.
    Primul semnal pentru europeni : la iarna sa aveti doar 19 grd. C in case (asa a vrut macronul la intalnirea cu Le Pen).

    • In primul rand Macron nu e liderul nimanui decat al Frantei.Doi la mana intotdeauna Germania a fost mai tare ca si Franta in Europa.Mai este si Marea Britanie care desi a facut Brexitul,va fi legata de Europa si destinul ei(va fi un partener al UE chiar daca nu mai face parte din ea),Mare Britanie care mai are langa ea puternicele dominioane de peste mari (Australia ,Canada si Noua Zeelanda).Si mai este si Imperiul American de care suntem legati,adevaratul Hegemon al Europei.Relegerea lui Macron nu inseamna leadershipul Frantei asupra Europei,ci faptul ca Franta ramane parte a Spatiului Euroatlantic ,Spatiu Euroatlantic care se pregateste de o confruntare extrem de dura cu Rusia lui Putin,cea mai mare Amenintare de la Adolf Hitler incoace la adresa noastra.

    • Nu 19 ci 15 ca sa fie Victoria mai clara! :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *