Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiuTv. George Zhang: „Acest proiect de lege poate fi considerat cel mai dur la adresa Huawei din toata Europa. El le ia operatorilor de comunicații dreptul de a-și alege furnizorul de echipamente, dând acest drept guvernului”

Ion Cristoiu: Bună ziua, stimați telespectatori. Am în față proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G. Este un proiect de lege aflat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. A fost postat pe 4 august 2020, urmând să fie făcute propuneri și observații până pe 17 august, 2020. Suntem în 10 august 2020, nu știu ce observații și ce propuneri s-au făcut până acum, mai sunt 7 zile, dar eu am ținut neapărat să vă prezint și punctul de vedere al Huawei România în legătură cu acest proiect de lege deoarece, așa cum se va vedea pe parcursul discuției, documentul se referă, chiar dacă nu numește, la echipamentele Huawei pentru rețelele 5G. În consecință, l-am invitat la un dialog pe domnul George Zhang, șeful Huawei România, și vom discuta nu doar despre acest proiect, ci despre Huawei în general și despre destinul domniei sale. Bună ziua, domnule George Zhang. Ati aflat de proiectul de lege referitor la implementarea 5G?

George Zhang: Buna ziua, domnule Cristoiu! Si noi am observat, pe data de 4 august 2020, ca a fost postat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor acest proiect de lege. Acest proiect de lege este foarte important pentru domeniul TIC (tehnologia informatiei si comunicatiilor) si pentru economia digitala. Am citit acest proiect de lege si am constatat ca multe articole si puncte din el sunt in contradictie cu legislatia romana. Vorbim de Legea Concurentei, Constitutia Romaniei, chiar cu legislatia Uniunii Europene si anumite regulamente ale Organizatiei Mondiale a Comertului.

Ion Cristoiu: A fost consultata Huawei Romania?
George Zhang: Asa cum spuneam adineaori, sunt multe articole ce contravin legislatiei romane si europene. Noi vom formula aceste observatii si le vom trimite Ministerului Comunicatiilor. In luna iunie sau iulie am aflat din presa ca in Parlamentul European se discuta despre legislatia pentru 5G, acel Set de Instrumente al Uniunii Europene pentru 5G, ca sa folosim termenul tehnic. Am cerut atunci sa fim inclusi si noi in dezbatere. Atat inainte, cat si dupa postarea acestui proiect de lege, nu am primit nicio invitatie sau solicitare de a participa la asemenea discutii. Noi credem ca si operatorii de telecomunicatii, cum sunt Orange, Vodafone, Digi, Telekom, trebuie sa fie invitati la dezbatere. Numai asa se va putea reflecta situatia reala din piata, din industria IT&C, iar proiectul de lege sa serveasca interesele populatiei.

Acest proiect de lege nu este potrivit ritmului în care evoluează tehnologia

Ion Cristoiu: Este bine ca acum se va lua o decizie, sau trebuia amanata?
George Zhang: Domnule Cristoiu, as dori sa discut din punct de vedere tehnic, sa va dau o explicatie. De fapt, dezvoltarea unei noi generatii de telecomunicatii dureaza cam 10 ani. In anul 2000 a aparut 3G. In 2010, aveam 4G, iar anul acesta, 2020, a aparut generatia a 5-a. Sunt de acord cu dumneavoastra. In prezent avem active toate generatiile, pentru ca segmentul de voce din telefonia mobila este pe 2G, 3G si poate chiar 4G, acel LTE, iar in viitor 5G va putea suporta si voce si imagini video si date. Consideram ca acest proiect de lege nu este potrivit ritmului in care evolueaza tehnologia. De pilda, acum, daca proiectul intra in vigoare maine, fara amendamente, echipamentul produs de furnizorul A este exclus si trebuie folosit furnizorul B, dar peste cativa ani, vine alt guvern care spune ca nici furnizorul B nu e bun si trebuie apelat la furnizorul C. Aceasta strategie nu este benefica pentru consumatori. Pana in prezent, in toata lumea, nu doar in Europa, nu am gasit nicio lege in vigoare sau un proiect de lege care sa aiba un astfel de continut. Pe noi nu ne intereseaza nici ca licitatia sa aiba loc mai repede, nici sa fie amanata, ci sa fie corecta. Acest proiect de lege va avea un impact foarte mare asupra populatiei si a industriei IT si indirect asupra altor industrii, nu neaparat conexe. Noi am realizat o analiza interna, cu ajutorul unor experti independenti, de la Oxford Economics, care arata ca daca operatorii exclud echipamentele Huawei din retelele lor, o companie care este prezenta pe piata romaneasca de 18 ani, aceasta mutare ar genera niste costuri enorme, de 5,2 miliarde de euro, pentru industria IT, dar indirect, in urmatorii 10 ani, ar putea genera alte costuri estimate la 4 miliarde de euro. Deci, in total, intr-un interval de 10 ani, Romania va pierde aproximativ 9 miliarde de euro prin acest proiect de lege. Pe de alta parte, daca un furnizor de echipamente este fortat sa se retraga de pe piata, pretul echipamentelor va creste chiar si de trei ori, iar cei care vor suporta aceasta crestere vor fi consumatorii finali – clienti individuali, companii. In aceasta perioada de criza sanitara, atat Huawei, cat si alti producatori de echipamente, cum ar fi Ericsson si Nokia, dar si operatori precum Vodafone, Orange, Telekom si Digi, am contribuit mult la economie. Asadar, ca sa raspund intrebarii dumneavoastra, nu este vorba despre accelerarea sau amanarea licitatiei, ci despre o decizie corecta, nu pripita.

Ion Cristoiu: Proiectul de lege se refera doar la eliminarea echipamentelor 5G ale Huawei, sau a tuturor echipamentelor Huawei din retelele de comunicatii?
George Zhang: Din ceea ce am observat eu, proiectul de lege se adreseaza nu doar echipamentelor 5G ci si la cele 4G si 3G. Cu alte cuvinte, si convorbirea noastra video ar fi afectata de aceasta masura. Acest proiect de lege din Romania este diferit de ce le adoptate sau in curs de adoptare in alte tari din Europa, pentru ca largeste tinta masurilor restrictive.

În ultimii doi ani, actuala administrație americană atacă Huawei peste tot în lume fără nicio dovadă

Ion Cristoiu: Proiectul de lege este urmarea presiunilor americane?
George Zhang: Nu doresc sa comentez aspecte pe care nu le cunosc, mai ales chestiuni politice, insa din analizele citite in presa, se pare ca asta este situatia. In ultima perioada, Huawei a semnat chiar multe proiecte cu companii de comunicatii din SUA, asa cum toate companiile din IT sunt interconectate si au interese in diverse zone. In ultimii doi ani, actuala administratie americana ataca Huawei peste tot in lume fara nicio dovada. Noi, insa, nu am fost foarte afectati. In 2019, cifra de afaceri a Huawei Romania a crecut cu 10% fata de 2018, iar in prima jumatate a anului in curs avem alta crestere. In schimb, operatorii de telecomunicatii din Romania, inclusiv consumatorii finali, sunt afectati. Actualul proiect de lege nu face decat sa accentueze nesiguranta operatorilor si va afecta economia Romaniei pe urmatorii 10-20 de ani, inclusiv dezvoltarea economiei digitale. Stim foarte bine ca economia digitala este motorul dezvoltarii economice in viitor, fiind chiar in interesul Romaniei sa faca progrese in acest domeniu. Daca proiectul de lege a fost intocmit pe baza unor presiuni internationale, le recomandam factorilor decizionali sa se gandeasca foarte bine, ca nu cumva sa afecteze interesele Romaniei si ale cetatenilor, consumatorii finali.

Ion Cristoiu: Este Romania mai anti-Huawei decat alte tari din Europa?
George Zhang: Intr-adevar, acest proiect de lege poate fi considerat cel mai dur la adresa Huawei din toata Europa. El le ia operatorilor de comunicatii dreptul de a-si alege furnizorul de echipamente, dand acest drept guvernului. Daca acest proiect de lege este adoptat, Romania va fi prima tara care adopta asemenea prevederi in domeniu. As dori sa dau cateva exemple din zona de nord a Europei, Suedia si Finlanda. Acolo, guvernele au facut o evaluare tehnica si apoi operatorii isi pot alege furnizorii pe alte considerente. In Germania, biroul federal pentru securitatea cibernetica (BSI) a adoptat un document conform caruia toate echipamentele trebuie sa indeplineasca 10 reguli de securitate informatica, bazate pe o evaluare tehnica. Astfel, furnizorii trebuie sa promita ca nu exista „backdoors”, portite ascunse de acces la echipamente, iar BSI are dreptul sa verifice oricand aceste echipamente. Daca va constata ca un furnizor nu a respectat angajamentul, acesta poate fi amendat. Totusi, Germania nu a abrogat dreptul operatorilor de a-si alege furnizorii. Atat Deutsche Telekom cat si Vodafone, isi aleg echipamentele conform planurilor de afaceri. Huawei a luat fiinta in 1987. In 33 ani de ani de existenta, cred ca suntem compania cu cele mai multe verificari pe securitatea informatiei, din simplul motiv ca suntem o companie chineza. Chiar si autoritatile din Marea Britanie, in urma verificarilor, au ajuns la o concluzie clara, aceea ca echipamentele Huawei nu au niciun fel de „backdoor”. Noi avem chiar un laborator de securitate cibernetica in Germania, si inca unul in Belgia, in Bruxelles, unde este centrala Huawei pe Europa. Mai avem si un laborator pentru transparenta in tehnologia de retea. In prezent, in toata lumea, avem contracte semnate cu aproape toti operatorii de telecomunicatii, ceea ce dovedeste ca asiguram securitatea cibernetica si nu au fost niciun fel de probleme pe aceasta latura. Atat in Romania, cat si in Statele Unite, nu exista nicio dovada care sa ateste ca echipamentele noastre ar avea probleme de securitate, cum ar fi un „backdoor”. Aceste acuzatii sunt doar o denigrare a companiei Huawei.

Ion Cristoiu: Sunteti surprins ca niciun partid din Parlament nu a reactionat la acest proiect?
George Zhang: Din ce am inteles eu, tacerea aceasta nu este normala. Luam in considerare ca suntem in luna august si poate parlamentarii si conducerile partidelor sunt in concediu, nefiind atenti la acest proiect de lege. Inteleg ca abia la 1 septembrie incepe sesiunea parlamentara. Cu aceasta ocazie, as dori totusi sa mentionez doua lucruri. In primul rand, adoptarea pripita a unui proiect de lege nu este de bun augur. Trebuie sa analizam impactul acestui proiect de lege asupra vietii de zi cu zi a populatiei. Trebuie sa vedem daca aduce beneficii populatiei si trebuie foarte bine analizat, nu doar de parlamentari, ci si de specialisti din domeniul IT&C, inclusiv dezvoltatori software. In al doilea rand, as dori sa mentionez ca tot ce facem astazi va avea consecinte asupra viitorului nostru. Stim foarte bine ca economia digitala devine concurentul principal al economiei clasice. Acum putem comanda un taxi prin Uber, putem face educatie online, sau putem face cumparaturi online. In spatele acestor beneficii sta Internetul. Trebuie sa ne gandim daca adoptarea acestui proiect de lege va avea un impact pozitiv sau negativ asupra viitorului nostru.

Ion Cristoiu: Credeti ca proiectul va fi trimis Parlamentului inainte de alegeri sau se va astepta rezultatul alegerilor generale?
George Zhang: Nu as dori sa comentez pe marginea alegerilor parlamentare sau despre cand va fi adoptat acest proiect de lege, inainte sau dupa alegeri. Noi urmarim indeaproape toate evolutiile politice din Romania. Stim ca in septembrie vor avea loc si alegerile locale, urmate in decembrie de alegerile parlamentare. Alegatorii vor cauta candidatii care sa le faca viata mai buna, cineva care sa fie un partener de dialog, sa le reprezinte interesele. Cu aceasta ocazie, as dori sa fac un apel catre toate partidele parlamentare ca, la dezbaterea si votarea acestui proiect de lege, sa tina cont de niste opinii profesioniste din domeniul IT&C si sa tina cont de impactul pe care acest proiect de lege il va avea asupra populatiei. Nu dorim ca politicul sa afecteze tehnologia. Noi spunem ca tehnologia este fara frontiere. Tehnologii din Germania, India, SUA, sau China, sunt folosite in toata lumea si nu dorim sa punem etichete cu compania Huawei. Noi suntem prezenti in Romania de peste 18 ani. In realitate, este imposibil sa elimini brusc o companie de tehnologie din societatea romaneasca. Va avea un impact negativ asupra societatii romanesti, a populatiei. Nu cred ca ideea aceasta va fi acceptat de politicieni, iar consecintele vor fi suportate de oamenii de rand.

Memorandum de cooperare între SUA și România în domeniul 5G

Ion Cristoiu: Proiectul de lege este anti-Huawei sau anti-China?
George Zhang: Intr-adevar, anul trecut, in luna august, ambasadorul Romaniei in Statele Unite si ambasadorul Statelor Unite in Romania au semnat un memorandum de cooperare in domeniul 5G. In septembrie, abia ce se intorsese presedintele din vizita in Statele Unite, ambasadorul american in Uniunea Europeana a venit la Bucuresti, iar in incheierea vizitei sale a mentionat ca memorandumul din august avea ca scop eliminarea companiei Huawei din lista de furnizori de echipamente pentru 5G. O companie de tehnologie, nevinovata, care a contribuit timp de 18 ani la dezvoltarea digitala a Romaniei, va fi scoasa pur si simplu din cauza unui memorandum semnat de doi ambasadori, printr-un proiect de lege imatur. Cred ca daca se decide asta, trebuie furnizate dovezi clare ca am fi gresit cu ceva. Adineaori spuneam ca, dintre toate companiile de IT, Huawei a fost cea mai verificata in privinta securitatii cibernetice. Noi am platit foarte mult fata de alte companii, si cu toate acestea am reusit sa oferim produse de calitate foarte buna la un pret foarte atractiv. Romania a beneficiat de pe urma echipamentelor si serviciilor noastre. Orice acord incheiat intre politicieni trebuie sa aiba un beneficiar. Credem ca politicienii americani sunt beneficiarii acestui memorandum, iar cei care sufera sunt populatia, consumatorii finali ai acestor servicii. Parlamentarii si politicienii romani trebuie sa se gandeasca foarte bine la acest lucru inainte sa voteze.

Ion Cristoiu: Schimbarea de atitudine a Romaniei fata de Huawei are doar cauze externe?
George Zhang: Noi am intrat pe piata europeana in 2000, in Germania. Pe piata romaneasca am intrat in 2003, cu o afacere mica. Dupa 18 ani de dezvoltare, din punct de vedere al numarului de angajati, Huawei Germania este pe primul loc in Europa, iar Huawei Romania ocupa locul doi. Avem peste 2.200 de angajati in Romania, dar sprijinim si alte 4.000 de locuri de munca indirect, la partenerii locali, pe partea de logistica, administrare etc. Am putea spune, asadar, ca Huawei a oferit Romaniei peste 6.300 de locuri de munca. In toti acesti ani, Romania a respectat mereu legislatia nationala, servind consumatorii si partenerii de afaceri, respectiv operatorii de telecomunicatii. Cu toate ca in acesti 18 ani au avut loc mai multe runde de alegeri parlamentare si schimbari de guverne, Huawei Romania a continuat sa creasca, devenind o companie de calibru mare. Tehnologia nu are culoare politica. Consumatorii pot alege intre un smartphone de la Huawei, unul de la Apple, sau unul de la Samsung, atata timp cat ofera o calitate ridicata si servicii bune. Pe acelasi principiu, si operatorii de telefonie trebuie sa poata alege solutia tehnica cea mai buna, cu servicii solide de asistenta tehnica. In ultima vreme, securitatea cibernetica a devenit un subiect larg dezbatut. Din experienta noastra de 20 de ani in Europa, 18 ani in Romania, nu exista niciun incident de securitate cibernetica care sa afecteze Huawei.

Două miliarde de oameni folosesc echipamente Huawei

Ion Cristoiu: Huawei doar vinde telefoane in Romania, sau mai face si altceva?
George Zhang: Pe langa telefoane mobile, avem si tablete, si notebook-uri, iar in curand vom aduce pe piata din Romania si televizoare smart. Dar toate acestea sunt doar o ramura a afacerii noastre, cea pentru consumatorii finali. Mai avem o colaborare foarte buna cu operatorii de telefonie, cum sunt Vodafone, Orange, Digi, Telekom, carora le oferim suport pentru servicii de internet. De fapt, echipamentele noastre de retea deservesc o treime din populatia planetei, aproximativ 2 miliarde de consumatori. Aceasta ramura a fost dezvoltata inca de la infiintarea companiei, in 1987. A treia ramura de afaceri este partea de servicii IT, dar in prezent aceasta este mai dezvoltata in China, desi incercam sa o extindem si pe alte piete. A patra divizie este nisa de servicii pentru companii, cum ar fi centrele de date.

Ion Cristoiu: Sa ma anuntati si pe mine cand lansati Mate 50.
George Zhang: Va multumim pentru increderea acordata produselor Huawei si cu aceasta ocazie as dori sa multumesc celor 8 milioane de utilizatori ai serviciilor Huawei din Romania. Asa cum ati observat, desi suntem supusi unor presiuni enorme, suntem pe baricade. Am venit la birou sa lucrez, desigur, respectand toate regulile impuse de autoritatile romane. Pastram distantarea sociala, dar continuam sa lucram. Asiguram servicii de suport operatorilor de telefonie, dar si servicii de videoconferinta, asa cum este acest interviu, telemedicina, sau educatie online. Astfel, inginerii nostri, in colaborare cu inginerii operatorilor de telecomunicatii, au lucrat continuu pentru a asigurara buna functionare a retelelor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Ion Cristoiu: Huawei participa la licitatia guvernului pentru tablete pentru elevi?
George Zhang: Ca si in cazul licitatiei pentru spectrul de frecvente 5G, licitatia aceasta este adresata operatorilor de telecomunicatii. Toti acesti operatori au cerut si oferta Huawei, iar noi le-am trimis datele. Asteptam sa vedem daca vor sa castige licitatia cu produsele Huawei. Daca acum operatorii au dreptul sa-si aleaga echipamentele, speram ca si in viitor, pentru constructia retelelor 5G, aceiasi operatori sa isi poata alege echipamentele, sa nu li se ia acest drept. Pentru ca altfel nu ar fi normal din perspectiva economica.

Portretul lui George Zhang

Ion Cristoiu: Cine sunteti dumneavoastra si cum ati ajuns la Huawei?
George Zhang: Ma simt onorat ca sunteti interesat de cariera mea profesionala. M-am nascut in 1978 in provincia Hunan, situata in centrul Chinei. In 1985, m-am mutat cu intreaga familie in provincia Fujian, in sud-estul Chinei, la oceanul Pacific. Din 1985 pana in 2000, am urmat cursurile Universitatii din Xiamen, cea mai mare insula din sud-estul Chinei, foarte aproape de Taiwan. Dupa absolvire, m-am alaturat companiei Huawei ca inginer, eu fiind de profesie matematician. Timp de 5 ani, am lucrat ca manager de produse in provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, in orasul Qujing. Din 2005, cand Huawei a inceput sa isi extinda afacerile in strainatate, am cerut sa fiu transferat in strainatate. Am inceput cu divizia din Grecia, unde pana in 2012 m-am ocupat de afacerile companiei pe pietele din Grecia, Cipru, Bulgaria, Macedonia, Romania si Republica Moldova. In 2012, m-am alaturat centrului global al Huawei pe Europa, ca vice presedinte pentru relatii publice si pentru relatia cu operatorii de telecomunicatii. In 2019, in a doua jumatate a anului trecut, am venit la Huawei Romania ca CEO. Am deja un an pe aceasta pozitie.

Ion Cristoiu: Sunteti casatorit, aveti familie aici?
George Zhang: Sunt casatorit, am o sotie si doi fii, care mi s-au alaturat la Bucuresti anul trecut, de Craciun. Acum locuim impreuna in Bucuresti.

Ion Cristoiu: Va multumesc pentru interviu!