Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Exclusiv cristoiuTv. Interesele și jocurile pe care le face Olanda îngrijorează Germania

Economistul Adrian Câciu a explicat, la cristoiuTv, care a fost, pas cu pas, strategia de la Consiliul European de la Bruxelles.

*A fost salvarea Europei, care era într-o situație critică. De 6 luni, Europa nu a dat niciun ban țărilor din UE, deși toate au cerut bani. Prima a fost Italia, care a fost și este într-o situație critică.

*A venit cu acest plan, care nu rezolvă nimic. Nevoia de bani a Europei este, în acest moment, de peste 3000 de miliarde de euro. Nu este inclus aici cadrul multianual, ci consecința a ceea ce a suferit Europa din cauza contracției cauzate de Covid, lockdown-ul din februarie-martie. Italia are 14% din PIB bazat pe turism, Grecia are 25%. Această pandemie reduce turismul cu cel puțin 30%.

*S-a încercat, au fost trei-patru încercări, să se ajungă la un consens. Țările cu multe datorii au vrut să ia împrumut și să pună această datorie în contul UE. S-au opus Olanda, Austria și Danemarca. Până la urmă, s-a ajuns tot la o datorie în dreptul fiecărui stat pe planul adoptat la Consiliu, adică fiecare stat se va îndatora. Toată lumea va lua împrumuturi, evident va lua și granturi.

*A fost un moment critic, de aceea au și stat 4 zile și 4 nopți. Dacă nu reușeau să ajungă măcar la un acord de principiu, pentru că va trebui aprobat de cele 27 de state membre, aveau probleme cu zona Euro, pentru că unele țări au anunțat că vor să treacă la moneda proprie pentru a se putea finanța. De exemplu, Italia nu se poate finanța când vrea, trebuie să ceară Euro. Dacă Banca Centrală Europeană nu-i dă euro sau UE nu este de acord, ea nu se poate finanța. De aceea s-a făcut acest compromis: nu plecăm de aici până nu ieșim cu un mesaj că Europa rămâne unită.

*Încă din cadrul financiar 2014-2020, Grupul bogaților (sau al zgârciților) au spus că nu ar trebui date prea multe fonduri pentru statele din Est și Sud pentru că este, până la urmă, Europa cu două motoare, cu domnul Macron în frunte, și cine poate să țină viteza bine, cine nu, stă mai la relanti. „Profitorii” monedei euro au fost aceste state zgârcite. Olanda și Germania au câștigat 14, respectiv 17 000 de miliarde de euro doar din trecerea la moneda euro. Ele erau cu sacii-n căruță. În momentul în care ești cu sacii-n căruță și ești contributor net, ești îndestulat, nu te mai interesează de alții.

*Germania a trecut de partea cealaltă pentru că nu-și poate permite să piardă Europa. Și în locul ei o lasă moștenitoare pe Franța, nicidecum pe Olanda, care a fost cea mai șugubeață țară la Brexit. Olanda este un paradis fiscal despre care nu prea se vorbește și a atras peste 3000 de miliarde de euro, bani retrași din Marea Britanie cu prilejul Brexit-ului, în anul anterior. A devenit o țară foarte capitalizată, amenințând hegemonia Germaniei la nivelul UE. Au acest paradis fiscal. Dacă faceți o analiză pe multinaționale, majoritatea se închid în fundații înregistrate în Olanda. De exemplu, IKEA, care se spune că e suedeză, este înregistrată în Olanda. Asta a îngrijorat Germania, care se folosește de Franța, de Macron, care își dorește să fie liderul Europei.

Despre criza economică și despre ce a obținut cu adevărat România la Consiliul European, puteți urmări în emisiune:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *