Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv CristoiuTv. Călin Popescu Tăriceanu explică de ce au eșuat negocierile cu PSD și cine a condus ostilitățile

Negocierile Stângii ar fi trebuit să aibă drept scop crearea unei USL 2024, a spus liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vineri seara, la cristoiuTv.
„Părerea mea este că de 6 luni, cel puțin, ar fi trebuit să înceapă niște discuții serioase, adică ce se întâmplă cu alegerile din anul acest, avem două tururi, și chiar și cele despre un orizont mai îndepărtat, 2024. Eu cred că soluția ar fi fost să recreem un USL 2024, care să cuprindă cele trei formațiuni: PSD, Pro România și ALDE. De aceea, ar fi fost nevoie de o anumită strategie pentru locale și parlamentare, nu doar liste comune. Ar fi trebuit să venim cu mai mult, să arătăm cine va fi viitorul prim-ministru, viitorul candidat la președinție, cine vor fi principalii vectori de comunicare. Ca să inspirăm mai multă încredere, să dăm proiectului mai multă soliditate. Au fost discuții în sensul ăsta, însă până la urmă detaliile ne omoară”, a explicat președintele ALDE.

Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii, l-a întrebat în ce format au avut loc discuțiile, dacă s-au reunit toți cei trei lideri sau au vorbit separat.
„Am discutat în trei, am discutat eu cu Ciolacu, eu cu Ponta, Ciolacu cu Ponta. Eu am pledat cu ardoare să avem un candidat comun la Primăria Capitalei. Bucureștiul are o valoare-simbol, care pune amprenta asupra rezultatului general și oferă și un avantaj pentru parlamentare. Eu am crezut că acesta e argumentul decisiv să ajungem la o soluție comună”, a explicat Tăriceanu.

Liberal-democratul crede că Victor Ponta țintește în altă parte: „Din păcate, ați văzut care a fost evoluția în timp. Ponta, cred că se bazează foarte mult, poate prea mult, pe ceea ce arată sondajele, și obiectivul lui este președinția în 2024, are alte calcule politice. Nu îl acuz, e dreptul lui să își croiască drumul politic, dar influențează prost ce se va întâmpla în Capitală”.

Tăriceanu a mai spus că avea o presiune internă din partea organizațiilor: „De o lună, de când am început discuțiile pentru alianță la București, cele 6 organizații erau nemulțumite pentru că trebuiau să facă niște concesii în ceea ce privește participarea pe liste comune și ei ar fi vrut să iasă la bătaie. Trei pătrimi din organizațiile din țară merg pe liste separate”.

În cele din urmă, liderul ALDE a admis că PSD nu a vrut alianță: „Alaltăieri noi eram, totuși, într-o situație în care părea că lucrurile s-au convenit și că la București s-a luat decizia să mergem în alianță cu PSD. Și am avut o discuție cu cei din PSD și ei au spus că e mai bine să mergem singuri”.
De fapt, discuțiile pe București au fost purtate cu Gabriela Firea și tot ea a decis.

Ion Cristoiu l-a întrebat dacă rămâneau în alianță cu condiția obținerii candidaturii la un sector și dacă Gabriela Firea a fost cea care a condus ostilitățile. „Da, unu la cinci era acceptabil. Ei să aibă cinci candidați și noi unul. Conducerea actuală a PSD a spus că nu vor să forțeze o decizie pe București, ca ulterior «să fim responsabili că s-a pierdut Bucureștiul din cauză că noi am făcut o concesie pentru ALDE». Probabil același lucru l-a făcut și cu Pro România. Au spus că vor să-i dea toate șansele lui Firea să se simtă confortabil în poziția care e și să considere că are toate atuurile de partea ei să câștige. Au spus că nu îi suflă în ciorbă, cum se spune pe românește”, a explicat Tăriceanu.

În ceea ce privește sectoarele, Gabriela Firea a spus că nu le poate cere colegilor, primari în funcție, să se retragă pentru a face loc candidatului ALDE. Totuși, două sectoare erau disponibile, în sensul că la S2, nimeni nu a auzit de Mihai Mugur Toader, iar de la S3 Robert Negoiță a plecat.

„La sectorul 2 nu au vrut, au spus că stă foarte bine Onțanu în sondaje și că îl susțin pe el. La sectorul 3, a zis că dacă punem candidat ALDE, pierd voturile celor care votează cu PSD. Noi cu PSD am făcut foarte multe concesii. Nu am condiționat. Am zis că nu mă duc la șantaj, nu mă duc la condiționare”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Întreaga emisiune cu Călin Popescu Tăriceanu despre candidatura sa la Primăria Capitalei, dar și alte subiecte o puteți urmări aici:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *