Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Exclusiv cristoiuTv. Acest guvern nu a știut să gestioneze speranța

Cea mai mare parte a emisiunii de miercuri seara, la cristoiuTv, a fost dedicată politicii internaționale. Invitat a fost Adrian Severin, fost ministru de Externe, un reputat specialist în relații internaționale.

În ultima parte, Ion Cristoiu a adus discuția la situația actuală, generată și de subiectele conferinței de presă a președintelui Klaus Iohannis. Acesta nu a găsit niciun cusur moduli în care guvernul a gestionat criza sanitară, în ciuda faptului că reproșurile venite din partea populației și tendința de nesupunere vizează incapacitatea de comunicare adecvată a guvernanților.

„Eu cred că guvernul greșește, și nu vreau să-i găsesc păcate cu orice preț. Greșește că nu stă de vorbă cu populația. Sigur, acum e prea târziu, că a pierdut încrederea. Dar nu e nevoie ca tot timpul să vină cu represiuni, cu amenzi. Dacă ar fi încercat cu vorba bună, majoritatea populației ar fi acceptat. Nu știu să gestioneze speranța. Fără speranță, mai ales la nivel de mase, se instalează panica. Panica dă în depresie, care va exploda, în cele din urmă, în anarhie”, a explicat Severin.

Invitatul a pledat pentru responsabilitate, însă a vorbit și despre consecințele unor măsuri.
„Eu nu pot să vă spun dacă masca este bună sau rea, că nu sunt medic. Am prieteni, medici foarte buni, care îmi spun că masca este nocivă, am prieteni, medici foarte buni, care spun că masca e utilă și că trebuie să o purtăm. Eu nu mă pot pronunța, dar vom face cum se decide. Din păcate, de către un guvern care, pierzându-și credibilitatea, nici când ia măsuri bune nu mai este urmat.
Dar putem discuta despre impactul psihologic al purtării măștii. Masca desfigurează, nu se mai vede zâmbetul, mimica. Noi, spre deosebire de animale, care nu râd, râdem și, dintr-o dată, ne dezumanizăm, pentru că nu mai vedem această mimică. Comunicarea este alta, ne separăm. Masca asta este mai mult decât o bavețică pe gură. Omul este un animal social și distanțarea aceasta ne deprimă. O să vedeți, foarte curând, după părerea mea, că această depresie pe care mulți nu au luat-o în considerare, va duce la niște explozii sociale teribile, inclusiv în România. Se pare că, s-a dorit sau nu manipularea politică a acestei viroze (eu cred că este reală și virusul este real, cu un grad de periculozitate), această exploatare politică va duce, nu numai la reașezarea ordinii sociale, într-o lume în care democrația a încetat să funcționeze de vreo zece ani. Dincolo de acest aspect se instalează o nevroză care va duce va niște explozii sociale teribile”, a spus Severin.

Ion Cristoiu a adăugat că lui îi vine foarte greu să ies în stradă, că nu-i plac măștile. L-a întrebat pe invitat, dacă și-a imaginat vreodată că omul, cu O, care a cucerit Cosmosul, va fi omorât de un virus.
„Aici este un moment de cugetare profundă. Virusul este forma primară, cea mai primitivă formă de organizare a materiei vii. Omul este forma supremă, cea mai complexă, elaborată. Și, iată că această formă, cea mai complexă, este bulversată la acest nivel de cea mai primitivă formă de organizare a materiei vii. Cred că trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Ne-am văzut atotputernici, imuni la orice. Am fost trufași. Cred că undeva este o lecție morală. Nu contează în ce credem, că suntem credincioși, necredincioși, atei, musulmani, chestiunea este că există o învățătură morală în această poveste.
Dacă masca sau alte măsuri ajung să ne deprime, izolarea ne deprimă. Frica ne face mai vulnerabili. Dacă am fi, nu nepăsători, neglijenți, imprudenți, dar ceva mai curajoși, atunci poate că am fi mai imuni la acest atac”, a explicat Severin.

Despre situația internațională fragilă, despre decizia SUA de a retrage trupele din Germania și relocarea lor, despre relația cu marile puteri și rolul României în lume, puteți afla urmărind emisiunea aici:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *